Kedvelj minket a Facebookon!

NYÁRVÉGI PARADICSOMOS LEPÉNY

 

Tudtátok, hogy 50-60 féle paradicsom is létezik? Hogy nem csak piros, de sárga, zöld, cirmos, lila, sőt fekete is van belőle? Gömbölyű és hosszúkás vagy csepp alakú, apró vagy hatalmas?

A hétvégén alaposan bevásároltam belőlük, nem tudtam ellenállni a színek és formák sokféleségének. Jó pár recept készül majd belőlük, készüljetek, egy ideig csak paradicsomot eszünk :)

Igazán finom és méltó befejezése lesz a nyárnak.

Kezdjük a sort egy színes, paradicsomos lepénnyel!

 

 

Hozzávalók, 1 nagy lepényhez:   

 

140 g liszt, kis része lehet teljes őrlésű

6 g friss élesztő

1 evőkanál olíva olaj

fél csipet cukor

1 nagyobb csipet só

0,9 dl langyos víz

 

150-200 g ricotta, krémsajt vagy joghurt sajt

1-2 evőkanál sűrű tejföl

2 ág bazsalikom, 1 ág rozmaring

só, bors

kb. 400 g különböző színű és formájú koktélparadicsom

fél citrom reszelt héja

olívaolaj

 

 

Elkészítés:

 

1. Tálba szórom a lisztet, közepébe mélyedést készítek és belemérem az élesztőt, rá a cukrot és a langyos vizet. Kis lisztet rászórok a széléről, letakarom, és hagyom 10-15 percig, míg felhabosodik az élesztős közepe.

2. Hozzáadom az olajat és a sót is, összekeverem, majd jó alaposan sima gombóccá gyúrom a tálban.

3. Kis liszttel meghintem és letakarva kelesztem kb. 30 percig, ezalatt előkészítem a feltéteket.

4. A paradicsomokat megmosom, a nagyobbakat ketté vagy négybe vágom, a kicsik maradhatnak egyben is. Egy tálban sózom-borsozom, és 1 evőkanál olívaolajjal meglocsolom, ettől ízesebb lesz.

5. A ricottát/krémsajtot összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom.

6. A bazsalikom leveleit lecsipegetem a száráról, a rozmaringot apróra vágom.

7. Előkészítek egy sütőpapírral bélelt tepsit, bekapcsolom a sütőt 180 fokra.

8. Ha a tészta megkelt, kinyújtom vagy kézzel kerekre formázom, kb. 25-30 centis átmérője legyen.

9. A tepsire teszem, megkenem a krémmel és egyesével, sűrűn rárendezem a paradicsomokat.

10. Közéjük illesztgetem a bazsalikom leveleket, és megszórom a rozmaringgal.

12. 15-20 perc alatt megsütöm, alul is szép piros legyen! ( Én 10 percig a villanysütő legaljára teszem a tepsit, majd fel középre.)

13. Pár levél friss bazsalikommal, reszelt citromhéjjal díszítem.

14. Tálaláskor olívaolajat, friss fűszereket teszek mellé.

Látogasd meg a Finom & nőies Facebook oldalát is!