2024-12-25 17:48
Jelenleg online: 12 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Böjti reggelik
Itt a tavaszi böjt ideje.
Hosszabb-rövidebb időre sokan élnek testet-lelket frissítő, megújító, építő erejével, akár vallási elkötelezettségből, akár tél végi tisztítókúraképpen.
Böjtölni jó. Egyre többen megtapasztaljuk, hogy miközben kevesebbet veszünk magunkhoz, mégis többek leszünk általa.
Ebben az időszakban gondot okozhat, mi legyen a reggeli. Ez a két kása remek választás!
Gyors és egészséges mindkettő, az egyik főzött tejes, a másik nyers vegán változat.
Főzött kása, a klasszikus angol porridge:
Hozzávalók, 1 adag:
3-4 evőkanál zabpehely
2 dl tej, vagy fele tej, fele víz, esetleg csak víz
1 evőkanál cukor vagy édesítő (elhagyható)
Elkészítés:
1. Kis edénybe teszem a zabpelyhet, felöntöm a tejjel, hozzáadom a cukrot.
2. Közepes lángon kevergetve addig főzöm, míg elkezd besűrűsödni, majd kása állagúvá válik és megpuhul a zabpehely, ez kb. 4-5 perc.
3. Ízlés szerint gyümölcsökkel, magvakkal díszítem.
4. Böjtkor még a szokásosnál is jobban figyelek a tálalásra, a szépségre, a mennyiség helyett a minőségre :)
Nyers kása, avagy a Kollath reggeli:
Rendkívül egészséges változat, ne ijedj meg attól, hogy nyers. Érdemes egy próbát tenni vele, kímélő és méregtelenítő hatású.
Ja, és előző este kell előkészíteni!
Hozzávalók, 1 adag:
3-4 evőkanál zabpehely
1-2 evőkanál mazsola
1 evőkanál egész lenmag
1 evőkanál egész mák
1 alma
1 teáskanál méz
1 evőkanál friss citromlé
Elkészítés:
1. Előző este egy tálkába teszem a zabpelyhet, és leöntöm 1 deciliter hideg vízzel. Hozzáadom a lenmagot is. (A kása kiemelkedő élettani hatását az áztatás közben fellépő erjedés adja.)
2. Egy másik tálkába a mazsolát áztatom be, szintén 1 deciliter vízbe.
3. Reggelre a zabpehely magába szívja a vizet, hozzáadom a leszűrt mazsolát és az összes többi alapanyagot is, az almát lereszelve. Alaposan összekeverem.
4. Kedvem szerint fahéjjal vagy kakaóval megszórom, friss gyümölccsel tálalom.
5. Figyelem! Ezt nem elég gyorsan bekapni, alapos rágást igényel, így már reggel lehetőségünk van lassítani, szemlélődni, befelé is figyelni a böjtben.
+1 ötlet:
Mindkét kása kreatívan átalakítható, változatosan készíthető!
Az alaprecepthez használhatunk zabpelyhen kívül rozs-, köles-, tönköly- vagy árpapelyhet is.
Adhatunk hozzá bármilyen aszalt gyümölcsöt: mazsola, sárgabarack, szilva, füge, datolya, vörös-áfonya, meggy, goji bogyó.
Magvakkal, diófélékkel dúsíthatjuk: dió, kesudió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag, mák, chiamag.
Fűszerekkel ízesíthetjük: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, karobpor, natúr kakaópor.
Alkosd meg belőlük saját kedvencedet!
További ötletek a böjti asztalra:
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)