2024-12-24 20:09
Jelenleg online: 9 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Minden ősszel eljön az a nap, mikor az ajtón kilépni sincs kedvem, szeles, esős, barátságtalan a világ odakint. A múlt hétvége végig ilyen volt, így a konyhánkban ünnepélyesen megnyitottam a forró csoki szezont!
A forró csokihoz nagyszerűen illik az egyszerű zabkeksz, pazar uzsonnát kerekíthetünk belőlük! Ez a keksz sokféleképpen variálható, most csokidarabkákat, gyömbért és vaníliát tettem bele.
Fél óra alatt elkészül, a gyerekeket is érdemes bevonni, élvezik majd a kevergetést, gömbölyítést, és jobban is esnek a saját készítésű, finom falatok mindenkinek. Egy kis karácsonyi zenével akár hangulatos ünnepváró program is lehet belőle.
Te kivel innál meg legközelebb egy bögre forró csokit?
Hozzávalók:
Forró csoki, 1 adag
2,5 dl tej
0,5 dl tejszín
3 teáskanál cukrozatlan holland kakaópor
3 teáskanál cukor vagy édesítő
1 teáskanál zabliszt
Ízesíthetjük a következőkkel:
fahéj, szerecsendió, mézeskalács fűszer, chili, vanília, méz, étcsoki, kakaópor, rum, tejszínhab
Zabkeksz, kb. 20-22 db
100g zabliszt (zabpehelyből aprítóval vagy kávédarálóval készítve is jó lesz)
50g zabpehely
80g nyírfacukor vagy cukor
80g kókuszvaj vagy vaj, megolvasztva
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
fél tábla étcsoki, apróra vágva
1 evőkanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor (ekkor ennyivel kevesebb cukor kell!)
1-2 cm reszelt, friss vagy 1-2 csipet őrölt gyömbér
Elkészítés:
1. Kimérem a lisztet, zabpelyhet, csokit, sütőport, és jól összekeverem.
2. A cukrot az olvasztott vajjal, vaníliával és a tojással egy tálban habosra keverem.
3. Alaposan összekeverem a két részt, hozzáadom a gyömbért is.
4. Vizes kézzel apró diónyi gombócokat formázok, majd kilapítva a sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, tisztes távolságra egymástól, hogy legyen helyük növekedni.
5. 180 fokon kb. 15-18 perc alatt aranybarnára sütöm.
6. Míg a keksz sül, előkészítem a forró csokit: a kakaóport, cukrot és lisztet egy tálkába mérem, majd hozzáöntöm apránként a tejszínt, és csomómentesre keverem.
7. A tejet főzőedénybe töltöm.
8. A megsült kekszeket kiveszem a sütőből, és a sütőpapírral együtt arra a nagy rácsra húzom, ami a sütőbe való, ezen hagyom kihűlni. Csak utána teszem tálra őket, mert melegen törnek.
9. Míg a keksz hűl, felforralom a tejet, beleöntöm a kakaós masszát, és kicsit összefőzöm, hogy krémesen, illatozón besűrűsödjön.
Kész is az uzsonna, tálalhatunk!
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)