Kedvelj minket a Facebookon!

Spárgát minden napra!

Tejszínes tagliatelle

 

Hű, én ilyenkor minden nap spárgát ennék… és eszem is! :)

Ma például ezt az isteni tésztát dobtam össze magamnak ebédre.

 

Megfigyeltétek, hogy a spárga szinte csak a szezonjában kapható?

Ezt a rövid időszakot pedig alaposan ki kell használni!

 

Hiszen nincs belőle mirelit, nincs télen messze földről ideszállított… igaz, van konzerv, de hát… azt hiszem, marad ez a 3-4 hét nekünk, spárga-rajongóknak.

Úgyhogy siessetek, vegyetek gyorsan egy köteggel, a zöld változatot még hámozni sem kell, pillanat alatt kész lesz!

 

 

Hozzávalók 1 főre:

 

5-6 szál spárga

2 szelet jóféle füstölt sonka

fél deciliter tejszín

2 boglya tagliatelle (más tésztával is finom lesz)

1-2 evőkanál fehér bor - nem elhagyható! :) 

só, bors, szerecsendió

1 evőkanálnyi zöldfűszer, ami éppen kéznél van

 

 

Elkészítés:

 

1. Felteszem a tésztavizet. Ha forr, majd beledobom a tésztát.

2. Addig a spárgák végét letöröm, a sonkát felkockázom, a zöldfűszert kissé felaprítom.

3. Egy akkora serpenyőben készítem, amibe az egész belefér majd. Kis olajon vagy vajon megpirítom a sonkát, ha kész, kiveszem.

4. A visszamaradt zsiradékon megpárolom a spárgát: egészben beleteszem, picit sózom, és pár percig rázogatva pirítom, csepp vízzel párolom. Nem kell teljesen megpuhulnia, maradjon roppanós. Ezt is kiveszem a sonka mellé.

5. A serpenyőbe öntöm a bort, megkeverem, majd a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem, és már mehet is vissza a spárga és a sonka fele.

6. A közben kifőtt tésztát rögtön a mártásba szedem, nem kell leszűrni, az a jó, ha 1-2 evőkanálnyi főzővíz is megy vele.

7. Összeforgatom, és azonnal tálalom. Tetejét megszórom a maradék sonkával és némi zöldfűszerrel.

 

Ha szereted a tésztát, olvasd el ezeket is:

 

gyors spagetti padlizsánnal 

tejszínes tavaszi gombával és zöldborsóval 

 

Finom & nőies már a Facebookon is!

Gyere Te is, a Tavaszról olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)