2024-12-26 18:55
Jelenleg online: 3 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Szeretjük azt gondolni, hogy a lecsó színtiszta magyar étel, afféle hungarikum, talán még a világörökség része is :)
Pedig, ha jobban megnézzük, sok hasonlót találunk szerte a világban.
Vegyük csak sorra: a közel-keleti shakshuka, a szerb djuveč, a török menemen, az olasz peperonata, a francia ratatouille, az andalúz alboronía mind-mind a mi magyar lecsónk unokatestvérei.
Mind finom, érdemes megismerkedni velük!
Az alap-lecsó a hagyma-paprika-paradicsom hármasa.
Nézzük, mi minden kerülhet bele még ezeken kívül:
shakshuka: sok petrezselyem, római kömény és egészben beleütött tojások
djuveč: padlizsán és belefőtt rizs
menemen: egészben beleütött vagy felvert tojás, kömény és paradicsompüré
peperonata: olívaolaj, piros, sárga és zöld színű paprikák, fokhagyma és bazsalikom, olajbogyó, kapribogyó
ratatouille: olívaolaj, padlizsán, cukkini, fokhagyma és petrezselyem
alboronía: olívaolaj, padlizsán, cukkini és sütőtök
lecsó: zsír vagy szalonna; tarhonya, rizs vagy nokedli; tojás vagy kolbász
Az izgalmas gasztro-kalandozás után következzen egy konkrét recept, most a francia ratatouille-t választottam.
Hozzávalók:
1 fej hagyma vagy lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 padlizsán
4-5 db paprika
2 kisebb cukkini
4-5 szem lédús paradicsom
esetleg 1-2 kanál paradicsomlé
kis csokor petrezselyem
olaj
só
Elkészítés:
1. A sorrend a legfontosabb!
Egy nagy serpenyőben készítem, végig nagy lángon, esetleg közepesre véve, ha nagyon sülne. A zöldségek közt annyi szünet van, amíg a következőt megmosom, feldarabolom. Minden fázisnál átkeverem, megrázogatom.
2. A hagymát felaprítom, 3-4 evőkanál forró olajon megfuttatom, jól megsózom.
3. Amíg a hagyma üvegesedik, megtisztítom, és apróra vágom a fokhagymát, majd rádobom.
4. Felkockázom a padlizsánt, és azt is hozzáadom. Néha átforgatom, hogy minden oldala pirosra süljön.
5. A padlizsán beszívja a zsiradékot, ezért újabb 2 kanál olajat adok hozzá, és belekarikázom a paprikát.
6. Megmosom, és héjastól 1 centis kockákra vágom a cukkinit, azt is hozzáadom.
7. Rádobom a paradicsomot, kicsire aprítva. Megrázogatom, hogy a paradicsom leve szétfolyjon, húsa szétomoljon, kis szaftot képezve az olajjal. Ha nem elég leves a paradicsom, 1-2 evőkanál paradicsomlével higítható.
8. Megszórom a petrezselyemmel.
9. Friss bagettel vagy pirítóssal tálalom.
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)