Kedvelj minket a Facebookon!

CUKI CUKKINI

Könnyű és friss nyári ízek

 

 

Nagyon megtetszettek a piacon ezek a helyes kis gömbcukkinik, vennem kellett belőlük párat.

A jópofa formát csak megtöltve tudtam elképzelni, egyszemélyes kis adagoknak, könnyű, húsmentes változatban.

 

Végül is, az íze nem sokban különbözik a hagyományos hosszúkástól, de különleges és dekoratív. Szépen tálalható, akár egy kerti partin, büféasztalon is jól mutat.

A tölteléket tetszés szerint változtathatjuk, fűszerezhetjük.

 

Én legközelebb mentát is teszek bele :)

 

Hozzávalók 3 főre

 

3 db gömbcukkini

1 nagy fej lilahagyma

10-12 szem koktélparadicsom, vagy 3-4 normál méretű

3-4 evőkanál kuszkusz

1-1 ág rozmaring és zsálya

1 csokor petrezselyem

fél gránátalma

só, bors

 

 

Elkészítés

 

1. A kuszkuszt összekeverem egy mokkáskanál sóval, majd kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntöm, és lefedve állni hagyom.

2. A cukkinik tetejét levágom, belsejüket alaposan, csak egy vékony héjat hagyva kivájom.

3. A cukkinihéjakat és a kalapokat forró, sós vízbe teszem, a közepüket is teleöntöm, és 10-12 perc alatt megfőzöm. Ha kész, leszűröm, és letakarva melegen tartom őket.

4. Ezalatt a töltelék is elkészül: a hagymát olajon pirítani kezdem, belevagdosom a cukkinik kivájt belsejét is.

5. Pár perc után hozzáadom a négybe vágott paradicsomokat, a felaprított rozmaringot és zsályát, sózom, borsozom, és együtt párolom 5 percig.

6. Végül összekeverem a kuszkusszal, a petrezselyemmel és a gránátalma magokkal. Az így elkészült tölteléket betöltöm a cukkinihéjakba.

7. A kalapokat mellé vagy a tetejére téve azonnal tálalom.