2024-11-23 16:11
Jelenleg online: 20 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Bónusz: almatöltelék télire
A „bio” almáinkat állandóan ellenőrizni kell, és bizony időről időre van közte 10-15 darab, ami nem tárolható tovább. Ezekből gyors almatölteléket szoktam készíteni, amit pitébe, palacsintába teszünk egész télen.
Gyerekkoromban sehogyan sem értettem, minek van almás, diós, túrós vagy lekváros sütemény, mikor lehetne mind egyszerűen csokis.
Most már tudom, ezekhez meg kell ̶ö̶r̶e̶g̶e̶d̶ érni… most már szeretem az almásat is :)
Ha van otthon pár üveg kész töltelék, egy szempillantás alatt meg is van a piténk. Ezt az almát natúran készítem, és felhasználáskor ízesítem fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vagy amihez éppen kedvem van.
1. Almatöltelék
Hozzávalók:
10-15 db alma, lehet kicsit hibás is
kb. 5-6 evőkanál cukor vagy édesítő, az alma édességétől függően
3-4 evőkanál víz (az alma általában nem enged túl sok vizet)
2-4 db kisebb befőttes üveg
Elkészítés:
1. Egy nagyobb, vastag aljú fémlábosba teszek 2-3 evőkanál vizet.
2. Rászórom a megtisztított, vékonyan felszeletelt almát és a cukrot.
3. Kevergetve főzöm, míg az alma megpuhul, az apróbb darabok szétfőnek, és dzsem állagú lesz. Még 1-2 kanál víz mehet hozzá, ha nem engedne elég levet.
4. Tiszta üvegekbe szedem, és párnákkal-pokrócokkal betakarva hagyom kihűlni.
2. Almás-vaníliás pite
Hozzávalók:
1 tekercs friss leveles tészta
fél csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor vagy édesítő
2 dl tej
1 kis üveg almatöltelék
Elkészítés:
1. Elkészítem a fél adag pudingot, és hagyom kicsit hűlni.
2. A leveles tésztát kitekerem a papíron, és hosszában kettévágom úgy, hogy egyik csík 2 centivel szélesebb legyen a másiknál.
3. A keskenyebb tésztán elosztom a pudingot úgy, hogy körben 1-1 centit üresen hagyok, és a tetejére halmozom az almatölteléket.
4. A szélesebb lapot bevagdalom (lásd a fotót), majd ráhelyezem a töltelékesre.
5. Egy villával körben összenyomom a két réteg szélét.
6. A pite tetejét megkenem tojással, tejjel vagy tejszínnel, ami kéznél van.
7. 180 fokos sütőben 18-25 perc alatt szép pirosra sütöm.
8. Legszebben akkor lehet felvágni, ha kicsit hűlt, így a töltelék nem folyik ki belőle.
9. Porcukorral csinosítom.
Küldj egy képet az elkészített pitéről, és bekerülsz Finom&nőies albumunkba!
Ha szívesen néznél több fotót, vagy bepillantanál a receptkészítés kulisszatitkaiba,
látogasd meg és kedveld a Finom&nőies Facebook oldalát!