Kedvelj minket a Facebookon!

KIS NYÁRI LECSÓHATÁROZÓ

 

Szeretjük azt gondolni, hogy a lecsó színtiszta magyar étel, afféle hungarikum, talán még a világörökség része is :)

Pedig, ha jobban megnézzük, sok hasonlót találunk szerte a világban.

Vegyük csak sorra: a közel-keleti shakshuka, a szerb djuveč, a török menemen, az olasz peperonata, a francia ratatouille, az andalúz alboronía mind-mind a mi magyar lecsónk unokatestvérei.

Mind finom, érdemes megismerkedni velük! 

 

 

Az alap-lecsó a hagyma-paprika-paradicsom hármasa.

Nézzük, mi minden kerülhet bele még ezeken kívül:

 

shakshuka: sok petrezselyem, római kömény és egészben beleütött tojások

djuveč: padlizsán és belefőtt rizs 

menemen: egészben beleütött vagy felvert tojás, kömény és paradicsompüré

peperonata: olívaolaj, piros, sárga és zöld színű paprikák, fokhagyma és bazsalikom, olajbogyó, kapribogyó

ratatouille: olívaolaj, padlizsán, cukkini, fokhagyma és petrezselyem

alboronía: olívaolaj, padlizsán, cukkini és sütőtök

lecsó: zsír vagy szalonna; tarhonya, rizs vagy nokedli; tojás vagy kolbász

 

Az izgalmas gasztro-kalandozás után következzen egy konkrét recept, most a francia ratatouille-t választottam.

 

Hozzávalók:

 

1 fej hagyma vagy lilahagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 padlizsán

4-5 db paprika

2 kisebb cukkini

4-5 szem lédús paradicsom

esetleg 1-2 kanál paradicsomlé

kis csokor petrezselyem

olaj

 

 

Elkészítés:

 

1. A sorrend a legfontosabb!

Egy nagy serpenyőben készítem, végig nagy lángon, esetleg közepesre véve, ha nagyon sülne. A zöldségek közt annyi szünet van, amíg a következőt megmosom, feldarabolom. Minden fázisnál átkeverem, megrázogatom.          

2. A hagymát felaprítom, 3-4 evőkanál forró olajon megfuttatom, jól megsózom.

3. Amíg a hagyma üvegesedik, megtisztítom, és apróra vágom a fokhagymát, majd rádobom.

4. Felkockázom a padlizsánt, és azt is hozzáadom. Néha átforgatom, hogy minden oldala pirosra süljön.

5. A padlizsán beszívja a zsiradékot, ezért újabb 2 kanál olajat adok hozzá, és belekarikázom a paprikát.

6. Megmosom, és héjastól 1 centis kockákra vágom a cukkinit, azt is hozzáadom.

7. Rádobom a paradicsomot, kicsire aprítva. Megrázogatom, hogy a paradicsom leve szétfolyjon, húsa szétomoljon, kis szaftot képezve az olajjal. Ha nem elég leves a paradicsom, 1-2 evőkanál paradicsomlével higítható.

8. Megszórom a petrezselyemmel.

9. Friss bagettel vagy pirítóssal tálalom.