Kedvelj minket a Facebookon!

Ünnepek utáni kímélő leves

Téli gyökérzöldségekből

 

Visszafogott egyszerűségre vágytam a nagy karácsonyi eszem-iszom után… Ez a krémleves pont ilyen, selymes, könnyű és gyomorkímélő, egyfajta karácsony utáni detox :)

A bele kerülő zöldségeket mindig az otthoni készlet alapján válogatom.

Az is a hangulatomtól függ, mit teszek a tetejére, az egyszerű levesalap sokféle fűszert, sajtot, magvakat, kenyérkockát elbír, de egész szelet pirítós, sőőőt, sajtos pirítós is illik hozzá, úgy már komplett vacsorának is nevezhetjük, így januárban…

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

2-3 szem krumpli

1 szál nagyobb fehérrépa vagy paszternák

kisebb zellergumó

jó arasznyi póréhagyma vagy 1 közepes vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

fél karalábé

1 liter alaplé, vagy 1 bio leveskocka

só, bors, szerecsendió

1-2 szál petrezselyem vagy zellerlevél (elhagyható)

1-másfél deci tejszín

fél citrom

 

Elkészítés:

 

1. A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom.

2. Az összeset lábosba teszem, és felöntöm: az alapléhez még egy liter vizet teszek, vagy két liter vízhez a leveskockát.

3. Sóval, borssal, 3-4 reszelésnyi szerecsendióval fűszerezem, és felforralom.

4. Ha minden megpuhult, a petrezselyem- és zellerlevelet kiveszem, a levest botmixerrel pürésítem, és a tejszínnel összeforralom.

5. Tálaláskor kevés reszelt sajt, chili, fűszerek kerülhetnek rá, a pár csepp citromot viszont nem érdemes kihagyni, pikáns, friss, különleges lesz tőle!

 

További krémleveseket itt találsz:

 

-fűszeres sütőtök

-póré-kelkáposzta-krumpli

-szilva céklával 

-spárga tavaszi zöldekkel 

-hideg sárgadinnye leves 

 

Finom & nőies már a Facebookon is!

Ízek, ötletek, hangulatok.

 Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)