Kedvelj minket a Facebookon!

1 RECEPT – 4 APRÓSÜTEMÉNY

Hangolódás, várakozás, készülődés

 

 

Advent első hetében érdemes végiggondolnunk az ünnepi menüt, mit szeretnénk sütni-főzni. Van-e kedvünk a nagy klasszikusokhoz, beiglihez, zserbóhoz, vagy elég lenne valami kis aprósütemény, amiből egy-egy szemet bármikor bekaphatunk tea vagy kávé mellé is?

No igen, de egyféle aprósütemény nem elég, és uncsi is…

Ha sosem volt időd többféle aprósüteményt sütni, ez a te recepted! Egy tésztából négy teljesen különböző sütit készíthetsz, rövid idő alatt, egyszerűen.

Lesz itt lekváros, diós, marcipános, csokis csemege, sőt, a sort te magad is folytathatod, hisz csak a fantáziánk szab határt az alkotásnak! Lássuk hát!

 

 

Hozzávalók:

 

250g liszt, ebből én 100g teljeskiőrlésűt használtam

50g darált dió

150g vaj

80g cukor vagy édesítőszer

1 evőkanál vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál sütőpor

1 tojás sárgája

 

kétféle, kicsit sűrűbb lekvár

1 tábla étcsokoládé

pár szem egész mandula

1 csomag kész marcipán massza

díszítő cukor

porcukor + vaníliás cukor

 

Elkészítés:

 

 

1. A lisztet elkeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a vajjal. (Ezt több részletben az aprítógépben is végezhetem.)

2. Hozzáadom a cukrot, vaníliát, diót és a tojás sárgáját, és gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrom, majd folpackkal letakarva a hűtőben pihentetem legalább 1 órát, de akár egy éjszakát is.

3. A tésztát 4 részre osztom, egyszerre csak egyet veszek ki a hűtőből.

4. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.

5. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtom a tésztát, és az első lapot apró virágformával kiszúrom, lehetőleg párosan legyenek, hiszen a kis formák felét középen is kiszúrom, ezek lesznek majd a lekváros süti tetején. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket.

6. A következő tésztaadagokat ugyanígy kinyújtom, egyikből kis szívformákat, másikból nagy hópelyheket szaggatok, mehetnek a tepsire. Ha az első tepsi tele lett, beteszem a sütőbe, és 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm.

7. Az utolsó tésztagombócot ujjnyi hengerré sodrom, kb. 6 centis rudakat vágok belőle, és egy mozdulattal kifli alakúra hajtom. Ezt is megsütöm, és azon melegen vaníliás porcukorba hempergetem.

8. Kezdődhet a díszítés!

 

 

1. Hókifli

Ezzel már készen is vagyunk, a porcukorból kivéve máris elkészültek :)

 

2. Lekváros linzerkarika

A lekvárt alaposan felkeverem, hogy jól kenhető legyen. Egy teli virágformát megkenek a lekvárral, és egy lyukas virágot a tetejére ragasztok. Kis porcukrot kap majd a tetejére.

 

3. Mandulás-marcipános szívek

A marcipánt porcukorral szórt deszkán kinyújtom 3-4 mm vastagra. Apró szíveket szúrok ki belőle, annyit, ahány tésztaszív van. Egy-egy tésztaszív-alapot megkenek lekvárral, és ráillesztem a marcipánt. Vízfürdőn megolvasztom az étcsokit, a szíveket félig belemártom, és egy-egy egész mandulával díszítem. Sütőpapírra teszem megszáradni.

 

4. Hópelyhek

A hópelyhekre az olvasztott csokival vonalakat húzok, és azonnal szórócukorral díszítem.

 

+ 1 ötlet:

Gasztroajándék

 

Az aprósüti a gasztroajándékok klasszikusa, finom, szép, dekoratívan csomagolható. Ki ne szeretné?! Ajándékozzuk bátran, örömmel!