Kedvelj minket a Facebookon!

ILLATOS SZILVA RESZT

Nagymamáink elfeledett csemegéje

 

Itt egy igazán gyors befőzős recept!

Aki valamiért húzódozott az ajvar (ITT) elkészítésétől, ebbe bátran belevághat :)

 

 

Ti tudjátok, mi az a szilva reszt?

Én sem tudtam :)

Mikor elmeséltem Anyukámnak, milyen új szilvás finomságot alkottam, azt mondta:

"Ó, hát ez a szilva reszt. Nagymamáék minden ősszel készítettek."

Édes Nagymama, Dédi, hát képzeljétek, én is szilva resztet főztem!

Tulajdonképpen egy gyors gyümölcs öntetet szerettem volna csinálni, de mikor láttam, milyen szép, ahogy a szemek egyben maradnak a sűrű, szaftos szilvalében, nem zúztam össze a botmixerrel, hanem késznek nyilvánítottam :)

Mi császármorzsát finomítottunk vele, de sültek mellé is el tudom képzelni pikáns szilvamártásnak, esetleg egy csepp vörösborral.

A mennyiséget 1 kiló gyümölcshöz adom meg, ebből 3 db 2 dl-es üveggel lett, így 2-3 kilóból már befőzni is érdemes, villámgyorsan kész!

 

 

Hozzávalók

 

1 kg szilva

150 g cukor vagy édesítő (lehet több, kevesebb, a szilva érettségétől függően)

Fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 csipet őrölt szegfűszeg

 

Elkészítés

 

1. A megmosott gyümölcsöt kettéveszem, kimagozom.

2. A fél szilvákat vastag aljú fém lábosba teszem, ebben nem kap le könnyen, rászórom a cukrot, a fűszereket, és 1 evőkanál vizet.

3. Nagy lángon kezdem főzni, jól átkeverem, hogy a cukor mielőbb elolvadjon.

4. Folyamatosan keverem, míg a szilva dús levet nem enged, és jól felforralom.

5. Lejjebb veszem a hőt, a puha, nagyon érett szemek hamar szétfőnek, a többi egyben marad, ekkor már óvatosan keverem, rázogatom, hogy ne törjem össze a gyümölcsöt. 

6. Megkóstolom, elég édes, fűszeres-e.

7. Addig főzöm, míg az egész darabok is átfőnek, ez legfeljebb 15-20 perc, ekkor üvegbe szedem.

 

Hűtőben 1-2 hétig, kidunsztolva hónapokig eláll.

 

+1 ötlet: Gasztro-ajándék

 

Minden befőzés alkalmával már előre gondolok arra, hogy a finomságokat ajándékba is szeretem adni. Ezért néhány adagot szép formájú, különlegesebb üvegbe teszek, amiket később kicsinosítok, és már kész is az egyedi ajándék!