Kedvelj minket a Facebookon!

EGYSZERŰ SÓS

Bejglimérgezés esetére…

 

 

A karácsonyi süteményhegyeken átrágva magunkat, már a szilveszteri partira készülődve hasznos lesz egy pofonegyszerű sós recept.

A megadott mennyiségből az utolsó képen látható tállal lesz, lehet, hogy érdemes egyből duplázni? :)

Az 1 recept 4 aprósüteményt nagyon kedveltétek, így most is több változatot készítünk ugyanabból a tésztából. Látványos és időtakarékos!

 

Hozzávalók:

 

250 g liszt, nekem ebből 100 g teljes kiőrlésű

250 g túró

250 g vaj

1 csapott evőkanál sütőpor

1 csapott evőkanál só

 

Tetejére:

reszelt sajt, lehet füstölt is

köménymag

napraforgómag, tökmag, mák, szezámmag

kurkuma, füstölt paprika

1 tojássárgája, 2 evőkanál tej

 

 

Elkészítés:

 

1. A liszthez keverem a sót és a sütőport, majd elmorzsolom a felkockázott vajjal.

2. Hozzáadom a túrót, és alaposan összegyúrom, cipót formálok belőle.

3. Letakarva a hűtőbe teszem legalább 1 órára.

4. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. A tésztát 4 felé vágom, egyesével ujjnyi vastagra nyújtom. Figyelem, nagy a csábítás, de ne legyen vékonyabb!

5. A kinyújtott lapot megkenem a tejes tojássárgával, megszórom, amivel szeretném, kiszaggatom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Nem nő meg nagyon, kis helyet hagyok köztük.

6. Kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm a kis formákat.

 

Én most a következő változatokat készítettem:

 

-klasszikus sajtos rúd: egy lapot megszórtam reszelt sajttal és köménnyel, és felcsíkoztam

-a másodikból mákos-szezámos csillagok lettek

-egy lap tökmagos-füstölt paprikás is készült

-a negyedikhez összekevertem 1 mokkáskanál kurkumát, szezám- és napraforgómagot, ezzel szórtam meg.

-minden lap kiszaggatása után félretettem a hulladék darabokat, végül ezt összegyúrtam, kinyújtottam, és magvas-sajtos pogácsa lett belőle.