Rovatok

Prevenciós stratégiák

MENNYIT ÉR MA AZ ÉTEL?

Mennyit ér ma az asztalunkon az étel, ami régen száz egységnyi volt?

Táplálkozási szokásaink az elmúlt hetven évben alaposan megváltoztak, hátat fordítottunk a tradicionális étkezésnek, egyben az addigi életformának is. Sajnos ez idő alatt annyira lecsökkent a táplálékok tápanyagértéke, hogy ezt egészségünk érdekében egyre komolyabban figyelembe kell vennünk. Életem során hallottam elbeszéléseket az idősektől, hogyan éltek ők és elődeik évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt, mert nagyszüleink előtt generációról generációra nem sokat változott a technika a konyhában.

Szépség kívül-belül

TAVASZI HAJÁPOLÁSI TITKOK A MEGÚJULÁSÉRT

Lehetünk nők vagy férfiak, sokunk számára a dús, egészséges hajkorona része személyiségünknek. Lehet hosszú vagy rövid, természetesen hullámos, egyenes vagy göndör, mindannyian arra törekszünk, hogy egészséges legyen, azonban ez nemcsak attól függ, hogy milyen hajápolókkal, samponokkal és fixálókkal dolgozunk, hanem az is nagyon fontos, milyen étrendet követünk.

Sport kezdőknek – Barcsik Valéria

FUTÁS!

Barcsik Valéria személyes vallomása a futásról

Nem történt csoda egyik napról a másikra. Illetve a csoda nem egyik napról a másikra történt. A nyomasztó érzések lassan halkultak, a helyükre szép, nyugtató, de mégis energikus állapotok kúsztak be. Nem igazán futószezonban kezdtem el, november nem a legideálisabb terepen, de nekem az életemben a legideálisabb volt. Futottam a hóban is (estem elég nagyokat), ha végképp nem tudtam, egyszerűen legyalogoltam gyors tempóban a kitűzött távom. Tavaszra, a hóval együtt elolvadt az összes árnyék a lelkemben, szó szerint megtisztultam. A futás és a természet csodát tett, feldolgoztatta velem, amit addig nem tudtam.

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

ALAKÍTSUNK KI EGÉSZSÉGES SZOKÁSOKAT!

Prevenciós stratégiák

HA A PARKOLÓBAN MÉG VÁR A GYERMEKÁLDÁS

A termékenység megsegítése természetes módon

A gyermek a világ legcsodálatosabb áldása. Igaz, olykor sok dolog van körülötte, de mégis a legtöbb örömet hozhatja egy család életében. Olykor “várólistára” kerül a várva várt fogantatás, és a fiatal pár csak fontolgatja a segítségkérés lehetőségét. Csak egyetlen természetes módot mutatok be a termékenység segítésére saját tapasztalatomból, valamint körülbelül huszonöt évvel ezelőtti baráti kapcsolataim és egy orvos körében történtekről. Tehát mindez megtörtént, és egyszerű, könnyen megvalósítható segítséget adhat sok fiatalnak a legtermékenyebb időszak meghosszabbításához, és segítség lehet a mielőbbi gyermekáldáshoz.

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

SZIGETVÁRI EMLÉKFUTÁS 2.0

Prevenciós stratégiák

100 ÉVES A „ZÓNAELMÉLET”

Hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban?

Dr. Williem Hope FitzGerald 1900-as évek elején kidolgozta a “Zónaelmélet” rendszert, amelyet a modern reflexmasszázs előfutárának tartanak. Dr. FitzGerald (1872-1942) felfedezte, hogy a nyomás alkalmazása a zónákon nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem az okot is csökkenti, sőt el is mulaszthatja. Csaknem minden páciensénél alkalmazta a módszert, megfigyelését, feljegyzéseit cikkek formájában publikálta. Közben Dr. Edwin Bowers társult hozzá, és javaslatára éppen 100 éve, 1917-ben mutatta be orvos kollégáinak elméletét, eredményeit, és első könyvét ZONE THERAPY címmel.

Prevenciós stratégiák

SZÉPÜLJ BANÁNNAL TERMÉSZETESEN

Ajánlom száraz bőrre, vitaminért kiáltó fakó bőrre, ráncok késleltetésére, kisimítására. Ha osztálytalálkozóra, orvoshoz mész, vagy régen látott ismerőssel találkozol, okvetlen egy héttel előbb kezdjed el a kezelést, legalább háromszor tedd meg, de kiegészítheted a kozmetikus pakolásait is a köztes időkben ezzel a természetes, vitamindús finomsággal.

Prevenciós stratégiák

FOLYADÉK DIÉTA ÉTKEZÉS MELLETT

Tudjuk jól, hogy a kellő folyadék bevitele szervezetünkbe nagyon fontos. Sokan igyekeznek meghatározni, hogy mennyi az ideális, ami biztos többeket stresszel, emiatt sokan már bele sem kezdenek tisztában lévén azzal, hogy nem tudják teljesíteni a napi másfél vagy akár három liter “előírt” adagot. Megértem azokat, akik alapból kevés folyadékot vesznek magukhoz. Elsősorban őket hívom meg a lap aljáig, hogy saját és a környezetemben élők tapasztalatait összefoglalva segíthessek a problémán elgondolkodni. Természetesen akiket nem érint a téma, azoknak se árt olykor megerősíteni magukban, hogy milyen jót tesznek az egészségük megőrzése érdekében.

Prevenciós stratégiák

TENGERPARTJÁRÁS - OTTHON IS

Sok helyen megtehetjük a “tengerparti” élményt már hazánkban is, de a homokban vagy egyenetlen terepen, netán kavicsos úton is sétálhatunk. Sok szálloda és strand készít kavicsos, vizes sétáló szakaszokat a medencék közelében, hogy pótolhassa számunkra az évszázadok alatt használt természetes terepet. Ezeken a helyeken többen a kipróbálásig jutnak csak el, némelyek tudatosan gyalogolnak napi 10-15 percet.

Prevenciós stratégiák

LE A KORLÁTOKKAL

Őseink több ezer évvel ezelőtt természetes környezetben meztelen lábbal jártak, nem is sejtve, hogy ezzel folyamatosan az egészségüket védték. Visszatekintve a mai tudományos világunkból elismerhetjük, hogy mindez egészségüket fenntartó reflexmasszírozást és tartásukat javító tornát jelentett a számukra. Az egyenetlen talajon való járás jól megdolgoztatta lábuk izmait. Próbáltad már?

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

A BETEGSÉG MINT METAFORA

Az élőlény életpályája a születés, virágzás, hanyatlás és végül az anyagi test halála. De nem csak az egyénnek, hanem az egyénekből alakuló népeknek, nemzeteknek is van felfelé és lefelé ívelő szakasza. Nemzetünk is egy ponton alakult ki, elterjedt, virágzott, majd időnként meggyengült, de a történelem színpadáról még nem tűnt el. Az élőlény anyagi természetéből fakad a betegség, a romlás, s ennek az állandóan fokozódó veszélye. Biológiai értelemben akkor beszélünk romlásról, ha meg tudjuk mondani mi a jó, s mi a rossz, mi a pozitív s a negatív. 

Prevenciós stratégiák

KÉNYSZERPIHENŐ

Mindenféleképpen a pihentetés az első feladat, és mielőbb megtenni a megfelelő intézkedéseket a gyógyulás érdekében, mert sajnos, ha elhanyagoljuk, akkor egy elhúzódó betegségre is számíthatunk. Kisebb izomfájdalomnál, duzzanatnál nem jellemző, hogy orvoshoz kell fordulnunk, de erős fájdalom, vagy régóta meglévő probléma esetén okvetlen szakorvost kell felkeresni.

Mit tehetünk otthon?

Prevenciós stratégiák

AMIKOR GÖRCSÖL A VÁDLI…

Ki ne érezte volna már azt a kellemtelen, szűnni nem akaró fájdalmat, mikor hirtelen odakap a vádlijához, mert izmai görcsbe rándultak? Ilyenkor, ha megfeszítjük, és megmasszírozzuk, hamar enyhül a panasz, s jobb esetben nem tér vissza. Vajon mit jelez ezzel a szervezet? Ezt a témát járom körbe, a teljesség kizárásával, hiszen komplexumra csak egy nagy tanulmány készítésével juthatunk, több szakember részvételével.

Prevenciós stratégiák

SEGÍTSÉG KÖHÖGÉS ÉS ASZTMATIKUS ROHAM ENYHÍTÉSÉRE

Közel egyidőben ismertem meg a reflexmasszázs és az almaecet jótékony tulajdonságait. Gyermekeim betegsége kitartó munkára késztetett, hogy a megismert gyógymódokkal én magam enyhítsem panaszaikat. Az asztma és a bronchitiszes köhögési rohamok nagyon legyengítik a szervezetet, és anyaként nehéz volt nézni, hogy már megint, és néhány hét múlva ismét antibiotikumot kaptak gyermekeim, valamint azt is hallottam még, hogy “nagy korára kinövi”. Vajon mit nő ki ruhák, cipők sorozatát, és még a kiságyat is, mire meggyógyul? Van ebből gyógyulás? 

Prevenciós stratégiák

MITŐL VAN ÉVRŐL ÉVRE TÖBB ASZTMÁS?

A kezdeti jeleket könnyebb kezelni, ezért fontos a korai felismerés.  A gyakran visszatérő légúti betegégek még nem tekinthetőek asztmának, azonban könnyen azzá fejlődhetnek az évek folyamán, ha nem figyelünk rájuk. Mindenképpen fontos a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, hiszen a megfelelő életformával akár ki is küszöbölhetjük megbetegedésünket.

Prevenciós stratégiák

A HOSSZÚ ÉLET TITKA

Évezredek óta foglalkoztatja az embereket, vajon mivel hosszabbíthatják meg életüket a Földön – újabb és újabb „titok” látott már napvilágot. Íme, egy egyszerű étel, amely végigkísérte az emberiséget.  Nemcsak táplálékul használták, hanem betegségek gyógyítására, sőt a szépség megőrzésére is. Írásos emlékek maradtak fenn, amiket a mai napig ugyanabban a formában hasznosítunk, mint elődeink évszázadokkal vagy évezredekkel korábban.

Prevenciós stratégiák

LEGYEN EGÉSZSÉGES ÉS ÉLETERŐS

A napi “csodaital” fogyasztása hozzájárul a dús hajhoz, a körmökhöz és fogakhoz, az izomzat erőssége korán megmutatkozhat a babánál (hamar emelgeti a fejecskéjét), mind testi és szellemi fejlődésére kiváló hatással bírhat.

A méz és almaecet fogyasztását együtt és külön-külön ajánlom a kismamáknak mind a saját és mind a magzat, majd újszülött gyermekük helyes fejlődése érdekében, hogy megkapják az almaecet komplex ásványi anyag, nyomelem és vitamin tartalmát. A méz egy természetes, tiszta energiaforrás, melyben megtalálható az a vitamin mennyiség is, amivel a cukor fel tud szívódni, és szervezetük hasznosítani tudja.

Szépség kívül-belül

ÉREZD JÓL MAGAD, HOGY LEGYEN OKOD JÓL ÉREZNI MAGAD!

A tudatosság mint egyfajta fogyókúrás "csodaszer" - 5/5. rész

Összes valaha élt anyai felmenőd összes valaha megélt érzelme ott rejlik benned. Gyakorlatilag ők mind ott élnek benned. Szerinted hogy érezheti magát közülük például az, aki fűzőben élte le az életét? Vagy aki azt tanulta, hogy a falánkság bűn? Azt gondolod, hogy azok a korok rég elmúltak, és ma már az ember sokkal felvilágosultabb, de ahogyan fentebb olvashattad, a tudatunk sokkal kevésbé a külső, és sokkal inkább a belső körülményeinkre támaszkodva működik.

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

AZ ÖNSZUGGESZTIÓ EREJE - ELMÉD GYÓGYÍTÓ HATALMA

Meg akarom tanítani az embereket arra, hogy képesek legyenek kibontakoztatni a bennük szunnyadó gyógyító erőket, pozitív gondolatok, más szóval pozitív szuggesztiók alkalmazásával. A csodának, a misztikumnak és a természetfeletti képességeknek ehhez semmi köze sincs. Minden ember sikere fiziológiai úton, a vegetatív idegrendszer vizsgálatával megmagyarázható. (Coué: A gyógyító erő)

Prevenciós stratégiák

ELLENÁLLÓKÉPESSÉG

Olykor szervezetünk is elveszíti türelmi képességét, és ezt jó időben tudtunkra is adja. Valamikor csendes apró jelekkel, máskor figyelemért kiált, hogy tegyünk valamit, amíg lehet. Tegyünk valamit mi magunk, önmagunkért. Erre volt hivatott a népgyógyászat, hogy lehetőleg az első jelekre felfigyelve megelőzhessék őseink a betegségek kifejlődését. A cél így az ellenállóképesség megtartása volt, vagyis az egészség fenntartása.

Prevenciós stratégiák

KARCSÚSODNI LASSAN, DE BIZTOSAN

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

TESTÜNK A LELKÜNK TEMPLOMA

A kutatók is alátámasztják azt a tényt, hogy az emberei szervezet képes akár 120 évet is működni. Erre példák azok az emberek, akik igen magas kort, 100-120 évet is képesek megélni vagy akár afelett. Tele van velük az internet. Természetesen ezek nem általános esetek, de lehetséges. Ehhez képest, az átlag életkor Magyarországon a férfiaknál 71, a nőknél 76 év. Tehát épphogy a felét meghaladjuk annak, amit élhetnénk. S hogy mi a hosszú egészséges élet titka? Nincs erre külön recept. Egy biztos, a hosszú egészséges életet megélt embereknél általában jellemzők voltak: a lelki nyugalom, a fizikai aktivitás, és a táplálkozás mértékletessége.

Prevenciós stratégiák

TAVASZI FÁRADTSÁG, KIMERÜLTSÉG?

Prevenciós stratégiák

VÍZ NAGYHATALOM VAGYUNK

1992-ben a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték a víz tisztaságáért való nemzetközi felhívást. Az ENSZ által meghirdetett víz világnapja minden év március 22-e lett, melynek célja figyelmünk felhívása Földünk vízkészletének védelmére, a tiszta víz megőrzésére.

Ha megnézünk egy Földgömböt, akkor szembetűnően sok a kék szín, mely a vízkészletünk nagyságára utal, s a kontinenseken is a folyók csíkjai és a tavak kerek vagy furcsa alakjai rajzolódnak ki. Mégis számtalanszor azt halljuk a hírekben, hogy baj van a vízzel – és való igaz, az édesvíz készlet csökken.

Prevenciós stratégiák

NAPI EGY ALMA, ÉS A DOKTOR TÁVOL VAN TARTVA

Az almaecet és méz csodája 2. rész

Születésünktől kezdve sokat halljuk a fenti mondást többféleképpen. Nemcsak Magyarországon van ez így, például Angliában is ezen nőttek fel a gyerekek: „An apple a day keeps the doctor away.” – Napi egy alma távol tartja az orvost. Ami fontos az az, hogy az alma tulajdonságai változatlan állapotban az almaecetben megmaradnak. Tehát az alma hatóanyagtartalmát megőrzi, a cukor pedig savvá, illetve ecetsavvá alakul a feldolgozás során. 

Prevenciós stratégiák

JÓL ALUDTÁL? Segítő tippek az alvás világnapján

2017. március 17.

A tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken van az alvás világnapja, melyre 2008-tól fokozatosan több és több ország jelentkezik. De hát miért is kell felhívni az emberek figyelmét az alvásra?  

Prevenciós stratégiák

AZONNAL MEGSZERETTEM

Megpillantani és megszeretni! Velem is ez történt, mikor megismertem életem elixírét a 80-as években. Mindannyian fogyasztottuk, ha valaki betévedt hozzánk, tuti, hogy kapott egy pohárral. Sokan furcsán néztek rám, de volt, aki követte a példánkat, és szintén a kedvencévé fogadta a csodálatos almaecetes-mézes italt. Szerencsések voltunk, mert kicsi gyerekekkel tanyán töltöttük a meleg hónapokat, ahol a természetes környezetben nagyon sok lehetőség kínálkozott. Körülöttünk akácos, aranyló búzatábla, víz, nádas és egyik nagy folyónk gátja, valamint néhány megüresedett tanya volt látható. Áramunk sem volt, így esténként gyertyával és petróleumlámpával világítottunk.

Szépség kívül-belül

AZ ŐSKOR SZÉPSÉGIDEÁLJA

Az őskorban a kövér és termékeny nő számított szépnek, ami nem csoda, hiszen bírnia kellett a reggeltől estig tartó kemény munkát, ráadásul gyakran élet-halál harcot vívott a környezeti jelenségekkel, valamint a vadállatokkal. Ha egy nő kövér volt, az egyrészt a jóltápláltságnak, tehát a jólétnek volt a megnyilvánulása, másrészt pedig kedvező gyermekáldásra is lehetett számítani, valamint szívósságra, ami kellett a túléléshez akkoriban.

Prevenciós stratégiák

A SZMOG NEM ISMERI AZ ORSZÁGHATÁROKAT

Az ipari forradalom hozzájárult ahhoz, hogy folyamatosan növekvő mennyiségben mérgező anyag kerüljön a légkörbe, és ez évszázadok óta egyre károsabb következményekkel jár. A középkorban a kandallók füstje okozott egészségkárosodást, ezért I. Edward angol király már a XIV. század elején betiltotta a fővárosban a szénnel való tüzelést. A Föld légkörében a levegő áramlásával mindenhova eljuthatnak a mérgező anyagokat szállító felhők, amik olykor “megpihennek” egy-egy völgyben, városban vagy városrészben, és csak órák vagy napok múlva érkező friss áramlattal felhígulva oszlanak szét, de lehet, hogy újabb szennyezéssel keveredve más vidékekre kerülnek.

Szépség kívül-belül

EZ AZ, AMI MIATT AZ AGYAD ZSÍRPÁRNÁKBA BURKOL

Mára a tudomány igazolta, az emberi testet nem egyedül az agy irányítja, noha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi értelmes lények mindig minden tettünknek tudatában vagyunk. Vannak népek, melyek úgy tartják, a lélek, az Én a hasban lakozik. Mára pedig már a tudomány is rádöbbent, bizony, egészségünk nagyban a hasi idegközpont helyes működésének függvénye. Ez az idegközpont összeköttetésben áll az aggyal, üzen az agynak, tájékoztatja őt az összes zsigeri szervünk mindenkori állapotát illetően, az agy pedig ehhez mérten adja ki a rendelkezéseit.

Szépség kívül-belül

MITŐL UGROTT FEL HÚSZ-HARMINC KILÓ?

Teltek múltak az évek, ez a téma mindig sokat foglalkoztatott, s mellé akadtak más témák is. Például eltöprengtem azon, hogy ha mi vagyunk a legfejlettebb, hiper-szuper civilizáció, amire még példa sem akadt soha a Föld nevű bolygón, s olyan fejlett a tudományunk, különös tekintettel az orvostudományra, akkor miért szenved szinte minden ember valamiféle betegségben, miért halnak meg emberek olyan fájdalmasan korán, miért halnak meg gyerekek, vagy születnek betegen, netán különféle rendellenességekkel.

Szépség kívül-belül

„NEHOGY ENNI MERÉSZELJ!”

Tudatos fogyókúra: Az étel nem az ellenséged!

„Ezért vagy te ilyen kövér, mert ennyit eszel.” Itt cseng a fülemben ma is a hangjából kihallatszó él, az elítélő hangsúly, talán még a fejét is ingatta közben, mintha valami főben járó bűnt követtem volna el. Emlékszem, egy pillanatra megmerevedtem, és megnéztem magamnak azt a fél tenyérnyi kenyérszeletet, közben feltámadt bennem az érzés, hogy AZ ÉTEL ELLENSÉG. Az étel valami olyat tesz velem, ami nem jó, ami kerülendő, mert ha eszem, kövér leszek, és nem fognak szeretni, ahogyan most a nagynénémből is sokféle érzés árad, de azok egyike sincs köszönő viszonyban sem a szeretettel. 

Prevenciós stratégiák

SE NEM ESZIK, SE NEM ISSZÁK

A kislány napok óta csendben rajzolt, képeskönyveket lapozgatott, mesét hallgatott és néha kisebb köhögési roham tört rá. Délután hatalmas nyári eső lepte meg a várost, elsötétedett, dörgött és villámlott. Mikor vége lett, kibújt a napocska, kisomfordáltak a gyerekek, s ragyogó arccal szaladtak vissza: csodát láttak, kettős szivárvány volt az égen. A kislány nem kapkodta a levegőt, ugrált örömében, az anyuka pedig hirtelen ötlettel beültette őket az autóba és követték a szivárványt.

Szépség kívül-belül

A FIATALSÁG ŐRZŐJE

Az ázsiaiak már 1211-ben rájöttek a zöld tea életmeghosszabbító tulajdonságára, amikor a zen buddhizmus megalapítója, Eiszai Mjóan kiadott egy írást e bűvös ital jótékony hatásairól. A legrégebben ismert gyógyteaként felhasznált növény, a zöld tea, fogyasztásának legendája a 4000 évvel ezelőtti Kínába nyúlik vissza. A korabeli feljegyzések szerint először Krisztus előtt 2737-ben, Shennong császár uralkodásának idején főzték.

Prevenciós stratégiák

TANKOLJUNK VIZET!

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

JÓ LENNE ELLAZULNI - DE HOGYAN?

„Lazítani, próbálj meg lazítani, nem győzlek tanítani, hogyan csináld! Kell egy kis áramszünet időnként mindenkinek, és aztán megint mehet minden tovább!”

Ezek a sorok bizonyára ismerősek az idősebbeknek, még Hofi Géza énekelte valamikor. Milyen nagy igazságot énekelt meg, sokszor a fejemben vannak ezek a gondolatok. Mit is jelent a relaxáció szó?

Prevenciós stratégiák

SEGÍTSÉG!!!! MIT TEGYEK?

Sport kezdőknek – Barcsik Valéria

AKTÍV ÉLETMÓD

BARCSIK VALÉRIA ÍRÁSA  - (...) Aktív felnőttek. Gondolom, ezt a jelzőt azért találták ki, mert dolgoznak. Aki dolgozik, az aktív. Társadalmi kifejezésben mindenképp, mert ugye passzívan nem lehet dolgozni. A passzív munka az a lógás. Olyan munkakör meg nem regisztrálható. (...)

Prevenciós stratégiák

SEJTEK EGYMÁS KÖZÖTT

Mi köze a sejtjeinknek ahhoz, hogy mit érzünk, gondolunk, eszünk és cselekszünk? Sejtjeink villámgyorsan kommunikálnak, adják le egymásnak a ,,drótot”! Csupán ebből a megközelítésből kívánok rávilágítani a legapróbb egységeink szükségleteire, mert bármi történik, ők függenek a másik ténykedésétől, és „veszik a lapot”.

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

EGÉSZ-SÉG, mint életünk egyik legfontosabb célja

„Ép testben ép lélek" - mondja a régi görög mondás. Bár fordítva is mondhatjuk: ép léleknek ép testre van szüksége. Az ókori népek sok olyan tudással rendelkeztek, amely ma már a modern technika korában talán lassan feledésbe merül.  Miért van ez így? Mert minden kornak megvan a maga trendje, ami éppen divatos, ami éppen itt és most nagyon új és érdekes.

Szépség kívül-belül

A KOZMETIKUSNÁL

A szépségápolást végző szakember célja a testi-lelki harmónia elérése a hozzáforduló emberek esetében.  Így a kozmetikus végez egyfajta arc és testápolást, késlelteti a bőr öregedését, segít vendége harmonikus egyensúlyát megtalálni és fenntartani, másfelől tanácsadó szerepet vállal. Konkrét gyakorlati segítséget ad az arc és testápoláshoz, és amennyiben az indokolt, megfelelő szakemberhez irányítja kliensét.

Szépség kívül-belül

AZ ÖRÖK FIATALSÁG TITKA

Az ősi Babilonban az asszonyok fiatalságuk és szépségük megőrzése érdekében mézzel elkevert szezámmagot ettek, a római katonák pedig hasonló keveréket fogyasztottak erőnlétük növelésére. Mivel bizonyos ásványi anyagokból a szezám a legtöbbet tartalmazza, a magok királyának is nevezik. Az asszír mitológia szerint, amikor az istenek megteremtették a világot, szezámmagból készült bort ittak.

Ép testben ép lélek – Géczi Erika

GÉCZI ERIKA: ÉN ÉS A KAJAK

A „véletlen” a segítségemre sietett, és az utamba sodort valakit, aki éppen kajakozott, nevezetesen a bátyám akkori barátnőjét. Kérdezte, hogy van-e kedvem kajakozni. Én addigra már annyira akartam sportolni, hogy nagyon boldogan mentem le életem első kajak edzésére a Budapest Sport Egyesületbe. Így kezdődött, és ebből 15 év szerelem lett. Én és a kajakozás.

Prevenciós stratégiák

„Tükröm, tükröm…”

Néztél ma már a tükörbe? Tedd meg most! Mit látsz, hogyan nézel ki ma? Remekül vagy? Energikus vagy?  Csodás a bőröd, a mosolyod? Vagy kicsit így is, úgy is...?  Arcod, tested, bőröd mindennap tisztítod, a fölösleges réteget ledörzsölöd.

Szépség kívül-belül

A SZÉPSÉGÁPOLÁS MINDENKINEK

Dr. Kovácsné Vetráb Erzsébet 

 

A test és a környezet tisztántartásához egyre több tisztálkodószer jelent meg a XX. század folyamán, amelyek az arcápolók mellett folyamatosan kiegészültek haj- és testápolókkal. A XXI. század emberének az elvárása megváltozott a kozmetikumokkal szemben. Már nem csak a bőrápolás a fontos, hanem a kellemes illat, a fiatalos külső, és a bőr fiatalítása.  Az anyagtudomány és az orvostudomány fejlődésével a kozmetikai ipar egyre jobban megfelel ezen igényeknek, sőt irányítja is azokat.

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.