2024-12-21 17:45
Jelenleg online: 34 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Narancs és csokoládé, egy csipet gránátalmával
Ha szívesen elvarázsolnád a vendégeidet egy látványos desszerttel, próbáld ki a klasszikus fatörzset!
Ez bizony nem száraz, mint az aprósütemények, de nem is lehet egy könnyed falatnak nevezni… sokfogásos vacsora után csak a legelszántabb édességimádóknak ajánlom :)
Leginkább egy ünnepi uzsonnához tudom elképzelni.
A narancs és a gránátalma igazi karácsonyi íz, és finoman ellensúlyozza a dús krémet.
Hozzávalók, kb. 12 szelethez:
1. krém
150 g étcsokoládé, 70%-os
2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
120 g puha vaj (nem margarin!)
fél deciliter habtejszín
150 g porcukor
2 narancs reszelt héja, és 1-2 evőkanál a levéből
csipet só
2. piskóta
4 tojás
3 evőkanál hideg víz
7 evőkanál finomliszt
7 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál sütőpor
3 evőkanál olaj
2-3 evőkanál narancslekvár, 1 evőkanál narancslével alaposan elkeverve
1 gránátalma magjai
Elkészítés:
Legfontosabb mindent előkészíteni:
A sütőbe való nagytepsit (40X34 cm) a sütőpapírral, 1 nagyobb méretű, tiszta, vízzel bespriccelt konyharuhát, az alapanyagokat, a robotgépet, keverőtálakat, mert a piskótánál nincs idő menet közben keresgélni.
1. Egy tálba mérem a lisztet, és összekeverem a sütőporral.
2. Egy jó nagy keverőtálba teszem az egyesével felütött tojásokból a fehérjét. A sárgákat egy pohárban tárolom.
3. A fehérjék mellé öntöm a 3 kanál vizet. Robotgéppel magas fordulatszámon habosra verem, mikor már fehér, kanalanként hozzáadom a cukrot, és fényes, kemény habbá verem. Akkor jó, ha fejreállítva az edényt, a hab a tálban marad :)
4. Most a legalacsonyabbra kapcsolom a habverőt, és hozzákeverem a tojássárgákat is.
5. Ehhez a habhoz fogom adagolni a lisztet, 3 részben:
2 jó púpozott kanál lisztet a habra hintek, plusz 1 kanál olajat öntök rá és nagy mozdulatokkal, alulról, laposan átforgatom, összekeverem. Ezt ismételem meg háromszor, míg a liszt elfogy. Rugalmas, habos, levegős tésztát kapok.
1. A sütőpapíros tepsibe öntöm, elegyengetem egészen a széléig, igen, csak vékonyan takarja, úgy a jó! :) A papírt érdemes mindig megfogni ott, ahol éppen egyengetek, hogy ne csúszkáljon el. Mikor minden sarkot kitöltöttem, vizes spatulával vagy széles késsel kicsit lesimítom a tésztát.
2. A sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm.
3. Kiveszem a piskótalapot, és a papírnál megfogva a kiterített konyharuhára fordítom.
4. Most a sütőpapírt lassan lehúzom a tetejéről, és a konyharuha segítségével, a rövidebb oldalánál feltekerem a tésztát, a széle alul legyen. Így hagyom kihűlni.
5. Míg hűl, elkészítem a krémet: az étcsokit egy fém vagy üveg tálba tördelem, gőz fölött megolvasztom.
6. Leveszem a gőzről és hozzáadom a vajat és a tejszínt, robotgéppel habosra keverem.
7. Végül beleforgatom a cukrot, narancshéjat és levet, kakaóport, sót, és még pár percig keverem.
8. A kihűlt piskótát kitekerem, megkenem a lekvárral, majd a krém 2/3 részével, és újra feltekerem.
9. Egy hosszúkás tálra teszem, és a maradék krémmel kívülről is bevonom, végül megszórom a gránátalma magokkal.
10. Tálalásig hidegen tartom.
11. Forró vízbe mártott késsel szeletelem, így a krém nem kenődik /annyira :)/
Látogasd meg a Finom & nőiest a Facebookon is, ahol még tart az adventi receptek, képek, ötletek kavalkádja!