Rovatok

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

HULLADÉKMENTESEN

Az egyik legújabb trend ma talán a hulladékmentes élet. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelnek hulladékot, hanem azt, hogy annak minimalizálására törekednek. Hogyan lehetséges ezt megvalósítani?

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

TAKARÉKOS GARDRÓB – Új év, új kezdet: Nézd át a ruhatárad!

Ilyenkor, év végén, illetve elején sok országban szokás a selejtezés, nagytakarítás, és ebben benne lehet a gardrób tartalmának átgondolása is. Praktikus lépés a régi elengedése az év végén, hogy az új évet tiszta lappal kezdhesd és be tudd fogadni az újat, azonban, ha ezt elmulasztotod az év végén, év elején is megteheted. Az új szokások bevezetésére is kiváló alkalom az új esztendő kezdete.

Múzeumok, kiállítások és programok

INDUL A NEGYEDIK BŐKÖZ FESZTIVÁL (AUGUSZTUS 23-25)

Magyarország és környéke

TENGERPARTOT IDÉZŐ MAGYAR HOMOKFÖVENY

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Fenntartható gardrób utánpótlás

Az első és legfontosabb dolog a gardróbod kialakításánál és testre szabásánál az önismeret és a mértéktartás. Nem a szomszéd lány vagy egy népszerű sztár ruhatárát kell koppintani. A praktikum és a személyesség érzése, az, hogy jól is érzed magad benne fontosabb lehet annál, hogy ténylegesen hány darabból áll a ruhatárad. És persze, az is fontos, hogy a ruhatárad darabjai mennyire kombinálhatók. Hiába van sok jó holmid, könnyebben ütközöl korlátokba, ha össze-vissza vásárolsz. És akkor jön a teli gardrób előtt a híres „nincs egy rongyom se” felkiáltás…

Külföld

AMIT MÉG NEM TUDTÁL A NIAGARA-VÍZESÉSRŐL

A "Niagara" szó az "Onguiaahra" irokéz indián szóból ered, jelentése kissé vitatott; egyesek szerint “a szoros” vagy “a tengerszoros”, mások szerint “a mennydörgő víz”. Aki járt már ott, tudja, hogy mindkét elnevezés illik rá. A fényképészet feltalálása előtt a turisták rajzokkal örökítették meg a látványt. A vízáramlás 1848. március 30-án leállt a folyó felső részén keletkezett jégtorlasz következtében. A Niagara-vízesésé Amerika legidősebb állami parkja. Az elmúlt tíz évben két vakmerő ember vesztette éltét, amikor megpróbálták meghódítani a Niagarát.

Magyarország és környéke

A TITOKZATOS ELLÉS MONOSTOR

Évszázadokon át szájhagyomány útján is terjedt az ellési domb története, főként a Tisza bal partján a Csongrádhoz tartozó Mámai réti tanyák világában. Egy-egy pince ásásánál talált régi eszközök, vagy éppen egy Árpád-kori lelet kiemelése földművelés közben, nagyban előlendítette a Mámai rét lakóinak fantáziáját, és mende-mondák sora keletkezett. A nyolcvanas években még én is találkoztam olyan bácsival a tanyavilágban, aki kincsekről beszélt. Állította azt is, hogy csodák történtek a Mámai réti Holt-Tisza kétágra szakadt részénél, és ő nemcsak Attila kardjának földből fellobbanó tüzes lángját látta gyerekként, de biztosan tudta, hogy Attila is ide van eltemetve

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

EGY BŐRÖNDNYI HOLMI ÉS NULLA HULLADÉK

Bea Johnson Kaliforniában, San Francisco közelében él családjával és kis házi kedvencükkel egy csivavával. 2006-ban indultak el a hulladékmentes otthon megteremtése felé egy költözés kapcsán. Mivel elegük lett abból, hogy mindent csak autóval tudnak megközelíteni, úgy döntöttek, eladják a régi, nagy családi házukat. 1 évig, amíg rátaláltak új otthonukra, albérletben éltek és erre az időre a személyes ingóságaik nagy részét (80 százalékát) egy raktárban tárolták. Ekkor döbbentek rá arra, hogy milyen remekül elvannak a többi holmi nélkül, ezért annak nagy részét eladták vagy adományba adták, elajándékozták. 2008-ban költöztek be új otthonukba, ahová már csak egészen kevés holmit vittek magukkal. 

Civilizáció és történelem

MILYEN TITKOKAT REJT MÁJUS ELSEJE?

Legyen szó a munka középpontba állításáról, a pogány eredetű természethez kötődő szokásokról, népszokásokról vagy a közösségben eltöltött jó hangulatról, május első napja mindenképpen egy olyan ünnepnek tekinthető, amelyhez gazdag hagyományok kötődnek, és mindannyian megtalálhatjuk azt, ami ezek közül a legközelebb áll hozzánk.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

A CSAPBÓL IS EZ FOLYIK

Naponta jönnek szembe velünk a vízzel kapcsolatos hírek a nagyvilágból. Már nem dughatjuk a fejünket a homokba. Szembe kell néznünk azzal, hogy a tiszta víz és főleg az ivóvíz kérdése globális krízissé nőtte ki magát. A megoldás viszont a kezünkben van, rajtunk is múlik, hogy lesz-e a jövőben ivóvizünk és az milyen lesz. Mit tehetsz azért, hogy más legyen, a saját szinteden?

Most akkor igyunk vagy ne csapvizet?

Civilizáció és történelem

A KÖLTŐK NEM SZERETIK, HA EGY MÚZSA TESTET ÖLT

Az irodalmi körökben csak Ginának becézett hölgy eredeti neve Susanne Kratochwill volt, amely cseh származásáról árulkodik. Mivel ezt nem tartotta elég dallamosnak, kérte Vajdát, hogy találjon ki számára egy szebb és hangzatosabb nevet. Így lett Susanne Kratochwillból Véghelyi Georgina (képen). Ezt a nevet használta haláláig. Gina múzsa volt. A múzsáknak pedig többnyire nem az a sors van kijelölve, hogy a szeretett művész oldalán haljanak meg. Azt valószínűleg kevesen tudják, hogy a későbbiekben is levelezett Vajdával. Mielőtt a grófhoz költözött volna, megírta a költőnek, hogy sajnálja, de nem tudja őt érdemének megfelelően szeretni...

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

FENNTARTHATÓ STÍLUS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Egy ideje talán már olvasod a blogot és szemezgettél a stílussal kapcsolatos cikkekből. Amikor azonban hozzákezdenél megvalósítani a saját stílusodat, kigyomlálni a gardróbodat, lehet, hogy kicsit elakadsz. Melyik lépéssel kezdd, és hogyan folytasd?

Az alábbiakban pontokba szedve megtalálod a javasolt sorrendet – szakaszokra osztom, hogy te is be tudd osztani. Amikor csak egy részére van időd, csak azt a részt csináld végig, ami megy.

ÁLLATLAK

A MACSKÁK VILÁGNAPJA EURÓPÁBAN

A macskák világnapját február 17-én ünnepeljük Európa több országában. Ünnepeljük? Sokan nem is tudtunk róla. Ezen a napon, gondoljunk kis kedvencünkre, mennyi feltétlen szeretetet, kedvességet kapunk tőlük. Azt, hogy mennyire feltétel nélküli ez a szeretet, minden macskatartó döntse el maga. Kis kedvencünk a kutyáktól eltérően, gyakran öntörvényű, akaratos - vannak, akik éppen ezért szeretik őket. A macskák igazi egyéniségek.

Civilizáció és történelem

KARÁDY KATALIN ÉS UJSZÁSZY ISTVÁN TALÁLKOZÁSA

Egy jó mozgású, mély hangú lány, Kanczler Katalin konyakos pohárral a kezében énekelte a lemezzel együtt a népszerű dalt: „You can’t have everything”. Táncolta is a zene ritmusát. Egyed Zoltán színikritikus perceken át bámulta, végül az asztalra csapott így kiáltva fel: „hiszen maga tehetséges! […] minden mozdulata maga a Tánc.” Hosszú románc és fényes színésznői karrier vette kezdetét ezzel a mondattal. Mintegy öt évnek kellett eltelnie a két életkép után, hogy Ujszászy István és Karády (Kanczler) Katalin sorsa találkozzon. 1942 júliusában Ujszászy ezredes már Magyarország titkosszolgálati csúcsszervének, az Állambiztonsági Központnak a feje volt.

Civilizáció és történelem

EGY NAP JUTOTT AZ ASSZONYOKNAK…

Egy nap jutott az asszonyoknak, mikor férfiruhába öltözhettek, bajuszt és szakállat ragaszthattak, kalapot viselhettek. Ekkor igyekeztek felvenni a férfi viselkedési szokásokat, s ez volt az asszonyfarsang. Ennek ideje a farsang utolsó vasárnapjára esett. Ezen csak a nők vettek részt, ettek, ittak mulatoztak, utánozták a férfiakat.

Civilizáció és történelem

A SZERELEM NAPJA HAZÁNKBAN ÉS A VALENTIN NAP – Melyik az ősibb?

Tudtad-e, hogy van magyar megfelelője a külföldi Valentin napnak? S tudtad-e, hogy jóval régebbi időből származik a magyar megfelelője a külföldi ünnepnek? Kezdjünk is bele, nézzük először a magyar szerelem, házasság, szeretet, kedvesség, békesség és jó kívánságok napjának történetét!

Civilizáció és történelem

A FARSANG HELYE A NAPTÁRBAN

A farsang kezdetét minden évben tudjuk, de miért van vége mindig máskor? Mi az, ami befolyásolja, hogy egyik évben alig több mint harminc napig tart, másik évben meg az ötven napot is meghaladja a vidámság időszaka? Az biztos, hogy minden farsang január 6-án, a karácsonyi ünnepkör utolsó napját követően kezdődik, és hamvazószerdáig tart. De hamvazószerda nem minden évben van ott a naptárban, ahol az előzőben megéltük. Akkor hát honnan tudhatom, hogy ebben az évben most meddig tart a jelmezbál időszaka?

Civilizáció és történelem

IMBOLC HAGYOMÁNYAI

Február elseje és másodika nemcsak a katolikus ünnepkör fontos dátuma, hanem a kelta népek által lakott területen mai napig is egy pogány alapokkal rendelkező hagyomány újjáéledése is egyben. Imbolc napja február első napjaira esik, és egy igazi tavaszváró ünnep; a régi kelta évkör fontos pontja. Ennek a kereszténység meghonosodása előtti jeles napnak sok eleme került át a keresztény ünnepkörbe. Gyertyaszentelő Boldogasszony alakjában felfedezhető a kelta istennő, Brigid alakja is.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

ÍGY FOGD MEG A PÉNZT A KONYHÁBAN!

Otthonunk és háztartásunk talán legtöbb hulladékot termelő egysége a konyha és az étkezés folyamata. Mindannyian eszünk, étel és víz nélkül nem sokáig húznánk. Nem kell viszont mindent hazavinnünk a boltból csak azért, mert ehető, még akkor sem, ha ingyen van. Hol tudod a hulladékot eleve megelőzni? Íme a lista.

ÁLLATLAK

MIRŐL ISMEREM FEL, HA ALLERGIÁS A KUTYÁM?

Az allergia (hyperergia) a szervezet túlérzékenysége (kórosan fokozott immunreakciója) testidegen fehérjékkel szemben. A túlzott reakció dózisfüggetlen, tehát az idegen fehérje bármilyen kis mennyisége kiválthatja. Az allergia kialakulásának előfeltétele, hogy a szervezet legalább egy alkalommal már korábban találkozott az adott allergénnel.

 

Civilizáció és történelem

TUDOD-E, HOGY MA VAN A MAGYAR SZERELEM ÉS HÁZASSÁG NAPJA?

Az elmúlt századok feledésbe merülő szokásai Szent András napján: A szeretet jegyében köszöntötte egymást (nemcsak az Andrásokat) a szatmári nép az utcán: „Sok András-estét érjél!" Az ünnepelt ezt felelte: „Köszönöm! Hallgassa meg a jó Isten!" S közben kezet fogtak. Rokonok, közelebbi ismerősök jöttek össze ezen az ünnepen, hogy békességben köszöntsék egymást szeretettel; például a Tiszaháton. Őseink az első századoktól őrzik Szent András tiszteletét; megőrizték a hitet, megérdemlik, hogy emlékükre a szeretetet, szerelmet, házasságot, kedvességet, békességet képviselő Szent András napját méltóbban ünnepeljük.

DiJo- héj - Schäffer Edina

VIRÁG, ÉN - A KÉT FEKETE MACSKA - ÉS A BLACK FRIDAY

Történt pedig ez az érdekes eset épp a mostani Black Friday-t követő napon, szombaton, amikor mi, Virág lányom és én a vásárlási őrület folytonos reklámjaira fittyet hányva mégis csavargásra adtuk a fejünket. Mivel egyikünk sem szereti a tömeget, ezért minket senki emberfia nemigen szokott látni a nagy bevásárlóközpontokban, de még a kisebb boltokban sem. A Black Friday különösen ijesztő volt számunkra a nagy, mindenhol látható hallható reklámjaival, miszerint azon a pénteken óriási de óriási kedvezményeket kapnak a vásárlók. Igazából már péntek reggel megijesztettek, amikor körülbelül hat e-mailt kaptam csak azért, hogy erre figyelmeztessenek engem.

Civilizáció és történelem

MIT SZABAD, ÉS MIT NEM SZABAD MÁRTON NAPJÁN?

Fellélegezhetnek a gazdák, végéhez értek a mezőgazdasági munkák, kezdődhet a lakoma és a borkostolás. Régen ekkor kapták járandóságukat a papok, tanítók, pásztorok és ajándékozások voltak az uradalmakban, ha másképp nem a tartozást engedték el. November elején az új bor és új termés ünneplésére kiválóan alkalmas volt szent Mártonhoz kötődő liba fogások sora, annál is inkább, mert jól kellett lakni, mielőtt megkezdődött a karácsony előtti böjt, ami természetesen sok népi szokás, megfigyelés kíséretében történt.

Múzeumok, kiállítások és programok

A KIS HERCEG ÉLETRE KEL - BARCSIK VALI KONCERTJE

Civilizáció és történelem

EGY ÉJSZAKA LEWESBAN

(...) A csempészek céhe érkezik először. Kezükben fáklya, korommal festett arcuknak nincsenek vonásai, csak előképei. A széles járomcsontok mögött sokszáz év sokszáz arca rémlik fel, éjszakák árnyai a Temze mellékfolyóinak kanyarulataiban, fűszert, bort, távoli világok drága gyümölcseit hordva London leggazdagabb házainak asztalaira. Égő rönkökkel teli kocsikat húznak maguk után, talicskán gyújtott tüzek emlékei, amit azonnal a folyóba lehetett fordítani, ha rendőrrazzia érkezett. (...)

Civilizáció és történelem

HALOTTKULTUSZOK A TÖRTÉNELEMBEN - I . RÉSZ

Civilizáció és történelem

Egy szerzetes és egy apáca házassága

“Szerzetes és apáca házasodik!” – ma is felkapnánk a fejünket erre a hírre, így nem nehéz elképzelnünk, hogy 500 évvel ezelőtt milyen port kavarthatott egy ilyen házasság. Ma is kíváncsiak az emberek, és 500 éve is nagy érdeklődéssel voltak a “pikáns”, nem mindennapi események iránt. Hallottam már olyat is, hogy a nagy reformátor biztosan a papok házassága miatt kavarta ezt az egész “cécót”, de akkor is, és most is egyéb gúnyos megjegyzéseket kell és kellett elviselnie egy ilyen párnak. De nézzük meg, hogy mi történt valójában, mert mindenről hiteles, eredeti feljegyzések készültek, és megmaradtak a levelezések...

Civilizáció és történelem

HALOTTAK NAPJA VAGY HALLOWEEN? ESETLEG SAMHAIN?

Ilyenkor, október végén, ha végigmegyünk az utcán, láthatjuk, hogy a boltok mécsesekkel, gyertyákkal, virággal és koszorúkkal telnek meg. Sokan nagyobb utazásra készülnek, hogy elhunyt rokonaik sírját meglátogassák a temetőkben. Ugyanebben az időben azt is megfigyelhetjük, hogy az üzletekben megjelennek a jelmezek, az álarcok, valamint a kísértetes, zombis és boszorkányos dekorációk.  A rémmesékre és a horrorfilmekre is megnövekedik az igény ebben az időszakban, mert jól esik kicsit megrémülni és ijesztgetni a barátainkat.

Magyarország és környéke

TÖRTÉNELMI HANGULAT VISEGRÁDON - VÁR HOTEL KASTÉLYSZÁLLÓ (X)

Ha Visegrádra látogatunk, akkor mindenképpen érdemes néhány napot a Vár Hotel Kastélyszállóban eltöltenünk. A szálláshely fekvése kiváló, hiszen a hajóállomás és az autóbuszmegálló alig egy percre helyezkedik el, ugyanakkor az olyan turisztikai látványosságokhoz, mint a Királyi Palota és a Salamon torony, is néhány perces sétával eljuthatunk, de a Fellegvár sincsen messzebb egy negyven perces kényelmes sétánál hegynek felfelé. A turistaútvonalakra is könnyen rábukkanhatunk a hotelnél, így kiváló kikapcsolódás lehet egy túra a Kis-Villámra, a Nagy-Villámra, vagy a Mogyoró-hegyre.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

VEDD ELEJÉT A PAZARLÁSNAK, ÉS TÖBB PÉNZ MARAD A ZSEBEDBEN!

Hol tudod megfogni a pénzt?

Magyarországon fejenként 33 kg élelmiszer kerül a kukába évente és ezenkívül rengeteg egyéb dolog.  A lakosságra eső összes szilárd hulladék mennyisége közel 4,5 tonna évente, fejenként kb. napi 1 kg. Ez a mennyiség azonban nagyon könnyen csökkenthető egészen egyszerű odafigyeléssel. Ha eleve megelőzöd a pazarlást, azzal nemcsak kevesebb lesz a szemét, hanem a pénztárcádban is több marad.

 

ÁLLATLAK

HOGYAN TÁPLÁLJUK HELYESEN KEDVENCEINKET?

Mit egyen a kutyánk? Mennyit adjunk neki enni? Milyen gyakran etessünk?

Mikor egyen a kutya? Milyen tápot vegyünk? Adjunk-e csontot a kutyánknak?

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

TÁROLD SZINTE INGYEN

Tárold abban, ami van!

Ha már megvan a lista, hogy mi az, amit tárolnod kell, akkor sem kell mindjárt a boltba szaladni új tárolókért. Nézz körül otthon, és használd fel kreatívan azt, ami van. Főleg, ha nem is lesz szem előtt, amit benne tartasz. Ne vásárolj drága tárolót a feleslegnek...

Múzeumok, kiállítások és programok

"FEL IS ÚT, MEG LE IS ÚT" - A BŐKÖZ FESZTIVÁLON JÁRTUNK

ÁLLATLAK

FIGYELEM, KULLANCSVESZÉLY! Kullancs által terjesztett betegségek

A kullancs nőstényei felismerhetőek világos tejeskávé színű potrohukról, azonban ha nem is emlékszünk kullancs előfordulására a kutyában, az a betegséget még nem zárja ki. Egyre gyakoribb ugyanis a betegség elhúzódó, idült formája, ami atipikus tünetei miatt nehezen ismerhető fel, és mivel a fertőződés után csak hónapokkal kerül diagnosztizálásra, a kullancs jelenlétével nehéz összekötni. Ezért az állatorvosi laboratóriumok a vérvizsgálat során rutinszerűen szűrik erre a betegségre is az állatokat.

ÁLLATLAK

AZ ÁLLATVÉDELEM KÖZÖS ÜGYÜNK! Tegyél Te is az állatvédelmi törvény szigorításáért!

Sajnos a 2017-es év során egyre több brutális állatkínzásról hallhattunk, az egyik legutóbbi esetben a harmadik kerületben egy félig megnyúzott cicát találtak, akit a professzionális orvosi segítség ellenére sem tudtak megmenteni. De említhetnénk a brutális kegyetlenséggel kivégzett gólyát is, illetve azokat a névtelen áldozatokat, akik nem kerültek be a híradásokba. Talán az utolsó csepp a pohárban a megkínzott cica esete volt, amely után viharos gyorsasággal kezdett szerveződni egy polgári megmozdulás abból a célból, hogy az állatvédelmi törvényt szigorítsák, valamint a lakosság figyelmét felhívják ennek fontosságára. Miért fontos aláírni a törvénytervezetre vonatkozó petíciót?

Múzeumok, kiállítások és programok

HAMAROSAN ÚJRA BŐKÖZ FESZTIVÁL!

Baranya megye - csodálatos és változatos természeti adottságai ellenére -  valahogy a közelmúltig kimaradt a fesztiválozók látószögéből; az utóbbi években azonban a Fishing on Orfű és az Ördögkatlan egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Tavaly indult el nagy sikerrel a Bököz Fesztivál, amelynek célja az, hogy az Ormánság kultúráját megismertesse az ide látogatókkal.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

NEM SZEMÉT, DE NEM IS HASZNOS

Az előző részben szó volt az „örömtesztről”, ami arra szolgál, hogy megtudjuk, szeretünk-e egy bizonyos használati tárgyat. Néha nagyon könnyen tudunk dönteni, haladni a válogatással, néha fennakadunk az „érzelmi hálón”. Ilyenkor kicsit nehezebb a dolgunk. Most azokról a tárgy kategóriákról írok, amin legtöbben nehezen tudnak túladni, még akkor is, ha igazából az lenne ésszerű és azzal tennék a legjobbat mindenkinek, beleértve önmagukat is. Az alábbiakban sorra veszek pár olyan kategóriát, ami a még éppen használható, de valójában örömöt és hasznot nem hoz, vagy éppen egyenesen bosszantó, frusztráló, felkavaró érzéseket kelt. 

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

KONCENTRÁLJ ARRA, AMIT SZERETSZ!

Bár alapvetően azt vallom, rég rossz, ha csak a tárgyak tesznek bennünket boldoggá, de tagadhatatlan, hogy vannak amelyek több örömöt okoznak, míg mások semlegesek, vagy egyenesen rossz emlékek is kötődhetnek hozzájuk. Jobb, ha olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyek pozitív érzésekkel töltenek el, míg a kevésbé kedveseket engedjük el. Míg a korábbi részekben azokkal a holmikkal foglalkoztunk, amelyektől meg akartunk válni és inkább a hétköznapi és egyértelműen meghatározható hulladékokkal. Most főleg azon lesz a hangsúly, amiket meg akarunk tartani, illetve azokkal a tárgyakkal foglalkozunk, amik még igazából használhatók.

Múzeumok, kiállítások és programok

INVITÁLÁS A NEMZETI MÚZEUMBA

A közelmúltban budapesti utazásra invitált egy kedves, ifjúkorombeli történelem tanári végzettségű barátom. Elfogadtam. Évekig éltem a Terézváros mélyén, mindig is szerettem a fővárost. A pesti, budai, óbudai történelmet. A magyar történelmet. A magyar irodalmat, képzőművészetet és építészetet.
Az ország központi agglomerációjának határán megváltozik a levegő. Közeledve az acélszürke és fehér habruhába öltözött, egykor kék Dunához, utolér valami megfoghatatlan hangulat, körbeölelnek a századok. Voltunk itt és ott. Gyönyörködtünk a patinás épületekben, a hangulatos terekben, a nyüzsgő, lüktető, pulzáló forgatagban.

ÁLLATLAK

A KUTYÁK SZÍVFÉRGESSÉGE ALATTOMOS BETEGSÉG - DE MEGELŐZHETŐ

A betegség sokszor tünetmentes, ill. a tünetek lassan, alattomosan fejlődnek ki és nem jellemzőek, inkább egy szívelégtelenség klinikai képét mutatják. Fáradékonyság, bágyadtság, lesoványodás, köhögés a legjellemzőbbek. A tüdő fibrosisa, a jobb szívfél üregeinek tágulata, szívbillentyű-elégtelenség alakul ki, az erekben megalvadó vér (thromboembolia) akár végzetes is lehet. A diagnózis egy viszonylag egyszerűbb (szűrő) vérvizsgálattal (ún. Knott-teszt) lehetséges, azonban a mikrofiláriák kimutatása önmagában még nem jelenti a diagnózis felállítását, mivel azok így nem különböztethetőek meg a bőrféreg lárváitól...

 

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓTERV 4: (NAGY)TAKARÍTÁS EGYSZERŰEN

Az első selejtezés után lehet végre takarítani. Itt is érdemes egyszerűségre törekedni, hogy ne vesszünk el a részletekben.

Rendelkezésre álló idő függvényében itt is lehet helyiségenként vagy globálisan haladni. Takarításnak akkor lehet hatékonyabban nekifogni, ha már nem lepi el a felületeket a sok széthagyott holmi, de néha nekem hatékonyabb az egyik kezemmel rakom el a holmit, másikkal törlök, porszívózok.

Ne bonyolítsd túl a nagytakarítást se!

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓTERV 3: MINDENT A HELYÉRE!

1 perc és nyersz

Akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs több órád egyben, vagy csak itt-ott van néhány perced. Néhány rutinfeladat akár 5 perc alatt letudható, néhány fél óra alatt. A rendrakáshoz néha egészen egyszerű dolgok kellenek.  A titok nyitja, hogy nem kell túlbonyolítani.

Múzeumok, kiállítások és programok

JÓTÉKONYSÁGI NAP KONCERTEKKEL A 16. KERÜLETBEN

A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ szeretettel vár mindenkit a Cinkotai Tájházban (1164 Budapest, Batthyány Ilona u. 16.) megrendezésre kerülő Jótékonysági Napra 2017. június 17. 14:00–20:00). A szervezők a rendezvény bevételét az ÉNO, Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátásának támogatására fordítják (részletek lentebb). Az érdekes műsorok mellett kézműves és kirakodóvásár, valamint gyermekprogramok is várják a résztvevőket. (A belépőjegy felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek ingyenes.)

A Jótékonysági Koncerten Géczi Erika, Barcsik Vali és Schäffer Edina DiJo is fellépnek (16:40-18:10)

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓTERV 2: A nagy szelektálás

Miután felmérted a terepet és már látod, min kell változtatni, neki is foghatsz az érdemi munkának. A lényeg, hogy minél egyszerűbben láss neki, minél kevesebbet tétovázz. Még a takarítás előtt tüntesd el a felesleget.

Keríts néhány kartondobozt, papírszatyrot, zsákot és feliratozd az alábbiakban felsorolt kategóriák szerint, vagy tetszés szerint – lehet több vagy kevesebb is.

Múzeumok, kiállítások és programok

NEXUS+ A CSILIBEN

Civilizáció és történelem

HÉTKÖZNAPI GESZTUSAINK – Veszélyesek is lehetnek?

Mladonyiczky Edit

A gesztusok lehetnek sértőek vagy fenyegetőek, melegek vagy elutasítóak, üdvözlőek, hívóak, érintéssel kapcsolatosak, érzékiek s így tovább.

Gesztusaink „szótára” egyszerre informatív, szórakoztató, ugyanakkor lehet veszélyes is. Az emberiségnek vannak közös, egyetemes jelzései, amit a világ minden táján mindenki egyformán ért, de vannak olyan gesztusok is, amik mások számára érthetetlenek vagy akár sértőek.

Civilizáció és történelem

SZERVEZETT HÁZASSÁG? MIÉRT NE?

A védikus házasság sem nélkülözi a szeretetteljes kapcsolatot, de ott nem birtokolni akarják a másikat, a központi kérdés nem az egyén vágya, hanem hogy a házasfelek jóban, rosszban kitartsanak, egy közös cél, az önmegvalósítás elérése érdekében egymást segítve munkálkodjanak, s gyermekeiket is ebben a szellemben neveljék. A védikus házasságmodellen alapul a szervezett házasság is. Nem a szenvedély révén, hanem kívülálló, elfogulatlan vélemények (például szülők, asztrológia) által keresi az egyén számára a legideálisabb partnert.

Érdemes megismerni néhány vallomást, olyan házaspárok nyilatkozatát, akik szervezett házasság révén kerültek össze.

Civilizáció és történelem

HÁZASODÁS MÁSKÉPPEN

Keleten nagy gondot fektetnek a házasság megkötésének időpontjára. Úgy gondolják, minden eseményt annak kezdeti időpontja és minősége határoz meg. Szerintük két ember sorsának összekapcsolása sem a véletlen műve (ezt a fogalmat nem is ismerik), hanem tudatos felkészüléssel, nevelés és példamutatás útján ellátják a fiatalokat a páros élethez szükséges minden tanáccsal, majd kiválasztják a gyermekük számára legalkalmasabb partnert, akinek pontosan ismerik az asztrológiai jellemvonásait, és összeismertetik a két felet. Vajon miként keresnek a hindu szülők pár gyermekeiknek?

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓ INDUL: Induljunk el a hulladékmentesítés felé

Mielőtt fejest ugranánk a kamrába és mindent kidobálnánk, érdemes egy-pár kört tenni az otthonunkban – ha szemmel belátjuk a teret, akkor elég a fotelben ülve, de hatékonyabb, ha papírral és tollal a kezedben körbejársz és jegyzetelsz. Fontos, hogy ezen a ponton még ne kezdjünk el rendezkedni, bármennyire viszket a tenyerünk. Ezért is jó, hogy a jegyzeteléssel lekötjük.

Figyelj meg minden lehetséges részletet, igyekezz friss szemmel körbenézni otthon, mintha most járnál ott először. Lehet, ez nem lesz könnyű, ha az a típus vagy, aki már rögtön pakolászik. De érdemes. Nagyon sok érdekes és jó benyomást gyűjthetünk az otthonunkról.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Világszerte hódít a minimalizmus

Lauren Singer egyetemistaként vágott bele, szintén az USA-ban, de New York-ban a hulladékmentes életbe. Ő rendkívül fiatal, ennek ellenére hasonlóan kevés hulladékot termel, mint Bea Johnson. Neki 2 éves hulladéka fért el egy kisebb méretű csatos üvegben, igaz, ő egyelőre ezt egyedül termelte ki. Az üvegben csak azok a dolgok vannak, amit már végképp nem tudott sehová se tenni: se szelektálni, se felhasználni, hasonlóan, mint Bea és családja.

Civilizáció és történelem

BANSHEE, A HALÁL HÍRNÖKE

Ha egy régimódi ír kocsmában ülsz a kezedben egy korsó jóféle sörrel és hallgatod a helyi öregek beszélgetéseit, gyakran bukkannak fel manók, tündérek és leprikónok a történetekben. Azonban nemcsak az öregek, hanem a fiatalabb, főleg vidéken élő emberek is tisztelik – ahogyan ők nevezik – a Szépek Népet, és már előfordult az is, hogy egy autóutat eltereltek, mert az egyik öreg fában a helyiek szerint tündérek élnek. Sok szülő nem engedi bizonyos helyek környékére gyermekiket, mert félnek attól, hogy elrabolják őket.

Civilizáció és történelem

HÚSVÉT ÜNNEPE AZ ÉVEZREDEK TÜKRÉBEN

A húsvétot keresztény ünnepként tartjuk számon, de talán sokan hallottak már róla, hogy az úgynevezett keresztény ünnepek nem együtt születtek a kereszténységgel. Évezredek óta létező, természeti jelenségekre épülő, afféle mágikus rituálék sora jelent minden egyes ünnepet, így a húsvétot is.

A régiek ez idő tájt gyakorlatilag a termékenységet ünnepelték, noha az idők során az a tudás, ami magát az ünnepet életre hívta, elhalványult, sőt, látszólag el is veszett, mégis, a hagyományok őrzésének köszönhetően, a mágikus rituálék évről-évre ismétlődtek. Hogy miért is lett belőle feltámadás ünnep?

DiJo- héj - Schäffer Edina

CSIKI-CSUKI

Mindannyian szeretnénk "valakik" lenni. Legalább saját magunknak. Sokszor még az is épp elég jó lenne. De hiába a sok pénz, vagy a sikeresen "levert", miattunk tikkelő szemű ellenfelek, a "dől a lé" biznisz, ha otthon is mindenkit magunk alá gyűrünk. Mutatnunk KELL minden fronton, hogy mi "valakik" vagyunk. Aztán, amikor egy, a személyes lelki fejlődésünket segítő, igazán jó emberbe botlunk, aki ott van minden javak hajhászása nélkül, aki megsimogatja a fejünket, akivel lehet tervezni, jó magasröptű beszélgetéseket is folytatni, akit a gyerekünk azonnal a szívébe zár...

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Víz, víz, tiszta víz… – március 22. a Víz Világnapja

Napjainkban minden második ember városokban él, melyek száma soha nem látott ütemben nő, miközben a városi lakosság alapvető higiéniai, vízellátási és szennyvízkezelési problémái nincsenek megoldva.  

A tiszta ivóvíz létfontosságú az emberiség számára, de egyre kevesebb van belőle. Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, a nemzetközi szervezet az idei világnap mottójaként a „Tiszta vizet az egészséges világért” gondolatot választotta. Ha szeretnéd, hogy még sokáig legyen belőle, érdemes odafigyelni mikor, mire, mennyit használsz belőle!

Civilizáció és történelem

A TAVASZI NAPÉJEGYENLŐSÉG ÜNNEPE

Március 21-e különleges napnak tekinthető, mivel ez az első nap, amikor a nappal hossza meghaladja az éjszakáét, és a nap pontosan keleten kel fel és nyugaton nyugszik. Idén ez 20-án történt meg. Ezt a dátumot elődeink már hosszú évezredek óra ismerték, és számtalan módon emlékeztek meg róla. A tavaszi napéjegyenlőség napja mindig a csillagászati tavasz kezdete, annak ellenére, hogy a meteorológiai tavasz már lassan egy hónapja elkezdődött. A hóvirág és a tavaszi tőzike átadta helyét az ezernyi színben pompázó sáfrányoknak, és az ibolya is virágzik lila foltokban a rügyesedő fák alatt. Már csak napok kérdése, és láthatjuk az első virágzó fákat is.

Civilizáció és történelem

SZENT PATRIK ÖRÖMÜNNEPE

Felvonulások világszerte, vicces, zöld jelmezbe öltözött emberek az utcákon, leprikónok, tündérek, manók mindenhol, valamint a fekete, telt ízű Guinness sörből is nagy mennyiség fogy el ezen a jeles napon. Igen, ez a Szent Patrik nap, amely Írország nemzeti ünnepe, és amelyet nem csak a Smaragd-sziget lakosai és a világban élő írek ünnepelnek, hanem az egész világban a tavasz egyik legfontosabb és legvidámabb örömünnepe, így hazánkban is minden évben ezrek mennek ki az utcára, hogy részt vegyenek a parádéban.

DiJo- héj - Schäffer Edina

LÚZER 2. rész

Avagy "etetni kell a Bestiát!"

Kati tehát teljesen nyomorultul és lúzernek érezte magát. Tanácsra, valamire vagy valakire volt szüksége, aki megmondja majd neki a tutit. Úgy döntött, megkérdezi a "nagy öregeket", az öreg barátnőit a régi munkahelyről.

Külföld

A LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA, PANAMA

A Panamában eltöltött napjaink alatt találkoztunk a DITK – Európai bizottság tagjával és egyben a MÜSIAD magyarországi képviselőjével, Fadıl Başar úrral, aki felhívja az üzletembereket figyelmét arra, „hogy Panama a lehetőségekre nyitott ország. Amennyire idegenek vagyunk mi nekik, ők is ugyanannyira idegenek számunkra, mert Panama a világ másik oldalán van. A Panama-csatorna, amely különlegessé teszi az országot, az amerikai kontinens közepén foglal helyet. A Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő csatorna-ország számára fontos bevételi forrás a vízi szállítmányozás.”

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

A MINIMALIZÁLÁS KORA

Világszerte egyre többen döntenek amellett, hogy a pazarló, modern életformát hátrahagyva egy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életmódra váltanak. Nemet mondanak az esztelen fogyasztásra és lemondanak inkább egy nagy halom használati tárgyról, hogy több életteret nyerjenek. Sokan azért teszik meg a lépéseket a hulladékmentes és minimalizált élet felé, mert megelégelték, hogy gyakorlatilag minden a fogyasztásról szól körülöttük, és a tárgyak kultuszáról az emberi kapcsolatok és a közösségi élmények helyett. Vannak, akik annyira komolyan veszik ezt, hogy egyszerűen a használati tárgyaik java részétől megválnak valamilyen módon – többnyire leadják, eladományozzák. 

DiJo- héj - Schäffer Edina

LÚZER 1. rész

Avagy Kati és a kerek perec...

Van, amikor az ember éppen pontosan nyomorultul érzi magát. Így volt Kati is ezzel, ahogyan ült egy padon és lóbálta a lábát. Szakított a barátjával, csalódott, és búcsút intett a pasinak. Kati bizalma végképp elszállt, s hiába ő repítette ki a fiút a kapcsolatból, iszonyúan fájt neki, és legalább egy lúzernek gondolta magát, az önbizalma is igen rendesen megingott. Úgy érezte, a magánélet nem neki való. Minden téren sikeres, önálló, eredeti, kreatív, még talán szép is, de nem biztos; csak a magánélet, az mindig bukta.

DiJo- héj - Schäffer Edina

TAVASZ

 

Tényleg itt a tavasz. A lány a konyha ablakából csodálta a hajnali rózsaszínes fényeket az égbolton. Csicseregtek a madarak. Álmosan csodálta a világot. A tabletjén elintézett egy-két dolgot, miközben a kávéját kortyolgatta. Egy e-mailt várt válaszként az épp elküldött levelére, de csak várta, nem jött. Ismét kortyolt egyet a kávéba. Arra gondolt, hogy biztosan becsúszott a válasz a kéretlen levelek közé, előfordult ez már többször is. (...) Benézett tehát a kéretlen levelek közé, de ott valami egészen meglepőt talált.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

10 JEL, AMI ARRA UTAL, HOGY IDŐSZERŰ A LOMTALANÍTÁS

Életünk során igazán nagy rendrakásba, lomtalanításba csak néhány alkalommal fogunk legtöbben. Leginkább egy-egy jelentősebb életszakasz előtt vagy annak lezárásaként. Van olyan ismerősöm, aki minden fél vagy negyed évben lomtalanít. De mikor van igazán ideje? Íme néhány markáns jel…

Ha az alábbiak közül egy vagy több igaz az életedre, bizony ideje nekilátni a munkának és alaposan rendet kell tenni. Ne restellj segítséget kérni, akár szakembert, lelki tanácsadót is felkereshetsz, ha nem megy, de néhány rokon vagy barát is biztosan szívesen beugrik.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Babusáné Gazdik Ágnes - designer, blogger, tanár

Civilizáció és történelem

IGAZI TÉLŰZŐ TEVÉKENYSÉG

A tél általában kevés munkával telik, s mivel nem alszunk téli álmot, és a fagyban oly kevés teendőnk van odakint, meg a meleg szobában sem ücsöröghetük mindig családi körben, így szeretünk összejönni ismerőseinkkel, hogy elűzhessük a téli napokat. Régebben, mikor még tévé és egyéb kommunikációs eszköz sem volt, a bezártság és a hosszú sötétség félelemmel töltötte el az embereket. Együtt könnyebb volt leküzdeni az évezredek során kialakult meggyőződéseket, melyek segítségével formálódtak ki hiedelmeink, szokásaink, népi kultúránk. A télűző igazi tevékenység a farsangi bál lett, s napokat töltött ki a mulatságra való készülődés. 

Civilizáció és történelem

UJSZÁSZY ISTVÁN – KARÁDY KATALIN 2.rész

Sokan sokféle mozzanatban keresték már a díva és a kémfőnök románcának okát. Volt, aki azt állította, Ujszászy hírszerzőt akart faragni a nagy ismeretségi körrel bíró filmcsillagból. Mások szerint már réges-rég ismerték egymást, hiszen Karády évek óta a magyar titkosszolgálatnak dolgozott. Olyan vélemény is felmerült a kérdésben, hogy a színésznő maga kereste a szálat a tábornokhoz, hogy zsidó származású és baloldali barátain segíteni tudjon. Két dolgot állíthatunk ebben a kavalkádban bizonyosan: egyrészt Karády Katalin 1945-ben rajta volt azon a listán, amit a Magyarországra érkező szovjet csapatok hoztak magukkal, s az általuk ismert magyar hírszerzők neveit tartalmazta.

Magyarország és környéke

EGERSZALÓK A MAGYAR YELLOWSTONE NEMZETI PARK?

Egerszalók világszínvonalú gyógyfürdője és Európában egyedülálló sódombja

Aki nem látott még sódombot, annak nem kell az Egyesült Államok-beli Yellowstone Nemzeti Parkba, de még a törökországi Pamukkaléba sem kell elutaznia, hiszen hazánkban is megtekintheti a természet eme különlegességét. A magyar sódomb, amelyet a domboldalon lefolyó víz hozott létre, 120 négyzetméteres védett látványossága Egerszalóknak.

 

Külföld

A változás neve: KUBA

Az 1959. január elsejei forradalom után Kuba sok évig elzárkózott a világ elől. A 2015-ben véget ért embargó és Fidel Castro 2016-ban bekövetkező halála Kuba megindult a változás útján. A fokozott érdeklődést legfőképpen Kuba fővárosában, Havannában érezhetjük. Armas tér, Morro kastély és a Forradalom tér vált a legfelkapottabbá az elmúlt hónapokban. Törökország világmárkája, a Turkish Airlines 2016 decembere óta indít kedvező áron Magyarországról Kubába járatokat. Bizonyára hamarosan Kuba a magyarok számára is vonzó nyaralóhely lesz. Hetente kétszer indulnak járatok, az odaúton Isztambult, visszaúton Caracas-t is láthatjuk. (A képen: Basar Fadil)

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 6.

"Te figyu. Ti....sátánisták vagytok?"

Még mindig Neoton... A Magyar Rádióban sokat vendégeskedtem akkoriban, s onnan jöhettem munkám végeztével. A hátamon természetesen ott volt a hegedű, mivel a templomi zenekari előadásra igyekeztem. Sok ismert ember megfordult arra, hiszen a Magyar Rádióban sok zenésznek, énekesnek akadt gyakran munkája.

Azt még érdemes rólam tudni, hogy jóllehet eléggé fura és magamnak való ember vagyok néha, de ha nagyképűen vagy flegmán szólnak hozzám, vagy csak egy ici-pici ilyen felhangot is érzek, azt egészen biztosan nem hagyom szó nélkül. Na, ők ezt nem tudták. Hogy kik? A Republic együttes.

Múzeumok, kiállítások és programok

ÖRÖKSÉG – ÚJ VIDEOKLIP ÉS EGY KÜLÖNLEGES KONCERT

DiJo- héj - Schäffer Edina

A VERONAI MAGYAR BUSZBALESET MARGÓJÁRA…

Szombat reggel láttam a hírt hétkor. Még csak egy szalagcím volt csak a Kapu internetes portálon. Döbbenten néztem magam elé. Nem akartam elhinni. Buszbaleset. Magyarok. Gyerekek. Sok halott. Tanítóként, anyaként, emberként ért a borzalmas veszteség. A világ kevesebb lett. Elvesztettük őket. Na de hogyan lehet ez....

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 5.

A fejem fölött azonnal megjelent egy nem látható kérdőjel, pont úgy, mint a képregényekben; a szemeim pedig akkorára nyíltak, hogy úgy éreztem, nagyobbak lettek a fejemnél is! Nem szaporította a szót, be is nézett hamar az ablakon, bedugta a fejét az első ülésnél oldalán és jól megnézett mosolyogva. Látszott, hogy igen nagyon örül. Én mosolyogtam egy kedveset, minden igyekezetem benne volt. Percekig tartott ez a művelet, aztán elégedetten elbúcsúzott és tovább engedett bennünket.

Magyarország és környéke

AHOL TÉNYLEG A VENDÉG AZ ELSŐ

Jelinek Zsu, énekesnő beszámolója a visegrádi Vár Hotel Kastélyszállóról: (...) Mikor megérkeztünk, olyan érzésem volt, mintha vidékre látogattunk volna el a nagyihoz. Mosoly, öröm, érdeklődés. Nem esem semmilyen túlzásba, ha azt mondom, hogy lesték minden kívánságunkat.(...) Szeretettel várjuk kedves vendégeinket a szakrális-királyi központ szívében, Visegrádon! Hivatkozzon a „tumag.hu” kódra, ha szeretné pihenését egy üdvözlő pálinkával indítani! Vár Hotel

Magyarország és környéke

VISEGRÁD, AZ EZERÉVES VÁROS

A Budapesttől északra, körülbelül 30 km-re a Dunakanyar szívében elhelyezkedő “ezeréves Visegrád” a maga 1700-1800 fős lakosságával Magyarország egyik legkisebb, de egyik legrégibb városa. A neve szláv eredetű, “magasabb várat” jelent, amely a több mint 300 méter magasan álló Fellegvárra utal.

"A 19. századtól neves emberek építettek maguknak szebbnél szebb villákat a történelmi város pihentető hangulatát keresve. Visegrádot írók, művészek, közéleti személyiségek látogatták, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király pedig vadászkastélyt tartott itt fenn."

Civilizáció és történelem

PAPRIKA – A TÖRÖKÖK KÖZVETÍTÉSÉVEL ÉRKEZETT HAZÁNKBA

A paprika Törökországból érkezett csoda, amely a 18. században teljesen elterjedt hazánkban, s a mi konyhánkat külföldön már csak paprikásan ismerik, annyira magyarrá vált. Eredeti hazája Közép-Amerika, ahonnan Kolumbusz Kristóf hozta az európaiak számára a többi mesés kinccsel és érdekes növénnyel. Tehát Spanyolországban kezdték termeszteni az 1500-as évek elején, majd haladt a Földközi-tenger mentén, s eljutott Törökországba, ahol szintén megkedvelték, olyannyira, hogy a török nagyurak nem tudták nélkülözni itt létük alatt, s Magyarország kiváló klímája miatt alkalmas volt ennek a csodának a termesztésére. Tehát a paprika bekerült a Kárpát-medencébe.

DiJo- héj - Schäffer Edina

RANDI

Magyarország és környéke

A KÉKFRANKOS LEGENDÁJA

Sopron környékét a XIV. század elején Magyarország legjelentősebb borvidékei között tartották számon, amely külföldre is szállította borait. A vidék egyedisége, hogy a németajkú gazdák, az úgynevezett soproni poncichterek a pincéket nem a szőlőhegyekben, hanem a városban, a saját házaik alatt alakították ki.

Múzeumok, kiállítások és programok

GÖRBE BÖGRE KÁVÉZÓ – OTTHONOSSÁG FELSŐFOKON (X)

A nyolcadik kerület szívében, nem messze a Gutenberg tértől egy igazi kincset rejt a szürke házrengeteg. A Görbe Bögre kávézó, amelyet két, nagyon kedves pedagógushölgy üzemeltet, egy izgalmas és varázslatos hely, mert a remek kávé- és teakülönlegességek mellett ezernyi játék várja az ide betérőket.

Múzeumok, kiállítások és programok

KARÁCSONYVÁRÓ DIJO KLUB

A december 17-én este 8 órakor kezdődő Karácsonyváró DiJo Klub többek között azért lesz egyedi és megismételhetetlen, mert az ünnepváró hangulat mellett kis kikacsintásként jelen lesz Edina új szerelme is, a country, valamint az elmaradhatatlan régi slágerdalok sem fognak hiányozni a programból. Vendégként és beszélgetőtársként Edina Barcsik Valériát hívta el az eseményre, akit a közönség csak néhány kivételes alkalommal láthatott az utóbbi években.

Civilizáció és történelem

II. RÁKÓCZI FERENC ÉS A RODOSTÓI EMLÉKMÚZEUM

Nemcsak a magyarok, hanem a törökök is nemzeti hősként tekintenek II. Rákóczi Ferencre. Irodalomórán elsősorban Mikes Kelemen, íródeákja és kamarása Törökországi levelek című, 207 fiktív levélből álló gyűjteménye kapcsán beszélgetünk a fejedelemről, és leginkább olyan színezetet kapnak száműzetésben eltöltött évei, hogy sajnáljuk Rákóczit és társait, mert nem térhettek haza. Aki járt már Rodostóban, egészen más színben látja az emigránsok törökországi életét. A törökök hősként tekintettek rá és kíséretére, továbbra is úrként kezelték, és nem adták ki a Habsburgoknak, akik valószínűleg kivégeztették volna. Felmerülhet a kérdés bennünk: valóban olyan rossz volt Rákóczi élete a török tengerparton?

DiJo- héj - Schäffer Edina

KARÁCSONY RELOADED

DiJo- héj - Schäffer Edina

„KÁR ÉRTE. KUKA.”

Magyarország és környéke

MAGYARORSZÁG AZ ÉN HAZÁM

A szlovák-magyar határnál

A szlovák-magyar határ átkelése a nyolcvanas években már nem is volt olyan macerás. Igaz, hogy a vámostól függött, hogyan is fog lezajlani az ellenőrzés, de általában semmi gond nem akadt. Besorakoztunk az autók után, és talán valahol a tizedik helyen voltunk, ami nem is olyan rossz. A feleségem kicsit fészkelődött az izgalomtól, mert pár ezer forintot, ami talán egy éjszakai szállásra elég, elrejtett a pénztárca oldalfiókjában - mi van, ha a fináncok felfedezik!?

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 4.

Ment tehát a turnébusz, nagy, ötven személyes ORI (Országos Rendezőiroda) busz a maga szépségével és lassúságával. Nyíregyháza előtt megálltunk egy fogadónál kicsit pihenni, ebédelni, de nagyon kellett sietnünk. Az ebéd után mindenki elszaladt még a mosdóba, és már indultunk is. Nyíltak, záródtak a mosdóajtók, mint a westernfilmek kocsmaajtajai, mindenki sietett. Én maradtam utoljára, de ahogy kiszaladtam, a busznak már hűlt helye volt. El tudjátok képzelni milyen érzés ez? Az ország legismertebb zenekarának a tagja lettél, rajongók várják a mondataidat, újságcikkek, koncertek következnek, s te egyszer csak ott maradsz épp az első turnéd első állomása előtt egy pusztában.

Múzeumok, kiállítások és programok

MÚZEUM KÉKBEN II. rész

A pápai Kékfestő Múzeum a szakértők szerint ma is alkalmas a munkára, hisz rendelkezésre áll a valamikori műhely teljes gépállománya, nyomódúcai, anyagai, igaz hiányzik a Tapolca folyó vize. És hiányzik hozzá a Kluge-mester! Az utolsó mester 1923-ban meghalt, utána Kluge Matild katonatiszt férjével továbbvitte az üzemet. Fiuk Karcsay Miklós, aki vegyészmérnöki diplomát szerzett, és a számára kialakított, ma is látható laboratóriumban szintetikus festékek kísérletezésével próbálkozott, 1942-ben a fronton hősi halált halt...

Civilizáció és történelem

KIHEZ MEGYEK FELESÉGÜL? – Szent András napja

András napi hagyományokat követve megtudhatjátok, ki lesz a férjetek

Andrást házasságszerző szentként tartják számon a magyar nyelvterületen.  Ezt többnyire annak nyilvánítják, hogy a lelkészek András naphoz közeli vasárnap felolvassák többek között azt is, hogy kik házasodtak az elmúlt egyházi évben. Másrészt pogány hagyományai vannak, melyek az ősi időkből erednek, így ezek a napok a legalkalmasabbak a szerelmi “varázslatokra”.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMILIA 3. rész

No tehát, ott tartottam, hogy befogadtak maguk közé, igazi Neoton Família csapattag lettem. Elkezdődtek a próbák, készültek új fényképek, új cikkek az újságokban, amikben már én is benne voltam. Az újságcikkekről sokszor a rajongóktól értesültem, amikor arra kértek, hogy írjam oda a nevem a saját fényképem alá. Érdekesnek és viccesnek tartottam, hogy ezentúl ilyen dolgokat is kell csinálnom. A színpad mellett a Neoton-Pro iroda lett a második munkahelyem, így tehát gyakran megfordultam ott. Mindig sok fiatal ült és beszélgetett az irodában, akkor még nem tudtam, ki kicsoda. Egy teljesen új világ nyílt meg számomra addig ismeretlen emberekkel.

Múzeumok, kiállítások és programok

ADVENTI ÖRÖKSÉG KONCERT

Múzeumok, kiállítások és programok

MÚZEUM KÉKBEN

Én úgy érzem, a „nagy kékség” vesz körül, hisz kékfestő sátrak kínálják a szebbnél szebb portékájukat, éppúgy, mint több száz éve a vásárokban, csak a kékkezű legények hiányoznak, meg a mester, hogy kínálják az árut, lemérjék a rőföt, amit aztán boldogan vihetnék haza, hogy szoknya, blúz, kendő vagy abrosz készüljön belőle. De ne álljunk meg a sátrak vonzásában, menjünk csak tovább, le a lépcsőn, ki az udvarra, ahol szemünk elé tárul az impozáns épület: a szárítópadlás. Európában egyedülálló a maga nemében, mert nincs még egy ilyen, ahol a szárítóerkély eredeti, ép formájában maradt volna fenn.

Civilizáció és történelem

EGY TÖRÖK ORIENT MAGYARORSZÁGON

Az utóbbi időben kezd megdőlni az a nézet, mely szerint a törökök csak rombolást és pusztítást végeztek hazánkban, és kezdünk másképp tekinteni a 150 éves együttélés időszakára. Csúnya politikai húzás volt az osztrák Habsburgok részéről az, hogy népünket az oszmánok elleni harcba kényszerítették, helycserés támadást hajtva végre hazánkban. Az osztrákok célja az volt, hogy a török hatalmat megdöntve Magyarországot a saját uralmuk alá vonják. Milyen kapcsolat volt valójában a törökök és a magyarok között a 150 éves időszak alatt és azt megelőzően? Milyen elemek kerültek be ezen időszak alatt hazánkba? Az alábbi írásunkból megtudhatjátok.

Múzeumok, kiállítások és programok

TOMPOX KONCERT A LEGENDÁBAN!

Magyarország és környéke

KIRÁLYHELMEC II. RÉSZ

A városháza előtti főteret 2002 óta Millenniumi térnek nevezik. Egy csodálatosan kialakított tér ez, ahol díszkút körül domborműve van II. András királyunknak, akinek adománylevelében olvashatunk először Helmecről. Helyet kapott a kút mellett I. Rákóczi György, aki Bodrogközt újra az Erdélyi fejedelemséghez csatolta, és így fejlődését is biztosította. Természetesen Lórántffy Zsuzsannának, az említett I.Rákóczi György feleségének is szobra van itt, aki özvegyként a férje munkáját folytatta, és nagyon sokat törődött a közművelődéssel. 

DiJo- héj - Schäffer Edina

SOHA TÖBBET TOMI…

Egy esős estén jött az elhatározás. A világ tele van Tomikkal, és azok mind csak csalódást okoznak. A lány egy tea kortyolgatása közben jött erre a világmegváltó összefüggésre. Már mások is mondták, akinek néha elsírta bánatát, hogy Judit, egy dolgot fogadj meg, de tényleg, senkivel többet szóba sem állhatsz, akit Tamás keresztnévvel illettek, mert azok csúnyák, rosszak, és csak sírás lesz a vége. Igaz, hogy Judit kukázta a végén mind ki őket, szórta őket nagy bőszen kifelé, legbelül megviselte a csalódás minden egyes alkalommal.

Civilizáció és történelem

ÉGI KÍSÉRŐNK, A HOLD

Az őskori ember életét nemcsak a nappal, hanem a csillagos ég titkai is meghatározták. A Holdat, mint istent és irányítót tisztelték. Ha a kőkörök világába (Stonehenge, Avebury…) kicsit mélyebben belepillantunk, láthatjuk azt, hogy őseink nemcsak félték a Holdat, hanem mozgását évekre lebontva követni tudták. A kőkorszakban nagy tisztelet övezte a Napot és Holdat, az utóbbit általában női aspektussal ruházva fel.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 2. RÉSZ

Tehát szőke lettem. Nem bántam meg. Szőkeségem sok pozitív változást hozott. Péter és a zenekar olyan elementáris erővel akakított át, s vele együtt az egész életemet, mint amikor egy cunami jön. Nem. Az nem jó. Akkor földrengés. Az sem pozitív. Mihez hasonlítsam.... egy óriási felhőszakadáshoz, amely után a levegő sokkal frissebb, s boldogan szippantasz bele. Nem. Ez sem jó. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy valamilyen jellegű, mondjuk erősen elvont, művészfilmből egyszerűen átpakolnak téged egy csajos vígjátékba. 

Külföld

HOTELSZOBÁK ÁRNYÉKÁBAN

Az európai misszionárius-felfedező, David Livingstone, 1855. november 17-én bukkant rá a ma már az UNESCO-Világörökség védelmét élvező csodára, amelyet az akkori brit királynő után Viktória-vízesésnek neveztek el. A környező erdőket eredeti állapotban tekinthetjük meg, ahonnan kilátópontokról gyönyörködhetünk a vízesés cseppjeinek és a napsugarak játékának köszönhető szivárványban. Éjjel pedig a holdszivárvány, a holdfény és a víz játéka nyűgözi le az idelátogatót.

DiJo- héj - Schäffer Edina

DIJO DVD LEJÁTSZÓT ÁRUL A NETEN

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 1. RÉSZ

Erdős Péterrel való első találkozásom nagyon érdekes volt. Akkor már több könyvet is kiolvastam vele kapcsolatban, jót és rosszat is. Ott ültem tehát vele szemben én, alig húsz évesen, azzal az emberrel szemben, akiről akkoriban mindenki úgy tartotta, hogy az egyik legmeghatározóbb, legnagyobb hatalommal rendelkező ember az egész magyar pop-rock piacon. Ott ültünk tehát benn, a Neoton-Proirodában egymást összehúzott szemekkel figyelve. Miközben általános dolgokról beszélgettünk, erősen figyeltük egymást én a makacs fiatal és Ő, a teljhatalmú, tapasztalt, sokat tudó, sokak által szeretett és utált ember.

Magyarország és környéke

KIRÁLYHELMEC I. RÉSZ

Csendesen hömpölyögnek medrükben a folyók, melyek egy szigetet, egy közt alkotnak. Folydogál itt méltóságteljesen, nagysága tudatában nagyobb folyó is, mint a Tisza, amelyik régen gyakran szétöntötte vizeit a síkságon és ártéri erdőségekben, hogy lápot, nádast, mocsarat teremtsen. Egy-két kisebb folyó is igyekszik a célja felé: Egyesülni a nagyobb testvérrel, hogy erősebb legyen. Itt van például a Latorca. Az a Vereckei hágót követve csak kis erecskeként indul, de később vad hegyi patak lesz belőle, még nem tudatosan és nyugodtan folyó víztömegként a síkságra került, és összefolyva az Ondavával egy csodát alkot. 

DiJo- héj - Schäffer Edina

BESZÉLGETÉS EGY MUNKAHELYEN…

Kolléganő fogja a fejét, úgy kiált fel, hátha elkapja valaki a kérdést, és mond valami nagyon okosat. "De miért ilyenek a pasiiiiiik? Miért hiszik azt, hogy van idejük és azt, hogy ők nem öregszenek?" A közelben ülő pszichológus-kolléga rögtön rácsapott a lélekboncolás élvezetes lehetőségére. "Ilyenek, nem tudunk mit csinálni velük."

DiJo- héj - Schäffer Edina

SELF ADVENTURE, AVAGY HEGYI BRINGÁZÁS DIJO MÓDRA

Először naivan elindultam Üröm felé, mert már egy ideje kinéztem ott a bicikli utat, gondolván, hogy ez most már egy teljesen biztonságos bicajút autók közelsége nélkül. Aztán menet közben jött a felismerés, hogy ennek az útnak hamar vége szakad, és ismét, mint oly sokszor, az autókkal kell osztoznunk a sovány, de nagyforgalmú utakon. DiJo visszafordul, és elindul a Testvérhegy felé. Na, máris jobb. Nincs autó, csak én és a hegy. Ez már sokkal jobb társaság.

Civilizáció és történelem

ANNIE EDSON TAYLOR, AKI LEGURULT A NIAGARÁN

DiJo- héj - Schäffer Edina

FÉL SZÓBÓL IS…

Az úgy volt, hogy egy nehéz, munkával teli szeptemberi hét péntekjére mi, néhány énekesnő egy kis beszélgetést szerveztünk meg estére. Csak úgy. Épp annyi időm volt, hogy munka után gyorsan lezuhanyozzam, és már indultam is. Mivel mindenhova pontosan érek oda, így megint jóval korábban érkeztem meg, mint a többiek. Egyszóval nem siettem. Szép nyugodtan beálltam a parkolóba egy eléggé szűk helyre, és boldogan nekiindultam a szűk farmeremben és a magassarkúmban.

ÁLLATLAK

FILMCSILLAG AZ ÁLLATOK VÉDELMÉBEN

Tudjuk, hogy mindig is nagyon szerette az állatokat. Már aktív filmes korszakában is (1962) felemelte a szavát számos elfogadhatatlan bánásmóddal szemben, amit az állatokkal tettek. Többek között neki köszönhető, hogy a fókaborjúbőr kereskedelmét betiltották. Összerúgta a port Sophia Loren-nel is, amiért szőrmebundákban parádézott és reklámozta őket. Amikortól abbahagyta a filmezést, tulajdonképpen az állatvédelemnek szentelte az életét.

Múzeumok, kiállítások és programok

KRÓNIKÁS ZENEDE JUBILEUMI MŰSORA október 16.

DiJo- héj - Schäffer Edina

AZ ANGYAL...

DiJo- héj - Schäffer Edina

CSAJOS ESTE

Egy fárasztó nap végén boldogan esünk be a körömstúdióba, ahol tudjuk, hogy leülhetünk, elgondolkozhatunk, miközben szépülünk. Ha nincs kedvünk, nem beszélünk, csak nézzük boldogan, ahogyan a kezeink új színt és fényt kapnak. Bágyadtan, elpilledten és boldogan, de szótlanul ültem a lánnyal szemben, amikor elkezdett mesélni. Érdeklődve hallgattam.

 

Külföld

VIGYÁZAT, NAGYOT KELL LÉPNI!

Velence, „vízi város”, közel száz, kisebb-nagyobb szigetből áll, amelyeket számos kanális választ el egymástól. Az utcákon nem találkozunk közlekedési eszközökkel, nincsenek autó- vagy bicikliutak, csak sétáló emberek. A belváros annyira kicsi, hogy fél órán belül bárhová gyalogosan is eljuthatunk. Ha Velencében akarsz eltölteni néhány napot, mindenképpen igénybe kell venned a vízi közlekedés valamelyik eszközét, hiszen a kis szigetek között gyakran csak azok jelentik az átjárás lehetőségét.

Civilizáció és történelem

POCAHONTAS III./3. rész – LEGENDA?

„Amikor meglátta, megfordult és eltakarta az arcát…” - Pocahontas találkozása a halottnak hitt John Smith-szel

Az első amerikai bennszülött nő Európába való látogatása politikai okokból is jelentős, hiszen a lány a "civilizált vadember" jó példája volt. Pocahontas, vagyis Rebecca Rolf 1616-ban Angliába követte férjét, ahol a királyi pár előtt és magasabb körökben indián hercegnőként mutatták be. Egy bál alkalmával találkozott egykori barátjával, John Smith-szel, akit addig halottnak hitt. Pocahontas rövid beszéde, amelyet Smith jegyzett le, tanúsítja, hogy okos nő volt.

DiJo- héj - Schäffer Edina

AZ ÉN HÁZAM, AZ ÉN VÁRAM...

Az, ha az ember elkezd beteg lenni, mindig visszavezethető egy okra. Kimerültség, csalódás, nevezhetjük bárminek, a lényeg az, hogy a rendszerünk bemondta kicsit az unalmast, és nem tudta megvédeni magát. A betegség és levertség valahogyan a szomorúsággal párosul, bármilyen vidám emberek is vagyunk. Ha nem vigyázunk a határainkra, az emberek sajnos elbánnak velünk, sokszor még a legkedvesebb is, aki persze ezek után már nem lesz olyan kedves a számunkra. Ilyenkor valahogy minden átértékelődik, más színezetet kap.

Civilizáció és történelem

POCAHONTAS III.2. rész - LEGENDA?

A történet szerint John Smith feje már a kőtömbön várakozott, amikor odaszaladt Pocahontas, és a testével védte meg életét. Powhatan kegyelmet adott, azonban továbbra is fogságban tartotta a férfit. A Walt Disney 1995-ben bemutatott rajzfilmében megismerhettük ezt a romantikus történetet. Felmerülhet a kérdés: mi a valóságalapja a sztorinak? John Smith nem dokumentálta az eseményt az önéletrajzi könyvében annak ellenére, hogy részletes naplót vezetett. Vajon azért, mert megalázó helyzetben érezte magát a kegyelem miatt? Vagy ez az egész meg sem történt?

Magyarország és környéke

NAGYKAPOS II. RÉSZ

Civilizáció és történelem

POCAHONTAS III.1. rész

TUDOD-E? Mindannyian ismerjük az amerikai bennszülött indián törzsfőnök leányának, Pocahontas-nak és az új gyarmati város, a Virginia-beli Jamestown egyik vezetőjének, John Smith kapitánynak a történetét; ha máshonnan nem, a Walt Disney 1995-ben bemutatott rajzfilméből. Azt tudjuk-e, hogy Pocahontas valóban élő alakja volt a történelemnek, sőt mi több, a kis indián “hercegnő” volt az első bennszülött amerikai nő, aki Európába látogatott?

Múzeumok, kiállítások és programok

ÖRÖKSÉG KONCERT A LEGENDÁBAN

DiJo- héj - Schäffer Edina

TE TÉNYLEG TANÁR VAGY?

(...) Épp kezdtem kissé elbóbiskolni, amikor mellém lépett a buszon Milán, akivel a Csalagútban elegyedtem beszélgetésbe először.

- Itt a töltő - mondta felém tolva egy telefonszerű tárgyat.

Múzeumok, kiállítások és programok

MI FÁN TEREM A MondoCon?

A MondoCon 2009 októbere óta évi négy alkalommal várja a szórakozni vágyókat a nagy befogadó térrel rendelkező Hungexpo területén. Kezdetben a rendezvény célja az volt, hogy a hazai Japán kultúrával, az animékkel és a mangákkal foglalkozó szubkultúra rajongóinak biztosítson egy találkozót, ahol kellemes társasággal és jó programokkal tudják elütni az időt. Időközben persze a rendezvény híre bejárta az egész országot, és jelentős rajongótáborra tett szert.

Magyarország és környéke

NAGYKAPOS I. RÉSZ

„Verecke híres útján jöttem én” - írta Ady Endre egy költeményében. Induljunk el hát mi is Verecke híres útján, és fedezzük fel az Ung vidék természetes központját! Verecke útján vonultak Árpád fejedelem vezette honvisszafoglaló őseink a Kárpát-medencébe. Jól ismerték ezt a földet, amely őseik hagyatéka volt.

Magyarország és környéke

EGREGY - SZENT ANNA TEMPLOM

Majd’ minden évben ellátogatunk Hévízre néhány napra. Most is ezt tettük. Talán a tó miatt, vagy a fekvése lehet az oka, hogy páratlan zöldben burjánzik minden növény tavasztól késő őszig.

A kedvenc helyem Egregy, azon belül is a Szent Anna Árpádkori kis templom. A gyönyörű időben sétáltunk egyet a hegy tetején húzódó erdőben. Bónuszként hozzánk csapódott egy édes kis szálkás szőrű tacskó. Miután megsétáltatott minket, hazabaktatott uzsonnázni.

DiJo- héj - Schäffer Edina

WELCOME IN THE UK!

Angliába indultam tehát busszal, és épp a Csalagútban kerestem konnektort körbe-körbe kíváncsian előreszegve a fejemet „hiper-kereső” üzemmódban, amikor valahogy megpillantottam magam mellett egy kisfiút. Mindketten bámultunk ki az ablakon, ahogy éppen a felszínt hagyjuk el, és süllyedünk alá a sötétségbe. A csendet én törtem meg.

DiJo- héj - Schäffer Edina

DIJO ANGLIÁBAN

A túlélési üzemmód nálam a telefonomat jelenti. Folyamatosan követtem, merre tartunk, aztán jött a vég nélküli zenehallgatás. Ujjé! Egészen felüdítő volt. Később Franciaországban a Csalagút bejáratánál a telefonom töltöttsége tíz százaléknál járt, így a kijelölt mosdós időintervallumban a mosdóhasználat helyett boldogan tapadtam rá egy konnektorra. Mindenki bőszen, gyorsan használta a mellékhelyiséget, amíg én a falra, illetve a konnektorra kapcsolódva próbáltam "töltődni".

Magyarország és környéke

KŐKAPU – A CSEND BIRODALMA

Nagyon sok csodás, tündérkertnek is beillő tája van Magyarországnak, érdemes megismerni valamennyit. Olyan is akad, amelyiknek a rónái nyűgöznek le minket, más helyeknek a borait kóstoljuk, például a híres Tokaj-Hegyalja, amelynek borait régen a királyok nedűjének nevezték. Éppen ott, Sátoraljaújhelynél, ahol a híres Tokaj-Hegyalja végződik, kezdődik az a világ, amit én a „csend birodalmának” neveztem el.

DiJo- héj - Schäffer Edina

RÉTES A NAGY Ő-NEK II.

Szóval, a Férfinek tehát az a hihetetlen ötlete támadt, hogy visszahozassa velem a boldog békeidőket, amikor a nagymamája, aki mellesleg, igazi cukrászmester, és igazi tiroli réteseket sütött az akkor még kicsi gyerek Férfinek. A felkérés erős akarattá vált, s nekem be kellett végül adnom a derekamat, kisütve töméntelen mennyiségű, nem pont olyan rétest. A Férfi, bár szóvá tette, hogy nem olyan, de rendíthetetlenül csak azt ette egy hétig. Tudtam, hogy a történet itt nem ért véget.

DiJo- héj - Schäffer Edina

RÉTES A NAGY Ő-NEK

„Nem, nem csinálom meg” - jelentettem ki elszántan a Férfinek, a nagy Ő- nek. A nagymamája sütött valaha igazi tiroli rétest, és ezek jó élmények voltak azokból a régi szép időkből, amire a Férfi szívesen emlékezett. „Nem véletlen, hogy rétest manapság nemigen sütnek az emberek” – folytattam. „Ez az egyik legkörülményesebben elkészíthető finomság. Már anyukám is ezt mondta, amikor kicsi voltam. A tésztája a legnehezebb. Elszakad, vékony… mittudomén. Eleve kinyújtani is cukrász, profi munka.”

DiJo- héj - Schäffer Edina

PASI-ÁTIRÁNYÍTÁS, avagy "Ezt hogyan?"

Miklós egy egoista, mindig csak kritizált téged, teljesen levitte az önértékelésed, amiben amúgy is deficites voltál. Segíteni semmiben nem segített, többször is elcseszte, bunkó is volt. Egy érzelmi nulla. Olyan, aki csakis magára gondol, és ha nem azt, és nem úgy csinálod, akkor meg hisztizni kezd. Hagyd már abba, ne gondolj többet rá! Az ilyen semmit nem érdemel. Basszus, örüljön, hogy valaha is szóba álltál vele. 

ÁLLATLAK

NAGYON VÁRJUK AZ ÁLOMGAZDIT!

Mentve onnan, ahol fogyóeszköz a macska...

DiJo- héj - Schäffer Edina

SZŐRÖS MANCSOK

Jár neki ez az elsőbbség, legalábbis valószínűleg úgy gondolja. Ahogy épp elkezdem felvonni a szemöldökömet eme igazán szokásos, nem lovagias viselkedéséért, mit csinál a férfi egyed? Szexin és lazán kidobja a mancsát az ablakon ezzel fizetve nekem a neki egyáltalán nem járó elsőbbségért.

Külföld

A DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

Kolumbusz és csapata a Cigüayos népcsoport ellenállásába ütközött 1493. január 13-án. Először sikerült csereberélnie velük is, de rövid idő múlva ötven, nyilakkal felszerelt vademberrel találták szemben magukat. Egy rövid csetepaté következtében a spanyolok két bennszülöttet súlyosan megsebesítettek. A vademberek azonnal elszaladtak nyilaikat hátrahagyva. A hét spanyol felfedező üldözni akarta őket, azonban a parancsnok utasítására visszatértek a hajóra. Kolumbusz négy fiatal indiánt vitt magával Spanyolországba, akik segítőkésznek bizonyultak.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA, ÉVA-NEOTON

Emlékeztek a Neoton Famíliára? Ott voltam. Az Éva-Neotonra? Ott is ott voltam. Megtaláltok. Énekesnő vagyok. Írásaimban majd többet is megtudhattok erről a korszakról. Van néhány emlékezetes, vicces történetem. Emellett édesanya és tanárnő is vagyok, egy angol-magyar kéttannyelvű iskola állítólag vicces és szigorú angoltanára.

ÁLLATLAK

CICÁK, AKIK MÁR SENKINEK SEM KELLENEK

Nagyon sok a bajba jutott, sérült, beteg, balesetes és a veszélynek kitett cica. Nekik van a legnagyobb szükségük a segítségre. Sajnos, sokan enyhén szólva nem szeretik a cicákat, és semmitől sem riadnak vissza, hogy eltüntessék környezetükből a kis bársonytappancsosokat.

Civilizáció és történelem

LONDON PORIG ÉGETT

Londonba könnyen lesz szerelmes az ember, megejtő az a kettősség, ahogyan a hangos, csillogó-piszkos világváros minden talpalatnyi helye alatt  hosszú és súlyos múltat őriz.

A város peremén dolgoztam hónapokig egy sokszázéves, motellé alakított farmházban reggeltől éjfélig tartó munkaidővel. Hétvégente ritkán volt erőm messszebb utazni Londonnál. Városbeli vasárnapi sétáimat mindig a Pudding Lane-en kezdtem.

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.