2024-12-21 17:52
Jelenleg online: 42 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Fűszeres ajándék-ötlet
Ebbe a téli teakeverékbe tulajdonképpen azt teszel, amit csak akarsz… Ne aggódj, adok azért ötleteket hozzá :) Ha valami épp nincs otthon, vagy nem szereted, egyszerűen hagyd ki, és alkosd meg a saját egyedi receptedet! Kísérletezz bátran, idén egy egész ünnepi tea-kollekciód is lehet!
Én teát pont nem teszek bele :) Csak szárított és aszalt gyümölcsöket, izgalmas fűszereket, virágokat. Nekem ez az igazi gyümölcstea! Fogyasztása igazi, lassú szertartás, hiszen idő kell, míg finomsága, színe, illata kiteljesedik.
Nyugi, időben vagyunk, bár az almát, gyömbért, narancshéjat és a citromot magadnak kell szárítani, bőven elkészülsz karácsonyig. Ne aggódj, nem olyan macerás, mint gondolod, a sütőben egy-kettőre kész!
Hozzávalók 2 kisebb üveghez:
Szárított gyümölcsök:
2 alma
2 kezeletlen héjú citrom
3 kezeletlen héjú narancs
kb. 6 cm-es gyömbér
50 g egész vagy darabos szárított csipkebogyó (gyógynövény- vagy bioboltokban kapható, de autómentes helyről gyűjthető is, ekkor még ezt is a szabad levegőn szárítani kell)
Aszalványok:
30 g mazsola
20 g aszalt vörös áfonya
20 g aszalt meggy
20 g goji bogyó
Fűszerek:
2 egész fahéjrúd
6 db csillagánizs vagy 1 teáskanál egész ánizsmag
10 db szegfűszeg
6 db szegfűbors
4 db egész kardamom
Nagyon bátrak kevés szemes fekete borsot is tehetnek bele
Virágok:
Szárított rózsaszirom (nekem volt még 3 virág a rózsámon, ennyi elég is bele)
40 g hibiszkusz (gyógynövény- vagy bioboltból)
5-10 g narancsvirág (ugyanonnan)
Elkészítés:
1. A rózsa szirmait óvatosan leszedegetem, és egy papírtörlőn szétterítve hagyom pár nap alatt megszáradni.
2. Az almákat megmosom, meghámozom. A gyümölcshúst nagyon apró kockákra vágom, a héját pedig csíkokra.
3. A citromokat megmosom, vékonyan felkarikázom, és a szeleteket negyedelem.
4. A narancsokat megmosom, zöldséghámozóval meghámozom, és a héjat csíkokra vágom. A narancsot önfeláldozóan megeszem, pont jól jön ennyi hámozás és aprítás után :)
5. A gyömbért meghámozom, felkarikázom, és kis kockákra vágom.
6. Így teszem a sütőbe: a két gáztepsibe 1-1 sütőpapírt teszek, a sütőrácsra szintén, egy negyedik lapot pedig a sütő aljába helyezek. Mind a négy emeletre külön gyümölcs megy :) illetve a gyömbér mellé mehet az almahéj, kb. egyszerre lesznek készen.
7. A sütőt légkeverésre kapcsolom, de csak alig melegítek vele, max. 50 fok legyen, ne süssön, csak szárítson! A sütő ajtaját fakanállal kitámasztom, hogy a gőz távozhasson.
8. Egyszerre csak 10-15 percig hagyom bent, majd lekapcsolom a sütőt, átkeverem a száradó darabokat és hagyom kihűlni. Meg is cserélhetem a tepsiket, hogy egyenletesebb legyen. Praktikus kihasználni az alkalmat, ha épp sütünk valamit, és utána a lekapcsolt, de még meleg sütőbe tenni nyitott ajtónál.
9. Kb. 4-6 alkalom kell, hogy elkészüljön. Nem baj, ha ez csak 2-3 nap alatt teljesül! Az alma- és narancshéj lesz kész legelőbb, a citromdarabok legkésőbb. Ami már szikkadt, azt kiveszem, egy tálcán még 1-2 napig kint hagyom, időnként átkeverem, a többit még szárítom.
10. Ha minden kész, összekeverem a többi, bolti hozzávalóval, és csinos üvegekbe töltöm. Az egyik ajándék lesz, a másik az enyém :)
11. Tapasztald ki, neked hogy ízlik legjobban, nekem egy csészéhez 1 teáskanálnyi, nagyobb bögréhez csapott evőkanálnyi mennyiség ideális. A teát le lehet szűrni, de akár meg is ehetőek a darabkák. (A fahéjrudat és a csillagánizst végig az üvegben hagyom.) Mézzel az igazi!
További gasztro-ajándékok itt:
5 szuper ajándék ötlet a konyhából
A Finom & nőies már a Facebookon is!
Ízek, ötletek, hangulatok, Adventi készülődés!
Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)