Kedvelj minket a Facebookon!

Narancsos trüffel-golyók

Bálint napi meglepetés

 

 

Minden évben fellángol a vita Valentin-Bálint nap környékén, a „szerelmesek napja” követői és ellenzői között. Érvek sokasága hangzik el mindkét oldalon, végül újra és újra megegyeznek benne: aki szeretné, megtartja, aki nem, az nem. :)

 

Én úgy vélem, ha nem is ünnepeljük kifejezetten a Valentin napot, egy kis finomság, egy kis figyelmesség mindig jólesik.

Most egy narancsos trüffelt készítettem, gyors is, egyszerű is, finom is, és bármilyen napot megédesíthetsz vele…

 

Hozzávalók 10 darabhoz:

100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

40 g vaj

fél dl tejszín

1 narancs reszelt héja

 

Díszítéshez:

kakaópor

porcukor

díszítő szórócukor

 

 

Elkészítés:

 

1. Vízgőz fölött fogok dolgozni: Keresek egy kisebb fém vagy üveg tálat, és egy láboskát, amire ráillik. A lábosba annyi vizet teszek, hogy a tál ne érjen bele, elkezdem melegíteni.

2. A tálkába tördelem az étcsokit, hozzámérem a vajat és a tejszínt. Ha felforrt a víz, ráteszem a tálat, takarékra mérséklem a tüzet, és kevergetve felolvasztom a csokit a többi hozzávalóval.

3. Ha már homogén, leveszem a tálat a vízről (forró!), és belereszelem a narancs héját, elkeverem, megkóstolom. (Mivel étcsokiból készül, hozzáadott cukor nélkül, ezek a golyók markáns ízűek. Ha édesebben szereted, édesítsd ízlés szerint.)

4. Ezután a csokis keveréket kihűtöm. Érdemes hűtőben, vagy akár mélyhűtőben hűteni, mert úgy gyorsabb.

5. Időnként kiveszem, átkeverem, egyenletesen szétterítem a tál oldalán a masszát, hogy a közepe is megszilárduljon.

6. Előkészítem a dekorációs anyagokat: külön kistányérokba porcukrot, kakaóport és színes szórócukrot teszek.

7. Mikor már kellően szilárd a csoki, következhet a formázás. Kiskanállal kiveszek egy diónyit belőle, és az ujjaim közt összenyomogatom nagyjából gömb alakúra.

Jó tanácsok:

Ez jó kis maszatos munka :) Nem érdemes a tenyered közt forgatni, mert hamar olvad, és nyakig csokis leszel :) Nem is kell tökéletes gömböket készíteni, lehetnek rusztikusabb, igazi kézműves darabok.

8. Az elkészült kis gömböket egy tányérra teszem. (Ha tényleg nagyon nyomik lettek, és zavar, most tedd újra a sima hűtőbe, 10 perc múlva át tudod kicsit gömbölyíteni, alakítani.)

9. Végül mindet meghempergetem a cukrokban, kakaóporban.

10. Mini bonbonpapírban vagy csak úgy tálra sorakoztatom, és hűvös helyen tartom tálalásig.

 

 

Finom & nőies oldalát már a Facebookon is megtalálod.

Gyere olvasgatni, nézelődni, beszélgetni!