2024-12-25 18:04
Jelenleg online: 11 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Itt a farsangfarka!
Hetek óta farsangi fánkot eszem – gondolatban.
Hol ezért, hol azért maradt el a megvalósítás, most azonban nincs már mire várni, hisz hamarosan vége a farsangnak!
Ezt a pár utolsó napot nevezik farsangfarkának is, ez a karneválok ideje, még egy nagy dúskálás, eszem-iszom a húsvéti böjt előtt.
Fánkot sütni nem nehéz, csak sokáig tart :)
Többek között azért, mert a receptek többsége hatalmas mennyiségekkel dolgozik, 25-30 vagy még több darab is lesz belőlük. Kisütni is egy örökkévalóság, ráadásul a fánk csak frissen jó, de hát ki merne annyit megenni belőle egyszerre? :)
Íme egy kisebb adag, ami pár perc alatt megsül, így az olajszag sem kibírhatatlan.
Hozzávalók, kb. 10-12 darabhoz:
200 g finomliszt
20 g cukor
20 g olvasztott vaj
1 dl langyos tej
1 tojássárgája
10 g élesztő
1-2 evőkanál rum (kevésbé szívja be a fánk az olajat, ha nincs, el is maradhat)
icipici só
a sütéshez olaj
Elkészítés:
1. Felfuttatom az élesztőt a langyos tejben, a cukorból is teszek hozzá egy csipetet.
2. Közben a többi hozzávalót a vaj kivételével egy nagyobb tálba mérem, majd beleöntöm a felhabosodott élesztős tejet is.
3. Következik a dagasztás: az az igazi, ha fakanállal verjük, de a kézimixer dagasztókarjával is jó lesz. Nagyon lágy tészta lesz belőle, az olvasztott vajat csak pár perc elteltével kezdem hozzáadni.
4. Ha már szép hólyagos és elválik az edény falától, megszórom kevés liszttel, és letakarva duplájára kelesztem, 1-1,5 óra alatt.
5. Lisztezett deszkára borítom, és kézzel kilapogatom jó másfél ujjnyi vastagra. Figyelem! Ne engedj a csábításnak, ne legyen túl vékony!
6. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatom, és kis távolságra téve egymástól, abrosszal letakarva újabb fél órát kelesztem.
7. Egy nagyobb lábosban (26-28 cm) kétujjnyi olajat melegítek. Nem könnyű eltalálni, milyen forró legyen. Pici leeső darab tésztát beledobok, ha azonnal megbarnul, túl meleg, ha lassan úszkál benne, még hideg az olaj.
8. Hüvelykujjal benyomom a fánkok közepét, és azzal a felükkel teszem az olajba, ami felül volt, egyszerre 4 darabot, és 1-2 percig fedő alatt sütöm közepes lángon. Ha már szép piros, megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm, ezt már fedő nélkül.
9. Papírtörlőre szedem őket, és még melegen megszórom porcukorral.
10. Azonnal tálalom, klasszikusan baracklekvárral. A tojás megmaradt fehérjéjéből 2-3 evőkanál porcukorral, pár csepp málnaszörppel vagy 1 evőkanál lekvárral alaposan felverve finom hab készül, ezt is mellé adom.
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)