Kedvelj minket a Facebookon!

KÖTELEZŐ SZILVALEVES

Ezt ne hagyd ki!

 

 

Megérett a szilva a kertben, sok is, finom is, esszük napszámban.

De még így is marad, ami sürgős feldolgozásért kiált: készítek belőle idén is szilva resztet, az bevált, szerettük.

Tervbe vettem egy szilvás pitét is, és persze, egy jó szilvaleves nélkül sem telhet el a szezon, de azt most alaposan „újragondoltam” :)

Hű, ez a leves! Nekem nagyon ízlett!

Pedig szinte semmi nincs benne, de ami mégis… el sem merem árulni, mi az :)

Cékla… igen cékla! Csak egy kevés, ne félj tőle!

Vegyél kész, főtt céklát, így a leves 15 perc alatt kész… és újabb 15 perc alatt el is fogy :)

Olyan szép bíbor színe lett, hogy még tejszínt sem volt szívem hozzáadni, és nem is hiányzott belőle.

Amit viszont nagyon ajánlok, az a reszelt citromhéj és pici chili a tetejére, ettől lesz a különleges színhez méltóan különleges az íze is.

 

Igazán csak egy csepp maradt belőle, de azon pont leteszteltem, hogy hidegen is isteni, szinte desszert kategória. Muszáj megkóstolnod!

 

 

Hozzávalók 4 személyre

 

70-80 dkg szilva

1,2 liter víz

1-2 db közepes méretű főtt cékla

6-8 dkg cukor, vagy édesítő, a szilva édasségétől függően

fél csipet só

késhegy fahéj, lehelet szegfűszeg

reszelt citromhéj

pár morzsányi chili

 

Elkészítés

 

1.  A megmosott, kimagozott szilvát felteszem a vízzel főni.

2. Hozzáadom a cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget.

3. Mire felforr a víz, szinte meg is puhul a szilva. Beledobom a felaprított céklát és botmixerrel pépesítem.

4. A cékla kis szálait nehéz teljesen pürésíteni, ezért érdemes egy ritkás lyukú szita-szűrön átpaszírozni az egészet. Ez az elkészítés 10 percét 15-re növeli :), de lágyabb, és sűrűn krémesebb lesz a végeredmény.

5. Tálaláskor citromhéjat reszelek rá, és pici chilivel teszem még különlegesebbé.

 

A szilvás pitéről a jövő héten olvashatsz majd!

Ha szívesen néznél több fotót, vagy bepillantanál a receptkészítés kulisszatitkaiba,

kedveld a Finom&nőies Facebook oldalát.