Kedvelj minket a Facebookon!

FORRÓ CSOKI ÉS ZABKEKSZ UZSONNÁRA, KI KÉR?

 

 

 

Minden ősszel eljön az a nap, mikor az ajtón kilépni sincs kedvem, szeles, esős, barátságtalan a világ odakint.  A múlt hétvége végig ilyen volt, így a konyhánkban ünnepélyesen megnyitottam a forró csoki szezont!

A forró csokihoz nagyszerűen illik az egyszerű zabkeksz, pazar uzsonnát kerekíthetünk belőlük! Ez a keksz sokféleképpen variálható, most csokidarabkákat, gyömbért és vaníliát tettem bele.

Fél óra alatt elkészül, a gyerekeket is érdemes bevonni, élvezik majd a kevergetést, gömbölyítést, és jobban is esnek a saját készítésű, finom falatok mindenkinek. Egy kis karácsonyi zenével akár hangulatos ünnepváró program is lehet belőle.

Te kivel innál meg legközelebb egy bögre forró csokit?

 

 

Hozzávalók:

 

Forró csoki, 1 adag

 

2,5 dl tej

0,5 dl tejszín

3 teáskanál cukrozatlan holland kakaópor

3 teáskanál cukor vagy édesítő

1 teáskanál zabliszt

 

Ízesíthetjük a következőkkel:

fahéj, szerecsendió, mézeskalács fűszer, chili, vanília, méz, étcsoki, kakaópor, rum, tejszínhab

 

Zabkeksz, kb. 20-22 db

 

100g zabliszt (zabpehelyből aprítóval vagy kávédarálóval készítve is jó lesz)

50g zabpehely

80g nyírfacukor vagy cukor

80g kókuszvaj vagy vaj, megolvasztva

1 tojás

1 teáskanál sütőpor

fél tábla étcsoki, apróra vágva

1 evőkanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor (ekkor ennyivel kevesebb cukor kell!)

1-2 cm reszelt, friss vagy 1-2 csipet őrölt gyömbér

 

 

Elkészítés:

 

1. Kimérem a lisztet, zabpelyhet, csokit, sütőport, és jól összekeverem.

2. A cukrot az olvasztott vajjal, vaníliával és a tojással egy tálban habosra keverem.

3. Alaposan összekeverem a két részt, hozzáadom a gyömbért is.

4. Vizes kézzel apró diónyi gombócokat formázok, majd kilapítva a sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, tisztes távolságra egymástól, hogy legyen helyük növekedni.

5. 180 fokon kb. 15-18 perc alatt aranybarnára sütöm.

6. Míg a keksz sül, előkészítem a forró csokit: a kakaóport, cukrot és lisztet egy tálkába mérem, majd hozzáöntöm apránként a tejszínt, és csomómentesre keverem.

7. A tejet főzőedénybe töltöm.

8. A megsült kekszeket kiveszem a sütőből, és a sütőpapírral együtt arra a nagy rácsra húzom, ami a sütőbe való, ezen hagyom kihűlni. Csak utána teszem tálra őket, mert melegen törnek.

9. Míg a keksz hűl, felforralom a tejet, beleöntöm a kakaós masszát, és kicsit összefőzöm, hogy krémesen, illatozón besűrűsödjön.

 

Kész is az uzsonna, tálalhatunk!