Kedvelj minket a Facebookon!

VAN, AKI INKÁBB ÉDESEN SZERETI?

Szilvás - almás tejpite

 

 

 

Tudom ám, hogy vannak, akiknek a rendes pite csakis édes lehet, és őket a múltkori gombás változattal nem tudtam meghatni, hozok nekik most egy gyors édeset: almával, szilvával, fahéjjal, vaníliával, mindenféle jóval :)

Ez egy egyszerű, „összedobom, megsütöm” pite, még a mérleget sem kell elővenni hozzá, bőven elég, ha van egy evőkanál kéznél. Így bármelyik hétköznap este is nyugodtan nekiállhatunk, amikor csak úgy ennénk valami édeset.

 

Megmenthetjük benne azokat a feledésbe merült, maradék gyümölcsöket, amik már nem csábítanak friss fogyasztásra. Piténk annál finomabb lesz, minél többféle gyümölcs kerül bele, egy-két szem alma, körte, néhány szilva, marék áfonya, mind jöhet!

 

Hozzávalók, 26 cm-es piteformához

 

5 evőkanál liszt, 1-2 kanállal lehet teljes kiőrlésű is benne

3 evőkanál cukor vagy édesítőszer

1 evőkanál vaníliás cukor

2 tojás

1,8 - 2 dl tej

őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

50 g vaj a forma kikenéséhez

porcukor a tetejére

2 nagy alma

6 szem szilva

 

 

Elkészítés

 

1. A gyümölcsöket megmosom, meghámozom, kimagozom, és 1-2 centis kockákra vágom.

2. A pitesütő alját alaposan kikenem a vajjal, az oldalán elég a vajas ujjaimat végighúzni. :)

3. A gyümölcsöt a formába teszem, egyenletesen elosztom, megszórom fahéjjal.

4. A cukrot és a tojást kézi robotgéppel vagy habverővel habosra keverem, belereszelem a citromhéjat, majd felváltva hozzáadom a lisztet és a tejet. Palacsintatészta sűrűségű legyen.

5. Ráöntöm a masszát a gyümölcsre, és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütöm. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben alufóliát dobok rá.Egy villát a közepébe szúrva ellenőrzöm, hogy megsült-e.

6. Még melegen megszórom porcukorral.

7. Tapasztalat: Szépen szeletelni csak hidegen lehet, melegen inkább kanalas süti lesz belőle :)

 

+ 1 ötlet: villám-verzió

 

A gyümölcsöt kiolajozott serpenyőbe dobom, ráöntöm a masszát, és fent sütöm meg a tűzhelyen, mint egy vastagabb palacsintát.

Figyelem! Ekkor a fenti alapanyag mennyiséget érdemes negyedelni, és kisméretű serpenyőben, egyszemélyes desszertként, adagonként elkészíteni, így biztosan átsül majd. Kis porcukor jól áll neki!