Kedvelj minket a Facebookon!

CSÍRÁZTASS OTTHON!

Tavaszi vitaminbomba házilag

 

 

Csírát enni mindig jó, de talán ilyenkor, tél végén - tavasz elején a legjobb.

Nagyon vágyunk már a friss ízekre, a növényvilág lassan ébredezik is, az első zöldek odakint is hamarosan hajtanak. 

A kertből szedett retekre, újhagymára persze még várni kell egy kicsit, csalánhajtást, turbolyát, medvehagymát előbb ehetünk majd.

Amíg azonban ezek is magasabbra nőnek a kisujjunknál, együnk sok csírát. A csíra friss, zöld és hamar kész, tele a növény kirobbanó, éledő energiáival.

A hipermarketekben lehet kapni készen is, de persze a házi ebből is jobb.

Otthon csíráztatni olcsó, pofonegyszerű, gyerekekkel is élmény, lássuk, mi kell hozzá!

 

Mag:

 

Bioboltban vagy gyógynövény boltban kapható, kifejezetten csíráztatásra való, vegyszermentes magokat vegyünk. A csávázott, mezőgazdaságban használatos vetőmagok nem jók nekünk!

Könnyen csíráznak: pl. retek, lucerna, vöröshere.

A különböző magok csírázási ideje eltérő, 1-3 naptól 1 hétig is terjedhet.

Egyszerre nem érdemes sokat csíráztatni, kezdjünk 1-2 evőkanállal. A csíra koncentráltan tartalmazza a növény felnövekedéséhez szükséges összes enzimet, tömény tápanyag, így egyszerre kevés is elég belőle.

 

A csíráztatás menete:

- befőttesüvegben (retekmag):

 

1. A magokat először be kell áztatni a csomagoláson jelzett ideig, reteknél ez 4 óra: egy közepes méretű befőttesüvegbe teszem a kimért magot, és hideg vizet öntök rá, hogy jól ellepje. Az üvegre tüllt vagy függönyanyagot gumizok.

2. A megadott idő leteltével alaposan leszűröm a lyukacsos anyagon keresztül. Féloldalt döntve, fejjel lefelé hagyom a vizet távozni. Az üveget a konyhában bárhol elhelyezhetem, de tűző nap ne érje.

3. Ezentúl naponta 2-3-szor ugyanígy átöblítem. A lényeg, hogy sem kiszáradnia, sem vízben állnia nem szabad.

4. Az 1. napon a magok kétszeresükre duzzadnak, felnyílnak.

5. A 2. napon megjelennek a pici fehér csírák, már meg lehet kóstolni.

6. További 1-2 nap múlva a növekvő hajtásokon az apró sziklevelek is láthatóak lesznek, először sárga színűek, később a fény hatására egyre zöldebbek. Fogyasszuk folyamatosan!

7. Fontos figyelni rá, ha véletlenül penészedni kezdene, sajnos, ki kell dobni. Ez a kisebb mennyiséggel, rendszeres öblítéssel és alapos lecsorgatással elkerülhető.

8. A 4. napra a csíra kifejlett, együk meg szépen :) Ha mégis maradna belőle, 2-3 napig a hűtőben eláll.

9. Folyamatosan friss csírához juthatunk, ha pár naponta újabb adagokat indítunk.

 

 

- kistányérban (vöröshere mag):

 

Másik módszer szerint egy kistálkában is végezhető a csíráztatás.

Lépései ugyanazok, mint fent, csak egy sűrű szűrőn keresztül öblítem át.

Egy kis darab folpackot lazán rádobok, ne száradjon ki.

Előnye, hogy tényleg semmilyen eszköz nem kell hozzá, hátránya, hogy az alján pangó víz maradhat, így könnyebben penészedésnek indulhat.

A vöröshere sokkal apróbb mag, és apróbb csírák is hajtanak belőle.

Kifejlődése pár nappal tovább tart, mint a reteké.

 

 

+1 ötlet: Felhasználásuk

 

A csírákat bármikor és bármivel ehetjük :)

A böjtbe is beilleszthetők, vegák, vegánok, nyersevők is örömmel fogyasztják.

Én legtöbbször vajkrémes, kenyérre, zsemlére, salátákra szórom, de sült zöldségen vagy tésztákon is jól mutat, sőt, izgalmas levesbetét is lehet belőle!

 

Színesítsd meg velük a tavaszt!