Kedvelj minket a Facebookon!

NYÁRI PITE PIROS GYÜMÖLCSÖKKEL

Sütés nélkül!

 

Hát ezt jól megjártam… elmeséljem?

…itt ez a szép ribizli, maradt még pár szem meggy is, de jó lenne egy klassz pite, fehér krémmel, piros gyümölcsökkel a tetején, hmmm… na de várjunk, hány fok is van??? Ilyen melegben nem létezik, hogy bekapcsolom a sütőt… Ó, és ha elromlik a ribizli, a meggy is már a végét járja, most mit tegyek? …legyen akkor sütés nélküli…

Hát lett. Persze az új, kivehető aljú formámat is pont most kellett kipróbálni.

Röviden: be is tudtam tenni, ki is tudtam venni, de szépen szeletelni, azt már nem! Sok volt-e a krém, nagy volt-e a meleg, nem tudom, de a végét kanállal szedtük.

Mivel úgy egyébként isteni lett, megosztom veletek, akinek van ilyen formája, hátha ügyesebb lesz, én a magam részéről ezt a pitét ezentúl pohárban készítem! :)

 

 

Hozzávalók

 

kb. 22 cm hosszú, kivehető aljú formához, vagy 4-6 pohárhoz

1 csomag zabkeksz

60 g vaj, konyhapultra kitéve

2 nagy pohár 20 %-os tejfölből készült alapkrém 

4-6 evőkanál porcukor

1 evőkanál vanília kivonat

1 kezeletlen citrom reszelt héja

6-8 mentalevél

kb. 200 g ribizli

kis marék meggy

1 evőkanál piros gyümölcsből készült lekvár

 

 

Elkészítés

 

1. A kekszet és a puha vajat egy tálban vagy az aprítógépben morzsásra keverem, és a tortaforma aljába nyomkodom. Beteszem a hűtőbe fél órára, hogy a vaj lehűljön és megszilárduljon a kekszalap.

2. Ha pohárkrém lesz belőle, nem kell vaj sem, csak összetöröm a kekszet apróra.

3. A tejfölből előző este lecsepegtetett alapkrémet készítek, és most ezt ízesítem a porcukorral, vaníliával, citromhéjjal és az aprított mentalevéllel.

4. Kimagozom a meggyet, a ribizlit összekeverem a lekvárral, hogy ne guruljon szanaszét majd.

5. A krémet a kekszalapba töltöm, a ribizlit a tetejére halmozom, közé illesztgetem a meggy szemeket.

6. Pohár esetében ugyanígy rétegezem, alulra keksz jön, erre a krém, majd a gyümölcs.

7. Újra hűtöm 1 órát.

8. Alulról felfelé nyomva kiemelem a forma alját a pitével együtt a keretből, és izgulok, hogy sikerüljön szépen felszeletelni. A poharakat csak lazán kiosztom, semmiképpen nem szeletelem :)