2024-12-25 18:20
Jelenleg online: 11 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Bálint napi meglepetés
Minden évben fellángol a vita Valentin-Bálint nap környékén, a „szerelmesek napja” követői és ellenzői között. Érvek sokasága hangzik el mindkét oldalon, végül újra és újra megegyeznek benne: aki szeretné, megtartja, aki nem, az nem. :)
Én úgy vélem, ha nem is ünnepeljük kifejezetten a Valentin napot, egy kis finomság, egy kis figyelmesség mindig jólesik.
Most egy narancsos trüffelt készítettem, gyors is, egyszerű is, finom is, és bármilyen napot megédesíthetsz vele…
Hozzávalók 10 darabhoz:
100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
40 g vaj
fél dl tejszín
1 narancs reszelt héja
Díszítéshez:
kakaópor
porcukor
díszítő szórócukor
Elkészítés:
1. Vízgőz fölött fogok dolgozni: Keresek egy kisebb fém vagy üveg tálat, és egy láboskát, amire ráillik. A lábosba annyi vizet teszek, hogy a tál ne érjen bele, elkezdem melegíteni.
2. A tálkába tördelem az étcsokit, hozzámérem a vajat és a tejszínt. Ha felforrt a víz, ráteszem a tálat, takarékra mérséklem a tüzet, és kevergetve felolvasztom a csokit a többi hozzávalóval.
3. Ha már homogén, leveszem a tálat a vízről (forró!), és belereszelem a narancs héját, elkeverem, megkóstolom. (Mivel étcsokiból készül, hozzáadott cukor nélkül, ezek a golyók markáns ízűek. Ha édesebben szereted, édesítsd ízlés szerint.)
4. Ezután a csokis keveréket kihűtöm. Érdemes hűtőben, vagy akár mélyhűtőben hűteni, mert úgy gyorsabb.
5. Időnként kiveszem, átkeverem, egyenletesen szétterítem a tál oldalán a masszát, hogy a közepe is megszilárduljon.
6. Előkészítem a dekorációs anyagokat: külön kistányérokba porcukrot, kakaóport és színes szórócukrot teszek.
7. Mikor már kellően szilárd a csoki, következhet a formázás. Kiskanállal kiveszek egy diónyit belőle, és az ujjaim közt összenyomogatom nagyjából gömb alakúra.
Jó tanácsok:
Ez jó kis maszatos munka :) Nem érdemes a tenyered közt forgatni, mert hamar olvad, és nyakig csokis leszel :) Nem is kell tökéletes gömböket készíteni, lehetnek rusztikusabb, igazi kézműves darabok.
8. Az elkészült kis gömböket egy tányérra teszem. (Ha tényleg nagyon nyomik lettek, és zavar, most tedd újra a sima hűtőbe, 10 perc múlva át tudod kicsit gömbölyíteni, alakítani.)
9. Végül mindet meghempergetem a cukrokban, kakaóporban.
10. Mini bonbonpapírban vagy csak úgy tálra sorakoztatom, és hűvös helyen tartom tálalásig.
A Finom & nőies oldalát már a Facebookon is megtalálod.
Gyere olvasgatni, nézelődni, beszélgetni!