Kedvelj minket a Facebookon!

Újévi-szilveszteri lencsesaláta

 

Lencsét márpedig muszáj enni ilyenkor!

Vagy újév napján, vagy akár a szilveszteri büféasztalról.

Ha te is unod már a lencsefőzeléket, próbáld ki idén ezt a pikáns salátát!

Előre elkészíthető, hidegen tálalható, kis munkával nagy sikert arathatsz vele :)

 

Ráadásul a belevalókat is szabadon változtathatod, az ízlésetekhez igazíthatod, vega, sőt vegán változatban is elkészülhet, többféle zöldséggel, gombával is el tudom képzelni.

Húsevők viszont kolbászfélékkel, füstölt hússal gazdagíthatják.

  

Kukkants hát be a hűtőbe, és használd fel, amit éppen találsz!

 

 

Hozzávalók, kb. 4-6 adaghoz:

 

300 g lencse

1 nagyobb vagy 2 kisebb sárgarépa

1 kis fej hagyma

4 tojás

2 pár virsli

pár szál petrezselyem

2 babérlevél

 

Az öntethez:

1 lilahagyma

2 evőkanál dobozos majonéz

3 evőkanál tejföl

2 mokkáskanál mustár

2 mokkáskanál porcukor vagy édesítő

2 mokkáskanál só

1 mokkáskanál balzsamecet, esetleg citromlé

 

Elkészítés:

 

1. A lencsét előző este beáztatom. Ha erre már nincs idő, akkor alaposan átmosom, és forró vízben hagyom állni 1-2 órát.

2. Leöblítem a lencsét, lábosba teszem a kis fej egész hagymával, a megtisztított, egészben hagyott sárgarépával, 1 evőkanál sóval, babérlevéllel. Felöntöm vízzel, hogy kb. 3 ujjnyira ellepje, és jó félóra-negyven perc alatt puhára főzöm. Ez a lencse fajtájától is függ, de ha beáztattam, akkor is kevesebb víz kell és hamarabb megfő, legjobb, ha időnként megnézem, megkóstolom. Ne főjön szét, ne égjen le! :)

3. Amíg ez készül, nagyon apróra összevágom a lilahagymát, kis tálba teszem, picit sózom és lefedve a hűtőben pácolom.

4. Megfőzöm a tojásokat és a virslit, hagyom kihűlni.

5. Összekeverem az öntet hozzávalóit a lilahagyma kivételével. Megkóstolom, utánaízesítem az ízlésem szerint.

6. Ha a lencse kész, 3 evőkanál főzővizet félreteszek, a többit leöntöm, a babért, hagymát kidobom.

7. Tálba teszem a lencsét, rá a félretett főzővizet, bele a felkarikázott répát és virslit, a hűtőből a lilahagymát, majd az öntettel együtt alaposan összekeverem.

8. A főtt tojásokat félbevágva a tetejére teszem, aprított petrezselyemmel díszítem.

9. Tálalásig hagyom, hogy a hűtőben jól összeérjenek az ízei.

10. Pirított kiflikarikákkal vagy apró sós süteménnyel kínálom.

 

A Finom & nőies oldalát már a Facebookon is megtalálod.

Gyere olvasgatni, kedvelni, beszélgetni!