Kedvelj minket a Facebookon!

TAVASZ VACSORÁRA!

Fűszeres, sült új-répa

 

 

Az új-zöldségek zsenge íze csak most, tavasszal élvezhető.

Egész évben nem lesz már ilyen harsogó, életteli.

Ilyenkor érdemes minimál-főzéssel minél többet megőrizni ebből a finom frissességből.

Ez a fogás remek választás vacsorára, jelige: könnyű&finom!

 

Érdemes kipróbálni, hogy az édes-fűszeres répák mellé milyen jól illik a natúr saláta.

Persze bővíthetjük öntettel, sőt, köretként bulgurral is.

 

Hozzávalók 2 személyre:

 

1 csokor új répa, 2-3 új fehérrépa, zölddel együtt

3 evőkanál olívaolaj

1 kiskanál méz

1 citrom héja, kevés citromlé

1 kávéskanál só, pár tekerés bors

csipet chili és őrölt koriander

darabka fetasajt (elhagyható)

egy kis marék magkeverék, ami van éppen: szezám, napraforgó, lenmag, dió, stb.

2 marék salátaféle, vadnövények, ehető virágok

 

 

Elkészítés:

 

1. A répákat alaposan megmosom. A vékonyabbak egyben maradhatnak, a vastagabb darabokat hosszában kettévágom, én egy kis szárat is hagyok rajtuk, úgy még szebbek.

2. Az olívát elkeverem a mézzel, citromlével és a fűszerekkel.

3. Sütőtálba rendezem a répacsíkokat, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan átforgatom benne.

4. 30-35 percig sütöm 180 fokon. Nem baj, ha picit roppanós marad! Ha nagyon pirulna, alufóliát dobok rá a sütés alatt, de a végén mindenképpen leveszem, hogy szép színt kapjon.

5. Közben előkészítem a tálakat, körítem a változatos salátalevelekkel, virágokkal.

6. A megsült, picit átpirult répákat mellé rendezem, meghintem petrezselyemmel, rászórom a morzsolt fetát, reszelt citromhéjat és a magvakat.

7. Hopp, már kész is van :) Jó étvágyat hozzá!

 

Hasonlóan egyszerű tavaszi vacsora lehet az ínyenc reteksaláta eperrel vagy a mini cukkini falatok.