2024-11-23 20:29
Jelenleg online: 8 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Tejszínes tagliatelle
Hű, én ilyenkor minden nap spárgát ennék… és eszem is! :)
Ma például ezt az isteni tésztát dobtam össze magamnak ebédre.
Megfigyeltétek, hogy a spárga szinte csak a szezonjában kapható?
Ezt a rövid időszakot pedig alaposan ki kell használni!
Hiszen nincs belőle mirelit, nincs télen messze földről ideszállított… igaz, van konzerv, de hát… azt hiszem, marad ez a 3-4 hét nekünk, spárga-rajongóknak.
Úgyhogy siessetek, vegyetek gyorsan egy köteggel, a zöld változatot még hámozni sem kell, pillanat alatt kész lesz!
Hozzávalók 1 főre:
5-6 szál spárga
2 szelet jóféle füstölt sonka
fél deciliter tejszín
2 boglya tagliatelle (más tésztával is finom lesz)
1-2 evőkanál fehér bor - nem elhagyható! :)
só, bors, szerecsendió
1 evőkanálnyi zöldfűszer, ami éppen kéznél van
Elkészítés:
1. Felteszem a tésztavizet. Ha forr, majd beledobom a tésztát.
2. Addig a spárgák végét letöröm, a sonkát felkockázom, a zöldfűszert kissé felaprítom.
3. Egy akkora serpenyőben készítem, amibe az egész belefér majd. Kis olajon vagy vajon megpirítom a sonkát, ha kész, kiveszem.
4. A visszamaradt zsiradékon megpárolom a spárgát: egészben beleteszem, picit sózom, és pár percig rázogatva pirítom, csepp vízzel párolom. Nem kell teljesen megpuhulnia, maradjon roppanós. Ezt is kiveszem a sonka mellé.
5. A serpenyőbe öntöm a bort, megkeverem, majd a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem, és már mehet is vissza a spárga és a sonka fele.
6. A közben kifőtt tésztát rögtön a mártásba szedem, nem kell leszűrni, az a jó, ha 1-2 evőkanálnyi főzővíz is megy vele.
7. Összeforgatom, és azonnal tálalom. Tetejét megszórom a maradék sonkával és némi zöldfűszerrel.
Ha szereted a tésztát, olvasd el ezeket is:
tejszínes tavaszi gombával és zöldborsóval
A Finom & nőies már a Facebookon is!
Gyere Te is, a Tavaszról olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)