Kedvelj minket a Facebookon!

AZ ÚJ ŐSZI KEDVENC

Gombás – sajtos pite

 

 

Igaz, hogy csiperkét egész évben kapni, a gomba valahogy mégis őszi étel nekem, színével, földes illatával együtt. Ugyanúgy, ahogy a pite is. Most összehoztam egy tányérra őket :)

Mi volna otthonosabb az egyre hűvösebb, borongósabb napokon, mint egy friss pite! A sütő bemelegíti a konyhát, a forró finomság bemelegíti még a lelkünket is.

Ez a gombás-sajtos, sós változat a készen kapható leveles tésztának köszönhetően hamar készen van. Alkalmas gyors ebédnek, vacsorának, de vendégváró falatok is lehetnek belőle. Fehér vagy barna csiperkéből is finom, de aki olyan szerencsés, hogy hozzájut, erdei gombából is elkészítheti.

 

Hozzávalók:

 

 

1 csomag előre kinyújtott leveles tészta

fél kiló gomba

1 fej (lila)hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

fél csokor petrezselyem

8-10 dkg márványsajt

1 mozzarella

1 tojás

kevés tejszín vagy tejföl

olaj

só, bors, kakukkfű

 

Elkészítés:

 

1. A gombát négybe vágom, a kisebbeket elég csak ketté, szárával együtt.

2. Egy serpenyőbe olajat öntök, beledobom az összevágott hagymát, megsózom, egyet-kettőt keverek rajta, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is.

3. Máris mehet hozzá a gomba, rá egy kis bors, nagy lángon sütöm, forgatva-rázogatva. Nem kell agyonfőzni, maradjon roppanós!

4. Belemorzsolom a márványsajtot, ráöntöm a tejszínnel elkevert tojás felét, a petrezselyem és a kakukkfű is mehet, és csak annyi ideig hagyom a tűzön, míg a tojásos-tejszínes-sajtos öntet elkezd picit összeállni.

5. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.

6. A leveles tésztát kitekerem, az éhes szájak számának megfelelően négy, hat, akár nyolc egyforma részre vágom, és sütőpapíros tepsire teszem a szeleteket, kis távolságra egymástól.

 

 

7. Minden darabot körben, a szélétől 1-2 centire óvatosan bevágok, nem vágom át! (Ha mégis, az ujjammal összeragasztom kicsit.)

8. A keletkezett kereten belülre halmozom a gombás ragut, közé mozzarella darabokat illesztek, és megszórom borssal.

9. A tészta peremét bekenem a maradék tojásos tejszínnel.

10. 25-35 perc alatt megsütöm. Mivel a ragu készre főtt, így csak a tésztának kell szép pirosra sülnie, miközben a széle gyönyörűen megemelkedik.

11. Egy pite – egy adag, tálaláskor pár szál petrezselyem még vidámabbá teszi.

12. Forrón és langyosan is nagyon finom, szerintem hidegen is jó lehet, de azt még nem volt alkalmam kipróbálni :)

 

Ha édesen (is) szereted, próbáld ki ezt a receptet: Szilvás-almás tejespite