Kedvelj minket a Facebookon!

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KUTYÁI

 

Erzsébet minden kétséget kizáróan imádta a kutyáit, akik a kastélyban is követték a gazdájukat. Kedvenceiről még külön portrékat is készíttetett, legtöbbet az ír farkaskutyáról. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy többször kapták őt lencsevégre egy-egy kutyájával, mint a szűkebb családjával. (Még a testvéreivel is többet engedte magát lefényképezni, mint a férjével vagy a gyermekeivel.) Egyik kedvenc fajtája az ír farkas volt, amelyből az első kölyköt Viktória királynőtől kapta ajándékba, és Shadow-nak nevezte el.

Valószínűsíthető, hogy a Shadow kutyanevet később más kedvencének is adta. A források szerint nem csak egy, hanem több, legalább kettő, nagyon hasonló ír farkaskutyája lehetett a királynénak. Állítólag a nagyobb kutyákat részesítette előnyben, azonban számtalan kép készült róla kistestű fajtákkal is, ezek közül ráadásul több fotokópián láthatjuk Sisit mosolyogni!

Ludwig Angerer felvétele: A királyné egyik kutyájával (1864) - Sisit svájci blúzban láthatjuk

Erzsébet fia, Rudolf főherceg a végrendeletében is megemlékezett a vadászebeiről. A kutyák iránti szenvedélyét, ahogyan személyiségének több vonását, édesanyjától örökölte, a császár ugyanis nem különösebben rajongott a kutyákért. A királyné a kutyák gondozására külön embert foglalkoztatott, aki magát a királyi ebek gondozójának hívatta. Ez a "pozíció" az udvarban köznevetség tárgya volt, és a feladatkör betöltőjét gúnyosan "Királyi kutyamosónak” hívták.

Habár Sisi kutyáiról nagyon sok kép maradt ránk, a fotókon és festményeken szereplő kutyák nevét nem tudjuk vagy nem teljes bizonyossággal tudjuk. A lenti fényképen a királynét valószínűleg a Houseguard nevű, világos színű ír farkassal láthatjuk.

A Shadow és Houseguard kutyaneveken kívül, amelyeket valószínűleg több kutya is örökölt, más elnevezéseket is ismerünk: Dragon, Roma, Fanton, Morphy, Hamlet (Erzsébet nagyon szerette Shakespeare drámáit, különösen a Szentivánéji álmot.) és Platho. Sisi két kedvenc kutyáját, egy Shadow és egy Platho névre hallgató ebet, a Gödöllői Királyi Kastély kertjében temettek, el egymás mellé. A sírkövekről fotó is fennmaradt. Sajnos, Platho sírköve a kastély hányattatott évei során eltűnt, de 2010-ben egy rekonstruált sírkövet helyeztek el az eb eredeti nyughelyén.

Emil Rabending felvétele a királynéról, aki valószínűleg Hauseguard nevű kutyája társaságában látható (1865-66)

Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályvezetője a műemlékem.hu-nak elmondta, hogy a fennmaradt leírásokból lehetetlen megállapítani biztosan, milyen fajtájúak a kastélyparkban eltemetett ebek. Azt tudjuk, hogy Shadow 1875. november 21-én halt meg, Sisinek azonban két ilyen nevű kutyája is volt: a már említett ír farkaskutya és egy nápolyi masztiff. Platho 1881. október 30-án halt meg. Papházi János elmondta az előbb említett honlap újságírójának, hogy a források szép juhászkutyaként említik. (Az interjú itt olvasható)

És hogy a királyné hogyan vélekedett a kutyáiról, az az alábbi rövid idézetből is kiderül. Következzen egy részlet Erzsébet egy 1976. március 26-án kelt magyar nyelvű, angliai leveléből (ahol falkavadászatokon vett részt), amelyet a Bécsben tartózkodó Ferenczy Idának írt (eredeti helyesírással közöljük): „Mit gondolsz, hű maradt e nekem Plato, fog e nekem örülni s a régi lenni? Hányszor gondoltam rá, s vágyódtam utána. Azt tudom, hogy én őtet nagyon szeretem s alig várom visszont látni!" A "nagyon" szót Sisi aláhúzta, hogy ezzel is külön hangsúlyozza akkori kedvenc ebe iránti szeretetét. Sisi levelei Ferenczy Idához - ITT. (Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám! - Leveleskönyv, 92. oldal)

A Gödöllői Királyi Kastély egyik muzeológusával nemrég készült egy igazán érdekes, körülbelül 5 perces interjú egy rövid film kíséretében arról, hogy Erzsébet királyné a lovait és a kutyáit is imádta. Az interjú az M1 - Kék bolygó című műsorában került vetítésre, a filmet a HIRADO.HU weboldalon, ITT lehet megnézni.

Platho és Shadow helyreállított sírkövei - Erzsébet királyné (Szabó Dóra) két udvarhölgyével  © Gödöllői Királyi Kastély

A legfrissebb, Erzsébet királyné életével kapcsolatos írásokról itt értesülhetsz: Facebook – ERZSÉBET KIRÁLYNÉ

In EnglishTHE EMPRESS LOVED HER DOGS​

A cikkem 2015.11.26-án jelent meg először Az igazi Sisi című weboldalamon.

Felhasznált irodalom:
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Erzsébet Királyné Fórum 
Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám! - Leveleskönyv, 92. oldal
Visszakapják sírkövüket a kedvenc ebek: ITTSISSI MEMORIAL” KLUBKIÁLLÍTÁS Gödöllőn (Magyar Ír Farkasagár Egyesület) 
Koronázási Hétvége (a rövid felvétel utolsó pillanataiban láthatjuk a “királynét”, vagyis Szabó Dórát az ír farkassal):