Kedvelj minket a Facebookon!

3+1 ÚJABB KARÁCSONYI ÖTLET

Készítsd magad az ajándékot!

 

 

Tavaly a karácsonyi gasztroajándékos cikk volt az egyik legnépszerűbb, így idén is újabb tippeket gyűjtöttem össze nektek.

Most még egyszerűbb ötletekkel jövök, egy kivételével sütni-főzni sem kell őket. Hangulatos program lehet az elkészítésük valamelyik adventi hétvégén, akár gyerekekkel is! Készülhet ajándék a barátnőknek, a Nagyinak, de az óvó nénik, tanító nénik is örülnek majd neki :)

Ajándékozd meg magad is pár nyugodt órával, lassíts, és élvezd az alkotást.

Tegyél be egy karácsonyi zenét, főzz egy illatos teát, égjenek a mécsesek és munkára fel!

 

1.      Instant forró csoki por

 

 

Tegye fel a kezét, aki nem szereti a forró csokit! …Ugye?

 

Így készítsd:

Keress egy szép formájú üveget. Nagyobb méretűbe egész télre valót beletehetsz.

De ha van apró üveged, egy adagos változat is készülhet, amit rétegezhetsz, így még mutatósabb lesz. Ideális akkor is, ha sok személynek adnál valami jópofa apróságot.

 

Egy csészéhez:

2 teáskanál cukrozatlan holland kakaópor

2 teáskanál cukor vagy édesítő

1 mokkáskanál zabliszt, egy jó csipet fahéjjal keverve

 

A kis üvegbe ezt tedd bele, tömörítve az egyes rétegeket. Ha nagyobb üveged van, addig ismételd a fenti mennyiséget, míg tele nem lesz. :)

Fogyasztáskor egy adagnyit kell majd 1,5 dl egészen forró tejjel apránként felönteni és alaposan elkeverni.

Az adagolást írd rá egy kis kártyára, és kösd az üveg nyakára.

 

1.      Gyertya csészében

 

 

Ezentúl biztos nem dobod ki a készletek utolsó, árválkodó darabjait, hiszen ilyen mutatós gyertyaként születhetnek újjá! Ez az ajándék a Nagyik kedvence lesz :)

 

Így készítsd:

Végy a kreatív boltban talpas kanócot.

Keresd elő a félig égett, maradék gyertyákat, és egy deszkán óvatosan darabold 4-5 centisekre őket.

Kis lábost tölts félig vízzel, tedd a tűzhelyre melegedni. A vízbe állíts egy kimosott konzervdobozt, és tedd bele a gyertyadarabokat. A régi kanóccal, szennyeződésekkel ne törődj, azok lesüllyednek majd a doboz aljára.

Színenként külön is melegítheted, de keverheted is a színes gyertyákat, újabb árnyalatokat előállítva.

Ahogy a viasz olvad, mártsd bele a talpas kanóc fém talprészét, és a csésze alján, középen rögzítsd.

Ezután óvatosan töltsd fel a csészét az olvadt viasszal. Figyelem! A konzervdoboz forró lesz! Használj edényfogót!

Igazítsd a kanócot középre, majd támaszd meg két ceruzával, amit a csésze peremére fektetsz.

Amíg teljesen meg nem dermed a viasz, ne mozgasd a csészét. Ha hosszabb a kanóc, csak teljes szilárdulás után vágj le belőle.

 

1.      Natúr fürdősó gyógynövényekkel

 

 

A forró csokinál csak egy forró fürdő lehet jobb a téli hidegben!

A tengeri só méregtelenít, a gyógynövények ellazítanak.

A természetesség hívei nagyra értékelik majd ezt az ajándékot.

 

Így készítsd:

Fél kiló nagy szemű tengeri sót keverj össze 100 g szódabikarbónával.

Tegyél hozzá pár evőkanál szárított virágot, például rózsabimbót vagy -szirmot, kamillát, levendulát és szárított gyógynövényt, mentát, citromfüvet vagy zsályát. Csak pár összetevőt válassz, itt fokozottan igaz, hogy a kevesebb több!

Illóolajat – bármilyen csábító ötletnek is tűnik – ne tegyél a fürdősóba, a tömény olaj nem vegyül a fürdővízzel, hanem a felszínen úszik, bőrirritációt okozhat!

Ha kész az egyedi keveréked, töltsd szép üvegekbe.

 

+1 Karácsonyi keksz, recepttel

 

 

Utoljára hagytam az őszi kekszemet, ami most ünnepi fűszerezést kapott:

 

A citrom helyett narancshéj és narancslé, a gyömbér helyett 1-1 jó csipet fahéj, szegfűszeg és ánizs, vagy akár mézeskalács fűszerkeverék is mehet bele, ettől sötétebb színű és karácsonyillatú lesz.

A liszt egyharmadát apró zabpehellyel váltottam fel, így kapta a rusztikus külsőt. Az őszi falevélformát egyszerű kerekre cseréltem.

 

Ha kihűltek, tedd a kekszeket egy szép csatos üvegbe, és mellékeld a receptet is.

Nem kell annyit körmölnöd ám, elég, ha az ajándékkísérőre felírod a fenti linket :)

 

 

 Te melyiket készíted majd el?

 

Ha szívesen néznél több fotót, vagy bepillantanál a receptkészítés kulisszatitkaiba,

látogasd meg és kedveld a Finom&nőies Facebook oldalát, ahol még bekapcsolódhatsz az adventi naptár meglepetéseibe!