2024-12-25 17:29
Jelenleg online: 6 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Szilvás - almás tejpite
Tudom ám, hogy vannak, akiknek a rendes pite csakis édes lehet, és őket a múltkori gombás változattal nem tudtam meghatni, hozok nekik most egy gyors édeset: almával, szilvával, fahéjjal, vaníliával, mindenféle jóval :)
Ez egy egyszerű, „összedobom, megsütöm” pite, még a mérleget sem kell elővenni hozzá, bőven elég, ha van egy evőkanál kéznél. Így bármelyik hétköznap este is nyugodtan nekiállhatunk, amikor csak úgy ennénk valami édeset.
Megmenthetjük benne azokat a feledésbe merült, maradék gyümölcsöket, amik már nem csábítanak friss fogyasztásra. Piténk annál finomabb lesz, minél többféle gyümölcs kerül bele, egy-két szem alma, körte, néhány szilva, marék áfonya, mind jöhet!
Hozzávalók, 26 cm-es piteformához
5 evőkanál liszt, 1-2 kanállal lehet teljes kiőrlésű is benne
3 evőkanál cukor vagy édesítőszer
1 evőkanál vaníliás cukor
2 tojás
1,8 - 2 dl tej
őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
50 g vaj a forma kikenéséhez
porcukor a tetejére
2 nagy alma
6 szem szilva
Elkészítés
1. A gyümölcsöket megmosom, meghámozom, kimagozom, és 1-2 centis kockákra vágom.
2. A pitesütő alját alaposan kikenem a vajjal, az oldalán elég a vajas ujjaimat végighúzni. :)
3. A gyümölcsöt a formába teszem, egyenletesen elosztom, megszórom fahéjjal.
4. A cukrot és a tojást kézi robotgéppel vagy habverővel habosra keverem, belereszelem a citromhéjat, majd felváltva hozzáadom a lisztet és a tejet. Palacsintatészta sűrűségű legyen.
5. Ráöntöm a masszát a gyümölcsre, és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütöm. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben alufóliát dobok rá.Egy villát a közepébe szúrva ellenőrzöm, hogy megsült-e.
6. Még melegen megszórom porcukorral.
7. Tapasztalat: Szépen szeletelni csak hidegen lehet, melegen inkább kanalas süti lesz belőle :)
+ 1 ötlet: villám-verzió
A gyümölcsöt kiolajozott serpenyőbe dobom, ráöntöm a masszát, és fent sütöm meg a tűzhelyen, mint egy vastagabb palacsintát.
Figyelem! Ekkor a fenti alapanyag mennyiséget érdemes negyedelni, és kisméretű serpenyőben, egyszemélyes desszertként, adagonként elkészíteni, így biztosan átsül majd. Kis porcukor jól áll neki!
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)