2024-11-23 15:54
Jelenleg online: 11 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Bejglimérgezés esetére…
A karácsonyi süteményhegyeken átrágva magunkat, már a szilveszteri partira készülődve hasznos lesz egy pofonegyszerű sós recept.
A megadott mennyiségből az utolsó képen látható tállal lesz, lehet, hogy érdemes egyből duplázni? :)
Az 1 recept 4 aprósüteményt nagyon kedveltétek, így most is több változatot készítünk ugyanabból a tésztából. Látványos és időtakarékos!
Hozzávalók:
250 g liszt, nekem ebből 100 g teljes kiőrlésű
250 g túró
250 g vaj
1 csapott evőkanál sütőpor
1 csapott evőkanál só
Tetejére:
reszelt sajt, lehet füstölt is
köménymag
napraforgómag, tökmag, mák, szezámmag
kurkuma, füstölt paprika
1 tojássárgája, 2 evőkanál tej
Elkészítés:
1. A liszthez keverem a sót és a sütőport, majd elmorzsolom a felkockázott vajjal.
2. Hozzáadom a túrót, és alaposan összegyúrom, cipót formálok belőle.
3. Letakarva a hűtőbe teszem legalább 1 órára.
4. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. A tésztát 4 felé vágom, egyesével ujjnyi vastagra nyújtom. Figyelem, nagy a csábítás, de ne legyen vékonyabb!
5. A kinyújtott lapot megkenem a tejes tojássárgával, megszórom, amivel szeretném, kiszaggatom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Nem nő meg nagyon, kis helyet hagyok köztük.
6. Kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm a kis formákat.
Én most a következő változatokat készítettem:
-klasszikus sajtos rúd: egy lapot megszórtam reszelt sajttal és köménnyel, és felcsíkoztam
-a másodikból mákos-szezámos csillagok lettek
-egy lap tökmagos-füstölt paprikás is készült
-a negyedikhez összekevertem 1 mokkáskanál kurkumát, szezám- és napraforgómagot, ezzel szórtam meg.
-minden lap kiszaggatása után félretettem a hulladék darabokat, végül ezt összegyúrtam, kinyújtottam, és magvas-sajtos pogácsa lett belőle.
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)