Kedvelj minket a Facebookon!

GYÓGYLEVES

Tárkonyos zöldségragu gombóccal

 

 

Idén engem is elkapott az influenza egy fordulóra, több napos láz és levertség járt vele. Evésre gondolni sem volt kedvem.

A lábadozás is lassú, minden kifáraszt, nagy főzésről szó sem lehet. De most már vágyom valami finomra. Egy jó leves jár az eszemben, ami melegít, táplál, és főleg hamar kész.

Egy afféle gyógyleves, gazdag, bársonyos, ízes.

Olyan legyen, amihez minden van itthon, ami fél óra alatt meg is van, és megenni már az ágyban fogom. :)

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

 

1 fej hagyma

2 sárgarépa

1 fehérrépa

4-5 db gomba

6-8 db kelbimbó

1,5 liter alaplé, most én is leveskockából készítettem

2-3 csipet tárkony, só, bors

1 evőkanál liszt, lehet teljes kiőrlésű vagy zabliszt is

2 evőkanál tejföl vagy (növényi)tejszín

fél citrom

 

Gombóchoz:

 

1 tojás

3 evőkanál gríz

1 teáskanál olaj

fél csokor petrezselyem

 

 

Elkészítés:

 

1. Egy lábosba 1 evőkanál vajat és 2 evőkanál olajat öntök, rádobom az apróra vágott hagymát, megsózom, gyakran kevergetve, alacsony lángon párolom.

2. Megtisztítom és felkarikázom a répákat, ezt is hozzáteszem, továbbra is kevergetem, le ne kapjon, majd jöhet a kelbimbó, végül a megmosott, nyolcadokra vágott gomba. Ezzel már csak óvatosan rázogatom pár percig, ne törjön össze a puhuló zöldség.

3. Felöntöm az alaplével, tárkonnyal, borssal fűszerezem. Mikor felforr, megkóstolom, elég sós-e. Azért vagyok ilyen óvatos, mert az alaplé is sós… és ezt párszor már elfelejtettem :)

4. Míg lassan fő a leves, elkészítem a gombócokat. A tojásfehérjét felverem egy csipet sóval, hozzáadom a sárgáját, egy pici olajat, az aprított petrezselymet, és lazán beleforgatok 3 evőkanál grízt. Hagyom egy kicsit állni.

5. Előkészítem a habarást: egy kis tálkában csomómentesre keverem a lisztet és a tejfölt vagy tejszínt, és kis levessel hígítom.

6. A gombócokat vizes kiskanál segítségével formázom, és a gyöngyöző levesbe dobom. Pár perc alatt megpuhulnak.

7. Behabarom a levest, jól összeforralom, és kész is a lábadozó ebéd.

8. Tálaláskor citromlével ízesítem.