Kedvelj minket a Facebookon!

ŐSZI HAMAR KÉSZ

Süssünk együtt a gyermekünkkel!

 

Hidegen, melegen kiváló, nagyon laktató. Elkészítését ajánlom 10-12 éves kortól, persze szükséges egy kis jártasság a konyhában.

Biztosan minden családnak megvan a saját megszokott, hamar elkészíthető desszertje, sütije, akár többféle is. Gyermekkoromban 10 évesen már önállóan sütöttem, és gyűjtöttem a családi recepteket. Édesanyámtól, aki általában precízen mérte ki az alapanyagokat, “hamar kész” sütijének receptjét háromszor is elkértem, mindháromszor másképpen mondta el, persze, fejből. A lényeg, hogy mindegyik elkészítési mód szinte ugyanolyan ízt hozott: kakaós tészta, vagdalt dióval.

Mikor megismertem a bögrés sütiket, rájöttem, hogy itt mindent szabad, tetszés szerint variálhatom, csak az alapanyagoknak az arányára kell ügyelnem, így egyik héten mákossal, a másik héten gyümölcsös ízzel lephetem meg a családot.

Most ősszel minden boltban sütőtököt lehet kapni, így jött az ötlet, hogy sütőtökös szeletet készítek reggelire.

 

Hozzávalók (alap a bögrés arány):

 

két bögre cukor (mindig kevesebbet töltök cukorból, mint lisztből, inkább talán csak két háromnegyed bögre volt),

5 db tojás

20 dkg vaj,

két kis joghurt

A fentieket összedolgozom turmixgéppel, utána az alábbiakat keverem bele:

2 bögre liszt (lehet teljes kiőrlésű is)

1 bögre zabpehely

kávéskanál szódabikarbóna

teáskanál kurkuma (sárga színű lesz a tészta)

teáskanál fahéj

A tetejére, miután a tepsibe öntöttem a tésztát

1 db sütőtök

maréknyi kristálycukor vagy 2 csomag vanilin cukor

méz

Közben bekapcsolom a sütőt (10 perc alatt bemelegszik).

1. Meghámozom a sütőtököt, majd vékony darabokra vágom. A feltét megengedi, hogy vékony tésztaalapot készítsek, ezért a bekevert masszát egyenlően elosztva két tepsibe öntöm, amit sütőpapírral bélelek ki.

2. Ezután ráteszem az apróra vágott tökdarabokat, és az egyik tepsi nyers süti tetejére cukrot szórok, a másikra pedig mézet csurgatok.

3. Légkeverős sütőbe egyszerre betehetem a két adagot 180 fokon körülbelül 20 percig. A kés hegyével megszúrva ellenőrzöm, hogy tapad-e még a tészta, ha tiszta marad, akkor megsült. Kiveszem, és melegen, teával feltálalom reggeliként, uzsonnaként.

Sütéssel együtt 40-45 perc alatt kész, és alig kell hozzá edényt használni (keverőtál, mixer, vágódeszka, kés, bögre, kanál és két tepsi), takarékos, kiadós étel akár gulyásleves után is, vagy desszertként apró kockára vágva. Reggeliként, vagy egy tál ebéd mellé nagyobbra vágom, mint egy éttermi süteményt.

 

"Kiskukta"-kép forrása: Clker-Free-Vector-Images