Kedvelj minket a Facebookon!

JÉGHIDEG LEVESEK FORRÓ NAPOKRA

 

 

 

30 fok felett bizony meggondoljuk, mennyi időt töltsünk a tűzhely mellett! Ilyenkor jól jönnek a pár perc alatt elkészíthető, egyszerű receptek, a jégbe hűtött fogások.

Ez a két leves percek alatt kész, az egyiket még főzni sem kell.

Hűteni viszont mindkettőt érdemes!

Ha ízlik, érdemes nagyobb adagot készíteni, 2-3 napig mindkettő eláll, és milyen jó lesz csak úgy rájárni a hideg finomságra.

 

1. kovászos uborka leves

 

 

Hozzávalók, 2-3 adag

 

4-5 db kovászos uborka

3 dl kovászos uborka lé

3 dl zöldség alaplé (bio leveskockából is készülhet)

2 dl görög joghurt

fél csokor kapor

1 evőkanál finom olívaolaj, nekem van még Horvátországból házi olajam, épp ilyesmikre tartogattam :)

 

Elkészítés

 

1. Az uborkát felkockázom.

2. Az uborkalével és a hideg alaplével együtt, botmixerrel pépesítem.

3. A joghurttal felöntöm, alaposan összekeverem.

4. Mivel minden hozzávaló is hideg, ezért elég 15 percre behűteni, hogy összeérjenek az ízek.

5. Aprított kaporral, házi olívaolajjal, uborkakarikákkal vagy fokhagymás pirítóssal tálalom.

 

2. lengyel céklaleves

 

 

Hozzávalók, 4-5 adag

 

4-5 szem apró cékla (láttam már natúr, főtt változatot is árulni, azzal még gyorsabb lesz!)

1-2 kis uborka

3-4 szál újhagyma

2 nagy doboz kefir

fél csokor petrezselyem

só, bors

csipet kömény, kávéskanál cukor

kevés citromlé

 

Elkészítés

 

1. A céklát meghámozom, egy felet félreteszek. A többit apróra felkockázom, hozzákarikázom az újhagymát, és fél liter vízben kis sóval, borssal, köménnyel és a cukorral kb. fél óra alatt megfőzöm.

2. A kis uborkákat meghámozom, és szintén beleaprítom, de ezzel már nem főzöm, hanem botmixerrel az egészet pépesítem.

3. A félretett fél céklát nyersen lereszelem, úgy adom a leveshez, hogy még élénkebb színe legyen. (Ha nem szeretnél extrán pink levest, ezt a lépést ki is hagyhatod, 3 perccel hamarabb ehettek :))

4. Belekeverem a 2 doboz kefirt, sóval, borssal, citromlével beállítom a fűszerezést.

5. Legalább fél órára behűtöm.

6. Petrezselyemmel, kefirpöttyökkel díszítem. Én most egy kis lenmagot és újhagyma karikát is tettem rá, nem rontotta el :)

 

További leveseket itt találsz:

 

Póréleves krumplival és kelkáposzta csipsszel

Tárkonyos zöldségragu gombóccal 

Fűszeres gyümölcsleves 

 

Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)