Kedvelj minket a Facebookon!

MEGHÍVÓ UZSONNÁRA

Tél végi gyümölcskenyér

 

 

A gyümölcskenyér igazi tél végi sütemény, tele aszalt gyümölccsel, diófélékkel, hisz mostanra már az almák is elfonnyadtak, a narancsok is szárazabbak, a friss tavaszi gyümölcsök pedig még fényévekre vannak tőlünk.

Bármilyen maradék aszalt gyümölcsöt, magot elsüthetsz benne, de simán mazsolával-dióval is finom lesz. Nekem most nem volt itthon, de apríthatsz bele pár kocka étcsokit, vagy marcipánt is.

Ne ijedj meg, a leírás hosszú lett, mert minden fázist pontokba szedtem, de az egész nem több bő fél óránál!

 

Én egy régi őzgerinc formában készítettem, de bármilyen hosszúkás formában, sőt, kuglófsütőben is működik. Keresd elő a Nagyi régi kávéskannáját, és hívj meg valakit egy finom tél végi uzsonnára!

 

Hozzávalók:

 

4 tojás

5 púpozott evőkanál rétesliszt + pár evőkanál finomliszt

5 csapott evőkanál cukor

80 g olvasztott vaj + pár gramm a vajazáshoz

1 teáskanál sütőpor

85 g aszalt gyümölcs: pl. szilva, sárgabarack, mazsola, meggy, datolya, áfonya, kandírozott gyömbér, citrom- és narancshéj, esetleg puha zselécukor stb.

85 g magféle: pl. dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió stb.

 

 

Elkészítés:

 

Jó tanács:

Olvasd végig a receptet, és készíts mindent elő!

A piskótaféléknél nincs idő közben bogarászni. :)

 

1. Mindenhol egyenletesen kivajazom a formát, és szórok bele 2 evőkanál finomlisztet. Körberázogatom a formán, fedje be alaposan.

2. Kimérem a lisztet, és elkeverem a sütőporral.

3. Kimérem külön-külön a magokat és az aszalványokat, kissé felaprítom és 1-1 evőkanál finomliszttel megszórom mindkettőt, így nem süllyednek majd le a tészta aljára.

4. Felolvasztom a vajat, és hagyom kicsit hűlni.

5. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.

6. Egy jó nagy keverőtálba teszem az egyesével felütött tojásokból a fehérjét. A sárgákat egy pohárban tárolom.

7. A fehérjéket konyhai robotgéppel magas fordulatszámon habosra verem, mikor már fehér, kanalanként hozzáadom a cukrot, és fényes, kemény habbá verem. Akkor jó, ha fejreállítva az edényt, a hab a tálban marad :)

8. Most a legalacsonyabbra kapcsolom a habverőt, és hozzákeverem a tojássárgákat is.

9. Ehhez a habhoz fogom adagolni a lisztet, 3 részben: 2 kanál lisztet a habra hintek, plusz 1-2 kanál vajat öntök rá, és nagy mozdulatokkal, alulról, laposan néhányszor átforgatom, összekeverem. Ezt ismételem meg háromszor, míg a liszt elfogy. Rugalmas, habos, levegős tésztát kapok.

10. Végül lazán beleforgatom a gyümölcsöket, magvakat.

11. A formába öntöm, és 20-25 percig sütöm 180 fokon. Ha hamar pirosodna a teteje, félidőben alufóliával letakarom. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e.

12. Ha kész, a formában hagyom hűlni 10 percet, majd rácsra borítom.

13. Tetejére porcukor kerül, de jól áll neki a csokibevonat vagy a cukormáz is.

 

Ha közben főzöl egy finom kávét vagy forró csokit, máris kezdődhet a békebeli uzsonna :)

 

Finom & nőies oldalát már a Facebookon is megtalálod,

ahol naprakészen követheted, hogy éppen mivel is foglalatoskodom.

Hamarosan kezdődik a húsvéti készülődés, gyere és tarts velem!