Kedvelj minket a Facebookon!

A HERCEGNÉ, GEORGIANA CAVENDISH, Diana hercegnő szépnagynénje

A rajongott és ünnepelt szépség szenvedései a színfalak mögött

 

Georgiana Spencer (1757-1806), Devonshire hercegnéje a szépnagynénje volt Diana walesi hercegnőnek, aki hasonló népszerűségnek örvendett, mint neves elődje. Érdekes személyiség, akinek az életét könyvben és filmben is feldolgozták. A vásznon Saul Dibb rendezésével A hercegnő című brit életrajzi-dráma örökítette meg 2008-ban. Ki volt az az ünnepelt szépség, akit mindenki csodált, kivéve a férje? 2017. augusztus 31-én 20 esztendeje, hogy Lady Diana, az Egyesült Királyság trónörökösének, Vilmos herceg édesanyja tragikus körülmények között életét vesztette. Emlékezzünk most híresen szép néhai ősére, Georgianára, akinek hirtelen halála szintén mély fájdalmat váltott ki a környezetéből!

Képek forrása: 1. ; 2. ; 3. 

Georgiana, becenevén Gee, 1774-ben, tizenhetedik születésnapján ment feleségül Anglia egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb főurához, az akkor huszonöt éves Devonshire hercegéhez. Azonnal a korának ünnepelt szépségévé és divatdiktátorává vált, emellett a politikában is jelentős szerepet vállalt. A whig pártot elkötelezetten támogatta társadalmi helyzetét és befolyását is felhasználva. Lenyűgöző és meglepően modern személye volt a korának, de a saját gyengeségeivel is küzdött. Élete a színfalak mögött szenvedésekkel volt tele. Devonshire hercegnéjét férfiak és nők egyaránt csodálták és szerették, kivéve a saját férje.

Georgiana és férje, William házassága tipikus érdekházasság volt. A herceget nem nyűgözte le a felesége szépsége, hálószobáját más nők látogatták, sőt Georgiana barátnőjét is a szeretőjévé tette, akitől két gyermeke született.

Ráadásul a “barátnő”, Elizabeth Foster is velük együtt élt több, mint húsz éven keresztül, egészen a hercegné haláláig. A pletykák szerint Georgianának is viszonya volt vele.

 

Gee nem tud fiút szülni?

 

A hercegné három gyermeket szült a férjének, először két lányt, Georgiana-t és Harriet-tet, akiket apjuk, anyjukhoz hasonlóan semmibe vett. Georgianának gyermekei születése előtt több vetélése volt, fiúk is, ezért azt suttogták, a hercegné nem tud fiút szülni. A herceg várva várt örököse, William, csak öt évvel második lánya születése után jött világra.

Gee a gyermekeit nagyon szerette, beleértve férje egy törvénytelen lányát is, akit a házassága legelején "kapott", és a sajátjaként nevelt fel.

Két évvel fia születése után sivár házassága elől egy szerelmi viszonyba menekült: a későbbi miniszterelnöktől, Charles Greytől titokban egy lánya is született, aki Eliza Courtney nevet kapta.

 

Mi lett a sorsa Georgiana Spencer házasságon kívül született kislányának?

 

Georgiana boldogtalan házassága elől a szeretőjéhez menekült. Amikor kiderült, hogy gyermeket vár tőle, férje, a herceg, megzsarolta, hogy soha többé nem láthatja a törvényes gyermekeit, ha nem vet véget a viszonynak. Ezután, hogy eltitkolja a felszarvazást, Gee-t terhessége idejére Franciaországba küldte, újszülött kislányát pedig a szerető szüleinek a gondozására adatta. A hercegné, valószínűleg a férje tudtával és beleegyezésével, tartotta a kapcsolatot törvénytelen lányával, aki csak édesanyja halála után tudta meg, hogy a jóságos fogadott keresztanya valójában a tulajdon szülőanyja volt. 

 

A hatalmas adósság

 

A hercegné szerencsejáték szenvedélyéről és hatalmas adósságairól is híres volt. Nem vetette meg az alkoholt és a gyógyszereket sem. A férjének nem merte megmondani, hogy mennyivel tartozik.

Képen: Georgiana (Gee) édesanyjával, Margarettel

A tartozásának mértékére csak halála után derült fény, mert Georgiana rettegett elárulni. Amikor a herceg megtudta, hogy felesége 3.720.000 fonttal tartozik, a következőt mondta: “Csak ennyi?”

Valószínűleg sokkal többre számított, pedig ez ma is tetemes összeg forintba átszámítva, nemhogy két és fél évszázaddal ezelőtt.

 

Késő bánat

 

A hercegné 48 évesen egy súlyos májbetegség következtében meghalt. Halála sokkolta a környezetét, beleértve a közembereket is, akik nagy tömegben áramoltak a Devonshire-i palotájához, hogy kifejezzék tiszteletüket feléje. Lady Diana tragikus halálának a napján, 1997. augusztus 31-én szintén több ezer ember gyűlt össze Diana egykori otthona előtt.

Képen: Diana hercegnő John Travoltával

Meglepő módon a herceg viselte a legnehezebben felesége elvesztését, akihez az azt megelőző években került igazán közel, mondhatni, végül beleszeretett. Gyötörte a bűntudat, hisztérikus lett és bezárkózott a szobájába.

Gee halála előtt belegyezését adta, hogy a herceg feleségül vegye a barátnőt, Bess-t, de erre csak három évvel később került sor. Házasságuk a herceg öt évvel későbbi haláláig tartott. William állítólag sosem tudta kiheverni Georgiana elvesztését.

Gee érdekes életéből könyv és film is készült, magyar nyelven A hercegnő címmel, amellyel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy Georgiana Cavendish hercegné volt, a herceg felesége, vagyis házasság jogán került a pozíciójába. Az angol nyelv nem tesz különbséget a hercegnő és a hercegné, ugyanígy a királynő és a királyné között, így ebből ered a fordításkor gyakori félreértés. Persze, el kell ismernünk, a cím így hangzatosabb.

A HERCEGNŐ - Brit történelmi, életrajzi dráma - 2008 - Olvass többet a filmről itt: A HERCEGNŐ

Felhasznált irodalom: Amanda Foreman: A hercegnő (szépirodalmi értékű szakirodalom, tanulmány); Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire