2024-12-25 17:40
Jelenleg online: 16 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Fűszeres, sült új-répa
Az új-zöldségek zsenge íze csak most, tavasszal élvezhető.
Egész évben nem lesz már ilyen harsogó, életteli.
Ilyenkor érdemes minimál-főzéssel minél többet megőrizni ebből a finom frissességből.
Ez a fogás remek választás vacsorára, jelige: könnyű&finom!
Érdemes kipróbálni, hogy az édes-fűszeres répák mellé milyen jól illik a natúr saláta.
Persze bővíthetjük öntettel, sőt, köretként bulgurral is.
Hozzávalók 2 személyre:
1 csokor új répa, 2-3 új fehérrépa, zölddel együtt
3 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál méz
1 citrom héja, kevés citromlé
1 kávéskanál só, pár tekerés bors
csipet chili és őrölt koriander
darabka fetasajt (elhagyható)
egy kis marék magkeverék, ami van éppen: szezám, napraforgó, lenmag, dió, stb.
2 marék salátaféle, vadnövények, ehető virágok
Elkészítés:
1. A répákat alaposan megmosom. A vékonyabbak egyben maradhatnak, a vastagabb darabokat hosszában kettévágom, én egy kis szárat is hagyok rajtuk, úgy még szebbek.
2. Az olívát elkeverem a mézzel, citromlével és a fűszerekkel.
3. Sütőtálba rendezem a répacsíkokat, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan átforgatom benne.
4. 30-35 percig sütöm 180 fokon. Nem baj, ha picit roppanós marad! Ha nagyon pirulna, alufóliát dobok rá a sütés alatt, de a végén mindenképpen leveszem, hogy szép színt kapjon.
5. Közben előkészítem a tálakat, körítem a változatos salátalevelekkel, virágokkal.
6. A megsült, picit átpirult répákat mellé rendezem, meghintem petrezselyemmel, rászórom a morzsolt fetát, reszelt citromhéjat és a magvakat.
7. Hopp, már kész is van :) Jó étvágyat hozzá!
Hasonlóan egyszerű tavaszi vacsora lehet az ínyenc reteksaláta eperrel vagy a mini cukkini falatok.
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)