2024-11-23 21:45
Jelenleg online: 10 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Chilis-csokis finomság
Rajtam kívül talán már mindenki megsütötte idén a maga galette-jét, ideje végre nekem is csatlakozni :)
Sőt! Bevallom, nemhogy galette-et, de még egy egyszerű szilvás pitét sem sütöttem eddig! Most viszont adott volt a rengeteg finom szilva, és a bíbor-bársony leves után elhatároztam, hogy ezt is kipróbálom, persze, egy kis ínyenc csavarral.
Nem bántuk meg, ez is nagy kedvenc lesz!
Gyorsan és egyszerűen készül, forrón és hidegen is ehetjük, és hát finom, nagyon finom!
Így készül:
Hozzávalók:
150 g liszt
100 g vaj
50 g tejföl
csipet só
600 g szilva
3-5 evőkanál cukor vagy édesítő
kevés őrölt fahéj
csipet chili
fél tábla 70%-os étcsoki
1-2 evőkanál tej a lekenéshez
kevés porcukor
Elkészítés:
1. A hideg vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a tejfölt, és sima gombócot gyúrok belőle. Ez kb. 5 perc, de elővehetjük az aprítógépet is, azzal sem fog sokkal tovább tartani :)
2. A tésztát folpackba csavarva legalább fél órát pihentetem a hűtőben, de akár 1-2 napig is ott maradhat.
3. A szilvát kettéveszem, kimagozom, és a cukorral, kis fahéjjal, chilivel, pici vízzel felforralom, kevergetve főzöm, míg kellemes mártás sűrűségűvé válik. A végén beledobom az étcsokit.
4. Készülhet egy nagy, vagy két kisebb galette: a tésztát lisztezett deszkán kb. 28-30, vagy két 20 cm átmérőjű körré nyújtom, és sütőpapíros tepsire teszem. (én két kisebbet sütöttem, a gáztepsin pont elfértek egymás mellett)
5. Közepére halmozom a szaftos, fűszeres szilvát, a szélén 3-4 cm maradjon üresen, ezt fogom visszahajtani. Egy kis darabbal kezdem, majd haladok körbe, mindig az előzőre hajtva, mint a rakott szoknyát.
6. A behajtott szélét tejjel megkenem, 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
7. Csak a szélét porcukrozom, hogy csinosabb legyen.
Ha szívesen néznél több fotót, vagy bepillantanál a receptkészítés kulisszatitkaiba,
kedveld a Finom&nőies Facebook oldalát.