Rovatok

Civilizáció és történelem

A KÖLTŐK NEM SZERETIK, HA EGY MÚZSA TESTET ÖLT

Az irodalmi körökben csak Ginának becézett hölgy eredeti neve Susanne Kratochwill volt, amely cseh származásáról árulkodik. Mivel ezt nem tartotta elég dallamosnak, kérte Vajdát, hogy találjon ki számára egy szebb és hangzatosabb nevet. Így lett Susanne Kratochwillból Véghelyi Georgina (képen). Ezt a nevet használta haláláig. Gina múzsa volt. A múzsáknak pedig többnyire nem az a sors van kijelölve, hogy a szeretett művész oldalán haljanak meg. Azt valószínűleg kevesen tudják, hogy a későbbiekben is levelezett Vajdával. Mielőtt a grófhoz költözött volna, megírta a költőnek, hogy sajnálja, de nem tudja őt érdemének megfelelően szeretni...

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Kell egy új sütő!

avagy a répatorta-muffin esete

Tartozom egy vallomással, még soha nem sütöttem répatortát!

Hát… most sem jött össze :) Húsvét előtt mindig nagy kedvem van hozzá, most is elővettem száz receptet, de olyan vacak a sütőm, annyira erősen süt, hogy képtelenség 45 meg 50 percekig benne hagyni bármit is… Így hát kigondoltam a répatorta muffint, répás is, diós is, de kisebb, mint egy torta, így hamarabb kész. Ráadásul cukin lehet díszíteni a tetejét, ugye?  :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Spenótos-sajtos pite

Jaj, mit főzzön az ember lánya így tél végén?

Unom már a téli zöldségeket, a krumplit, valami friss, üde zöldre, tavaszira vágyom, de… hol van az még? Pedig vacsorázni ma is kell. Ilyenkor jól jön, ha valaki pitefüggő!

Hiszen egy jó pitét bármikor és bármiből elkészíthetünk, nem igaz? Legyen most spenótos, az legalább zöld… :) Gyors, egyszerű és finom, több nem is kell.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

MEGHÍVÓ UZSONNÁRA

A gyümölcskenyér igazi tél végi sütemény, tele aszalt gyümölccsel, diófélékkel, hisz mostanra már az almák is elfonnyadtak, a narancsok is szárazabbak, a friss tavaszi gyümölcsök pedig még fényévekre vannak tőlünk.

Bármilyen maradék aszalt gyümölcsöt, magot elsüthetsz benne, de simán mazsolával-dióval is finom lesz. Nekem most nem volt itthon, de apríthatsz bele pár kocka étcsokit, vagy marcipánt is.

Ne ijedj meg, a leírás hosszú lett, mert minden fázist pontokba szedtem, de az egész nem több bő fél óránál!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Télvégi erősítés

Január, február, itt a nyár! – tartja a mondás, és nem is nagyon bánnám, ha így lenne! Most azonban, ha kinézek az ablakon, azt látom, a tél éppen megérkezett, és olyan kitartóan havazik, mintha abba se akarná hagyni. Odébb lesz még az a tavasz… Főzők inkább egy jó forró teát :) Mostanra ráadásul már alaposan lemerültek az elemeink, és könnyebben elkap minket egy-egy megfázás, betegség. Gyömbér, citrom, méz, ide veletek!

Civilizáció és történelem

KARÁDY KATALIN ÉS UJSZÁSZY ISTVÁN TALÁLKOZÁSA

Egy jó mozgású, mély hangú lány, Kanczler Katalin konyakos pohárral a kezében énekelte a lemezzel együtt a népszerű dalt: „You can’t have everything”. Táncolta is a zene ritmusát. Egyed Zoltán színikritikus perceken át bámulta, végül az asztalra csapott így kiáltva fel: „hiszen maga tehetséges! […] minden mozdulata maga a Tánc.” Hosszú románc és fényes színésznői karrier vette kezdetét ezzel a mondattal. Mintegy öt évnek kellett eltelnie a két életkép után, hogy Ujszászy István és Karády (Kanczler) Katalin sorsa találkozzon. 1942 júliusában Ujszászy ezredes már Magyarország titkosszolgálati csúcsszervének, az Állambiztonsági Központnak a feje volt.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Narancsos trüffel-golyók

Minden évben fellángol a vita Valentin-Bálint nap környékén, a „szerelmesek napja” követői és ellenzői között. Érvek sokasága hangzik el mindkét oldalon, végül újra és újra megegyeznek benne: aki szeretné, megtartja, aki nem, az nem. :)

Én úgy vélem, ha nem is ünnepeljük kifejezetten a Valentin napot, egy kis finomság, egy kis figyelmesség mindig jólesik.

Most egy narancsos trüffelt készítettem, gyors is, egyszerű is, finom is, és bármilyen napot megédesíthetsz vele…

Civilizáció és történelem

EGY NAP JUTOTT AZ ASSZONYOKNAK…

Egy nap jutott az asszonyoknak, mikor férfiruhába öltözhettek, bajuszt és szakállat ragaszthattak, kalapot viselhettek. Ekkor igyekeztek felvenni a férfi viselkedési szokásokat, s ez volt az asszonyfarsang. Ennek ideje a farsang utolsó vasárnapjára esett. Ezen csak a nők vettek részt, ettek, ittak mulatoztak, utánozták a férfiakat.

Civilizáció és történelem

A SZERELEM NAPJA HAZÁNKBAN ÉS A VALENTIN NAP – Melyik az ősibb?

Tudtad-e, hogy van magyar megfelelője a külföldi Valentin napnak? S tudtad-e, hogy jóval régebbi időből származik a magyar megfelelője a külföldi ünnepnek? Kezdjünk is bele, nézzük először a magyar szerelem, házasság, szeretet, kedvesség, békesség és jó kívánságok napjának történetét!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Gyorssegély a kiszáradt ajkaknak… csak természetesen, házilag

A hidegtől, széltől télen rendesen ki tud száradni a száj bőre, és a cserepes ajkak nagyon kellemetlenek. Engem annyira zavar, hogy állandóan nyalogatom, amitől még rosszabb lesz a helyzet :) De ennek vége, hiszen mostantól bármikor összedobhatunk egy házi ajakbalzsamot!

 

Civilizáció és történelem

A FARSANG HELYE A NAPTÁRBAN

A farsang kezdetét minden évben tudjuk, de miért van vége mindig máskor? Mi az, ami befolyásolja, hogy egyik évben alig több mint harminc napig tart, másik évben meg az ötven napot is meghaladja a vidámság időszaka? Az biztos, hogy minden farsang január 6-án, a karácsonyi ünnepkör utolsó napját követően kezdődik, és hamvazószerdáig tart. De hamvazószerda nem minden évben van ott a naptárban, ahol az előzőben megéltük. Akkor hát honnan tudhatom, hogy ebben az évben most meddig tart a jelmezbál időszaka?

Civilizáció és történelem

IMBOLC HAGYOMÁNYAI

Február elseje és másodika nemcsak a katolikus ünnepkör fontos dátuma, hanem a kelta népek által lakott területen mai napig is egy pogány alapokkal rendelkező hagyomány újjáéledése is egyben. Imbolc napja február első napjaira esik, és egy igazi tavaszváró ünnep; a régi kelta évkör fontos pontja. Ennek a kereszténység meghonosodása előtti jeles napnak sok eleme került át a keresztény ünnepkörbe. Gyertyaszentelő Boldogasszony alakjában felfedezhető a kelta istennő, Brigid alakja is.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Ha farsang, akkor fánk

Hetek óta farsangi fánkot eszem – gondolatban.

Hol ezért, hol azért maradt el a megvalósítás, most pedig már a farsangi időszak kellős közepén járunk.

Mikor van farsang?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Hidegben - melegszendvics

Most az új kedvencemet mutatom, amihez hasonlót Madridban ettem a nyáron, egy tapas-bárban. A különlegessége, hogy édes és sós egyszerre, sőt, még csípős is. A krémességét egy finom paprikakrém adta, tervezem, hogy készítek majd ilyet én is. Addig azonban, bevallom hősiesen, pirosaranyat teszek rá, egyenesen a tubusból, az íze egyébként erre hasonlított leginkább. Hogy ellensúlyozzam ezt a kevéssé kifinomult tényt, gyümölcsös salátát tálalok hozzá, és jó szívvel ajánlom, hogy ezt ti se hagyjátok ki, ezzel lesz kerek az ízélmény!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Újévi-szilveszteri lencsesaláta

Lencsét márpedig muszáj enni ilyenkor!

Vagy újév napján, vagy akár a szilveszteri büféasztalról.

Ha te is unod már a lencsefőzeléket, próbáld ki idén ezt a pikáns salátát!

Előre elkészíthető, hidegen tálalható, kis munkával nagy sikert arathatsz vele :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

EGYSZERŰ SÓS

Bejglimérgezés esetére…

A karácsonyi süteményhegyeken átrágva magunkat, már a szilveszteri partira készülődve hasznos lesz egy pofonegyszerű sós recept.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Klasszikus karácsonyi fatörzs

Narancs és csokoládé, egy csipet gránátalmával

Ha szívesen elvarázsolnád a vendégeidet egy látványos desszerttel, próbáld ki a klasszikus fatörzset!

Ez bizony nem száraz, mint az aprósütemények, de nem is lehet egy könnyed falatnak nevezni… sokfogásos vacsora után csak a legelszántabb édességimádóknak ajánlom :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

HÁZI SZALONCUKROT MINDEN KARÁCSONYFÁRA!

…20 perc alatt, az utolsó pillanatokban

Mindig szerettél volna saját készítésű szaloncukrot tenni a fa alá? Idén is tervezgettétek a gyerekekkel, de valahogy elmaradt?

Itt egy igazán gyors és egyszerű recept, mindössze pár hozzávalóval! Láss hozzá bátran!

Kékvér

ADVENT A MAGYAR ARISZTOKRATA FŐÚRI CSALÁDOKBAN

Ahogyan ma, a 16. és 17. században is a karácsony és a húsvét volt a legnagyobb keresztény ünnep, az előbbi ünneplése egybefolyt az új évével. Fennmaradt levelezésekből tudjuk, hogy sok arisztokrata családnál fontos volt az év végének együtt töltése. Bárhol is volt Esterházy Miklós nádor, karácsony ünnepére igyekezett hazatérni a feleségéhez és a gyermekeihez... 

A cikk Ugron Zsolna író és Várkonyi Gábor történész nagyszerű Adventi előadása alapján íródott.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

3+1 ÚJABB KARÁCSONYI ÖTLET

Készítsd magad az ajándékot!

Tavaly a karácsonyi gasztroajándékos cikk volt az egyik legnépszerűbb, így idén is újabb tippeket gyűjtöttem össze nektek. Most még egyszerűbb ötletekkel jövök, egy kivételével sütni-főzni sem kell őket. Hangulatos program lehet az elkészítésük valamelyik adventi hétvégén, akár gyerekekkel is! Készülhet ajándék a barátnőknek, a Nagyinak, de az óvó nénik, tanító nénik is örülnek majd neki :)

Civilizáció és történelem

TUDOD-E, HOGY MA VAN A MAGYAR SZERELEM ÉS HÁZASSÁG NAPJA?

Az elmúlt századok feledésbe merülő szokásai Szent András napján: A szeretet jegyében köszöntötte egymást (nemcsak az Andrásokat) a szatmári nép az utcán: „Sok András-estét érjél!" Az ünnepelt ezt felelte: „Köszönöm! Hallgassa meg a jó Isten!" S közben kezet fogtak. Rokonok, közelebbi ismerősök jöttek össze ezen az ünnepen, hogy békességben köszöntsék egymást szeretettel; például a Tiszaháton. Őseink az első századoktól őrzik Szent András tiszteletét; megőrizték a hitet, megérdemlik, hogy emlékükre a szeretetet, szerelmet, házasságot, kedvességet, békességet képviselő Szent András napját méltóbban ünnepeljük.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Nincs még adventi koszorúd?

Mindjárt lesz!

Vasárnap már meggyújtjuk az első gyertyát, és neked még koszorúd sincs??

Mutatom, hogyan csinálj egyet fél óra alatt abból, amit otthon találsz.

Koszorúalapra ne költs, divatosabb a fantáziádat használni!

Ezek csak ötletek, hogy beinduljon a képzeleted, és szabadon alkothass. Bátran csináld másképp! :)

DiJo- héj - Schäffer Edina

VIRÁG, ÉN - A KÉT FEKETE MACSKA - ÉS A BLACK FRIDAY

Történt pedig ez az érdekes eset épp a mostani Black Friday-t követő napon, szombaton, amikor mi, Virág lányom és én a vásárlási őrület folytonos reklámjaira fittyet hányva mégis csavargásra adtuk a fejünket. Mivel egyikünk sem szereti a tömeget, ezért minket senki emberfia nemigen szokott látni a nagy bevásárlóközpontokban, de még a kisebb boltokban sem. A Black Friday különösen ijesztő volt számunkra a nagy, mindenhol látható hallható reklámjaival, miszerint azon a pénteken óriási de óriási kedvezményeket kapnak a vásárlók. Igazából már péntek reggel megijesztettek, amikor körülbelül hat e-mailt kaptam csak azért, hogy erre figyelmeztessenek engem.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Gyors almás-vaníliás pite sietős hétköznapokra

Bónusz: almatöltelék télire

Gyerekkoromban sehogyan sem értettem, minek van almás, diós, túrós vagy lekváros sütemény, mikor lehetne mind egyszerűen csokis.

Most már tudom, ezekhez meg kell   ̶ö̶r̶e̶g̶e̶d̶   érni… most már szeretem az almásat is :)

Civilizáció és történelem

MIT SZABAD, ÉS MIT NEM SZABAD MÁRTON NAPJÁN?

Fellélegezhetnek a gazdák, végéhez értek a mezőgazdasági munkák, kezdődhet a lakoma és a borkostolás. Régen ekkor kapták járandóságukat a papok, tanítók, pásztorok és ajándékozások voltak az uradalmakban, ha másképp nem a tartozást engedték el. November elején az új bor és új termés ünneplésére kiválóan alkalmas volt szent Mártonhoz kötődő liba fogások sora, annál is inkább, mert jól kellett lakni, mielőtt megkezdődött a karácsony előtti böjt, ami természetesen sok népi szokás, megfigyelés kíséretében történt.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Önnek új levele érkezett!

Mi idén az egymilliomodik összesöpört falevelet ezzel az őszi keksszel ünnepeltük meg :)

Ez egy klasszikus linzer, amit most vaníliával, citrommal és gyömbérrel ízesítettem.

Teához legjobban magában szeretem, persze, nem fog összeveszni egy kis lekvárral, nutellával sem.

Civilizáció és történelem

EGY ÉJSZAKA LEWESBAN

(...) A csempészek céhe érkezik először. Kezükben fáklya, korommal festett arcuknak nincsenek vonásai, csak előképei. A széles járomcsontok mögött sokszáz év sokszáz arca rémlik fel, éjszakák árnyai a Temze mellékfolyóinak kanyarulataiban, fűszert, bort, távoli világok drága gyümölcseit hordva London leggazdagabb házainak asztalaira. Égő rönkökkel teli kocsikat húznak maguk után, talicskán gyújtott tüzek emlékei, amit azonnal a folyóba lehetett fordítani, ha rendőrrazzia érkezett. (...)

Civilizáció és történelem

HALOTTKULTUSZOK A TÖRTÉNELEMBEN - I . RÉSZ

Civilizáció és történelem

Egy szerzetes és egy apáca házassága

“Szerzetes és apáca házasodik!” – ma is felkapnánk a fejünket erre a hírre, így nem nehéz elképzelnünk, hogy 500 évvel ezelőtt milyen port kavarthatott egy ilyen házasság. Ma is kíváncsiak az emberek, és 500 éve is nagy érdeklődéssel voltak a “pikáns”, nem mindennapi események iránt. Hallottam már olyat is, hogy a nagy reformátor biztosan a papok házassága miatt kavarta ezt az egész “cécót”, de akkor is, és most is egyéb gúnyos megjegyzéseket kell és kellett elviselnie egy ilyen párnak. De nézzük meg, hogy mi történt valójában, mert mindenről hiteles, eredeti feljegyzések készültek, és megmaradtak a levelezések...

Civilizáció és történelem

HALOTTAK NAPJA VAGY HALLOWEEN? ESETLEG SAMHAIN?

Ilyenkor, október végén, ha végigmegyünk az utcán, láthatjuk, hogy a boltok mécsesekkel, gyertyákkal, virággal és koszorúkkal telnek meg. Sokan nagyobb utazásra készülnek, hogy elhunyt rokonaik sírját meglátogassák a temetőkben. Ugyanebben az időben azt is megfigyelhetjük, hogy az üzletekben megjelennek a jelmezek, az álarcok, valamint a kísértetes, zombis és boszorkányos dekorációk.  A rémmesékre és a horrorfilmekre is megnövekedik az igény ebben az időszakban, mert jól esik kicsit megrémülni és ijesztgetni a barátainkat.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

KARÁCSONYI TERVEZGETŐ

avagy ünnepek stresszmentesen

Úgy gondolod, egy ilyen szép, verőfényes októberi napon korai még a karácsonyt tervezgetni? Nem, nem így van. Tudod, hogy alig több, mint két hónap van hátra addig? Vagyis 65 nap múlva már a terített asztalnál ülünk, bizony! Az üzletekben perceken belül megszólal a Jingle bells, és masni kerül mindenre. :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

HÁROM ŐSZI LAKÁSDEKORÁCIÓ - Vágjunk bele együtt!

DIY ötletek mindenkinek

Javában benne járunk az őszben, és nincs még őszi dekorációd? Gyönyörködsz mások szép kompozícióiban, de nincs bátorságod belevágni a sajátodba? Nincsenek speciális kellékeid, és nem is szeretnél sokat költeni rá? Mutatok 3 egyszerű, gyors és természetes dekorációt, amit bárki elkészíthet legfeljebb 25 perc alatt. Gyere, vágjunk bele együtt, hisz alkotni öröm!

Kékvér

A GRÓFNŐ, AKI HŰ MARADT 1848-HOZ

Október 6. Az aradi vértanúk emlékére

“A hazának híve voltam és vagyok! És ezért halok mag…” – írta Gróf Batthyány Lajos utolsó levelében. “Éljen a haza!” - hangzott el tőle közvetlenül a kivégzése előtt. 

Megint eljött ez a nap. 167 éve egy nemzet fiai nem a hazájukat védve, csatában estek el, hanem kivégzés áldozatai lettek. Az ítélet és a kegyetlen megtorlás már a névleges tárgyalás előtt készen volt.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

KEZDŐ KONYHATÜNDÉREK KEDVENCE

Fügés-kecskesajtos pite

Sokáig csak távolból vágyakoztam a finom, házias piték után, mert azt hittem, faksznis elkészíteni a tésztát. Ma már tudom, mi sem egyszerűbb ennél, így mostanában futószalagon készülnek az izgalmas ízkombinációk. Nem is tudnék választani, vajon az édeset vagy a sósat szeretem-e jobban :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

SZILVÁS GALETTE

Chilis-csokis finomság

Rajtam kívül talán már mindenki megsütötte idén a maga galette-jét, ideje végre nekem is csatlakozni :) Sőt! Bevallom, nemhogy galette-et, de még egy egyszerű szilvás pitét sem sütöttem eddig! Most viszont adott volt a rengeteg finom szilva, és a bíbor-bársony leves után elhatároztam, hogy ezt is kipróbálom, persze, egy kis ínyenc csavarral. Nem bántuk meg, ez is nagy kedvenc lesz! Gyorsan és egyszerűen készül, forrón és hidegen is ehetjük, és hát finom, nagyon finom!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

KÖTELEZŐ SZILVALEVES

Megérett a szilva a kertben, sok is, finom is, esszük napszámban. De még így is marad, ami sürgős feldolgozásért kiált: készítek belőle idén is szilva resztet, az bevált, szerettük. Tervbe vettem egy szilvás pitét is, és persze, egy jó szilvaleves nélkül sem telhet el a szezon, de azt most alaposan „újragondoltam” :)

Kékvér

FILMCSILLAG A GYERMEKEK VÉDELMÉBEN

,,Gyermekkorom érzékennyé tett a háború pusztításaira.”

Hollywoodi életét hátrahagyva,  Audrey Hepburn kitartóan járta a világot egy egész újságírói stábbal. A UNICEF 128 országot támogatott akkor, Audrey csaknem mindegyikbe eljutott.Küldetésének célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő országokat fenyegető helyzetekre. Útjairól tudósításokban tájékoztatott, előadássorozatokat tartott,  jótékonysági estélyeken kért segítséget.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

BEFŐZNI JÓ - KÉSZÍTSÜNK AJVART

Számomra a háztartás vezetése a hétköznapi önkifejezés egyik formája. Kedvelek mindent, ami finom és nőies, legyen az kreatív sütés-főzés, természetes szépségápolás, házi tisztítószerek vagy más praktikák. Mindezekre igazi, örömteli alkotásként tekintek, és törekvésem megmutatni ezt az örömöt másoknak is. .Gyorsan, egyszerűen, minőségit – ezt szeretném továbbadni.

Gyere, csináljuk együtt! :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

KÉT GYORS SALÁTAÖNTET

…finomabb a boltinál

Igaz, hogy sajnos, vége van a nyárnak, de a salátákról azért még nem kell lemondanunk!

 

A paradicsomok például ilyenkor a legfinomabbak, legízesebbek. A múltkori nagy kupacból megint felhasználtam egy-két maroknyit, de elárulom, egy receptre való még mindig maradt belőle J

A salátaöntetekből érdemes 2-3 adagot is elkészíteni egyszerre, kis üvegben a hűtőben 1 hétig eláll.

Tudod, milyen jó egy sietős vacsoránál az öntetet csak úgy előkapni? Felrázod és már kész is!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

NYÁRVÉGI PARADICSOMOS LEPÉNY

Tudtátok, hogy 50-60 féle paradicsom is létezik? Hogy nem csak piros, de sárga, zöld, cirmos, lila, sőt fekete is van belőle? Gömbölyű és hosszúkás vagy csepp alakú, apró vagy hatalmas?

A hétvégén alaposan bevásároltam belőlük, nem tudtam ellenállni a színek és formák sokféleségének. Jó pár recept készül majd belőlük, készüljetek, egy ideig csak paradicsomot eszünk :)

Kékvér

A HERCEGNÉ, GEORGIANA CAVENDISH, Diana hercegnő szépnagynénje

Georgiana Spencer (1757-1806), Devonshire hercegnéje a szépnagynénje volt Diana walesi hercegnőnek, aki hasonló népszerűségnek örvendett, mint neves elődje. Érdekes személyiség, akinek az életét könyvben és filmben is feldolgozták. A vásznon Saul Dibb rendezésével A hercegnő című brit életrajzi-dráma örökítette meg 2008-ban. Ki volt az az ünnepelt szépség, akit mindenki csodált, kivéve a férje?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

FALATNYI FINOMSÁG

Áfonyás-szedres mini-torták

Ebben a nagy melegben szépen beérett a szeder a kerítésünk mellett, és igazán nagyon finom, így alig sikerült pár szemet megmentenem ehhez a kis semmiséghez :)

Szerencsére, nagy szemű áfonyát kaptam a piacon, abból aztán eldugtam egy marékkal, biztos, ami biztos alapon.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

KENYERET SÜTNI ÖRÖM!

Mindkét Nagymamám jó háziasszony volt, sok kenyeret megsütöttek. Persze nem akkor, amikor én ismertem őket, nem volt akkor már kemence, se pék, akinél megsült volna a mindennapi. Mégis, valahányszor kenyeret sütök, ők jutnak az eszembe. Látom magam előtt a takaros, tiszta konyhát és a pontosan odaillő mozdulatokat; mert persze, sora volt mindennek. Csinálták, amit kell, örömmel és egyszerűen, nap mint nap.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

KIS NYÁRI LECSÓHATÁROZÓ

Szeretjük azt gondolni, hogy a lecsó színtiszta magyar étel, afféle hungarikum, talán még a világörökség része is :)

Pedig, ha jobban megnézzük, sok hasonlót találunk szerte a világban.

Vegyük csak sorra: a közel-keleti shakshuka, a szerb djuveč, a török menemen, az olasz peperonata, a francia ratatouille, az andalúz alboronía mind-mind a mi magyar lecsónk unokatestvérei.

Mind finom, érdemes megismerkedni velük! 

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

VÉGY EGY CSOKOR PETREZSELYMET!

De tudod mit, ne is egyet vegyél, hanem mindjárt hármat!

Ez most nem díszítés lesz, ez az arab tabbouleh legfőbb alapanyaga. Mellé egy kis paradicsom, hagymaféle, kevés kuszkusz, kész is!

Kánikulában pont elég lesz. Nem, ma sem főzünk! :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

NYÁRI PITE PIROS GYÜMÖLCSÖKKEL

Sütés nélkül!

Hát ezt jól megjártam… elmeséljem? …itt ez a szép ribizli, maradt még pár szem meggy is, de jó lenne egy klassz pite, fehér krémmel, piros gyümölcsökkel a tetején, hmmm… na de várjunk, hány fok is van??? Ilyen melegben nem létezik, hogy bekapcsolom a sütőt… Ó, és ha elromlik a ribizli, a meggy is már a végét járja, most mit tegyek? …legyen akkor sütés nélküli…

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

HŰSÍTŐ LIMONÁDÉK HÁZILAG

…finomabb lesz, mint a bolti

A hőség és a hideg italok kéz a kézben járnak, nincs nyár hűtött üdítők nélkül, ez nem újdonság.

De miért vennéd a boltban, ha ilyen könnyen elkészítheted otthon is?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

JÉGHIDEG LEVESEK FORRÓ NAPOKRA

30 fok felett bizony meggondoljuk, mennyi időt töltsünk a tűzhely mellett! Ilyenkor jól jönnek a pár perc alatt elkészíthető, egyszerű receptek, a jégbe hűtött fogások.

Ez a két leves percek alatt kész, az egyiket még főzni sem kell.

Hűteni viszont mindkettőt érdemes!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

LEVENDULA-SZÜRET IDEJÉN

3 illatos ötlet

Tombol a levendulaszezon a kertekben!

Országszerte egymást érik a levendulafesztiválok, szorgos kezek gyűjtik a virágot, hogy aztán az illatozó csokrok hazakerülhessenek.

… de mi legyen ennyi levendulával?

Három ötlettel is készültem, máris mutatom!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

CUKI CUKKINI

Könnyű és friss nyári ízek

Nagyon megtetszettek a piacon ezek a helyes kis gömbcukkinik, vennem kellett belőlük párat.

A jópofa formát csak megtöltve tudtam elképzelni, egyszemélyes kis adagoknak, könnyű, húsmentes változatban.

Végül is, az íze nem sokban különbözik a hagyományos hosszúkástól, de különleges és dekoratív. Szépen tálalható, akár egy kerti partin, büféasztalon is jól mutat.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

NYÁRKÖSZÖNTŐ MINI-PITÉK

Gyümölcsözön

Múltkor a spárgás pitét végül egy kisebb formában sütöttem, így maradt a tésztából egy kis gombócnyi.

Nem volt szívem kidobni, inkább apró kosárkákat készítettem édes-gyümölcsös töltelékkel, és pár szem kesudióval bolondítottam meg.

Nagyon jól tettem, finom és csinos nyári desszert lett belőle!

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

ROZMARINGOS ÚJKRUMPLI-TÁL

Minimál-főzéssel készülő, könnyű és friss tavaszi ételeket bemutató mini-sorozatom harmadik részében az újkrumpli a főszereplő.

Az első pár adag újkrumpli természetesen petrezselyemmel készül nálunk is, mielőtt azonban megunnánk, érdemes más fűszerekkel is kipróbálni!

Most például rozmaringgal, koktélparadicsom ágakkal és egy marék zöldborsóval társítottam. Ugye, milyen jól állnak egymásnak?

Civilizáció és történelem

HÉTKÖZNAPI GESZTUSAINK – Veszélyesek is lehetnek?

Mladonyiczky Edit

A gesztusok lehetnek sértőek vagy fenyegetőek, melegek vagy elutasítóak, üdvözlőek, hívóak, érintéssel kapcsolatosak, érzékiek s így tovább.

Gesztusaink „szótára” egyszerre informatív, szórakoztató, ugyanakkor lehet veszélyes is. Az emberiségnek vannak közös, egyetemes jelzései, amit a világ minden táján mindenki egyformán ért, de vannak olyan gesztusok is, amik mások számára érthetetlenek vagy akár sértőek.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

KÓSTOLTAD MÁR BAZSALIKOMMAL?

Most sem volt otthon más, mint egy kis vanília fagyi és pár szem érett őszibarack. Megehettük volna őket ebben a sorrendben is, de inkább rögtönöztem hozzájuk egy bazsalikomos mézöntetet. Nagyon jól tettem, ez emelte az ínyenc desszertek közé! A bazsalikomot a kerti zuhany mellett illatosan burjánzó fűszerek közül választottam, első naptól kezdve vártam, hogy megihlessenek.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

TAVASZ VACSORÁRA!

Fűszeres, sült új-répa

Az új-zöldségek zsenge íze csak most, tavasszal élvezhető.

Egész évben nem lesz már ilyen harsogó, életteli.

Ilyenkor érdemes minimál-főzéssel minél többet megőrizni ebből a finom frissességből.

Ez a fogás remek választás vacsorára, jelige: könnyű&finom!

Civilizáció és történelem

SZERVEZETT HÁZASSÁG? MIÉRT NE?

A védikus házasság sem nélkülözi a szeretetteljes kapcsolatot, de ott nem birtokolni akarják a másikat, a központi kérdés nem az egyén vágya, hanem hogy a házasfelek jóban, rosszban kitartsanak, egy közös cél, az önmegvalósítás elérése érdekében egymást segítve munkálkodjanak, s gyermekeiket is ebben a szellemben neveljék. A védikus házasságmodellen alapul a szervezett házasság is. Nem a szenvedély révén, hanem kívülálló, elfogulatlan vélemények (például szülők, asztrológia) által keresi az egyén számára a legideálisabb partnert.

Érdemes megismerni néhány vallomást, olyan házaspárok nyilatkozatát, akik szervezett házasság révén kerültek össze.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

EPER A SALÁTÁBA?

Bátran próbáld ki, finom lesz!

A hétvégén vidéken voltunk, és szokás szerint dugig felpakolva tértünk haza.

Mama és Papa most is elhalmozott minket, amivel csak lehetett: friss zöldek, zsenge retek, újhagyma, az első szem eprek a napsütötte tőről szedve.

Most a pár maréknyi finomságból egy ínyenc salátát képzeltem el. Csak mindent frissen, nyersen, élőn! Hisz ez a legjobb a tavaszban :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

FETASAJTOS-SPÁRGÁS PITE

Ettél már idén spárgát? Most fogsz!

Sokáig nagyon nem kedveltem a spárgát, macerásnak tűnt meghámozni, és a főtt spárga íze is olyan semmilyen volt. Ma már kétnaponta készítem ilyenkor, szezonban.

Már csak zöld színűt veszek, azt nem kell hámozni, és főzés helyett sütöm, vagy pár pillanatig párolom, grillezem. Annyira finom!

Civilizáció és történelem

HÁZASODÁS MÁSKÉPPEN

Keleten nagy gondot fektetnek a házasság megkötésének időpontjára. Úgy gondolják, minden eseményt annak kezdeti időpontja és minősége határoz meg. Szerintük két ember sorsának összekapcsolása sem a véletlen műve (ezt a fogalmat nem is ismerik), hanem tudatos felkészüléssel, nevelés és példamutatás útján ellátják a fiatalokat a páros élethez szükséges minden tanáccsal, majd kiválasztják a gyermekük számára legalkalmasabb partnert, akinek pontosan ismerik az asztrológiai jellemvonásait, és összeismertetik a két felet. Vajon miként keresnek a hindu szülők pár gyermekeiknek?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Könnyed köszöntő Anyák Napjára

Tejszínes epres pohárkrém

Végre megjelent a piacokon a magyar eper!

Nem versenyezhet vele semmi más, illatos, finom. Bár még megkérik az árát, egy-két maréknyit muszáj megkóstolni. Ehhez a finomsághoz szerencsére nem is kell több! 

Idén ezzel köszöntöm Anyukámat. Már ő is jobban kedveli a könnyebb édességeket, mint a nehéz, krémes tortát, süteményt. Ez igazi tavaszi desszert lesz!

Civilizáció és történelem

MILYEN TITKOKAT REJT MÁJUS ELSEJE?

Legyen szó a munka középpontba állításáról, a pogány eredetű természethez kötődő szokásokról, népszokásokról vagy a közösségben eltöltött jó hangulatról, május első napja mindenképpen egy olyan ünnepnek tekinthető, amelyhez gazdag hagyományok kötődnek, és mindannyian megtalálhatjuk azt, ami ezek közül a legközelebb áll hozzánk.

Civilizáció és történelem

BANSHEE, A HALÁL HÍRNÖKE

Ha egy régimódi ír kocsmában ülsz a kezedben egy korsó jóféle sörrel és hallgatod a helyi öregek beszélgetéseit, gyakran bukkannak fel manók, tündérek és leprikónok a történetekben. Azonban nemcsak az öregek, hanem a fiatalabb, főleg vidéken élő emberek is tisztelik – ahogyan ők nevezik – a Szépek Népet, és már előfordult az is, hogy egy autóutat eltereltek, mert az egyik öreg fában a helyiek szerint tündérek élnek. Sok szülő nem engedi bizonyos helyek környékére gyermekiket, mert félnek attól, hogy elrabolják őket.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Spagetti tavaszi hóesésre

Jaj, hát persze, hogy a húsvéti lakmározások után egy csupa zöld, friss tavaszi könnyűséget szerettem volna, de ez az áprilisi tél teljesen összezavart!

Hóesésben pedig kizárólag meleg, téli ételekre vágyom, így aztán egy jó kis tejszínes spagettinél kötöttem ki. Hogy a tavaszi vonal mégis megjelenjen, sok-sok zöld színt használtam benne, és végül egy marék medvehagymával is megdobtam.

Civilizáció és történelem

HÚSVÉT ÜNNEPE AZ ÉVEZREDEK TÜKRÉBEN

A húsvétot keresztény ünnepként tartjuk számon, de talán sokan hallottak már róla, hogy az úgynevezett keresztény ünnepek nem együtt születtek a kereszténységgel. Évezredek óta létező, természeti jelenségekre épülő, afféle mágikus rituálék sora jelent minden egyes ünnepet, így a húsvétot is.

A régiek ez idő tájt gyakorlatilag a termékenységet ünnepelték, noha az idők során az a tudás, ami magát az ünnepet életre hívta, elhalványult, sőt, látszólag el is veszett, mégis, a hagyományok őrzésének köszönhetően, a mágikus rituálék évről-évre ismétlődtek. Hogy miért is lett belőle feltámadás ünnep?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

Hello Tavasz!

Ibolyás fűszervaj

„Tavasz van, gyönyörű!”

Amerre a szem ellát, minden él, hajt, zöldül. A lágy szélben szín- és illatorgia, virágeső.

Megjelentek az első zöld növények, kerti és vadvirágok.

Te tudod, hogy sok virág szépségét a tányérunkon is élvezhetjük? Hisz nem csak díszítenek, de frissek és finomak is?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

HÚSVÉTI KÉSZÜLŐDÉS

Tojásfestés természetesen

Régóta érdekelt a természetes, növényi alapú tojásfestés, de valahogy mindig lecsúsztam róla. Későn jutott eszembe, nem volt fehér tojásom, nem volt elég hagymahéjam.

Idén viszont időben észbe kaptam, a nyuszik még csak most gyülekeznek! :)

Rászántam egy napot és kipróbáltam minden ötletet, amiről valaha olvastam vagy hallottam. Szívesen elmesélem nektek a tapasztalataimat, nekem mi vált be és mi nem, így ti mindössze pár óra alatt biztosra mehettek.

DiJo- héj - Schäffer Edina

CSIKI-CSUKI

Mindannyian szeretnénk "valakik" lenni. Legalább saját magunknak. Sokszor még az is épp elég jó lenne. De hiába a sok pénz, vagy a sikeresen "levert", miattunk tikkelő szemű ellenfelek, a "dől a lé" biznisz, ha otthon is mindenkit magunk alá gyűrünk. Mutatnunk KELL minden fronton, hogy mi "valakik" vagyunk. Aztán, amikor egy, a személyes lelki fejlődésünket segítő, igazán jó emberbe botlunk, aki ott van minden javak hajhászása nélkül, aki megsimogatja a fejünket, akivel lehet tervezni, jó magasröptű beszélgetéseket is folytatni, akit a gyerekünk azonnal a szívébe zár...

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

ÖKOMOSODA

Tavaszi nagymosás természetesen

Gyönyörűen ragyogott a nap a hétvégén. Élveztem, ahogy besütött a lakásba, bevilágította a teret… Aztán a legfényesebb pillanatban megállapítottam, itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak! :)

Tudtad, hogy nincs szükség százféle drasztikus hatású vegyszerre egy átlagos háztartásban?  Tisztítószereink egy részét könnyen elkészíthetjük magunk is!

Civilizáció és történelem

A TAVASZI NAPÉJEGYENLŐSÉG ÜNNEPE

Március 21-e különleges napnak tekinthető, mivel ez az első nap, amikor a nappal hossza meghaladja az éjszakáét, és a nap pontosan keleten kel fel és nyugaton nyugszik. Idén ez 20-án történt meg. Ezt a dátumot elődeink már hosszú évezredek óra ismerték, és számtalan módon emlékeztek meg róla. A tavaszi napéjegyenlőség napja mindig a csillagászati tavasz kezdete, annak ellenére, hogy a meteorológiai tavasz már lassan egy hónapja elkezdődött. A hóvirág és a tavaszi tőzike átadta helyét az ezernyi színben pompázó sáfrányoknak, és az ibolya is virágzik lila foltokban a rügyesedő fák alatt. Már csak napok kérdése, és láthatjuk az első virágzó fákat is.

Civilizáció és történelem

SZENT PATRIK ÖRÖMÜNNEPE

Felvonulások világszerte, vicces, zöld jelmezbe öltözött emberek az utcákon, leprikónok, tündérek, manók mindenhol, valamint a fekete, telt ízű Guinness sörből is nagy mennyiség fogy el ezen a jeles napon. Igen, ez a Szent Patrik nap, amely Írország nemzeti ünnepe, és amelyet nem csak a Smaragd-sziget lakosai és a világban élő írek ünnepelnek, hanem az egész világban a tavasz egyik legfontosabb és legvidámabb örömünnepe, így hazánkban is minden évben ezrek mennek ki az utcára, hogy részt vegyenek a parádéban.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

CSÍRÁZTASS OTTHON!

Tavaszi vitaminbomba házilag

A kertből szedett retekre, újhagymára persze még várni kell egy kicsit, csalánhajtást, turbolyát, medvehagymát előbb ehetünk majd.

Amíg azonban ezek is magasabbra nőnek a kisujjunknál, együnk sok csírát. A csíra friss, zöld és hamar kész, tele a növény kirobbanó, éledő energiáival.

 

DiJo- héj - Schäffer Edina

LÚZER 2. rész

Avagy "etetni kell a Bestiát!"

Kati tehát teljesen nyomorultul és lúzernek érezte magát. Tanácsra, valamire vagy valakire volt szüksége, aki megmondja majd neki a tutit. Úgy döntött, megkérdezi a "nagy öregeket", az öreg barátnőit a régi munkahelyről.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

A ZABKÁSA KÉT ÉLETE

BÖJTI REGGELIK: Itt a tavaszi böjt ideje. Hosszabb-rövidebb időre sokan élnek testet-lelket frissítő, megújító, építő erejével, akár vallási elkötelezettségből, akár tél végi tisztítókúraképpen.

Böjtölni jó. Egyre többen megtapasztaljuk, hogy miközben kevesebbet veszünk magunkhoz, mégis többek leszünk általa.

Ebben az időszakban gondot okozhat, mi legyen a reggeli. Ez a két kása remek választás!

Gyors és egészséges mindkettő, az egyik főzött tejes, a másik nyers vegán változat.

DiJo- héj - Schäffer Edina

LÚZER 1. rész

Avagy Kati és a kerek perec...

Van, amikor az ember éppen pontosan nyomorultul érzi magát. Így volt Kati is ezzel, ahogyan ült egy padon és lóbálta a lábát. Szakított a barátjával, csalódott, és búcsút intett a pasinak. Kati bizalma végképp elszállt, s hiába ő repítette ki a fiút a kapcsolatból, iszonyúan fájt neki, és legalább egy lúzernek gondolta magát, az önbizalma is igen rendesen megingott. Úgy érezte, a magánélet nem neki való. Minden téren sikeres, önálló, eredeti, kreatív, még talán szép is, de nem biztos; csak a magánélet, az mindig bukta.

DiJo- héj - Schäffer Edina

TAVASZ

 

Tényleg itt a tavasz. A lány a konyha ablakából csodálta a hajnali rózsaszínes fényeket az égbolton. Csicseregtek a madarak. Álmosan csodálta a világot. A tabletjén elintézett egy-két dolgot, miközben a kávéját kortyolgatta. Egy e-mailt várt válaszként az épp elküldött levelére, de csak várta, nem jött. Ismét kortyolt egyet a kávéba. Arra gondolt, hogy biztosan becsúszott a válasz a kéretlen levelek közé, előfordult ez már többször is. (...) Benézett tehát a kéretlen levelek közé, de ott valami egészen meglepőt talált.

Civilizáció és történelem

IGAZI TÉLŰZŐ TEVÉKENYSÉG

A tél általában kevés munkával telik, s mivel nem alszunk téli álmot, és a fagyban oly kevés teendőnk van odakint, meg a meleg szobában sem ücsöröghetük mindig családi körben, így szeretünk összejönni ismerőseinkkel, hogy elűzhessük a téli napokat. Régebben, mikor még tévé és egyéb kommunikációs eszköz sem volt, a bezártság és a hosszú sötétség félelemmel töltötte el az embereket. Együtt könnyebb volt leküzdeni az évezredek során kialakult meggyőződéseket, melyek segítségével formálódtak ki hiedelmeink, szokásaink, népi kultúránk. A télűző igazi tevékenység a farsangi bál lett, s napokat töltött ki a mulatságra való készülődés. 

Civilizáció és történelem

UJSZÁSZY ISTVÁN – KARÁDY KATALIN 2.rész

Sokan sokféle mozzanatban keresték már a díva és a kémfőnök románcának okát. Volt, aki azt állította, Ujszászy hírszerzőt akart faragni a nagy ismeretségi körrel bíró filmcsillagból. Mások szerint már réges-rég ismerték egymást, hiszen Karády évek óta a magyar titkosszolgálatnak dolgozott. Olyan vélemény is felmerült a kérdésben, hogy a színésznő maga kereste a szálat a tábornokhoz, hogy zsidó származású és baloldali barátain segíteni tudjon. Két dolgot állíthatunk ebben a kavalkádban bizonyosan: egyrészt Karády Katalin 1945-ben rajta volt azon a listán, amit a Magyarországra érkező szovjet csapatok hoztak magukkal, s az általuk ismert magyar hírszerzők neveit tartalmazta.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

LAST MINUTE FÁNK

 

Itt a farsangfarka!

Hetek óta farsangi fánkot eszem – gondolatban.

Hol ezért, hol azért maradt el a megvalósítás, most azonban nincs már mire várni, hisz hamarosan vége a farsangnak!

Ezt a pár utolsó napot nevezik farsangfarkának is, ez a karneválok ideje, még egy nagy dúskálás, eszem-iszom a húsvéti böjt előtt.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

ÉDES VALENTIN-NAP

Villám-Tiramisu

Szívből ajánlom ezt az expressz tiramisut, a lágy, kávés krém, kevés piskóta, kesernyés kakaó mesés kombinációját. Ez egy tojásmentes változat, akit eddig a tojással való bűvészkedés elrettentett, azonnal lásson hozzá!

20 perc alatt nagyon kezdő konyhatündérek is garantáltan elkészíthetik. Üvegtálban szervírozva igazán mutatós, könnyű és finom.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

GYÓGYLEVES

Tárkonyos zöldségragu gombóccal

Idén engem is elkapott az influenza egy fordulóra, több napos láz és levertség járt vele. Evésre gondolni sem volt kedvem.

A lábadozás is lassú, minden kifáraszt, nagy főzésről szó sem lehet. De most már vágyom valami finomra. Egy jó leves jár az eszemben, ami melegít, táplál, és főleg hamar kész.

Egy afféle gyógyleves, gazdag, bársonyos, ízes.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 6.

"Te figyu. Ti....sátánisták vagytok?"

Még mindig Neoton... A Magyar Rádióban sokat vendégeskedtem akkoriban, s onnan jöhettem munkám végeztével. A hátamon természetesen ott volt a hegedű, mivel a templomi zenekari előadásra igyekeztem. Sok ismert ember megfordult arra, hiszen a Magyar Rádióban sok zenésznek, énekesnek akadt gyakran munkája.

Azt még érdemes rólam tudni, hogy jóllehet eléggé fura és magamnak való ember vagyok néha, de ha nagyképűen vagy flegmán szólnak hozzám, vagy csak egy ici-pici ilyen felhangot is érzek, azt egészen biztosan nem hagyom szó nélkül. Na, ők ezt nem tudták. Hogy kik? A Republic együttes.

DiJo- héj - Schäffer Edina

A VERONAI MAGYAR BUSZBALESET MARGÓJÁRA…

Szombat reggel láttam a hírt hétkor. Még csak egy szalagcím volt csak a Kapu internetes portálon. Döbbenten néztem magam elé. Nem akartam elhinni. Buszbaleset. Magyarok. Gyerekek. Sok halott. Tanítóként, anyaként, emberként ért a borzalmas veszteség. A világ kevesebb lett. Elvesztettük őket. Na de hogyan lehet ez....

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 5.

A fejem fölött azonnal megjelent egy nem látható kérdőjel, pont úgy, mint a képregényekben; a szemeim pedig akkorára nyíltak, hogy úgy éreztem, nagyobbak lettek a fejemnél is! Nem szaporította a szót, be is nézett hamar az ablakon, bedugta a fejét az első ülésnél oldalán és jól megnézett mosolyogva. Látszott, hogy igen nagyon örül. Én mosolyogtam egy kedveset, minden igyekezetem benne volt. Percekig tartott ez a művelet, aztán elégedetten elbúcsúzott és tovább engedett bennünket.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

EGYÜNK SZÍNEKET!

Téli zöldségtál gazdagon

Szürke, ködös, hideg és hosszú a január. A karácsony rég elmúlt, és hiába várjuk annyira a tavaszt, valószínűleg még messze van. Ilyenkor én már színeket akarok! …legalább a tányéromra. Ez a téli, sült zöldség tálalható köretként, de önálló fogásként is megállja a helyét, egy jó salátával könnyű vacsora lehet. 

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

SZERETITEK A ROPOGÓS ZSEMLÉT?

Frissen a házi pékségből

Nincs annál otthonosabb számomra, mint hideg, téli napokon nézni, hogyan kel a tészta a jó meleg konyhában, hogyan sül a kenyér, péksütemény a forró sütőben.

Az egész lakást belengő friss kenyérillat pedig már csak a ráadás a hangulathoz.

Nem is szaporítom a szót tovább, lássunk munkához, mert ez azért nem a félórás kategória lesz.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

BABOS-KOLBÁSZOS EGYTÁL SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL ÉS CSOMBORRAL

Röpködnek a mínuszok, ilyenkor nem elég a sapka-sál, belülről is melegíteni kell!

Most tényleg jöhetnek a nehezebb, téli alapanyagok, bab, kolbász, savanyú káposzta.

Civilizáció és történelem

PAPRIKA – A TÖRÖKÖK KÖZVETÍTÉSÉVEL ÉRKEZETT HAZÁNKBA

A paprika Törökországból érkezett csoda, amely a 18. században teljesen elterjedt hazánkban, s a mi konyhánkat külföldön már csak paprikásan ismerik, annyira magyarrá vált. Eredeti hazája Közép-Amerika, ahonnan Kolumbusz Kristóf hozta az európaiak számára a többi mesés kinccsel és érdekes növénnyel. Tehát Spanyolországban kezdték termeszteni az 1500-as évek elején, majd haladt a Földközi-tenger mentén, s eljutott Törökországba, ahol szintén megkedvelték, olyannyira, hogy a török nagyurak nem tudták nélkülözni itt létük alatt, s Magyarország kiváló klímája miatt alkalmas volt ennek a csodának a termesztésére. Tehát a paprika bekerült a Kárpát-medencébe.

Kékvér

LADY MARY HAMILTON ÉS ÖRÖKSÉGE

A keszthelyi Festetics-kastély úrnője, az egykori monacói hercegné és öröksége

A keszthelyi Festetics Kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, tölgyfa lépcsőháza az eredeti családi portrégalériával, valamint számtalan műkincse, amely megmenekült az orosz csapatok pusztítása elől.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

HÁZI VAJKRÉM, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Rajongok a szendvicskrémekért, finomak reggelire, uzsonnára, vagy akár gyors vendégváró falatok lehetnek belőlük. Nézzük most az egyik legegyszerűbbet, a vajkrémet, amit könnyen elkészíthetünk magunk is! Finomabb, olcsóbb, egészségesebb lesz, mint bolti társai, színezék és tartósítószer mentesen, és a fűszerezését is kedvünk szerint alakíthatjuk.

Civilizáció és történelem

AKI SOHA NEM EJTETTE KI ANYJA NEVÉT

Jóvátétel a Tower falai között - I. Erzsébet

I. Erzsébet, aki 45 évig ült Anglia trónján, soha sem ejtette ki az anyja nevét, viszont 42 éves korától egészen haláláig viselt egy gyűrűt, anyja és a saját képmásával. Habár volt szerelmes, mégsem kötött házasságot, így „szűz királynő” néven vonult be a történelembe. Valószínűleg anyja sikertelen házassága és kivégzése is közrejátszhatott abban, hogy ő maga elutasította a házasság intézményét. Attól is tartott, hogy nem képes gyermeket nemzeni, és többször megvizsgáltatta magát orvosokkal, viszont félelmei alaptalannak bizonyultak.

DiJo- héj - Schäffer Edina

RANDI

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

PÓRÉLEVES KRUMPLIVAL ÉS KELKÁPOSZTA CHIPSSZEL

Így január elején semmire sem vágyom jobban, mint egyszerű levesekre, ami igazi pihentető wellness a gyomornak :)

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

5 SZUPER AJÁNDÉKÖTLET A KONYHÁBÓL

Legyen gasztroajándék is a karácsonyfa alatt!

 

Talán bele sem gondolsz, milyen könnyen készíthetsz hasonlót! Meglátod, jól esik majd pár perc lassulás, egy kis kreatív alkotás, egyedi csomagolás, dekorálás.

Ebben az ajándékban te is benne leszel!

Civilizáció és történelem

II. RÁKÓCZI FERENC ÉS A RODOSTÓI EMLÉKMÚZEUM

Nemcsak a magyarok, hanem a törökök is nemzeti hősként tekintenek II. Rákóczi Ferencre. Irodalomórán elsősorban Mikes Kelemen, íródeákja és kamarása Törökországi levelek című, 207 fiktív levélből álló gyűjteménye kapcsán beszélgetünk a fejedelemről, és leginkább olyan színezetet kapnak száműzetésben eltöltött évei, hogy sajnáljuk Rákóczit és társait, mert nem térhettek haza. Aki járt már Rodostóban, egészen más színben látja az emigránsok törökországi életét. A törökök hősként tekintettek rá és kíséretére, továbbra is úrként kezelték, és nem adták ki a Habsburgoknak, akik valószínűleg kivégeztették volna. Felmerülhet a kérdés bennünk: valóban olyan rossz volt Rákóczi élete a török tengerparton?

DiJo- héj - Schäffer Edina

KARÁCSONY RELOADED

DiJo- héj - Schäffer Edina

„KÁR ÉRTE. KUKA.”

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

FAHÉJAS MANDULA HÁZILAG

Tudod-e, hogy nem kell elmenned az adventi vásárig ezért a csemegéért? Egyszerűen, gyorsan elkészítheted otthon is, igazi karácsonyi hangulatban, miközben a piruló, fahéjas illat belengi a lakást!

Kell ennél jobb délutáni program december közepén?

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 4.

Ment tehát a turnébusz, nagy, ötven személyes ORI (Országos Rendezőiroda) busz a maga szépségével és lassúságával. Nyíregyháza előtt megálltunk egy fogadónál kicsit pihenni, ebédelni, de nagyon kellett sietnünk. Az ebéd után mindenki elszaladt még a mosdóba, és már indultunk is. Nyíltak, záródtak a mosdóajtók, mint a westernfilmek kocsmaajtajai, mindenki sietett. Én maradtam utoljára, de ahogy kiszaladtam, a busznak már hűlt helye volt. El tudjátok képzelni milyen érzés ez? Az ország legismertebb zenekarának a tagja lettél, rajongók várják a mondataidat, újságcikkek, koncertek következnek, s te egyszer csak ott maradsz épp az első turnéd első állomása előtt egy pusztában.

Civilizáció és történelem

KIHEZ MEGYEK FELESÉGÜL? – Szent András napja

András napi hagyományokat követve megtudhatjátok, ki lesz a férjetek

Andrást házasságszerző szentként tartják számon a magyar nyelvterületen.  Ezt többnyire annak nyilvánítják, hogy a lelkészek András naphoz közeli vasárnap felolvassák többek között azt is, hogy kik házasodtak az elmúlt egyházi évben. Másrészt pogány hagyományai vannak, melyek az ősi időkből erednek, így ezek a napok a legalkalmasabbak a szerelmi “varázslatokra”.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

1 RECEPT – 4 APRÓSÜTEMÉNY

Hangolódás, várakozás, készülődés

Ha sosem volt időd többféle aprósüteményt sütni, ez a te recepted! Egy tésztából négy teljesen különböző sütit készíthetsz, rövid idő alatt, egyszerűen.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMILIA 3. rész

No tehát, ott tartottam, hogy befogadtak maguk közé, igazi Neoton Família csapattag lettem. Elkezdődtek a próbák, készültek új fényképek, új cikkek az újságokban, amikben már én is benne voltam. Az újságcikkekről sokszor a rajongóktól értesültem, amikor arra kértek, hogy írjam oda a nevem a saját fényképem alá. Érdekesnek és viccesnek tartottam, hogy ezentúl ilyen dolgokat is kell csinálnom. A színpad mellett a Neoton-Pro iroda lett a második munkahelyem, így tehát gyakran megfordultam ott. Mindig sok fiatal ült és beszélgetett az irodában, akkor még nem tudtam, ki kicsoda. Egy teljesen új világ nyílt meg számomra addig ismeretlen emberekkel.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

GYORS SPAGETTI VACSORÁRA, JÖHET?

Nálam most ezek a szegény zöldségek és egy-két sajtdarabka várt jobb sorsára, igazán remekül összeillettek a tésztamártásban.

Ma egy szupergyors spagettit hoztam nektek, „amit-találsz-a-hűtőben” módra készült. :)

Civilizáció és történelem

EGY TÖRÖK ORIENT MAGYARORSZÁGON

Az utóbbi időben kezd megdőlni az a nézet, mely szerint a törökök csak rombolást és pusztítást végeztek hazánkban, és kezdünk másképp tekinteni a 150 éves együttélés időszakára. Csúnya politikai húzás volt az osztrák Habsburgok részéről az, hogy népünket az oszmánok elleni harcba kényszerítették, helycserés támadást hajtva végre hazánkban. Az osztrákok célja az volt, hogy a török hatalmat megdöntve Magyarországot a saját uralmuk alá vonják. Milyen kapcsolat volt valójában a törökök és a magyarok között a 150 éves időszak alatt és azt megelőzően? Milyen elemek kerültek be ezen időszak alatt hazánkba? Az alábbi írásunkból megtudhatjátok.

Civilizáció és történelem

A LEGJOBB HÓHÉRT ANNÁNAK!

A királynét máglyahalálra ítélték, de a király ezt, nagy kegyesen, lefejezésre módosította. Emellett ahhoz is hozzájárult, hogy Anna fejét ne a hagyományos bárddal válasszák le a testétől, és Franciaországból a legjobb hóhért hozatta a számára, aki a bárd helyett karddal vágta le a halálraítéltek fejét. Ez egy gyorsabb és kíméletesebb megoldásnak számított akkoriban, hiszen a bárddal sok esetben többször le kellett súlytani, mire a fej elvált a testtől.

DiJo- héj - Schäffer Edina

SOHA TÖBBET TOMI…

Egy esős estén jött az elhatározás. A világ tele van Tomikkal, és azok mind csak csalódást okoznak. A lány egy tea kortyolgatása közben jött erre a világmegváltó összefüggésre. Már mások is mondták, akinek néha elsírta bánatát, hogy Judit, egy dolgot fogadj meg, de tényleg, senkivel többet szóba sem állhatsz, akit Tamás keresztnévvel illettek, mert azok csúnyák, rosszak, és csak sírás lesz a vége. Igaz, hogy Judit kukázta a végén mind ki őket, szórta őket nagy bőszen kifelé, legbelül megviselte a csalódás minden egyes alkalommal.

Civilizáció és történelem

ÉGI KÍSÉRŐNK, A HOLD

Az őskori ember életét nemcsak a nappal, hanem a csillagos ég titkai is meghatározták. A Holdat, mint istent és irányítót tisztelték. Ha a kőkörök világába (Stonehenge, Avebury…) kicsit mélyebben belepillantunk, láthatjuk azt, hogy őseink nemcsak félték a Holdat, hanem mozgását évekre lebontva követni tudták. A kőkorszakban nagy tisztelet övezte a Napot és Holdat, az utóbbit általában női aspektussal ruházva fel.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

FORRÓ CSOKI ÉS ZABKEKSZ UZSONNÁRA, KI KÉR?

A forró csokihoz nagyszerűen illik az egyszerű zabkeksz, pazar uzsonnát kerekíthetünk belőlük! Ez a keksz sokféleképpen variálható, most csokidarabkákat, gyömbért és vaníliát tettem bele.

Te kivel innál meg legközelebb egy bögre forró csokit?

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 2. RÉSZ

Tehát szőke lettem. Nem bántam meg. Szőkeségem sok pozitív változást hozott. Péter és a zenekar olyan elementáris erővel akakított át, s vele együtt az egész életemet, mint amikor egy cunami jön. Nem. Az nem jó. Akkor földrengés. Az sem pozitív. Mihez hasonlítsam.... egy óriási felhőszakadáshoz, amely után a levegő sokkal frissebb, s boldogan szippantasz bele. Nem. Ez sem jó. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy valamilyen jellegű, mondjuk erősen elvont, művészfilmből egyszerűen átpakolnak téged egy csajos vígjátékba. 

DiJo- héj - Schäffer Edina

DIJO DVD LEJÁTSZÓT ÁRUL A NETEN

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

FAHÉJAS-GYÖMBÉRES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

A krémleves gyorsan kész, jól melegíthető és eltartható, könnyű, mégis tápláló. Változatos, hisz bármiből összedobható, színes, ízes, melengető, diétákba könnyen beilleszthető.

A krémleveshez egyszerűen verset lehet írni! :)

Civilizáció és történelem

ELVETÉLTE A MEGMENTŐJÉT

A Boleyn Anna-sorozat 3. része

Annának az egyetlen lánya, a későbbi I. Erzsébet világra jötte után több halva született gyermeke is volt, az első két esetben a források szerint két fiú született meg idő előtt. A legutolsó vetélése 1536. január 29-én vagy 30-án volt. Az akkori velencei követ azt írta erről a sajnálatos eseményről, hogy Anna a „megmentőjét” vetélte el. A történészek és a királyné kortársai két lehetséges incidensben látják a vetélés okát. ​

 

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 1. RÉSZ

Erdős Péterrel való első találkozásom nagyon érdekes volt. Akkor már több könyvet is kiolvastam vele kapcsolatban, jót és rosszat is. Ott ültem tehát vele szemben én, alig húsz évesen, azzal az emberrel szemben, akiről akkoriban mindenki úgy tartotta, hogy az egyik legmeghatározóbb, legnagyobb hatalommal rendelkező ember az egész magyar pop-rock piacon. Ott ültünk tehát benn, a Neoton-Proirodában egymást összehúzott szemekkel figyelve. Miközben általános dolgokról beszélgettünk, erősen figyeltük egymást én a makacs fiatal és Ő, a teljhatalmú, tapasztalt, sokat tudó, sokak által szeretett és utált ember.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

VAN, AKI INKÁBB ÉDESEN SZERETI?

Szilvás-almás tejpite

Ez egy egyszerű, „összedobom, megsütöm” pite, még a mérleget sem kell elővenni hozzá! Bármelyik hétköznap este is nyugodtan nekiállhatunk, amikor csak úgy ennénk valami édeset.

DiJo- héj - Schäffer Edina

BESZÉLGETÉS EGY MUNKAHELYEN…

Kolléganő fogja a fejét, úgy kiált fel, hátha elkapja valaki a kérdést, és mond valami nagyon okosat. "De miért ilyenek a pasiiiiiik? Miért hiszik azt, hogy van idejük és azt, hogy ők nem öregszenek?" A közelben ülő pszichológus-kolléga rögtön rácsapott a lélekboncolás élvezetes lehetőségére. "Ilyenek, nem tudunk mit csinálni velük."

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

AZ ÚJ ŐSZI KEDVENC

Ez a gombás-sajtos, sós változat a készen kapható leveles tésztának köszönhetően hamar meg van. Alkalmas gyors ebédnek, vacsorának, de vendégváró falatok is lehetnek belőle. Fehér vagy barna csiperkéből is finom, de aki olyan szerencsés, hogy hozzájut, erdei gombából is elkészítheti.

Kékvér

A HERCEGNŐ - életrajzi dráma

Brit történelmi, életrajzi dráma - 2008

Először is a címmel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy Georgiana Cavendish hercegné volt, a herceg felesége, vagyis házasság jogán került a pozíciójába. Ezért a film címe nem pontos.

DiJo- héj - Schäffer Edina

SELF ADVENTURE, AVAGY HEGYI BRINGÁZÁS DIJO MÓDRA

Először naivan elindultam Üröm felé, mert már egy ideje kinéztem ott a bicikli utat, gondolván, hogy ez most már egy teljesen biztonságos bicajút autók közelsége nélkül. Aztán menet közben jött a felismerés, hogy ennek az útnak hamar vége szakad, és ismét, mint oly sokszor, az autókkal kell osztoznunk a sovány, de nagyforgalmú utakon. DiJo visszafordul, és elindul a Testvérhegy felé. Na, máris jobb. Nincs autó, csak én és a hegy. Ez már sokkal jobb társaság.

Civilizáció és történelem

ANNIE EDSON TAYLOR, AKI LEGURULT A NIAGARÁN

DiJo- héj - Schäffer Edina

FÉL SZÓBÓL IS…

Az úgy volt, hogy egy nehéz, munkával teli szeptemberi hét péntekjére mi, néhány énekesnő egy kis beszélgetést szerveztünk meg estére. Csak úgy. Épp annyi időm volt, hogy munka után gyorsan lezuhanyozzam, és már indultam is. Mivel mindenhova pontosan érek oda, így megint jóval korábban érkeztem meg, mint a többiek. Egyszóval nem siettem. Szép nyugodtan beálltam a parkolóba egy eléggé szűk helyre, és boldogan nekiindultam a szűk farmeremben és a magassarkúmban.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

FŰSZERES ŐSZI GYÜMÖLCSLEVES

A borongós, hűvös őszi koraestén nem is jöhet szóba más, csakis egy forró, fűszeres fogás, ami színével, illatával, ízeivel is melenget. Ezzel bátran bekuckózhatsz egy kényelmes fotelba!

Kékvér

A HÍZÓKÚRÁN TARTOTT KIRÁLYNÉ

Erzsébet Krisztina korának nevezetes szépsége volt, akire - más királynékhoz hasonlóan - hatalmas nyomás nehezedett: legalább egy fiú örökös világra hozását vártak el. Sok sikertelen próbálkozás után az udvari orvosok az javasolták, hogy igyon nagyon sok likőrt, mert attól termékeny lesz. Az italtól folyamatosan pirospozsgás volt az arca, de végre teherbe esett. Károly felesége hálószobáját férfiak erotikus képeivel díszítette fel remélve, hogy a látványuk hatással lesz a születendő gyermek nemére.

DiJo- héj - Schäffer Edina

AZ ANGYAL...

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

MINI CUKKINI FALATOK

Szinte nincs olyan család, baráti társaság és vendégség, ahol ne lenne különleges étrendet követő vagy életmódváltó. Speciálisan étkezni pedig sokféleképpen lehet ma. Az egyik ezt nem eszik, a másik azt, követni sem egyszerű a háziasszonynak :)

Nem csoda, ha megnőtt a kereslet a „mindenmentes” fogások iránt. A következő recept hús-, glutén-, cukor- és tojásmentes, növényi sajttal készítve pedig laktózmentes is.

DiJo- héj - Schäffer Edina

CSAJOS ESTE

Egy fárasztó nap végén boldogan esünk be a körömstúdióba, ahol tudjuk, hogy leülhetünk, elgondolkozhatunk, miközben szépülünk. Ha nincs kedvünk, nem beszélünk, csak nézzük boldogan, ahogyan a kezeink új színt és fényt kapnak. Bágyadtan, elpilledten és boldogan, de szótlanul ültem a lánnyal szemben, amikor elkezdett mesélni. Érdeklődve hallgattam.

 

Civilizáció és történelem

POCAHONTAS III./3. rész – LEGENDA?

„Amikor meglátta, megfordult és eltakarta az arcát…” - Pocahontas találkozása a halottnak hitt John Smith-szel

Az első amerikai bennszülött nő Európába való látogatása politikai okokból is jelentős, hiszen a lány a "civilizált vadember" jó példája volt. Pocahontas, vagyis Rebecca Rolf 1616-ban Angliába követte férjét, ahol a királyi pár előtt és magasabb körökben indián hercegnőként mutatták be. Egy bál alkalmával találkozott egykori barátjával, John Smith-szel, akit addig halottnak hitt. Pocahontas rövid beszéde, amelyet Smith jegyzett le, tanúsítja, hogy okos nő volt.

DiJo- héj - Schäffer Edina

AZ ÉN HÁZAM, AZ ÉN VÁRAM...

Az, ha az ember elkezd beteg lenni, mindig visszavezethető egy okra. Kimerültség, csalódás, nevezhetjük bárminek, a lényeg az, hogy a rendszerünk bemondta kicsit az unalmast, és nem tudta megvédeni magát. A betegség és levertség valahogyan a szomorúsággal párosul, bármilyen vidám emberek is vagyunk. Ha nem vigyázunk a határainkra, az emberek sajnos elbánnak velünk, sokszor még a legkedvesebb is, aki persze ezek után már nem lesz olyan kedves a számunkra. Ilyenkor valahogy minden átértékelődik, más színezetet kap.

Civilizáció és történelem

POCAHONTAS III.2. rész - LEGENDA?

A történet szerint John Smith feje már a kőtömbön várakozott, amikor odaszaladt Pocahontas, és a testével védte meg életét. Powhatan kegyelmet adott, azonban továbbra is fogságban tartotta a férfit. A Walt Disney 1995-ben bemutatott rajzfilmében megismerhettük ezt a romantikus történetet. Felmerülhet a kérdés: mi a valóságalapja a sztorinak? John Smith nem dokumentálta az eseményt az önéletrajzi könyvében annak ellenére, hogy részletes naplót vezetett. Vajon azért, mert megalázó helyzetben érezte magát a kegyelem miatt? Vagy ez az egész meg sem történt?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

TEGYÜK EL A NYARAT TÉLIRE – ZÖLDFŰSZEREK

Hogyan dobjuk fel a zord téli napokon az ételeinket zöldfűszerekkel? Mutatom! Pár perces ötletek petrezselyemre, zellerre, mentára és zsályára hangolva :)

Civilizáció és történelem

POCAHONTAS III.1. rész

TUDOD-E? Mindannyian ismerjük az amerikai bennszülött indián törzsfőnök leányának, Pocahontas-nak és az új gyarmati város, a Virginia-beli Jamestown egyik vezetőjének, John Smith kapitánynak a történetét; ha máshonnan nem, a Walt Disney 1995-ben bemutatott rajzfilméből. Azt tudjuk-e, hogy Pocahontas valóban élő alakja volt a történelemnek, sőt mi több, a kis indián “hercegnő” volt az első bennszülött amerikai nő, aki Európába látogatott?

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

ÁFONYÁS SAJTTORTA-DESSZERT

Nekünk tökéletes „sajttorta-élmény” volt, ráadásul tészta nélkül. Ha valakinek mégis hiányozna, tehet bele zabkeksz morzsát. Olyan egyszerű, hogy a gyerekekkel is alkothatunk, a sikerélmény garantált! Sőt, legközelebb ők készíthetik el egyedül, szülinapi meglepetésként, vagy csak úgy, egy vasárnap délután.

DiJo- héj - Schäffer Edina

TE TÉNYLEG TANÁR VAGY?

(...) Épp kezdtem kissé elbóbiskolni, amikor mellém lépett a buszon Milán, akivel a Csalagútban elegyedtem beszélgetésbe először.

- Itt a töltő - mondta felém tolva egy telefonszerű tárgyat.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

ILLATOS SZILVA RESZT

Mi császármorzsát finomítottunk vele, de sültek mellé is el tudom képzelni pikáns szilvamártásnak, esetleg egy csepp vörösborral.

 

DiJo- héj - Schäffer Edina

WELCOME IN THE UK!

Angliába indultam tehát busszal, és épp a Csalagútban kerestem konnektort körbe-körbe kíváncsian előreszegve a fejemet „hiper-kereső” üzemmódban, amikor valahogy megpillantottam magam mellett egy kisfiút. Mindketten bámultunk ki az ablakon, ahogy éppen a felszínt hagyjuk el, és süllyedünk alá a sötétségbe. A csendet én törtem meg.

Finom & nőies - Gyetvai Rilla rovata

FÜGE ÉS NARANCS? Ó, IGEN!

Pimaszul egyszerű

Szeretem a fügét. Míg gyerekkoromban csak a szárított fügekoszorút ismertük, ma már kerül sokféleképpen az asztalra, frissen, aszalva, sülve-főve, télen-nyáron. De ez a saláta most mind közül a kedvencem!

DiJo- héj - Schäffer Edina

DIJO ANGLIÁBAN

A túlélési üzemmód nálam a telefonomat jelenti. Folyamatosan követtem, merre tartunk, aztán jött a vég nélküli zenehallgatás. Ujjé! Egészen felüdítő volt. Később Franciaországban a Csalagút bejáratánál a telefonom töltöttsége tíz százaléknál járt, így a kijelölt mosdós időintervallumban a mosdóhasználat helyett boldogan tapadtam rá egy konnektorra. Mindenki bőszen, gyorsan használta a mellékhelyiséget, amíg én a falra, illetve a konnektorra kapcsolódva próbáltam "töltődni".

DiJo- héj - Schäffer Edina

RÉTES A NAGY Ő-NEK II.

Szóval, a Férfinek tehát az a hihetetlen ötlete támadt, hogy visszahozassa velem a boldog békeidőket, amikor a nagymamája, aki mellesleg, igazi cukrászmester, és igazi tiroli réteseket sütött az akkor még kicsi gyerek Férfinek. A felkérés erős akarattá vált, s nekem be kellett végül adnom a derekamat, kisütve töméntelen mennyiségű, nem pont olyan rétest. A Férfi, bár szóvá tette, hogy nem olyan, de rendíthetetlenül csak azt ette egy hétig. Tudtam, hogy a történet itt nem ért véget.

DiJo- héj - Schäffer Edina

RÉTES A NAGY Ő-NEK

„Nem, nem csinálom meg” - jelentettem ki elszántan a Férfinek, a nagy Ő- nek. A nagymamája sütött valaha igazi tiroli rétest, és ezek jó élmények voltak azokból a régi szép időkből, amire a Férfi szívesen emlékezett. „Nem véletlen, hogy rétest manapság nemigen sütnek az emberek” – folytattam. „Ez az egyik legkörülményesebben elkészíthető finomság. Már anyukám is ezt mondta, amikor kicsi voltam. A tésztája a legnehezebb. Elszakad, vékony… mittudomén. Eleve kinyújtani is cukrász, profi munka.”

DiJo- héj - Schäffer Edina

PASI-ÁTIRÁNYÍTÁS, avagy "Ezt hogyan?"

Miklós egy egoista, mindig csak kritizált téged, teljesen levitte az önértékelésed, amiben amúgy is deficites voltál. Segíteni semmiben nem segített, többször is elcseszte, bunkó is volt. Egy érzelmi nulla. Olyan, aki csakis magára gondol, és ha nem azt, és nem úgy csinálod, akkor meg hisztizni kezd. Hagyd már abba, ne gondolj többet rá! Az ilyen semmit nem érdemel. Basszus, örüljön, hogy valaha is szóba álltál vele. 

Civilizáció és történelem

TRÓNÖRÖKÖS HELYETT MÉG EGY KISLÁNY

Azt, hogy a gyerek fiú lesz, nem csak az asztrológusok jósolták meg Henriknek, hanem az orvosok is ezen a véleményen voltak. Már hónapokkal korábban előkészítették a leveleket, amelyek az ifjú trónörökös születéséről tájékoztatták volna a külföldi uralkodókat. Csupán a pecsét hiányzott róluk. A leveleket könnyű volt kijavítani egy tollvonással Prince-t (Herceg) Princes(s – régi helyesírás szerint egy ’s’)-re (Hercegnő) javították, azonban a csalódottság hatalmas volt.

DiJo- héj - Schäffer Edina

SZŐRÖS MANCSOK

Jár neki ez az elsőbbség, legalábbis valószínűleg úgy gondolja. Ahogy épp elkezdem felvonni a szemöldökömet eme igazán szokásos, nem lovagias viselkedéséért, mit csinál a férfi egyed? Szexin és lazán kidobja a mancsát az ablakon ezzel fizetve nekem a neki egyáltalán nem járó elsőbbségért.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA, ÉVA-NEOTON

Emlékeztek a Neoton Famíliára? Ott voltam. Az Éva-Neotonra? Ott is ott voltam. Megtaláltok. Énekesnő vagyok. Írásaimban majd többet is megtudhattok erről a korszakról. Van néhány emlékezetes, vicces történetem. Emellett édesanya és tanárnő is vagyok, egy angol-magyar kéttannyelvű iskola állítólag vicces és szigorú angoltanára.

Civilizáció és történelem

BOLEYN ANNA, AZ "EZER NAPIG KIRÁLYNÉ"

A "HATUJJÚ" KIRÁLYNÉ, AKI ELVESZÍTETTE A FEJÉT

VIII. Henrik angol uralkodó hét évig udvarolt Boleyn Annának, és mindent megtett azért, hogy feleségül vehesse. Az esküvőre végül 1533. május 23-án került sor, de három évvel később Anna már a vesztőhelyen találta magát. Hogyan jutott el a vérpadig az a nő, aki mindössze ezer napig volt Anglia királynéja?

Civilizáció és történelem

LONDON PORIG ÉGETT

Londonba könnyen lesz szerelmes az ember, megejtő az a kettősség, ahogyan a hangos, csillogó-piszkos világváros minden talpalatnyi helye alatt  hosszú és súlyos múltat őriz.

A város peremén dolgoztam hónapokig egy sokszázéves, motellé alakított farmházban reggeltől éjfélig tartó munkaidővel. Hétvégente ritkán volt erőm messszebb utazni Londonnál. Városbeli vasárnapi sétáimat mindig a Pudding Lane-en kezdtem.

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.