2024-11-23 19:10
Jelenleg online: 28 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Lencsét márpedig muszáj enni ilyenkor!
Vagy újév napján, vagy akár a szilveszteri büféasztalról.
Ha te is unod már a lencsefőzeléket, próbáld ki idén ezt a pikáns salátát!
Előre elkészíthető, hidegen tálalható, kis munkával nagy sikert arathatsz vele :)
Ráadásul a belevalókat is szabadon változtathatod, az ízlésetekhez igazíthatod, vega, sőt vegán változatban is elkészülhet, többféle zöldséggel, gombával is el tudom képzelni.
Húsevők viszont kolbászfélékkel, füstölt hússal gazdagíthatják.
Kukkants hát be a hűtőbe, és használd fel, amit éppen találsz!
Hozzávalók, kb. 4-6 adaghoz:
300 g lencse
1 nagyobb vagy 2 kisebb sárgarépa
1 kis fej hagyma
4 tojás
2 pár virsli
pár szál petrezselyem
só
2 babérlevél
Az öntethez:
1 lilahagyma
2 evőkanál dobozos majonéz
3 evőkanál tejföl
2 mokkáskanál mustár
2 mokkáskanál porcukor vagy édesítő
2 mokkáskanál só
1 mokkáskanál balzsamecet, esetleg citromlé
Elkészítés:
1. A lencsét előző este beáztatom. Ha erre már nincs idő, akkor alaposan átmosom, és forró vízben hagyom állni 1-2 órát.
2. Leöblítem a lencsét, lábosba teszem a kis fej egész hagymával, a megtisztított, egészben hagyott sárgarépával, 1 evőkanál sóval, babérlevéllel. Felöntöm vízzel, hogy kb. 3 ujjnyira ellepje, és jó félóra-negyven perc alatt puhára főzöm. Ez a lencse fajtájától is függ, de ha beáztattam, akkor is kevesebb víz kell és hamarabb megfő, legjobb, ha időnként megnézem, megkóstolom. Ne főjön szét, ne égjen le! :)
3. Amíg ez készül, nagyon apróra összevágom a lilahagymát, kis tálba teszem, picit sózom és lefedve a hűtőben pácolom.
4. Megfőzöm a tojásokat és a virslit, hagyom kihűlni.
5. Összekeverem az öntet hozzávalóit a lilahagyma kivételével. Megkóstolom, utánaízesítem az ízlésem szerint.
6. Ha a lencse kész, 3 evőkanál főzővizet félreteszek, a többit leöntöm, a babért, hagymát kidobom.
7. Tálba teszem a lencsét, rá a félretett főzővizet, bele a felkarikázott répát és virslit, a hűtőből a lilahagymát, majd az öntettel együtt alaposan összekeverem.
8. A főtt tojásokat félbevágva a tetejére teszem, aprított petrezselyemmel díszítem.
9. Tálalásig hagyom, hogy a hűtőben jól összeérjenek az ízei.
10. Pirított kiflikarikákkal vagy apró sós süteménnyel kínálom.
A Finom & nőies oldalát már a Facebookon is megtalálod.
Gyere olvasgatni, kedvelni, beszélgetni!