Kedvelj minket a Facebookon!

NYÁRKÖSZÖNTŐ MINI-PITÉK

Gyümölcsözön

 

 

Múltkor a spárgás pitét végül egy kisebb formában sütöttem, így maradt a tésztából egy kis gombócnyi.

Nem volt szívem kidobni, inkább apró kosárkákat készítettem édes-gyümölcsös töltelékkel, és pár szem kesudióval bolondítottam meg.

Nagyon jól tettem, finom és csinos nyári desszert lett belőle!

A kosárkák megtöltése, díszítgetése jó kis kreatív elfoglaltság lehet szünidőben a gyerekeknek is. Csak a kis pitéket kell előkészíteni nekik, máris indulhat az alkotás!

 

 

Hozzávalók:

tészta, kb. 6-8 apró formához

100 g liszt, mehet bele egy rész teljes kiőrlésű is, de picit nehezebb összegyúrni úgy

1 kis csipet só

50 g hideg vaj

2-3 evőkanál jéghideg víz

tetejére:

gyümölcsök: málna, cseresznye, szeder, áfonya

lekvár

kesudió

1 csomag vaníliás pudingpor

fél liter tej

4-5 evőkanál cukor

 

 

Elkészítés:

 

1. A lisztet összekeverem a sóval, felkockázom a vajat és összemorzsolom. (Ha van aprítógép a háznál, abban egy pillanat alatt kész is van.)

2. A vizes homokszerű morzsalékot tálba teszem, és apránként adagolva a hideg vizet, gyorsan összeállítom a tésztát. Folpackkal letakarva a hűtőbe teszem fél órára.

3. Közben megfőzöm a pudingot, lefóliázom, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és félreteszem.

4. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, a formáknál kicsit nagyobb köröket szaggatok belőle, és kibélelem velük a kosárkákat.

5. Villával megszurkálom a tészta alját és oldalát is körben, hogy ne púposodjon fel, majd rácsra vagy tepsire téve a formákat, 180 fokon, kb. 12-15 perc alatt megsütöm.

6. Míg sül, megmosom a gyümölcsöket.

7. A vajas tészta könnyen kiugrik a formából, ezért nem kellett kikenni-lisztezni sem.

8. A kissé lehűlt kosárkákba 1-1 teáskanál lekvárt teszek, erre pudingot kanalazok úgy, hogy egy pici pereme maradjon.

9. Dugig töltöm a gyümölcsökkel, és 1-2 szem kesudiót illesztek közéjük.

10. Kis fátyol porcukor nagyon jól áll nekik :)