2024-11-23 18:46
Jelenleg online: 21 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Ezt ne hagyd ki!
Megérett a szilva a kertben, sok is, finom is, esszük napszámban.
De még így is marad, ami sürgős feldolgozásért kiált: készítek belőle idén is szilva resztet, az bevált, szerettük.
Tervbe vettem egy szilvás pitét is, és persze, egy jó szilvaleves nélkül sem telhet el a szezon, de azt most alaposan „újragondoltam” :)
Hű, ez a leves! Nekem nagyon ízlett!
Pedig szinte semmi nincs benne, de ami mégis… el sem merem árulni, mi az :)
Cékla… igen cékla! Csak egy kevés, ne félj tőle!
Vegyél kész, főtt céklát, így a leves 15 perc alatt kész… és újabb 15 perc alatt el is fogy :)
Olyan szép bíbor színe lett, hogy még tejszínt sem volt szívem hozzáadni, és nem is hiányzott belőle.
Amit viszont nagyon ajánlok, az a reszelt citromhéj és pici chili a tetejére, ettől lesz a különleges színhez méltóan különleges az íze is.
Igazán csak egy csepp maradt belőle, de azon pont leteszteltem, hogy hidegen is isteni, szinte desszert kategória. Muszáj megkóstolnod!
Hozzávalók 4 személyre
70-80 dkg szilva
1,2 liter víz
1-2 db közepes méretű főtt cékla
6-8 dkg cukor, vagy édesítő, a szilva édasségétől függően
fél csipet só
késhegy fahéj, lehelet szegfűszeg
reszelt citromhéj
pár morzsányi chili
Elkészítés
1. A megmosott, kimagozott szilvát felteszem a vízzel főni.
2. Hozzáadom a cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget.
3. Mire felforr a víz, szinte meg is puhul a szilva. Beledobom a felaprított céklát és botmixerrel pépesítem.
4. A cékla kis szálait nehéz teljesen pürésíteni, ezért érdemes egy ritkás lyukú szita-szűrön átpaszírozni az egészet. Ez az elkészítés 10 percét 15-re növeli :), de lágyabb, és sűrűn krémesebb lesz a végeredmény.
5. Tálaláskor citromhéjat reszelek rá, és pici chilivel teszem még különlegesebbé.
A szilvás pitéről a jövő héten olvashatsz majd!
Ha szívesen néznél több fotót, vagy bepillantanál a receptkészítés kulisszatitkaiba,
kedveld a Finom&nőies Facebook oldalát.