Kedvelj minket a Facebookon!

BEFŐZNI JÓ - KÉSZÍTSÜNK AJVART

 

Számomra a háztartás vezetése a hétköznapi önkifejezés egyik formája. Kedvelek mindent, ami finom és nőies, legyen az kreatív sütés-főzés, természetes szépségápolás, házi tisztítószerek vagy más praktikák. Mindezekre igazi, örömteli alkotásként tekintek, és törekvésem megmutatni ezt az örömöt másoknak is. .Gyorsan, egyszerűen, minőségit – ezt szeretném továbbadni.

Gyere, csináljuk együtt! :)

 

 

Az ajvar szerb eredetű padlizsános paprikakrém. 

Aki járt már déli szomszédainknál, biztosan evett belőle, hisz csevap, pljeskavica nem lehet nélküle, de a sültek mellé és a szendvicsekbe is ez kerül. Nagyon helyesen, hiszen ez az isteni zöldségkrém szinte elvarázsolja a grillhúsokat! Nem kérdés, hogy nekünk is kell ilyen!

Érdekes megfigyelni, hogy a térség több országában vannak rokonai, az erdélyi zakuszka, a bolgár ljutenica, a grúz adzsika mind hasonlóak az ajvarhoz.

Kapható nálunk is üveges változatban, de könnyen elkészíthetjük házilag is. Na jó, az előkészítés kicsit munkás, de igazán megéri! Grillezés végén, faszénen sütve az igazi, de sütőben is finom lesz, fogjunk hát hozzá, szezonja van!

Ahogy az erdélyi zakuszkának, vagy a magyar lecsónak, az ajvarnak is rengeteg változata van, és mindenki esküszik a sajátjára. Én is! :)

 

Így készítem:

Hozzávalók

1-2 padlizsán

8-10 kápia paprika

1-2 paradicsom

kis darab csípős paprika

1 nagy fej hagyma, lehet lila is

2-3 gerezd fokhagyma

fél-1 dl olívaolaj

1 evőkanál borecet vagy  balzsamecet

 

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat megmosom, megszurkálom, hogy ne durranjon ki, a paprikákat szintén alaposan megmosom.
  2. Sütőpapíros tepsire teszem mindet, sűrűn téve a nagy gáztepsire ráfér. Faszénen sütve persze még finomabb lesz!
  3. 200-250 fokon addig sütöm, míg a héjuk fekete lesz, ez kb. 20-30 perc, közben párszor átforgatom őket. Csipesszel egyszerűbb!
  4. A paprikákat tálba teszem, folpackkal légmentesen lefedem, a héja így könnyebben leválik majd, a padlizsán maradhat a tepsiben, várok, míg kicsit hűl.
  5. Addig a hagymát felaprítom, a fokhagymát lereszelem. Mehet rögtön abba a nagyobb lábosba, amiben főzni fogom. Megsózom, és kevés olajon elkezdem párolni. A paradicsomokat forró vízbe mártom, lehúzom a héjukat.
  6. A padlizsánok belsejét a levével együtt a lábosba kaparom, a paprikák héját lehúzom. Jöhet bele az olaj, só, kis csípős paprika. A paradicsomokat is beledarabolom.
  7. Elkezdem főzni, ha felforrósodik, takarékra veszem, majd kb. 10 perc után botmixerrel összeturmixolom.
  8. Tovább forralom lassú tűzön újabb 10 percig. Vigyázat, fortyog, fröcsköl, folyamatosan kevergetem, nehogy lekapjon!
  9. Beleteszem az ecetet, megkóstolom, ha jó az ízesítés, kis üvegekbe szedem. Akkora üvegbe praktikus tenni, ami majd egyszerre elfogy, mivel nincs benne tartósítószer, és felbontva könnyen romlik. Ebből az adagból kb. 3-4 kisebb üveg lesz.
  10. Azon melegen párnák közé, vagyis dunsztba teszem, jól betakargatom és ott hagyom kihűlni másnapig, aztán irány a kamrapolc!

Sültekhez, grillekhez, sajtokhoz kínáljuk, de finom szendvicskrém is lehet pirítóssal.

Ne felejtsünk el durvára vágott, sózott hagymát adni mellé, az igazi autentikus ízélményért!