Rovatok

Sikerlélektan - Önismeret – Géczi Erika

BENNE LENNI AZ ÁRAMLATBAN!

A BOLDOG, KIEGYENSÚLYOZOTT, SIKERES ÉLET TITKA - Géczi Erika

Mit is jelenthet ez? Milyen áramlatban? Talán beleestünk egy folyóba? …Hát majdnem. Nem egy folyóba estünk bele, hanem ha igazán könnyedén, boldogan, kiegyensúlyozottan, harmonikusan élünk, akkor benne vagyunk az élet energiaáramlatában. Honnan tudjuk, hogy benne vagyunk ebben az energiaáramlatban? 

A TUMAG gondolatai

Egykor (2008-ban) és ma, 2018-ban

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő

Istenem! Néhány héttel ezelőtt hogy dicsértük a koratavaszt idéző természetet, s hiányoltuk előtte, karácsonykor, szilveszterkor a hó elmaradtát, varázsát! Valahogy akkor természetellenes volt majd’ minden.  Szenteste egyik legnagyobb ismerve a család együttléte mellett a nagypelyhekben hulló hó, s szilveszterkor is nagyobb a jókedv, ha a felelőtlenek kezében felrobbanó petárdák kártékony hatásai helyett vidáman csúszkál odakinn két koccintás között a jókedv.

Útkereső

AZ ÉV ÁSVÁNYA: A sokszínű fluorit

Az idén az év ásványa a fluorit lett, amit más néven folypátnak is ismernek. A csodálatosan szép, kocka alakú kristályokat kalcium és fluor alkotja, azonban a látszólag egyszerű kémiai szerkezet ellenére megtalálhatjuk szinte minden árnyalatban. Nevét onnan kapta, hogy ultraibolya fénnyel megvilágítva fluoreszkál. Alapvetően a puhább, lágyabb ásványok közé tartozik, a Mohs-féle keménységi skálán a negyedik helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy körömmel nem, tűvel nehezen, de késsel könnyen karcolható.

A TUMAG gondolatai

VÍZKERESZT

A három király ünnepe - Spanyolországban ez a nap a gyermekeké

Spanyolországban a karácsonyi ünnepek fénypontja január 6. napja. Bár az emberek állítanak karácsonyfát és megajándékozzák gyermekeiket decemberben, az igazi ünneplésre ezen a napon, a háromkirályok napján kerül sor.

A háromkirályok látogatásának ünnepe és a vízszentelés 6-án van. Helyenként a víz mellett tömjént, krétát és sót is szentelnek. Régen a házigazda a szenteltvizet hazavitte, amelyből mindenki ivott, hogy megóvják magukat a torokfájástól.

Útkereső

ÚJ ÉV, ÚJ KEZDET – TEREMTSÜNK TISZTA LAPOT

A jelen pillanatából visszatekintve múltbeli döntéseink más fényben tűnnek fel előttünk. Átértékelve az életünket, találunk olyan dolgokat, amelyeket ma már másképp tennénk. Sajnos arra, hogy teljesen elölről kezdjünk mindent a múlt fájdalmas tapasztalatai nélkül, nincs lehetőség. Tiszta lapot nem osztanak, de mi létre hozhatunk magunknak.

A TUMAG gondolatai

ÓÉVBŐL ÚJÉVBE

Vonzzuk be a bőséget és sikert!

A TUMAG gondolatai

TI BECSAPTATOK ENGEM?

A TUMAG gondolatai

HALÁSZLÉ SZENTESTÉRE

Adventi ablak december 22. Az “Öreg Halász” elbeszéléséből:

“A halászlét a halmester főzte, és annak egy tanyavetés időtartama alatt el kellett készülnie, ezért kilós aluli vegyes halból (ponty, csuka, kecsege, kárász stb.), válogattak, amely az adott vízterületen kifogott halak fajtájától függött. Lényeg, hogy ponty, csuka és kárász a legapróbb kopolyákba is megélt…” (Magyarázat a folytatásban, ahol a halászlé történetéről is lesz szó.)

Boldogságtippek és sikertrükkök

AKARTOK TI IS OLYAN BOLDOGOK LENNI, MINT A DÁNOK?

A tél közepén 17 órás sötétség borítja Dániát, mégis a dánok a világ legboldogabb emberei. Hogy hogyan csinálják? A cikkből kiderül! Érdemes tanulnunk tőlük. Elmondásuk szerint a titok a “hygge”. Tudod, mi az? Akár tudod, akár nem, te magad is sokszor végzed ezt a tevékenységet - legalábbis jobb esetben. Ha nem, itt az ideje, hogy beiktasd a napirendedbe.

A TUMAG gondolatai

KARÁCSONYI HANGULATOT ÉBRESZTŐ PIACOK

Adventi ablak december 18. Karácsonyi vásárok

Európa nagy városaiban meseszép karácsonyi vásárok vannak, és szinte minden valamit magára adó uniós országban rendeznek egyet műsorokkal, kézműves ajándék kínálattal és az ország jellegzetes étkeivel. Ezek a városok versenyeznek, hogy évről évre többet és jobbat nyújthassanak az idegeneknek, s a különböző szempontok szerinti statisztikák élére kerülhessenek. Milliók kelnek útra, hogy a sokat hallott csodás, fényárban úszó vásárokat láthassák, és átérezzék hangulatát, ha csak egy napra is.

A TUMAG gondolatai

A LUCA NAP TITKAI

Mit adhat nekünk Luca és mit vihet el? - Adventi ablak december 13. Luca napja

Az elmúlt évtizedektől egyre gyakrabban találkozhatunk Luca nevet viselőkkel. Kedves ismerősöméknek nemrég született kislánya is Luca lett. E név hordozói talán sokkal többet kapnak “magyarságunkból”, s bízom benne, hogy jó kedvvel veszik e játékos szokások művelését is. Kezdjünk is bele a kifogyhatatlan Luca napi szokásokból néhányba, hogy kedvünkre válogathassunk belőlük.

A TUMAG gondolatai

AZ ÁTKOS KOR HAGYOMÁNYAI

Adventi ablak december 12. - Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő 

Advent a mi számunkra a Luca napi maszkás kotyolással, falujárással kezdődött, majd a baráti csoportokban összeálló, báránybekecs pásztoros, Józsefes, Máriás, Kisjézusos kántáló csengettyűs betlehemezéssel folytatódott, ami kitartott egészen szentestéig… Csodaszép időszak volt. Hogy, hogy nem, mi azt hittük, hogy az a természetes, amire jutott is. Karácsonykor, ha nem volt fánk, volt egy fenyőfa ág a nagyvázában, gyertyával. Ha volt fánk, akkor alma, aranyozott dió és gyertya volt az ágakon. 

A TUMAG gondolatai

NE TÖRD MEG A HAGYOMÁNYT!

Tudtad, hogy 1845-ben Londonban készítették és sokszorosították az első képeslapokat, amelyeket már áruba bocsátottak? A legelsőt 1843-ban, bővebben ITT olvashatsz róla (Másfél évszázados csoda a képeslap). 1865-ben Dr. Heinrich Stephan porosz tanácsos javaslatát, a boríték nélkül továbbítható postai levelezőlapot, képeslapot még nem engedélyezték, de Dr. Emanuel Herrmann véleményére és javaslatára 1869-ben útjára indulhatott hazánkban ez az új levelezési forma augusztus 25-én, amire 2 krajcárba került a bélyeg, s ez igen kedvező volt az öt krajcáros borítékhoz.

A TUMAG gondolatai

CSAK 150 ÉVE AJÁNDÉKOZ A MIKULÁS?

Adventi ablak december 5. A Mikulás előestéje

Hihetetlen utat járt be az ajándékozási szokás, amihez a IV. században élő Miklós püspöktől kaptuk a mintát, s ez évszázadok alatt a mai Mikulás napig folyamatos változásban van.

A TUMAG gondolatai

AMI ELÉG, AZ ELÉG! – „Ne Vásárolj Semmit Nap”

Nem véletlen a „Fekete Péntek” , meg a különböző „kuponos” napok időpontjának sem a megválasztása, hiszen többnyire a karácsonyi vásárlást megkezdő napok közé tartozik akciókkal, kedvezményekkel. Mindezek megszédítik az embereket, mert úgy vélik, még többet vásárolhatnak, még több tárgyat halmozhatnak maguknak, s úgy érzik, hogy többek lehetnek ezzel. Akik próbálják csökkenteni a kiadásaikat, lehet éppen az akciókat válasszák az egyik módnak.

Boldogságtippek és sikertrükkök

AKARSZ HATÉKONYABB LENNI A MUNKÁDBAN VAGY TÖBB SZABADIDŐT SZERETNÉL? Nem kell választanod!

Nagy kihívás a modern, felgyorsult világban úgy beosztani az időnket, hogy minden percünk hasznosan teljen, és ne térítsen el az információ- és élményáradat. Az időgazdálkodásnak nem az a célja, hogy minden percedet beoszd, és szigorú időbeosztás szerint élj. Abban nyújt segítséget, hogy a lehető leghatékonyabban tudd elvégezni a dolgaidat, és így a legtöbb szabadidőd maradjon, amelyet arra fordítasz, amire szeretnél. Ugye, milyen jó lenne több szabadidővel rendelkezni, amelyet minőségi tevékenységekkel tölthetsz el? 

A TUMAG gondolatai

Gyertya és virág. Nem maradt más, emlékezünk

Egy kicsit titokban vagy nyíltan sírunk is, hiszen múltunk, gyermekkorunk, felnőtt életünk szeretett, szellemiségében, személyiségében, identitásában követett szereplői egy másik, egy másabb dimenzióba költöztek, s ami utánuk maradt, az nem más, mint néhány lapátnyi rög, sírkereszt, és a hiány fájdalmas üressége.

A TUMAG gondolatai

A néma temetőben

Erdős Attila - Art díjas író, költő

Halottak napján a néma temetők gyertyák gyújtotta esti fényében csak a sárga falevelek zizzennek, amint földet érnek. Mintha az utat mutatnák, merre menjek, hol találhatom Őt meg...

Útkereső

MIT ÜZENHET NEKÜNK MA A REFORMÁCIÓ?

A 499 évvel ezelőtt történt reformáció Európát felkavaró zavaros történelmi eseményeket vonzott maga után. A reformáció, mely a mi életünkbe egy útmutatást adhat, hogy lám, valaki az igazának hangot adott, s ez a valaki megkapta munkájához a segítséget, nem volt egyedül. Luther nem volt hős, vallomása szerint “bekötött szemmel” indult neki a munkának Istenre hagyatkozva, s ha tudta volna, mi vár rá, nem biztos, hogy engedelmeskedett volna.

Boldogságtippek és sikertrükkök

TE KI VAGY? BOLDOG VAGY? HOGYAN LEHETNÉL AZ?

Ki vagyok én? Mi az én utam? Hogyan definiálnám magamat, ha csak egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat? Barátainkkal éppen előző este beszélgettünk ezekről. Mindannyian több dologgal is foglalkozunk hivatásszerűen, van, amit a megélhetés miatt, van, amit azért, mert élvezünk csinálni. Azt hiszem, az embernek elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy azzal a foglalkozással definiálja magát, amit élvez, még akkor is, ha nem feltétlen azzal keresi a kenyerét. Te azzal foglalkozol, amit szeretsz? Tudod már azt, hogy melyik az a tevékenység, amelynek végzése boldoggá tesz téged?

Boldogságtippek és sikertrükkök

A VÁLTOZÁS KULCSA A KEZEDBEN VAN

Már beszéltem Nektek arról, mi is az a coaching, és arról is, hogy mit csinál egy coach. A cikkben a coachot Peter Szabo után a képkeretező mesterségéhez hasonlítottam. Ebben az írásban szeretnék újabb támpontokat adni. Amennyiben további kérdésetek van, írjatok bátran! - coaching@tumag.hu

Útkereső

HOGYAN OLVASSUNK TAROT? A tarot története és kirakási módok

Aki a tarot történetét komolyabban kutatni szeretné, annak nagyon nehéz dolga van, hiszen az első paklik eredete a múltba vész. Vannak, akik azt mondják, hogy már az ókori Egyiptomban is használták, míg mások még keletebbről, az ókori Indiából származtatják. Van egy harmadik teória is, amely szerint a mórok voltak azok, akik Európába hozták a kártyát. Egy viszont bizonyos: a XIV. századi Marseilles-ben már használták, így ez a változat a mai napig is közkedvelt középkori jellegű grafikája miatt.

Útkereső

ÁSVÁNYOK AZ OTTHONUNKBAN ÉS AZ ÉKSZEREINKBEN

A szív köve

A halványrózsaszínű rózsakvarcot a szív kövének, illetve a feltétel nélküli szeretet kristályának is tartják. A lágy, nőies kő a béke, együttérzés, érzékenység, gyengédség, gyógyulás, táplálás és kényelem energiáját hordozza. Úgy tartják, közvetlenül a szívcsakrához szól és az isteni szeretet energiáját hordozza, ezáltal képes feloldani érzelmi sebeket, félelmet és haragot. Sok jó tulajdonsága mellett segít, hogy kiteljesedjünk, és igazán képesek legyünk szeretetet adni és elfogadni is. Hatékonynak tartják új szerelem bevonzásához, romantika, intimitás és szoros családi és baráti kapcsolat kifejlődéséhez.

Útkereső

SAJÁT UTAMON – 2017. október 1.

Czagler Zsuzsa, a Saját utamon nap szervezője és vezetője azért álmodta meg ezt a rendezvényt, hogy megmutassa Neked is, hogyan lehet a saját utadon a saját boldogságod felé haladni, megspórolva magadnak azt a több évtizednyi bolyongást, amit ő már végigjárt. Többek közt azt, hogy: Hogyan vedd észre, hogy nem is a saját utadat járod, hanem mások által támasztott korlátok között vagy? Hogyan lépd át saját korlátaidat? Mi a fontos a számodra, és mit tehetsz azért, hogy a fontos dolgok benne legyenek az életedben? Mit gondolsz te magadról, és kinek mutatod magad? Ki is vagy te valójában?

Boldogságtippek és sikertrükkök

A SE VELE, SE NÉLKÜLE SZERELEM

A nő elhitette magával, hogy ha elég sokáig marad a férfival, az változni fog. Ez volt az a hamis remény, amely hozzáláncolta őt ahhoz az emberhez, aki tudatosan használta ki a gyengeségét. A hölgy úgy érezte, hogy a kapcsolatuk elején volt valami mágikus kettejük között, valami olyan, amelyről csak a könyvekben olvasott. Úgy tűnt számára, hogy a végzet kötötte össze őket. És hát hogyan is harcolhatna a végzettel?

Útkereső

UTÁNZAT VAGY EREDETI? A KRISTÁLYOK MÁGIKUS, GYÓGYÍTÓ EREJE

Az ásványok és drágakövek már az őskortól fontos szerepet játszottak az emberek életében. A szerszám, fegyver, ékszer, és dísztárgy készítésen kívül szépségük és különlegességük révén amulettek és talizmánok készítésére is felhasználták őket. Napjainkban ezoterikus és természetgyógyászati célú felhasználásuk újra előtérbe került.

Boldogságtippek és sikertrükkök

MIRE ELÉG FÉL ÓRA?

Gyakran halljuk azt a kifejezést, hogy „ha lenne fél órám, akkor…”. Napjaink felgyorsult világában rutinok, beidegződések által irányított életet élünk; mindennek megvan a maga ideje, sem több, sem kevesebb. Harminc perc alatt le tudod vinni a kutyát sétálni reggel, illetve lefekvés előtt; meg tudsz ebédelni a munkahelyeden; egy gyors reggeli zuhany, öltözés, hölgyek esetében még egy kis sminkelés is belefér. Ha sietünk, csak azt érezhetjük, hogy mindjárt kifutunk az időből. Más helyzetekben, mint például az autópályán vesztegelve, vagy gyermekünk szülői értekezletén unatkozva, viszont azt érezzük, fölöslegesen megy ki az ablakon az idő, ahelyett, hogy mást is csinálhatnánk.

Útkereső

AZ EGO DÜBÖRGÉSE, A LÉLEK SUTTOGÁSA

Az élet csodálatos, soha véget nem érő folyamat, amelynek csak egy rövid része játszódik itt a földi színpadon. Legyen szó tragédiáról vagy komédiáról, rajtunk áll egyedül, milyen módon játszunk. Azért, hogy ragyogó jelmezben magunkra ragadjuk a figyelmet, és a függöny lehullta utáni tapson gondolkodjunk? Vagy inkább amiatt, hogy a helyünket megtaláljuk a díszletek között, és lehetünk akár apró porszemek vagy esetleg jelentős karakterek a színdarabban, a legjobbat hozzuk ki magunkból?

Útkereső

VALÓRA VÁLÓ ÁLMOK VARÁZSA

Mindenkinek vannak régóta dédelgetett álmai és kívánságai. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy mindez véletlenszerűen és tőlünk függetlenül történik, valójában nagyon sok módja van annak, hogyan segíthetünk valóra váltani őket. A hit az alapvető hozzávaló minden kívánság esetében. Akármiben hiszünk, a külső környezetünk a belső világunkat tükrözi. Mindez nagyon erőteljes irányító. Megformálja az energiát, amely kivetítődik a külső fizikai világunkra. Az életünkben a hitünk termékeit láthatjuk. A probléma azzal van, ha nem hiszünk abban, hogy a dolgok valóban megváltozhatnak. Végtére is, miért is változnának meg, ha már hosszú ideje ugyanúgy vannak? 

Útkereső

Történetek a lélekvándorlásról

1910. március 15-én a szicíliai Palermoban Alexandria Samona ötéves kislány a szülők legnagyobb bánatára agyhártyagyulladásban meghalt. Anyja három nappal később álmot látott, melyben Alexandrina megjelent és arról biztosította, hogy nem hagyta el őket örökre, hanem visszatér majd egészen kisgyermekként. Újra előfordult az álom, de a terhesség szinte lehetetlennek tűnt, mert Samona asszony születésszabályozó műtéten esett át. Ám egy éven belül Samona asszonynak iker kislányai születtek. Egyikük rendkívüli módon hasonlított az elhalálozott Alexandrinához, ezért ugyanazt a nevet adták neki.

Boldogságtippek és sikertrükkök

VÁLTOZTASD MEG EMLÉKEID FÉNYEREJÉT!

Valóban egyetlen egy kellemetlen, rossz emlék semmissé teheti a boldog érzéseidet?

“Egyszer egy bulin megfigyeltem egy nőt. Három órán keresztül remekül mulatott - beszélgetett, táncolt, illegette magát. Már éppen menni készült, amikor valaki végigöntötte kávéval a ruháját. Felitatta a foltot, és azt mondta: ‘Na, most már az egész este el van rontva!’” (R. Bandler, 36) Valóban el van rontva?

A TUMAG gondolatai

Egy hívő nagyapa Imája

A TUMAG gondolatai

PÜNKÖSDI EMLÉKEZÉS: Csíksomlyói keresztút - 2005

Boldog, kinek tiszta a lelke, aki számára nem kérdés származása, gyökere, s szíve ritmusára dobban a hazaszeretet.

Boldog, aki honban hazátlan, s mégis otthona az anyaföld. Bár távol él, ezerrel a politika által kijelölt határtól, igaz magyar - hosszú századok óta. Ott éltek ősei ezer éven át, ott nemzette apja, s ott szülte anyja, onnan próbálták elűzni, s lenyúzni a hetedik bőrt is róla. Ott, Székelyföldön, Csíksomlyón, a csíki havasok árnyékában büszke székely magyarként él sok-ezernyi, a trianoni szégyen óta magára hagyott magyar, akitől még az újkori politika is megtagadta születésének és identitásának igazolását, kinyilvánítását.

A TUMAG gondolatai

Teremtések, születések, újjászületések…

Rácz Géza írása

Létünk természetes dimenziója a létezés, annyira természetes, hogy nem is gondolunk vele. Könnyű volna hinni a teremtésben, az egyszeri és megismételhetetlen csodában. De világlátásunk árnyaltabbá válásával és gondolati horizontunk tágulásával be kell lássuk, nem kielégítő, ha egyetlen teremtésben gondolkodunk csupán. A teremtés nagy mű, opus magnum, túlnő az ember cselekvőkészségén, még gondolat hatókörén is.

A TUMAG gondolatai

A MI MAMÁNK

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő:

Anyák napjára

A TUMAG gondolatai

HARMADNAP

A TUMAG gondolatai

Néhány gondolat húsvét ürügyén

Élt köztünk valaha itt a földön (úgy kétezer éve) egy csupa nagybetűs EMBER. Tulajdonképpen nem tett semmi különöset. Élt elrendelése szerint. Élt a parancsolatok szerint. Élt a földi küldetése szerint. Etalonként, idolként, jövendőbeli vezetőként, királyként. Isteni élete példáján keresztül tanította a Hit gyakorlását és lényegét, a teremtés perspektíváját és tisztességét. Bár születése is természetfeletti, mennyei csoda és kegyelem, az életének értelme az egyszerűsége volt.

A TUMAG gondolatai

HÚSVÉTI VÁRAKOZÁS

A hosszúnak tűnő tél naptárilag véget ért. Letudtuk a farsangot, szembefordultunk a böjti széllel. Bár a téli idő szemtelen fruskaként vissza-visszaköszön, s szigorú apja, a Tél Tábornok váratlanul, még néha megrázza hószakállát, már közelít az újabb, a kereszténység talán legnagyobb, sorsunkat is formáló ünnepe. Még pár nap és kopogtat ajtónkon a húsvét.

Ki - ki vallása, szokásai, habitusa szerint, de már mindannyian várjuk.

 

A TUMAG gondolatai

És köntösömre sorsot vetettek...

Nagycsütörtök és nagypéntek

Boldogságtippek és sikertrükkök

MI A BOLDOGSÁG, ÉS HOL TALÁLHATÓ?

Évekig gondolkoztam azon, hogy egyszer lehetne a boldogságról írni, hogy ezzel segítsek a magukat „boldogtalannak gondolóknak”, és mert egyébként is, azt hiszem, a szeretet és a barátság mellett ez az egyik legfontosabb érzés. Egy nap végre el is jutottam a cselekvésig, és hozzákezdtem egy cikksorozathoz. Egész napomat azzal töltöttem, hogy a boldogsággal kapcsolatos gondolataimról írtam, könyveket olvasgattam, míg végül este megpróbáltam kideríteni, mi a boldogság „hivatalos” definíciója, már ha van neki ilyen.Ekkor egy különleges dologra bukkantam, mégpedig arra, hogy a boldogságnak van világnapja. Ráadásul pont aznap van a világnapja, amikor belekezdtem a cikksorozatomba...

Boldogságtippek és sikertrükkök

A KREATIVITÁS A KULCS A SIKERHEZ

Mi a különbség a kreatív és a kevésbé kreatív emberek között? Egy kutatás szerint mindössze annyi, hogy a kreatív emberek kreatívnak tartják magukat, a kevésbé kreatívok pedig nem. Valóban ennyire egyszerű lenne? Hogyan lehet segítségünkre az, ha megtanulunk másképpen gondolkodni, valamint hibáinkra és kudarcainkra másképpen tekinteni? Lehetséges lenne az, hogy kudarcainkból többet profitálunk, mint a sikereinkből?

A TUMAG gondolatai

A MEDVE SZESZÉLYE A REMÉNYÜNK LEHET

Február 2.

Mi fog történni a medve barlangja előtt? Hamarosan számíthatunk az idő felmelegedésére, vagy hosszú telünk lesz?

Sikerlélektan - Önismeret – Géczi Erika

A BOLDOG, SIKERES ÉLET TITKA TE MAGAD VAGY!

Vajon elgondolkodtál-e már a következő kérdéseken? Miért vagyok olyan amilyen? Miért viselkedem úgy ahogy? Miért idegesítenek néha emberek és dolgok? Miért vonzódom ugyanakkor más emberekhez és dolgokhoz? Miért sikeresebb az egyik ember, mint a másik? Miért sikerül némely embernek minden, mások meg miért vegetálnak csak? Először is jó, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy mindenki felelős a saját sorsáért, így én is, te is.

Boldogságtippek és sikertrükkök

ANTIDEPRESSZIÓ

Minden kezdet új erőt ad, friss energiákat szabadít fel. Pont így vagyok a hétfővel. Egy új hét új kezdete. Akár az előző héten elrontott dolgok újratervezése. Az előttem álló hét lehetőségeinek a misztifikálása. Heti fogadalmak tétele, az előző heti be nem váltott fogadalmak örök kiűzetése a fogadalmi listáról. A gyerek zsebpénz összegének újratárgyalása, a hétvégi házimunkák alóli kibúvások tettenérései alapján. Új cipőt venni, mert mégis csak egy szürke hétfőről van szó. Este pedig büszkének lenni egy átmulatott hétvége utáni első napom méltósággal való túlélésére.

A TUMAG gondolatai

SZERETET KARÁCSONY UTÁN IS

A szeretet és a békesség többnyire csak ünnepi, karácsonyi cselekedet? Mindannyian rendelkezünk mások felé való jóakarattal, s használjuk is ezt a tulajdonságunkat megfűszerezve szeretetünkkel. Gondoljunk csak vissza egy-egy hétköznapunkra, s felfedezzük azt a sok csodát, amely mind viselkedésünkben és gondolatunkban, sőt szavainkban is benne van. Persze, ha mérlegre kell tennünk, biztosan van olyan nap, amit nem tennénk mutatóba egy faliújságra sem.

A TUMAG gondolatai

SZENTESTE: Halételek

Adventi ablak december 24.

A TUMAG gondolatai

FŰSZERES MÉZESKALÁCS

A TUMAG gondolatai

TAMÁS NAPI JÖVENDÖLÉS KARÁCSONYRA

Adventi ablak december 21. Készítsünk üdvözlőlapot gyerekekkel!​

Régen, a téli, sötét időben jobban foglalkoztatta az embereket, hogy milyen lesz a jövő. A természet megfigyelése alapján számos népszokás alakult ki, s generációkon keresztül öröklődött.  Eljött a Tamás nap, s ha havazott reggel, akkor igen közeli jövendölést mondtak:

"Tamás napján, ha reggel frissen esett hó borítja a tájat, akkor boldog és békés karácsonyra számíthatunk."

A TUMAG gondolatai

PANNÓNIÁBAN TÖRTÉNT EGYKOR

Adventi ablak december 19.

Az antik világ december 24-25-én ünnepelte a téli napfordulót, az újjászülető Napisten ünnepét. A nappalok folyton rövidültek, s december 25-e az addig halódó Nap újjászületését, diadalát jelentette. Ez volt “Deus Sol invictus Mithras”, a legyőzhetetlen nap, vagyis Mithras isten napja. A római birodalomban az első század végén kezdték ünnepelni.

A TUMAG gondolatai

NAGYMAMA RECEPTJE A TÉLI MEGFÁZÁS ELŰZÉSÉRE

Adventi ablak - december 17. Náthaűzés mellé nagymama ehető díszei

Jól bevált családi recept, amelyet kicsi koromtól annyit hallottam, hogy belém ivódott, de minden bizonnyal a génjeimben hordozom. A családkutatásom révén tudom, hogy nagymamáim mindig otthon dolgoztak, ellátták a háztartást, és minden problémára megoldással várták a hazaérkező, fáradt családtagokat. Főként a téli hidegben volt nagy szükség az ő azonnali segítségükre, mikor vacogva a süvítő széltől betoppantak az egész nap fűtött házba, s kezet dörgölgetve mesélték el napjukat a tűz melege mellett...

A TUMAG gondolatai

GYEREKEK MONDTÁK A KARÁCSONYRÓL...

A TUMAG – A Tudatos Magazin 15. Adventi ablakában a gyerekek véleményét kérdezte meg Blank Judit, tanárnő. Nektek mit jelent a karácsony?

I. osztályos Tomi:

Karácsonykor az anya mindig beiglit süt. A nagymamám szerint rosszul csinálja. Szerintem meg jól. Az apa azt mondja, megőrül már a nőktől. Szerencsére még nem őrült meg. Biztos, csak úgy mondja. Azért a karácsonyfa alatt mindig imádkozunk, a nagymama pedig befalja a beigli felét.

A TUMAG gondolatai

KARÁCSONYI MŰVÉSZET

Adventi ablak december 14. - Alkotók vagyunk mi is!

Nos, ha a legkiválóbb műalkotásokat nézzük a régi koroktól a mai modern művészetig, lehet, olykor ámulunk, máskor meg lazán elszóljuk magunkat, hogy "ilyet én is tudok”. Na most itt ragadjunk le, az “ilyet én is tudok”-nál. Mit is tudsz? Keress, kutass az elmúlt éveidben, a gyermekkorodban is, és vedd számba, hogy mit tudsz! Mindegy, hogy van-e gyereked vagy nincs, tudsz valamit. Kezdd el, és alkoss! Elárulom, mindannyian művészek vagyunk, csak nem nevezzük magunkat annak. Készítsd el saját karácsonyi műalkotásaidat!

Útkereső

ÁLLATI ALAKBA BÚJT VÉDŐLELKEK

A népmesék világában is rábukkanhatunk állati alakba bújt védőlelkekre: A királyfi vagy a szegénylegény vándorútja során megment egy élőlényt, aki, cserébe – mintegy életáldozatként – védelmet ajánl, kívánságokat teljesít, esetleg varázslatot kínál a hősnek a próbatételek során. A látszólag meseszerű helyzeteknek, mitológiai archetípusoknak mindig van valóságalapjuk. Annak ellenére, hogy a modern ember számára mindez első pillantásra hihetetlennek tűnik, ha a megérzésünkben bízunk, találkozhatunk velük.

A TUMAG gondolatai

KI AZ A TITOKZATOS?

Adventi ablak december 10.

Így lehet még titokzatosabb, hogy ki hozza, ki teszi a karácsonyfa alá az ajándékot. Az ajándékozókat legenda övezi, sokszor többféle történetük is van, mint amit ismerünk. Hazánkba Miklós napon a Mikulás vagy a Télapó, karácsonykor a Jézuska vagy az Angyal hozza az ajándékot, titokzatosan a fa alá teszi, mikor mi nem látjuk.  Egy nagyon kedves régi erdélyi hagyomány szerint a régió bizonyos részein az aranyos csitkó hozza az ajándékot...

A TUMAG gondolatai

AMI MEGMELENGETI A SZÍVEKET

Adventi ablak december 9-e: Az ajándék - szeretettel

Az évszázadok folyamán nagyon sok változás érte a karácsonyi ünnepeket, azonban egy állandó vonás máig fennmaradt. Ősidőktől hozzátartozott az év végi és évkezdő szokások közé mások megajándékozása.

A régi rómaiak újévkor adtak ajándékot. Az év kezdete, a nap fordulója mindenkit örömmel töltött el, s valljuk be, amikor találó ajándékot adunk valakinek, fokozódik örömérzésünk, kellemes melegség, lazulás érzése hatja át mellkasunkat. Azt hiszem mindannyiunk számára...

A TUMAG gondolatai

HA KARÁCSONY, AKKOR EGYÜNK HALAT!

Szerettessük meg a halat gyerekeinkkel! - Adventi ablak december 7.

Karácsonykor hagyományos ételünk a hal, mely kitűnő étrendi hatása miatt a húsok között a dobogó legtetején található. Ezért mindenképpen ajánlott, hogy legalább kéthetente kerüljön a családok asztalára. Ezzel szemben hazánkban az éves halfogyasztás 70%-a karácsonykor történik. Az egy főre jutó halfogyasztás talán eléri az 5 kg-ot, de messze elmarad a nyugat-európai 35 kg/fő-től.​

A TUMAG gondolatai

AZ ÜNNEPRE KÉSZÜLŐ HÁZIASSZONYOK

Adventi ablak december 7.

Valamennyi európai nép megünnepli az év legsötétebb napját vallási indíttatásból, vagy egyszerűen a sötét éjszakák végét. Északról délre haladva változnak a szokások.

Az adventi időszak nemcsak lelkünk felkészítéséről és népszokásaink felelevenítéséről szól, hanem a gondos háziasszonyok munkájáról, akik az ünnepi sorozatos családi étkezésekre előkészülnek, sok esetben már hetekkel korábban és folyamatosan.

A TUMAG gondolatai

HOL VOLT A MIKULÁS a IV. és a XIX. század között?

Magyarországon a diákok Miklós napkor beöltöztek Szent Miklósnak, ördögnek (fekete ruhába, bekormozták az arcukat, ebből alakult ki a szarvakat viselő krampusz is), valamint angyaljelmezt viseltek. Bíráskodtak, ijesztgették a gyerekeket, a lányokat, eljátszották, hogy megmentik őket, elűzik a gonosz szellemeket a hosszú éjszakákon. Csallóközben Szent Miklósnak öltözve a fiúk “gyóntatták” a lányokat, majd megcsipkedték, s utána jött az angyal, aki megmentette őket. Hazánkban kialakult a “zajütés”, láncokkal csörgetve járás házról házra.

A TUMAG gondolatai

MA TILOS A NŐI MUNKA!

Adventi ablak december 4. - Borbála, Barbara névnapja

Kedves Hölgytársaim!  A mai napon kényelmesen hátradőlhetünk, mert a férfiak szívesen kiszolgálnak bennünket, tilos nekünk söprögetni, takarítani, nehogy kisöpörjük a szerencsénket – legalábbis a hagyomány szerint. Képzeljétek, micsoda csodás dolguk volt ükmamáinknak, mert ezen a napon ükapáink örömmel végezték a szükséges házimunkát, tüzet is csak ők rakhattak (gondoljunk a főzésre is), tették mindezt, hogy szerencsés legyen házuk népére az elkövetkező esztendő.

A TUMAG gondolatai

MÁSFÉL ÉVSZÁZADOS CSODA: A KÉPESLAP

Tudjuk-e, mióta van képes üdvözlés a világon? Angliában egy közéleti személyiség írta memoárjában, Sir Henry Cole (1808-1884), hogy benne vetődött fel először a karácsonyi képeslap ötlete, s ezt John Calcott Horsley (1817-1903) festőművész valósította meg rajzos formában. Így Horsley 1843 karácsonyára képeslapot küldött Cole-nak.

A TUMAG gondolatai

MIRŐL ÁRULKODIK A KARÁCSONY SZÓ JELENTÉSE?

Adventi ablak december 2.

Azt, hogy milyen jelentőséget tulajdonítottak őseink a téli ünnepeknek, elárulja a szó eredete. Ne menjünk túl messzire, elég, ha megnézzük azt az időszakot, amikor a magyarok találkoztak a szlávokkal. A magyar szavak egy jó része szláv eredetű, így van ez a karácsonnyal is: a régi szláv nyelvben található a “korcsun” szó, amely lépőt, átlépőt jelentett...

A TUMAG gondolatai

AZ ADVENTI NAPTÁR TÖRTÉNETE

Ablaknyitogatás a TUMAG csapatával – december 1.

A legenda szerint az első adventi naptár pont egy ilyen türelmetlen gyermek kérdésének kielégítésére jött létre a XIX században. Egy német édesanya kartonpapírra felírta a 24 számot, s mindegyik mellé cukorkát akasztott, naponta egyet levettek a kisfiának. Így tudta Gerhard, hogy hányat kell még aludnia karácsonyig. 

Boldogságtippek és sikertrükkök

LÉGY BOLDOG MÉG MA!

„Boldog…!” – hányszor hagyja el ajkadat évente a „boldog” szó? Gyakran hallod te is? Talán igen, és titkon mégsem hiszel abban, hogy az élet egyik legnagyobb ajándéka akár itt és most elérhető. Szeretnél még ma boldog lenni? Ez a rövid összeállítás, néhány könnyen megvalósítható ötlettel, pont neked készült!

Útkereső

ANGYALI SZAVAK II/II. rész

Líviának nem voltak anyagi gondjai, ha pénzre volt szüksége, imái meghallgatásra találtak, és mindig kapott annyit, amennyi “éppen elég volt”, egy centtel sem többet. Ugyanígy járt az idővel is. Ha még egy kicsire volt szüksége ahhoz, hogy valamit befejezzen, megkapta, viszont egy perccel sem többet, mint amennyit kért. Sokat gondolkodott azon, mi lehet az oka annak, hogy mindig minden épp csak “elég”, mígnem egy napon egy vagyonos barátnőjéhez volt hivatalos ebédre...

Sikerlélektan - Önismeret – Géczi Erika

BENNE LENNI AZ ÁRAMLATBAN!

A szellemi létnek és lelkivilágunknak tehát ugyanúgy megvannak a törvényszerűségei, mint fizikai világunknak. De ezekről oly keveset tudunk. Miért is? Mert a jelenlegi oktatási rendszer nem tartja annyira fontosnak ezt a tudást, mint az anyagi világgal kapcsolatos tudnivalókat. Minden korban kisebb csoportok rendelkeztek ezzel a szellemi tudással, és sok esetben csak titokban terjedtek tovább. Európában, a sötét középkorban kimondottan üldözték, eretnekséggel vádolták azokat az embereket, akik ezt tudták és továbbadták, mert féltek attól, hogy az emberek majd ennek a tudásnak a birtokában nem lesznek irányíthatóak. 

Útkereső

ANGYALI SZAVAK II/I. rész

Doreen Virtue és Grant Virtue 2010-ben megjelent Angel Words (Angyali szavak) című könyve számtalan diagramot tartalmaz a magas (pozitív) és az alacsony (negatív) rezgésű szavakra. Állításuk szerint nem csupán az adott szó jelentéstartalma a fontos, hanem az is, milyen érzelemmel telítve mondjuk ki azt. Megfigyelték például, hogy a csodálat szónak gazdagabb a hangtartománya, míg a féltékenységnek rendkívül szegényes. A szeretet szó attól függően, hogy semleges, haragos, érdeklődő vagy örömteljes érzelemmel került rögzítésre, többféle formát felvett.

A TUMAG gondolatai

Marcus Aurelius idézetek 1.

A TUMAG gondolatai

Audrey Hepburn idézetek 2.

A TUMAG gondolatai

Audrey Hepburn idézetek 1.

A TUMAG gondolatai

Egy ajtó kinyílik

Boldogságtippek és sikertrükkök

A HATOS LISTA

Miért van az, hogy valaki minden idejét a munkájával tölti, és mégsem éri el a kívánt végeredményt, másoknak viszont jut idejük szórakozni, vagy még több tevékenységi körrel foglalkozni, és csak halmozzák a sikert? A titok a tervezésben rejlik. Hónapokkal ezelőtt olvastam Ivy Lee (lásd lent) múlt század eleji módszeréről. Lee tanácsaiban nemcsak a lenti történet szereplői, hanem a gazdag és sikeres Rockefellerek is megbíztak. Miért ne tennénk ezt mi is?

Útkereső

ÁLOM, ÁLOM 2. RÉSZ

Mindenki ismeri a tudatos és a tudat alatti fogalmát, de természetesen a működése ennél sokkal bonyolultabb. Szimbolikus értelemben, a dobozokban is vannak kisebb dobozok, és így tovább. Éber állapotunkban szelektálunk. Helyzetektől függően viselkedünk, a környezetünktől elvárt sémák alapján. Disztingválunk. Pedig éber állapotunkban sem vagyunk belül olyan fegyelmezettek, mint ahogy az külsőleg látszik. Biztos, hogy mindenki fejében megfordul egy-egy esetben, hogy láthatatlanná válna, elrepülne, vagy agresszíven viselkedne…

Útkereső

ÁLMAINK ÉLETELIXÍRE

Gyönyörű és fontos a jövőre gondolni, és elképzelni azt, hogyan szeretnénk magunkat és a körülöttünk levő eseményeket látni. A probléma azzal van, ha elkezdjük a jövőt élni a jelen helyett. Ha a jövőre koncentrálunk, frusztráltnak és kielégítetlennek érezzük magunkat, mert az elképzelt élet még nem valósult meg a jelenben. Amíg csalódottan a jövőn gondolkodunk, elveszítjük annak a lehetőségét, hogy örömet érezzünk azokért a dolgokért (és nem csak anyagi javakért), amelyekkel már rendelkezünk.

Útkereső

VALÓRA VÁLÓ ÁLMOK VARÁZSA 3/2. rész

Mindannyian sok hibát követünk el életünk során. Visszatekintve láthatjuk, hogy valaha olyan utakat választottunk, amelyeket ma már elkerülnénk. Ha nem bocsátunk meg magunknak mindazért, amit egykor tettünk vagy nem tettünk, a bűnösség tudata fog kínozni bennünket; vagyis lebecsüljük magunkat, és tovább cipeljük azt az érzést, hogy olyan “rossz emberek” vagyunk, és semmilyen jót nem érdemlünk meg.

Útkereső

VALÓRA VÁLÓ ÁLMOK VARÁZSA

Mindenkinek vannak régóta dédelgetett álmai és kívánságai. Néhány teljesül, néhány nem, néhány azonnal teljesül, néhány pedig később. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy mindez véletlenszerűen és tőlünk függetlenül történik, valójában nagyon sok módja van annak, hogyan segíthetünk valóra váltani őket. Néhányat olvashatsz ebben az írásban.

Boldogságtippek és sikertrükkök

HA EGYEDÜL NEM MEGY

Manapság egyre több idegennek tűnő szó vesz bennünket körül, melyek hallatán talán jobbra-balra kapkodjuk a fejünket. És hogy miért írtam azt, hogy idegennek tűnő? A cikkből megtudhatod.

Boldogságtippek és sikertrükkök

CÉLÁLLOMÁS: BOLDOGSÁG - VAN VÁLASZTÁSOD!

Számtalan útvonalon haladhatunk a Boldogság felé. Utunk során sok helyet meglátogatunk, van, ahol jól érezzük magunkat, van, ahonnan alig várjuk, hogy mielőbb távozzunk. Stevens életfelfogása szerint azért vagyunk itt, hogy tanuljunk és fejlődjünk, és a lehető legboldogabbak legyünk. Felmerülhet benned a kérdés „Hogyan legyek boldog, ha ennyi problémával kell szembe néznem?”

Útkereső

ÁLOM, ÁLOM...

Tapasztalatom szerint az emberek jelentős része nagyon szeret az álmairól mesélni. Koncentrálnak, próbálják szavakba önteni a sokszor megfogalmazhatatlant. Nem véletlen. Az álom életünk legmisztikusabb része, amely hozzátartozik a létünkhöz, mégsem tudjuk tudatossá tenni. Nincs felette uralmunk, pedig velünk történik. Merthogy megtörténik. Lereagálja a szervezetünk a félelmet, az izgalmat, a boldogságot úgy, ahogyan éber állapotunkban. Csak egy más dimenzióban.

Útkereső

ÚTKERESÉS A SPIRITUÁLIS KÁOSZBAN

A huszadik század hatvanas évei óta az ezotéria mindennapjaink része. Elég kinyitnunk egy újságot, vagy bekapcsolnunk a televíziót, mindenhonnan az árad, hogyan lehetünk szépek, gazdagok, boldogok és egészségesek. A napi horoszkóptól kezdve a tematikus cikkeken át a tévécsatornák jósnőivel bezárólag árad az információ. Ha ez még nem lenne elég, mindenhol természetgyógyászok, látók, médiumok és önjelölt gyógyítók hirdetéseivel találkozunk, akik mindenre megoldást ígérnek és kínálnak, legyen szó betegségről, pénztelenségről és rontáslevételről.

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.