Kedvelj minket a Facebookon!

HÁZI VAJKRÉM, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Próbáltad már? Készítsd velünk!

 

 

Rajongok a szendvicskrémekért, finomak reggelire, uzsonnára, vagy akár gyors vendégváró falatok lehetnek belőlük. 

Nézzük most az egyik legegyszerűbbet, a vajkrémet, amit könnyen elkészíthetünk magunk is! Finomabb, olcsóbb, egészségesebb lesz, mint bolti társai, színezék és tartósítószer mentesen, és a fűszerezését is kedvünk szerint alakíthatjuk.

Először a natúr alapkrémet készítem el, majd ezt ízesítem. Nagy kedvencem ez a recept, mert végtelen sok változata van, mutatom majd sorban, mi mindent készítek belőle!

Illik hozzá minden zöldfűszer, apróra vágott zöldségek, magvak, szárított fűszernövények, de akár tormakrém vagy reszelt sajt is. Sőt, még édesen is működik :)

 

 

Alapkrém

Hozzávalók:

1-2 nagy pohár 20%-os tejföl (a fotókon kettőből készült krém mennyiség látható)

Elkészítés:

1. Egy tésztaszűrőt kibélelek csak erre használatos, lehetőleg lenvászon konyharuhával, vagy laza szövésű pamutvászon, muszlin darabbal.

2. Beleborítom a tejfölt.

3. Egy mélyebb tál fölé teszem, a konyharuhát jól megtekergetem a tejfölgombóc fölött, és egy éjszakán át hagyom lecsöpögni.

 

 

Másnap kiveszem az elkészült, sűrű krémet. Megsózva azonnal fogyasztható, vagy tovább ízesíthető.

A lecsöpögött savó nem sok, de tejfölös levesekhez, kenyértésztához, turmixokhoz hozzáadható.

 

Most kétféle krémet készítettem az alábbi fűszerezéssel:

 - fél lilahagyma, ízlés szerint őrölt vagy egész kömény; 1-2 csipet pirospaprika, só

 - fél piros színű paprika, egy gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, őrölt bors, só

 

A lilahagymát és a paprikát apróra kockázom, a fokhagymát lereszelem, a petrezselymet felaprítom. Összekeverem a krémeket, ízlés szerint sózom, borsozom.

Hűtőben napokig eláll… ha marad belőle :)

 

+1 ötlet: Gasztro-ajándék

Egy szép kis tálkában vihetsz vendégségbe, kerti partira, iskolai ünnepség büféasztalára, mindenhol szívesen és örömmel fogadják majd.

Próbáld ki!