2024-12-22 10:14
Jelenleg online: 3 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Számomra a háztartás vezetése a hétköznapi önkifejezés egyik formája. Kedvelek mindent, ami finom és nőies, legyen az kreatív sütés-főzés, természetes szépségápolás, házi tisztítószerek vagy más praktikák. Mindezekre igazi, örömteli alkotásként tekintek, és törekvésem megmutatni ezt az örömöt másoknak is. .Gyorsan, egyszerűen, minőségit – ezt szeretném továbbadni.
Gyere, csináljuk együtt! :)
Az ajvar szerb eredetű padlizsános paprikakrém.
Aki járt már déli szomszédainknál, biztosan evett belőle, hisz csevap, pljeskavica nem lehet nélküle, de a sültek mellé és a szendvicsekbe is ez kerül. Nagyon helyesen, hiszen ez az isteni zöldségkrém szinte elvarázsolja a grillhúsokat! Nem kérdés, hogy nekünk is kell ilyen!
Érdekes megfigyelni, hogy a térség több országában vannak rokonai, az erdélyi zakuszka, a bolgár ljutenica, a grúz adzsika mind hasonlóak az ajvarhoz.
Kapható nálunk is üveges változatban, de könnyen elkészíthetjük házilag is. Na jó, az előkészítés kicsit munkás, de igazán megéri! Grillezés végén, faszénen sütve az igazi, de sütőben is finom lesz, fogjunk hát hozzá, szezonja van!
Ahogy az erdélyi zakuszkának, vagy a magyar lecsónak, az ajvarnak is rengeteg változata van, és mindenki esküszik a sajátjára. Én is! :)
Így készítem:
Hozzávalók
1-2 padlizsán
8-10 kápia paprika
1-2 paradicsom
kis darab csípős paprika
1 nagy fej hagyma, lehet lila is
2-3 gerezd fokhagyma
fél-1 dl olívaolaj
1 evőkanál borecet vagy balzsamecet
só
Elkészítés:
Sültekhez, grillekhez, sajtokhoz kínáljuk, de finom szendvicskrém is lehet pirítóssal.
Ne felejtsünk el durvára vágott, sózott hagymát adni mellé, az igazi autentikus ízélményért!
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)