Rovatok

Olvasósarok

Riersch Zoltán: MÁRCIUS... MÁRCIUS

Azt mondják a történészek, százhetven évvel ezelőtt is furcsa volt a tavasz. Most már tudjuk, történelmünk egyik legszebb tavasza volt. Nem az időjárása, hanem mondanivalója miatt. Európában végigsöpört a szabadság illúziója és vágya. Pestre is odaért, Párizsból, Prágából, Bécsen át. Petőfi, Jókai, Vasvári, a márciusi ifjak, és a többiek, a pesti polgárok támogatásával, a Nemzeti Múzeum kertjében beírták magukat a magyar történelem krónikájába. A Nemzeti dal, a Tizenkét pont, Táncsics kiszabadítása lavinaszerűen indította el a nem csak fikciós magyar szabadságvágy kitörését.

Olvasósarok

DICSÉRET A NŐKNEK

Erdős Attila - Art díjas író, költő verse

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET FARSANGI KALANDJA - Megcsalta a császárt?

Erzsébet egészen fiatal korától kezdve bárhol is megjelent, a figyelem középpontjába került. A császárné még a negyvenes éveiben is csodálatos, fenséges és megközelíthetetlen tüneménynek számított a bálokon. Külsejére igencsak híú volt, így nagyon foglalkoztatta, mit gondolnak róla az emberek, hány évesnek tartják, szépnek találják-e őt. Ez a kíváncsiság odáig vitte őt 1874 farsangi időszakában, hogy húshagyókedden pazar álruhában és arcát, nyakát, haját maszk mögé rejtve, sűrűn elfátyolozva elment a Musikvereinssaalban (a Zeneegyesület nagytermében) rendezett maszkabálra, amely főleg az arisztokraták és a módosabb nemesek számára került megrendezésre...

Olvasósarok

A KEZEK

Kanizsai József, Arany Nívódíjas író 

 

A férfi szép lassan bandukolt a kétsávos úton. Az utat borító sűrű, tejfehér köd nem ütött el a bőre színétől, amely körbe zárta.

Nem volt nagy forgalom, néha szembejött vele egy-két gyerek, fiú, néha egy kislány, mind nevetve integettek neki. Vajon hova mehetnek így felügyelet nélkül, morfondírozott magába.

Persze előfordult, hogy pár férfi és nő, ritkán gyerek is elszáguldozott mellette.

Olvasósarok

Télkiűzetés

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő

 

Letudtuk az idei farsangot. Elégettük a tél szalmabábuját…

A vasárnapi, a mohácsi busójárás, az egyéb helyeken elégetett - telet jelképező szalma-bábuk , a fatönkhúzások, az utolsó maszka, - alapítványi, és egyéb bálok letudtával kifejeztük igényünket a tavasz eljövetelére. Bár nem volt olyan kegyetlen az idei tél, mint az előző, - elég volt belőle.

Jöjjön a kikelet, nyíljon a tavaszi kikerics és az ibolya – ha már két héttel ezelőtt a Teremtő belekóstoltatott bennünket a hóvirágos tavaszillatba.

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KASTÉLYA GÖDÖLLŐN

Az 1867-es koronázás alkalmából a magyar állam megvásárolta, és a királyi családnak adta a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, remélve, hogy a királyi pár többet időzik majd hazánkban. Tudták, hogy Erzsébet már kiszemelte magának, amikor először járt Gödöllőn egy évvel azelőtt: A kastély lovardájában hadikórházat rendeztek be a königgrätzi csata után (königgrätzi csata: 1866. július 3.), és ide látogatott el a királyné. Mondta is a férjének, Ferenc József császárnak, hogy nagyon szeretné megvásárolni az addigra már felújítandó állapotúvá vált kastélyt és a birtokot, azonban a király a (porosz-osztrák) háború utáni költségvetésből nem tudta feleségének teljesíteni eme óhaját.

Olvasósarok

SENKI SEM KÖLTÖZIK JANUÁR ELSEJÉN

Senki nem költözik január elsején. Kinek jutna eszébe kialvatlanul, ónos esőben, tükörjeges járdán bőröndöket cipelni? Nekem. Egyszer. Egy fiúnak hála, egy fekete szeműnek. Nagy sietve foglalót kellett tennem a legelső szobára, amit aznap kiadásra hirdettek, olcsón. Régi bérház, a Rumbach Sebestyén utca ortodox, „kis zsinagógájának” szomszédságában, ami bedeszkázott ablakaival, omló vakolatával is büszke némasággal vetette meg Dohány utcai nagy testvérének modern hívságait. Kis lakás a harmadik emeleten, járdára néző egyetlen ablakkal, udvari gangra nyíló bejárattal. Ha kihúztuk az ágyat, megtelt a szoba. Hárman aludtunk, benne, lányok. “Te is érzed a bolygó lelkeket a lámpa körül?”

Olvasósarok

FRIZURA

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő

Közeleg az év utolsó napja. Kinek még nem volt eddig ötlete, kérdések között hánykolódik: Hol is töltsem a szilvesztert? Ha igen, és megvan a hol, mit is vegyek fel, milyen legyen a frizurám?

Olvasósarok

AZ ÖTVEN ÉVES KARÁCSONYFA

Hétköznapokon, egyszerű szövőgyári munkáslányként nadrágban járt, és télen gyapjúsálba bugyolálta a fejét, de karácsony előtt mindig átváltozott.

37 évesen, abban az időben vénlánynak csúfolták, de akkora szíve volt, amibe belefért négy keresztgyerek, a húgai fiacskája és három kislány. Élt-halt értünk. S minden karácsonyon varázsolt. Komolyan!

1966-ot írtunk...

Olvasósarok

M. Kovács Ildikó: Frontkarácsony

A félig leszakadt ajtót félrehúzva beléptek a templomba. Égett gerendák, megroggyant padok között haladtak a szentély felé. Az oltár fölött ülő fej nélküli Mária szobor még mindig ölelésre tárta karjait, szinte hívta a két katonát. A hadnagy térdre borult, a sérült szobrot nézte. Magában számolgatva döbbent rá, hogy egyrészt karácsony van, másrészt lehet, hogy már megszületett a gyermeke.

Olvasósarok

Riersch Zoltán: Az ádámi múlt romjai között

A júdeai csendes éjben egy magányos csillag köszönt a tovasiető napkeletiekre. A büszke esthajnal szemében tétova volt a mosoly, az oly’ sokat látott Holdnak is Betlehem felé mutatott a fénye.

Két fehér, meg egy szerecsen után porzott az út, s az elágazásnál, még nem állt a kereszt. Mirha és tömjénillatú ruhájukba burkolózva útjuk - titok –, a mosom kezeimet későbbi átka, már akkor, minden názáreti bokrot és fát körbevett.

Olvasósarok

Erdős Attila verse: A karácsonyi harangok

Zúgjatok, zúgjatok karácsonyi harangok!
Megváltó születését kongassa érces hangotok!
Bim-bamm, bim-bamm, hívjatok misékre!
Szóljatok napkeletnek, napnyugatnak,
északnak és délnek!
Zúgjatok szent emlékének,
karácsony hajnalán és éjféli miséken.

Olvasósarok

Kanizsai K. József: Advent 2017

Az asszony felkapta a fejét a hangos kopogásra, nagyot sóhajtott majd elindult megnézni, vajon melyik hitelezője jött a követelésit behajtani. Csengő nem szólt, hiszen már az áramot is kikapcsolták náluk, a fűtés is fával történt, persze, ha sikerült fát szerezni. Férje meghalt egy balesetben, magára maradt négy gyerekkel. Már egy éve nyomorognak, egyik adósságból ki a másikba be. Nagyon szomorú karácsony elé néztek.

Olvasósarok

ŐSZI HANGULATBAN

Erdős Attila - Art díjas író, költő

Csendben állok egy kopár fa alatt, és felnézek az égre vénült bódulatban. Mintha az első nap lenne, az első, ifjú gyermeki alkalom, hogy a fák kései, ősz üzenetét elmondhatom.

Olvasósarok

ŐSZI KÖD, ŐSZI PILLANATOK

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő

Idegesítően csörög a vekker. Mint mindig, ha az éjszakai alvás egy bizonyos kor után, nyűg, hajnal felé aludtam el. Persze, hogy indulatokat vált ki a berregés. Fejem centikre kidugva a paplan alól, helyére teszem mormogásomat, s egyik szemem nyitom a másik után. A sötétítőfüggönyök árnya mögött, kintről éppen csak világlik a reggel.

Erzsébet királyné – Sisi

SZERELMES VOLT A FIATAL ERZSÉBET A CSÁSZÁRBA? A császári hálószobának nincsenek titkai, Sisi versei pedig nem hazudnak

Akármilyen fényesek és szertartásosak voltak az esküvői események, még a császár anyja, Zsófia főhercegné sem tartotta helyesnek, hogy ugyanez folytatódjon a hálószobába vezető úton is. Erzsébet még csak tizenöt és fél éves volt, amikor a császár eljegyezte. Tetszett neki Ferenc József, viszont rettegett a császárnéi kötelezettségektől. Az eljegyzés előtt még csak néhány napja ismerték egymást, és habár a császár egy életre szólóan szerelmes lett Erzsébetbe, és a legelhivatottabb csodálójává vált, kérdés, hogy a fiatal Sisi esetében mennyire lehetett szerelemről beszélni. Ez az írás erre a kérdésre is keresi a válaszokat a császárné versein és visszaemlékezésein keresztül.

Olvasósarok

ÉRTÉKEK

M. Kovács Ildikó Kláris Nívódíjas író

Soha nem gondolta volna, hogy így fog örülni ékszerei leértékelésének.

 

Az a novemberi borongós, nyálkás délután nem sok szórakozást ígért.

Lakásban tölteni az időt egy hároméves nőkezdeménnyel… nem kis feladat.

Kínjában találta ki, hogy tegyék azt, ami neki kislánykorában kedves időtöltés volt –  nézegessék az ékszergyűjteményt.

Múzeumok, kiállítások és programok

A KIS HERCEG ÉLETRE KEL - BARCSIK VALI KONCERTJE

Olvasósarok

GYERTYÁK FÉNYÉBEN

Október végén, november elején a természet színeinek palettáján domináns a megfakult okker és a vizes rozsdabarna. Az idei vénasszonyok nyarának talán utolsó harmadának napjait éli, nyüstöli a huszonegyedik századi dél – zalai. Odakinn erőlködik a Nap, de langyos melege, kopott fénye messze van már a nyári hétágtól. A Vásárcsarnok környékén mintha temetésre készülnének a városlakók. Majd’ minden ember kezében ott a virág, a mécses és a koszorú. Meg – megállnak, s beszédbe elegyednek egymással az ismerősök, még az ismeretlenek is. – Emlékszel? Hogy is volt? Tudod, már egy éve, hogy elment!

Olvasósarok

KI TUDJA, MIT HOZ A JÖVŐ?

Másnap az iskolában Júlia annak ellenére, hogy igyekezett mindent úgy csinálni, a tízórai szünetének idején nem tudta megállni, hogy Sztálin és Rákosi Mátyás képét eltávolítsa a falról. A gyerekek ezt tudomásul vették, azonban Tompáék Pista fia, akinek tenyérbe mászó képe sokszor okozott gondot a tanítónőnek, nem hagyta ezt annyiban. Tanítás után nem sokkal Tompa Elemér már a tanteremnél állt.

- Milyen jogon veszi le a képeket a falról? Ez rendszerellenes! - üvöltötte, miközben öklét rázta a nő felé.

Erzsébet királyné – Sisi

A VISSZAUTASÍTHATATLAN HÁZASSÁGI AJÁNLAT – Mi áll a tündérmese hátterében?

A tizenöt és fél éves Erzsébet és a huszonhárom éves Ferenc József találkozására a felkapott üdülőhelyen, Bad Ischlben került sor 1853. augusztus 16-án. Zsófia főhercegné fia számára bajorországi testvére, Ludovika idősebb lányát szemelte ki menyasszonynak. Ludovika lelkes, Helén nem kevésbé. Heteken keresztül dolgoznak a szabók és varrónők, hogy felkészítsék az idősebb nővért a bécsi fényes fogadásokra...

Egy olyan szerelmi történet következik, amelyet sokan ismernek, vagy mégsem? Mi volt az első benyomása Ferenc Józsefnek a kis Erzsébetről? Szerette Sisi a császárt? Mi van a tündérmese hátterében?

Erzsébet királyné – Sisi

SISI – MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG. Sisi Múzeum, Bécs

Erzsébet királyné alakját már életében is kultusz és szeretet övezte Magyarországon, amely a halálával tovább fokozódott, és az azóta eltelt több mint egy évszázaddal sem csökkent. Bármilyen meglepő ez nekünk, magyaroknak, Európa-szerte életében nem váltott ki akkora érdeklődést és csodálatot, mint tragikus halála után. A bécsi Sisi Múzeum 1994 óta várja Erzsébet császárné és királyné, közismert nevén Sisi, rajongóit és az érdeklődőket. Ma több mint háromszáz kiállított darabbal büszkélkedhet, amelyek közül 280 eredeti, Sisi személyes használatában álló emléktárgy, köztük legyezők, kesztyűk, napernyők, ékszereinek reprodukciói és egyéb értékes használati tárgyak.

Múzeumok, kiállítások és programok

HAMAROSAN ÚJRA BŐKÖZ FESZTIVÁL!

Baranya megye - csodálatos és változatos természeti adottságai ellenére -  valahogy a közelmúltig kimaradt a fesztiválozók látószögéből; az utóbbi években azonban a Fishing on Orfű és az Ördögkatlan egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Tavaly indult el nagy sikerrel a Bököz Fesztivál, amelynek célja az, hogy az Ormánság kultúráját megismertesse az ide látogatókkal.

Múzeumok, kiállítások és programok

INVITÁLÁS A NEMZETI MÚZEUMBA

A közelmúltban budapesti utazásra invitált egy kedves, ifjúkorombeli történelem tanári végzettségű barátom. Elfogadtam. Évekig éltem a Terézváros mélyén, mindig is szerettem a fővárost. A pesti, budai, óbudai történelmet. A magyar történelmet. A magyar irodalmat, képzőművészetet és építészetet.
Az ország központi agglomerációjának határán megváltozik a levegő. Közeledve az acélszürke és fehér habruhába öltözött, egykor kék Dunához, utolér valami megfoghatatlan hangulat, körbeölelnek a századok. Voltunk itt és ott. Gyönyörködtünk a patinás épületekben, a hangulatos terekben, a nyüzsgő, lüktető, pulzáló forgatagban.

Erzsébet királyné – Sisi

SISI MEGSZÖKIK AZ AJTÓNÁLLÓK ELŐL

A császári lakosztályok a Schönbrunni Kastélyban

Erzsébet menyasszonyként, 1854 április végén érkezett a Schönbrunni Kastélyban, ez volt az első hely, ahol Bécsben tartózkodott. A császár maga nyitotta ki a hintó ajtaját, amelyben imádott Sisije utazott, majd szintén ő vezette be a pompás nyári rezidenciába. Ezután az úgynevezett „nagy szalonban” egy szigorú ceremónia keretében mutatták be a leendő császárnénak az udvarhölgyeket, többek között az idős Esterházy Vincéné, Liechtenstein Zsófia hercegnőt, aki Ferenc József anyjának bizalmasa volt...

Erzsébet királyné – Sisi

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS BÉCSBEN: ERZSÉBET ÉS A MAGYAROK

Kiemelt témájú kiállítás a császári lakosztályok audiencia-várótermében

2017-ben van az Osztrák-Magyar Monarchia alapításának, valamint Ferenc József és Erzsébet budapesti megkoronázásának 150. évfordulója. Erre emlékezve 2017. június 23-tól a bécsi Hofburgban, a császári lakosztályok audiencia-várótermében egy kiemelt témájú, „Erzsébet - Sisi és a magyarok” kiállítást a császári pár Magyarországhoz fűződő viszonyának szentelnek.

Magasröptű

TÚLVILÁGI GEOGRÁFIA – AZ ALVILÁG KÉPEI

Nagy Otília írása

A mitológiai világmodell egyik legfontosabb vonása a világ mindenre kiterjedő szakralitása, „léten kívülisége”. A szervezés szabályait csak a szakrális világ ismeri, minden, ami profán, benne a lét, a káosz is a véletlenek világába tartozik. A mítoszalkotás az emberi kultúra történetének egyik legfontosabb jelensége, mert a mítosz a maga korának világélményét, világértését fejezi ki. Mit is nevezünk túlvilágnak? A véges, időhöz kötött földi valóságunk utáni létet. A holtak vagy a lelkek tartózkodási helyét. Az erről szóló mítoszok a túlvilági hitből fejlődtek ki...

Erzsébet királyné – Sisi

150 ÉVVEL EZELŐTT VOLT A KIEGYEZÉS ÉS A KORONÁZÁS - 1867 - MILYEN SZEREPE VOLT ERZSÉBETNEK?

A koronázást hatalmas előkészületek előzték meg. Bécsből napi rendszereséggel hajóval szállították a Dunán a Budai Várba az udvartartás számára és a díszceremóniára előkészített dolgokat, nemcsak kisebb tárgyakat (mint például a szőnyegek és az étkészletek), hanem egészen nagy dolgokat, díszhintókat és a hátaslovakat is. A koronázási ceremóniákat négy naposra tervezték, és annyira bonyolultra sikerültek, hogy részletes főpróbát kellett tartani, természetesen Erzsébet és Ferenc József részvételével. Erzsébet, szokásától ellentétben nagyon készült a magyar koronázási ceremóniára, még a főpróbát is élvezte (tudjuk, mennyire nem szerette a reprezentációt, ez most mégsem esett nehezére).

Múzeumok, kiállítások és programok

JÓTÉKONYSÁGI NAP KONCERTEKKEL A 16. KERÜLETBEN

A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ szeretettel vár mindenkit a Cinkotai Tájházban (1164 Budapest, Batthyány Ilona u. 16.) megrendezésre kerülő Jótékonysági Napra 2017. június 17. 14:00–20:00). A szervezők a rendezvény bevételét az ÉNO, Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátásának támogatására fordítják (részletek lentebb). Az érdekes műsorok mellett kézműves és kirakodóvásár, valamint gyermekprogramok is várják a résztvevőket. (A belépőjegy felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek ingyenes.)

A Jótékonysági Koncerten Géczi Erika, Barcsik Vali és Schäffer Edina DiJo is fellépnek (16:40-18:10)

Múzeumok, kiállítások és programok

NEXUS+ A CSILIBEN

Erzsébet királyné – Sisi

SISI VIRÁGAI - Virágköltemények a Monarchia idejéből

A Nagytétényi Kastélyban évről-évre megrendezett virágkötészeti kiállítás kompozícióit idén - a kiegyezés 150. évfordulójának évében - Erzsébet királyné kedvenc virága, az ibolya ihleti. VIRÁGKÖTŐK, VIRÁGKERESKEDŐ VÁLLALKOZÓK MAGYARORSZÁGI SZAKMAI EGYESÜLETÉNEK tagjai által készített virágdekorációkat két napon át láthatja a közönség a Nagytétényi Kastély termeiben.

Néhány szó a kiegyezésről – 150 évvel ezelőtt történt…

Olvasósarok

BABÁK

Nos, neki, a „Babának” története van. Nagyanyám 1908-ban született, s kilenc éves volt, mikor a „Nagy Budapestben” lakó keresztmamája életében először felvitte magához. Nagymamám először ült vonaton, villamoson meg pláne, a budapesti csodavilág elvarázsolta. Keresztmamája annak az Endresz Györgynek a sógornője volt, aki elsőként átrepülte az óceánt repülőgéppel. Büszkék is vagyunk a mai napig a híres rokonra! Nagyanyám az egyszerű életből hirtelen belecsöppent a jólétbe, a pesti forgatagba. Ámult-bámult, csodásan érezte magát, haza se kívánkozott. 

Erzsébet királyné – Sisi

MILYEN VOLT ERZSÉBET VALÓJÁBAN?

Erzsébet azt mondta Jókai Mórnak 1873-ban Magyarországról, hogy itt örökké szabadnak érzi magát az ember. Azóta is gyakran idézik ezt a mondatát. A magyarok ebből azt szűrték le, hogy Erzsébet rajong az országért és értük. Ma már elfogulatlanabbul vizsgálják ezt a kijelentését, és odatesznek egy kérdőjelet is melléje: vajon tényleg Magyarországért rajongott-e a királyné?

Ellátogattam Gödöllőre, hogy utána járjak néhány mendemondának, és megismerjem a legendás királyné igazi arcát. Megkértem Rimóczi Gábort, a Gödöllői Királyi Kastély tárlatvezetőjét, hogy legyen ebben a segítségemre.

Magasröptű

SZERETET VAGY SZEX?

Bányay Géza

Szómnáthpur régi hindu templomának külső falán félistenek, és a védikus eposzokból vett jelenetek ábrázolatai közt váratlanul megjelenő obszcén csoportozatok hívják fel magukra a figyelmet. Khadzsuráhó és Bhuvanesvara templomainak falain is hasonlóan naturalisztikus érzékiségű reliefek és szobrok sorakoznak. Zarándokok helyett repülőn érkezett túristacsoportok bámulják az ősi építőművészek különös alkotásait, miközben kaján vigyorral, külön élvezettel csattogtatják fényképezőgépeiket.

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET SZERETTE A SZÉP NŐKET: Sisi magyar barátnői

Manapság időnként feltűnik egy-egy újságcikkben az a „gondolat”, hogy Erzsébet a nőkhöz vonzódott. Az alábbi írás azért született, hogy ezt a feltételezést megvizsgálja, és az állítást, miszerint királynénk szerette a szép nőket, egy mélyebb szinten járja körül. Erzsébet két magyar bizalmasához fűződő kapcsolatát kívánom bemutatni az alábbiakban. Tudjuk, hogy a királyné vonzódott a magyar nőkhöz, hiszen társalkodónőt és udvarhölgyeket is innen választott magának, akik nemcsak Bécsbe, de az utazásaira is elkísérték. Első magyar bizalmasa Hunyady Lili grófnő volt, néhány évvel később ismerte meg Ferenczy Ida nemeskisasszonyt, akivel egy életre szóló szoros barátságot kötött.

Erzsébet királyné – Sisi

EGY CSÁSZÁRNÉ UNOKÁJA

Nem volt fárasztó az a nap, tulajdonképpen semmi sem történt. Órákkal ezelőtt visszavonult a hálószobájába, egyedül akart lenni. A fáradtságra hivatkozott, ami ismét jó ürügynek bizonyult ahhoz, hogy otthagyhassa azokat, akik nagyon szerették. Maga sem értette, miért volt megint szomorú. Újra és újra megnézte magát a nagy, fakeretes tükörben: nehezen tudott beletörődni ismét gömbölyödő pocakjába. Nem akart még egy gyereket, az előzőkkel sem sokat törődött, és dühös lett, ha ezt valaki a szemére vetette.

Olvasósarok

LOCSOLÁS KETTŐSZÁZ FORINTÉRT

Valami nagy baj van ezzel a világgal. S ami még nagyobb baj, hogy mindezt már rég óta tudjuk, mi több, beletörődően elviseljük… Elviseljük? Beletörődően? A „fene” a jó-dolgunkba… na, ne! Csodaszép, több-száz éve szokásos, már – már őshonos, szívet – lelket gyönyörködtető népszokásaink vannak. Irigyel is jócskán értük bennünket Európa, és a távoli nagyvilág. Regéink, dalaink, vándoraink, tollforgatóink, s nagyhírű zenészeink által ismertek még abban a miliőben is, ahol azt sem tudják, hol van az otthonunk, s hazánk. A „tavaszi szél vizet áraszt” dallam, és ízvilága mellett, ilyen csodálatos népi szokásunk a vallási eredetű, húsvéthétfői locsolkodás.

Erzsébet királyné – Sisi

HÚSVÉT A CSÁSZÁRI CSALÁDBAN - NAGYCSÜTÖRTÖK

A nagycsütörtöki lábmosás - a császárnéval vagy nélküle

A kötelességtudó Ferenc József császár kiemelten fontosnak tartott a nagycsütörtöki lábmosás szertartását. Ahogyan Jézus Krisztus megmosta a tizenkét tanítvány lábát, császár és a császárné az egyik legnagyobb keresztény ünnep, húsvét alkalmából, ugyanezt cselekedte Bécs legidősebbjeivel. A szigorú katolikus hit szerint élő Ferenc József utasítására a megbízottak végigjárták a szegényházakat, és kiválasztották Bécs városának tizenkét legidősebb és legszegényebb asszonyát és férfiúját. A tizenkettes szám a tizenkét apostolt jelképezte.

Olvasósarok

„NE HARAGUDJ, DE SZERETLEK”

Azon az utolsó estén, mielőtt Angliába indultam volna, a fiú lekísért a buszhoz. Sose felejtem el az arcát, ahogy állt az alsó lépcsőfok előtt, miközben felszálltam. A sofőr ciccegve adta jelét sürgetésének, de ő csak állt ott, egyik lábáról másikra lépve. „Ne haragudj, de szeretlek”- mondta csendes egyszerűséggel. Elindult a busz, mielőtt szavakká tudtam volna formálni, hogy „én már nagyon régóta képtelen vagyok szerelemre.” De értette így is. Nyomorultul éreztem magam.

Olvasósarok

GÖRÖNGYÖS ÚT MELLETT

Blank Judit

Naponta tette meg ugyanazt az utat elmaradhatatlan biciklijével. Kicsit kényszeres volt az Öreg. Ragaszkodott hozzá, hogy mindig ugyanarra menjen, ugyanott álljon meg, s ha esetleg ezen, valami okból kifolyólag változtatnia kellett, hát teljesen rossz lett a közérzete, valami rossz előjelnek tartotta. Ismerősei szokták is gúnyolni érte: „Jani bácsi! Ne azon a göröngyös, sáros úton menjen, hiszen épült arra már rendes bicikli út is!”

Olvasósarok

ÖRÖKKÖN ÖRÖKKÉ – "Fejfámra sötét lobogóul akaszd"

A sötétruhás, törékeny alak reszketve nézett körbe a csatatéren. S hirtelen élesen vágtak a szívébe a szavak: „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…”

Kezével megérintette a véráztatta földet. Lehunyta a szemét. – Adj egy jelet! – suttogta. – Bármit, hogy tudjam, hol…

Valami megmoccant mögötte. És a szíve kihagyott egy ütemet. Lassan megfordult, s ahogy kinyitotta a szemét, hogy lássa, mi az, a szíve újra furcsán dobbant. Sötét köd emelkedett ki a testekkel borított földből. Mire teljesen felegyenesedett, már látta, hogy fekete köpeny és csuklya borul rá. Dermedten állt, alig kapott levegőt.

Erzsébet királyné – Sisi

A TUDATOSAN ÉHEZŐ ERZSÉBET CSÁSZÁRNÉ KEDVENC DESSZERTJEI

Erzsébet császárné betegesen vigyázott karcsú vonalaira, azonban időnként, ha jó társaságban volt (például testvérei körében) nagyon szeretett enni, a desszerteket pedig különösen kedvelte. Udvarhölgye, Sztáray Irma grófnő szerint a császárné igenis képes volt hatalmas mennyiségű ételt jó étvággyal elfogyasztani. Ezt tette közvetlenül a halálát megelőző napon is, amelynek menüsora máig megőrződött. Mielőtt a genfi Beau Rivage Hotelt elhagyta, csendben, lassan elfogyasztott egy csésze friss tejet, amelyet annyira szeretett. Ez volt az utolsó tápláléka.

Olvasósarok

BEZZEG AZ ESZTERKE!

Olyan sokszor hallottam éltemben, hogy a születésünk, és körülményei meghatározzák egész életünket. Akkor nekem óriási szerencsém van, mert engem egy békés, szélcsendes decemberi napon hozott világra az édesanyám. Ráadásul teljes család várta az érkezésemet, szülők, nagyszülők és négyéves testvérke. Szóval, minden ideális volt egy majdani szerencsés, nyugalmas élet fogadására. Nem úgy, mint szegény Eszterkének! Ő júliusban született. Forró kánikulában iparkodott az édesanyja a kórházba, hogy neki életet adjon. Rekkenő hőség volt, igazán nem volt ideális nap egy gyermek születésére. Világra jövetele előtt pár perccel óriási vihar támadt, jégeső kíséretében. 

Olvasósarok

AZ ÖREG ÉS A KISFIÚ

Erzsébet királyné – Sisi

A KIRÁLYI KASTÉLY ÉVTIZEDEI ERZSÉBET HALÁLA UTÁN

Fénykora, pusztulása és helyreállítása II. rész

(...) A kastély életében egyre sötétebb időszakok következtek. Az orosz csapatok hadikórházat rendeztek be itt, és mindent eltüzeltek, amire nem volt szükségük. A még megmaradt értékeket és műtárgyakat ők vagy a lakosság elhordta. Nemcsak a mozdítható értékek estek áldozatul az orosz megszállásnak, hanem a díszes ajtók, kályhák és csillárok is. Az orosz csapatok mindent eltüzeltek, amire nem volt szükségük.1948-ban katonai raktárbázist és szükséglakásokat alakítottak ki a kastélyban, 1957-ben pedig egy szociális otthont létesítettek. 

Erzsébet királyné – Sisi

BARÁTSÁG VAGY SZERELEM? Erzsébet királyné és Andrássy Gyula

Sokan tényként kezelik azt, hogy Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné és a Habsburgok ellen lázadó Andrássy Gyula gróf, az 1848-as forradalmár, majd "szép akasztott" között szerelem szövődött. Néhányan még azt is tudni vélik, hogy Sisi negyedik gyermeke, a Magyarországon született Mária Valéria valójában nem Ferenc József császár, hanem Andrássy Gyula gróf lánya volt. Pletykák a bécsi Burgban is keringtek a szép akasztott és a császárné kapcsolatáról. Sokan azzal a mondással kívánják igazolni állításukat, hogy „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél”. De vajon volt ezeknek a mendemondáknak bármi alapja?

Múzeumok, kiállítások és programok

ÖRÖKSÉG – ÚJ VIDEOKLIP ÉS EGY KÜLÖNLEGES KONCERT

Olvasósarok

A TITOK 50 ÉV UTÁN

Még alig égett el a kis máglya, amit raktam, és alig fújta el a füstjét a friss tavaszi szél, a lelkemben kétely támadt. Ki volt az a titokzatos Annus és Józsi? Talán a dédnagymamám és dédnagypapám. (...)

Fogalmam sem volt, hol is kezdjem a kutatást, de szerencsére ez már a XXI. század elején nem annyira ördöngösség. A számítógépes hálózatokon és más információs forrásokon keresztül sok mindent ki lehetett deríteni. 

Olvasósarok

ÉBREDJ! VÁR A CSODÁK LABIRINTUSA!

Az idők során sokat gondoltam vissza arra a napra. Nem, nem volt halálközeli élményem, vagy valami hasonló, ahogyan azt egyre többektől lehet hallani, valahányszor régi és új önmagukról beszélnek, bár a személyiség megszűnése, s helyette egy másik létrejötte is egyfajta vég. Majdnem halálközeli élményem kettő és fél évesen volt, amikor kis híján vízbe fúltam, de vigyáztak rám az égiek, meg a bátyuskám, akivel a patakparton játszva elhatároztuk, hogy megmossuk a csizmánkat a vízben, nehogy anyu mérges legyen, amikor meglátja rajta a rengeteg mocskot. Tél volt, jég, hó...

Erzsébet királyné – Sisi

MÁRIA ZSÓFIA, AZ EXKIRÁLYNÉ

A Mária Zsófiát elszakították szerelmétől, Armand gróftól. Az trónfosztott nápolyi-szicíliai királyné egy augsburgi kolostorban hozta világra ikerlányait, akiket születésük után azonnal elszakítottak tőle, majd visszatért családjához Possenhofenbe. A rokonok tanácsát megfogadva bevallott mindent a férjének, aki megbocsátott neki. Ezután még egy ideig a családi kastélyban időzött, itt látogatta meg császári nővére, Erzsébet is. A császárné állítólag egy ajándékkal is kedveskedett húgának, ami férjével közös otthonában várta Máriát Rómában, ahol a királyi pár országuk elvesztése után élt…

Olvasósarok

MORZSÁK

Nem sejtettem még, hogy az a pillanat, mikor kikanyarodtál az autóval az udvarunkból, s még láttam egy pillanatra integető kezed – mert biztosan tudtad, hogy az ablak előtt állok és követlek tekintetemmel, amíg el nem tűnsz a látóhatárból – egy választóvonal lesz az életemben. Addigi éveimet csak úgy nevezem „az előtti” és az utána következő évtizedet az „utána jövő” időnek. Ahogy intettél, kissé felcsúszott a karodon a sötétkék pulóver… Mosolyogtam, tudtam, hogy te is ezt teszed. Nem sejtettem, hogy utoljára láttalak…

Erzsébet királyné – Sisi

A COTILLION – Film és valóság

“Azt hiszem, a leendő császárnénkkal táncoltam!”

A bált augusztus 17-én, Ferenc 23. születésnapjának előestéjén (és nem aznap, mint a filmben) rendezték meg. Sisi eredetileg ugyanúgy, mint a mozivásznon, nem vett volna részt rajta, de valójában nem Zsófia, hanem a császár kérésére hívták őt meg. Helén valójában is csodaszép fehér selyemruhát viselt, amelyen sokat dolgoztak a possenhofeni varrónők. Sisi ruhája a nővéréénél sokkal szerényebb volt. Élénken magunk elé képzelhetjük a filmbéli jelenetet, amikor Sissi világoskék, csillogó díszítésekkel ellátott báli ruhában, loknikban lelógó hajában gyémánt nyíllal belibben a bálterembe Ferenc József legnagyobb meglepetésére.

Erzsébet királyné – Sisi

A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY TÖRTÉNETE I. rész

Fénykora, pusztulása és helyreállítása

A Gödöllői Királyi Kastély, eredeti nevén Grassalkovich-kastély, Európa második fennmaradt legnagyobb barokk épületegyüttese. Ma nemcsak múzeumával, hanem színes és érdekes kulturális programkínálatával várja a látogatókat. A legendásan szép Erzsébet királyné több mint kétezer éjszakát töltött az épületegyüttesben, amely 1867-től lett a királyi család pihenő rezidenciája. A kastély története nemcsak hozzájuk kötődik, így a múzeum a királyi időszak mellett az előző tulajdonosoknak, az építtető Grassalkovichoknak állít emléket korhűen berendezett termeivel, és betekintést enged a magyar barokk nemesi világába is.

Olvasósarok

BUDAI ÚRINŐ A PARFÜMÖT…

Bern Andi írása

„Ez egy finom úriház” – mondogatta főbérlőasszonyom. „Innen nő nem lép meztelen szájjal utcára.” Ha postás érkezett a nyugdíjával, a házas nevét írta alá, majd félmosollyal mindig hozzátette: „De ez a -né már régen nem aktuális.” Nyári estéken az erkélyen ült hosszan, és a hegyeket nézte, a Rózsadombot, ahol egy férjet és egy kertes villát hagyott a háta mögött valamikor...

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET HOZOMÁNYA ÉS KELENGYÉJE

A fiatal császárné ruhatára

Nem szép dolog minden idők leggyönyörűbb és legbájosabb császárnéjának a hozományát és a kelengyéjét, amelyek ráadásul bécsi mértékkel mérve szegényesnek számítottak, kitárgyalni, de érdekességként és összehasonlítás végett mindenképpen érdemes szót ejteni róla. Ezáltal betekintést nyerhetünk a bécsi udvari arisztokrácia hölgyeinek világába is, akik oly megvetéssel szemlélték az ifjú bajor hercegkisasszonyt, és a fiatal császárnét. Ez Erzsébet későbbi életére is kihatással volt, és örökre megpecsételte a viszonyát a császárvárossal...

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KUTYÁI

Erzsébet minden kétséget kizáróan imádta a kutyáit, akik a kastélyban is követték a gazdájukat. Kedvenceiről még külön portrékat is készíttetett, legtöbbet az ír farkaskutyáról. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy többször kapták őt lencsevégre egy-egy kutyájával, mint a szűkebb családjával. (Még a testvéreivel is többet engedte magát lefényképezni, mint a férjével vagy a gyermekeivel.) Egyik kedvenc fajtája az ír farkas volt, amelyből az első kölyköt Viktória királynőtől kapta ajándékba, és Shadow-nak nevezte el.

Erzsébet királyné – Sisi

MIÉRT BESZÉLT SISI CSUKOTT SZÁJJAL ÉS HALKAN?

A kiállítás anyagáról kiadott könyv (Katrin Unterreiner: Sisi - Myth and Truth) feltárja előttünk, hogy ironikus módon a Sissi-filmek főhősét alakító Romy Schneider apai nagymamája, Rosa Albach-Retty (aki szintén színésznő volt) kezdte el terjeszteni azt a pletykát, miszerint az idősödő Erzsébetnek műfogsora volt.

Erzsébet királyné – Sisi

MIÉRT NEM MOSOLYOG ERZSÉBET KIRÁLYNÉ A KÉPEKEN?

Sokan megjegyzik, hogy azért nem mosolyog Erzsébet a róla készült legtöbb fényképen vagy festményen, mert boldogtalan volt. Mielőtt bárki lélekelemző következtetéseket vonna le királynénk a képeken látható arckifejezéséből, érdemes egy-egy pillantást vetni a felső- és középosztálybeliek korabeli (vagy a megelőző évszázadokban készült) képeire. Nem sok embert látunk rajtuk mosolyogni.

A fotóalanynak hosszabb ideig kellett mozdulatlanul állnia, különben homályos lett volna a róla készült kép; a semleges arckifejezést pedig könnyebb volt fenntartani. Az igazság azonban mélyebb szinten keresendő.

Novellasorozatok

MÁRTI IV-V. RÉSZ

Mikor az autóbuszra felszállt, szemével mindjárt Mártit kereste. Kicsit csalódottan tapasztalta, hogy a hajnali járattal bizony a Potocki család nem utazik. Biztosan édesanyja félreértett valamit, és Mártiék csak holnap utaznak Prágába, ez a gondolat járt a fejében.

Novellasorozatok

EGY VALÓRA VÁLT ÁLOM - "Hayalim gerçek oldu"

Egy valóra vált álom - "Hayalim gerçek oldu"

Ha senki nem is mondta, akkor is valahogy az a hit gyökeresedik meg az emberben, mintha az egy ízig-vérig másfajta világ lenne, ahol minden másképp működik, mint nálunk (...). Fura viseletben járnak, fura ételeket esznek, furán gondolkodnak a világ dolgairól, és főleg nagyon másképp néznek a nőkre, a legtöbben így gondolják talán, és így vélte a kezdet kezdetén Çikolata is. Nevezzük így főhősünket, mert nagyon büszke arra, hogy török barátai így szólítják őt, mivel a neve erősen egybecseng a csokoládé török nevével, s ez már az első alkalommal is sokaknak feltűnt, s megtetszett.

Olvasósarok

HERTFORDSHIRE-I MESÉK 3.rész: Harlen Karácsonya

Karácsony közeledett, és Harlen, a világot megvető öregúr még mindig nem szólt hozzám. A nagyhangú Madeleine miatt haragudott rám konokul, akivel én beszélni mertem. Utolsó mondata az volt hozzám valamikor nyár végén, hogy: „Válassz, vagy én vagy a némber.” Kinevettem. Homlokába tolta a kalapját. „Jó” - mondta. „Akkor most beszéltünk utoljára.” Madeleine ekkora már rég elköltözött. „Érzem a falakban a vénember gyűlöletét, akárhova megyek, én ezt nem bírom tovább” - sziszegte egy novemberi reggelen, és taxit hívott.  Igazság volt a szavaiban. 

Novellasorozatok

MÁRTI III. RÉSZ

Igaz történet alapján

Többet nem találkozott Jancsival. Még az állomásra sem kísérte ki, mikor a fiatalság körében, a nagypapája társaságában ment a vonathoz, hogy bevonuljon katonának. Csak az ablakból a függöny mögül nézte, szomorú könnyes szemmel. Intett is neki, de ezt senki nem látta. Tudta, hogy Laci, Jancsi legjobb barátja szívesen megadná Jancsi postacímét, de ő mégsem kérte tőle. Igazán megpróbált a szüleinek eleget tenni, megpróbált élni, felejteni. A hétköznapokon nem is volt ez nehéz, hiszen készült az érettségi vizsgákra. De mindig félt a szombat estéktől...

Erzsébet királyné – Sisi

ADVENT ÉS KARÁCSONY ERZSÉBET KIRÁLYNÉVAL

Adventi Kastélynapok és karácsony a Gödöllői Királyi Kastélyban

Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt öltött a Gödöllői Királyi Kastély, Magyarország első, Versailles után a világ második legnagyobb barokk épületegyüttese. A királyi család az 1870-es években a legkisebb gyermek, Mária Valéria kedvéért szívesen töltötte a karácsonyt (amikor Erzsébet születésnapját is ünnepelték – december 24.) Gödöllőn. Ezt a korszakot megidézve a kastély, immáron 16. alkalommal, széleskörű családi programkínálattal és gazdag látnivalóval várja a gyerekeket és a felnőtteket.​

Múzeumok, kiállítások és programok

GÖRBE BÖGRE KÁVÉZÓ – OTTHONOSSÁG FELSŐFOKON (X)

A nyolcadik kerület szívében, nem messze a Gutenberg tértől egy igazi kincset rejt a szürke házrengeteg. A Görbe Bögre kávézó, amelyet két, nagyon kedves pedagógushölgy üzemeltet, egy izgalmas és varázslatos hely, mert a remek kávé- és teakülönlegességek mellett ezernyi játék várja az ide betérőket.

Múzeumok, kiállítások és programok

KARÁCSONYVÁRÓ DIJO KLUB

A december 17-én este 8 órakor kezdődő Karácsonyváró DiJo Klub többek között azért lesz egyedi és megismételhetetlen, mert az ünnepváró hangulat mellett kis kikacsintásként jelen lesz Edina új szerelme is, a country, valamint az elmaradhatatlan régi slágerdalok sem fognak hiányozni a programból. Vendégként és beszélgetőtársként Edina Barcsik Valériát hívta el az eseményre, akit a közönség csak néhány kivételes alkalommal láthatott az utóbbi években.

Erzsébet királyné – Sisi

SISSI-FILMEK ÉS A VALÓSÁG - BEVEZETŐ

Ernst Marischka Sissi című filmje az ötvenes évek ausztriai közízlésének egyfajta lenyomata. A negédes trilógia célja az, hogy elfeledtesse a második világháború borzalmait, és helyette egy távolabbi múltba repítse a nézőket. A Sissi első részét 1955. december 22-én kezdték el vetíteni az osztrák mozik. A Magyarországon is kultikusan kedvelt filmtrilógia minden karácsonykor feltűnik valamelyik tévécsatornán, akaratlanul is megemlékezve Erzsébet születésnapjáról. A bajor hercegnő 1837. december 24-én látta meg a napvilágot, így kiszámolhatjuk, hogy a császárral való találkozás időpontjában, 1853. augusztusában még csak alig több mint tizenöt és fél éves volt.

Novellasorozatok

MÁRTI V/2. rész

Igaz történet alapján

"Menjél Lacikám. A szüleim nagyon fognak Neked örülni. De nekem most bizony semmi kedvem nincs a kántáláshoz. Tudod, mennyire fájt, hogy Márti szakított velem, mégis reméltem, hogy legalább Őt boldognak, vidámnak látom. Most meg édesanyámtól megtudtam, hogy egész életében egy tolókocsiban fog nyomorogni. Hogyan lehetnék én vidám, mikor Mártinak biztosan nincs boldog Karácsonya?!"

Olvasósarok

TŰNJ EL KEDVES TÉLAPÓ

Nemsokára érkezik a Mikulás, de ha csak sejtené szegény, micsoda fejtörést okoz nekem ezzel, remélhetőleg ötvenszer is meggondolná, be merje-e tenni csizmás lábát kis falunkba.

Óriási gondban vagyok. A lappföldi Télapóval nincs különösebb bajom, noha lenne nyomban, amint megállna a kapunk előtt. Nemigen szokott, bár a csuda sem ismeri ki magát ebben a nagy zűrzavarban, mit tudom én, melyik a lappföldi, és melyik sima, mezei magyar, a sok Télapó közül, amit ilyen idő tájt futkosni lát az ember körös-körül. Inkább maradjunk annyiban, hogy a Télapó összes megnyilvánulási formája okosabban teszi, ha – saját érdekében – elkerüli a mi házunk táját.

Múzeumok, kiállítások és programok

MÚZEUM KÉKBEN II. rész

A pápai Kékfestő Múzeum a szakértők szerint ma is alkalmas a munkára, hisz rendelkezésre áll a valamikori műhely teljes gépállománya, nyomódúcai, anyagai, igaz hiányzik a Tapolca folyó vize. És hiányzik hozzá a Kluge-mester! Az utolsó mester 1923-ban meghalt, utána Kluge Matild katonatiszt férjével továbbvitte az üzemet. Fiuk Karcsay Miklós, aki vegyészmérnöki diplomát szerzett, és a számára kialakított, ma is látható laboratóriumban szintetikus festékek kísérletezésével próbálkozott, 1942-ben a fronton hősi halált halt...

Erzsébet királyné – Sisi

A HOFBURG ELSŐ FÜRDŐSZOBÁJA

Mária Ludovika magyar királyné

A köztudattal ellentétben nem Sisi volt az, aki a Hofburg első fürdőszobáját építtette. Egy 1826-os leltári feljegyzésben olvasható, hogy újjáépítették II. Ferenc császár harmadik feleségének, a politikai életben aktív részvételt vállaló Mária Ludovika osztrák császárnénak és magyar királynénak 1810-12 környékén elkészült fürdőszobáját. Mária Ludovikáról, Mária Terézia császárnő francia származású unokájáról csak nagyon keveset tudunk, mi, magyarok, de érdemes néhány szót ejtenünk róla.

Olvasósarok

ANGYALOK FÖLDJÉN

Egyetlenegy angyalka ült csak szomorúan, csendesen.

- Te mit szeretnél? – kérdezték a többiek.

- Tudjátok, ez mind szép és jó, amit kitaláltatok, de megfeledkeztetek valamiről.

- Tényleg? Miről?

- Hát… az emberekről. A Föld, ahol élnek beteg. Nagyon beteg. Beteggé tették az emberek. Ők pedig boldogtalanok e beteg bolygón és hitetlenek. Aki pedig boldog, az sem az, mert fütyül arra, aki boldogtalan. Így várják a Messiás születésnapját. Csak rohangálnak, idegeskednek, hitelekből költekeznek és halálra dolgozzák magukat.

Olvasósarok

ANGYAL SZÁLLT LE...

Angyalka már jó ideje csetlett-botlott a nagyvárosban. Hol egy dudáló autó elől ugrott el, hol egy rohanó fiatal lökte fel, hol pedig egy öregasszony kiabált vele, amiért véletlenül nekiment a szatyrának.

Megfigyelte, hogy általában hajlott háttal járnak az emberek akkor is, ha semmi nincs a kezükben. Szemöldöküket összevonva, mintha mindig valamiféle rosszallást sugallanának. „Vajon, mi a bajuk?” – tűnődött magában.

-Minek áll az utamba? Nem tudna arrébb ácsorogni?! – rivallt rá egy durva hang. Bizonytalanul tett pár lépést, hogy távolodjon a hang gazdájától.

Magasröptű

HALDOKLÓ HATTYÚK A HATALOM ÁRNYÉKÁBAN /GICCS A FESTÉSZETBEN/

Sok ember vevő lehet a hamis pátoszra, a hazug érzelmességre, de a manipulációt magas szinten űző diktatúrák sem vetik meg az agitatív vagy éppen andalító giccset.  Az élet persze bonyolultabb ennél a képletnél, sokszor egy ideig egymás mellett él és mérgezi a lelkeket a rendszer nagyszerűségével kérkedő monumentális köztéri szobor és a hivatalos kultúrpolitika által támogatott operett vagy magyar nóta.

Olvasósarok

HERTFORDSHIRE-I MESÉK 2/2.rész

Bern Andrea írása

Heten voltunk állandó lakói az éppen motelként és rendezvényházként működő tanyának, Esther szigorú szemének felügyelete alatt. Esther édesapját kell megemlíteni mindenekelőtt. Nevezzük talán Henry-nek a cambridge-i, öltönyös urat, aki hivatalosan főbérlőként követte a ranglétrán a „kőműveseket”.  Henry négy ország irodalmát olvasta végig, mindet a saját nyelvén. Emellett rendületlenül hitt a varázslók létezésében, és abban is, hogy a mágusok néha éjjeli lepkévé változnak, s kulcslyukakon surrannak be, hogy kémkedjenek. Fő szakterülete a használt mosógépek beszerzése volt. Ebben nem akadt párja az egész szigeten.

Novellasorozatok

MÁRTI V/I. rész

Igaz történet alapján

Jancsi Mártira gondolni sem mert, hiszen a falu legszebb lánya volt, református, meg a családja régi gazdacsalád, míg János ősei csak egyszerű zsellérek voltak... Ezért nem is akart barátjának, Lacinak hinni, de azért belekarolt Mártiba. Amilyen melegen, őszintén simult hozzá a lány, azt nem lehetett félreérteni.  Ez a karácsonyéj csak róluk szólt.

Múzeumok, kiállítások és programok

ADVENTI ÖRÖKSÉG KONCERT

Olvasósarok

A TITOK TITKÁRÓL

Talán nem létezik ember, társadalom, vagy kor, amelyiknek nincsen meg a maga titka. Legendákat olvasunk, hallunk titkos kincsekről, vagy olyan titkokról, amelyekre ha fény derülne, még emberéletek is veszélybe kerülnének. Én egy olyan családi titokról írok a novellámban, amiről senki a családban nem beszélt, csak régi, elsárgult levelek árulkodtak egy bontásra ítélt parasztház padlásán, elrejtve egy faládikóban. Emberi sorsok, emberi vágyak, gondok, örömök és tragédiák titkai.

Olvasósarok

ADVENTI ELŐSZÓ

November utolsó csütörtökét követő vasárnap, advent első vasárnapja. Még néhány fáradt fényű, ködtől, zúzmarától meggyötört nap, s megjelennek az utcákon az első karácsonyi árusok, s ránk köszön a várakozás. Az eljövendő előtti utolsó hetek Advent előszobája. Letudjuk a Luca-napot, emberarcú kívánságok telepednek gondolatainkra. Írhatnám úgy is, ebben az őrült, idegbeteg, lélektelen, rohanó és taposó világban, többnyire furcsa kívánságaink vannak.

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET CSÁSZÁRNÉ RUHATÁRA

Sisi főleg az 1860-as évektől kezdve kedvelte nagyon a fekete-fehér színkombinációt, amit több róla készült festményen és fényképen is megfigyelhetünk. Ez a színösszeállítás a koronázási ruhájánál is feltűnő: „az ezüstfonallal, virágmintákkal gazdagon hímzett fehér selyemszoknyát, áttetsző fátylat és kötényt, valamint a fehér csipkeujjas, dús gyöngyfűzéssel díszített fekete bársonyderekat" a párizsi szabó, Worth készítette el neki (F.Dózsa). Királynénk a fekete-fehér koronázási ruhájában lenyűgöző volt, szépsége és személyisége felül múlt mindent és mindenkit, ahol csak megjelent.

Múzeumok, kiállítások és programok

MÚZEUM KÉKBEN

Én úgy érzem, a „nagy kékség” vesz körül, hisz kékfestő sátrak kínálják a szebbnél szebb portékájukat, éppúgy, mint több száz éve a vásárokban, csak a kékkezű legények hiányoznak, meg a mester, hogy kínálják az árut, lemérjék a rőföt, amit aztán boldogan vihetnék haza, hogy szoknya, blúz, kendő vagy abrosz készüljön belőle. De ne álljunk meg a sátrak vonzásában, menjünk csak tovább, le a lépcsőn, ki az udvarra, ahol szemünk elé tárul az impozáns épület: a szárítópadlás. Európában egyedülálló a maga nemében, mert nincs még egy ilyen, ahol a szárítóerkély eredeti, ép formájában maradt volna fenn.

Olvasósarok

HERTFORDSHIRE-I MESÉK 2/1.rész

2015 augusztusa volt, mikor visszajutottam Angliába. Szerencsét próbálni, mondhatnánk, de talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy folytatni a félbehagyott munkát egy második világháborús magyar hagyatékkal, történészként.  („Szavak” – cseng a fülembe mesterem hangja „Történetet ír, Andrea, vigyázzon a szavakkal. Mondja mindig éppen azt, amit mondani akar.”) Egészen pontosan tehát Horthy Miklós családjának hagyatékát indultam kutatni és publikálni Dél-Angliába. Saját tapasztalatlanságom – talán ügyetlenségem – folytán önfenntartóként.  Egy meseszép ősz, és egy emberpróbáló tél erejéig így, mint helyi mindenesnek, Hertfordshire egyik eldugott farmja adott nekem otthont.

Olvasósarok

HANGSZER JUTÁNYOS ÁRON - DE HONNAN ÉS KITŐL?

(...) Akkor látom, hogy az egyik húr el volt szakadva, és a szakadásnál csak összetekerték egy csomóba. Azt mondtam ( csak úgy magam elé, nem mintha bárki is lett volna a szobában ) ezt én így nem veszem meg 5 ezer forintért sem, merthogy ennyibe került. Nem tudom honnan és hogyan, de ott terem a lány, akitől vettem. Én továbbra is ülve maradok, ő állva járkál fel és alá. Próbál meggyőzni, hogy ez nem nagy dolog, könnyen rendbe lehet hozni és jó áron veszem...

Olvasósarok

CSAK EGYSZER ÉRJEK HAZA!

HUMOR

Csodával határos módon, sikerült magamat belepréselni a szoknyába, és a fidres-bodros blúzba. No, még egy kis smink, és indulhatok! Az utcán már éreztem, hogy nem a legjobb választás volt a szoknya. Nagyon szorít. Nem baj, majd ha leültem, lehúzom a zipzárját. Egyre rosszabbul érzem magam. Órámra nézek, már nincs idő visszamenni, átöltözni! No, mindegy! Igyekszem aprókat lélegezni, és szaporán lépdelni. Minden lélegzetvételnél úgy érzem, mindjárt szétszakad a szoknyám! És a blúz is kényelmetlen!

Erzsébet királyné – Sisi

A SZOBA, AMELYET ERZSÉBET IGYEKEZETT ELKERÜLNI

Az ifjú pár az esküvője előtti napokat és a laxenburgi mézeshetek utáni hónapokat a császári család nyári rezidenciáján, Schönbrunnban töltötte. A közös hálószobát - itt és más otthonukban is – csak a házasságuk első néhány évében használták. Zsófia, az első gyermekük az esküvő utáni évben, 1855-ben született meg (azonban kétévesen vérhasban meghalt Budán). Erzsébetnek ezután két gyermeke született: Gizella (1856) és a trónörökös, Rudolf (1858). Sisi igazán boldog volt, amikor a kezében tarthatta az első gyermekét. Többé nem érezte magát magányosnak, a depressziója tovatűnt. Az öröm és kiegyensúlyozottság azonban nem tartott sokáig, mivel Zsófia elszakította tőle a kicsit...

Olvasósarok

A FÜGGÖNY, A VENDÉG ÉS A GOMBOSTŰ

Odébb kellene vinnem a széket, de inkább megpróbálom így is elérni. Már-már derékszögbe hajlok jobbra, nyújtózkodva a függönyhöz, mikor hirtelen kicsúszik alólam a szék. „Hála” a lélekjelenlétemnek, estemben megkapaszkodom a függönybe, de gyorsan kiderül, hogy még 60 kg-t sem bír el! Én ráhuppanok a féltve őrzött csavart pálmámra, a függönyön pedig legalább 50 cm-es szakadás tátong. No, tessék! Micsoda nap! És mindjárt itt van. Úristen! Mit csináljak most?

Erzsébet királyné – Sisi

100 ÉVVEL EZELŐTT EZEN A NAPON HALT MEG FERENC JÓZSEF

Ferenc József Schönbrunnban született 1830. augusztus 18-án Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegné legidősebb gyermekeként. Anyja, aki Ferenc trónra lépése után is jelentős szerepet töltött be a birodalomban, mintegy titkos császárnőként kormányozva azt, kisgyermek korától uralkodói szerepére készítette fel a fiát. 1848. december 2-án, 18 évesen lett egy, akkorra már több mint hatszáz éven át uralkodó dinasztiának utolsó előtti uralkodója (IV. Károly követte a trónon, aki 1916. november 21-től - 1918. november 13-ig uralkodott). Ő volt az, aki belevezette az Osztrák-Magyar Monarchiát az I. Világháborúba, ezzel megbecsételve a birodalom sorsát is.

Erzsébet királyné – Sisi

A NÁSZÉJSZAKA, ÉS AMI A SISSI FILMBŐL KIMARADT

Akármilyen fényesek és szertartásosak voltak az esküvői események, még a császár anyja, Zsófia főhercegné sem tartotta helyesnek, hogy ugyanez folytatódjon a hálószobába vezető úton is - habár a formalitás és a protokoll, ami a nászéjszakát illeti, a XIX. század közepének európai királyi udvaraiban még divat volt. A menyasszony Sisit az új lakosztályába a késő esti ünnepi vacsora után csupán anyósa és anyja, Ludovika kísérte be, majd magára hagyták.

Múzeumok, kiállítások és programok

TOMPOX KONCERT A LEGENDÁBAN!

Erzsébet királyné – Sisi

SISSI VAGY SISI VAGY LISI?

Sokan felteszik nekem a kérdést: "De hát nem Sissinek írják? Hiszen mindenütt így látni." Igaz, sok helyen olvasható így hazánkban és a világ különböző tájain, de a komolyabb szakirodalmak valamiért mégis Sisiként írják le... Ezenkívül a császárné (és nem Sisi és nem Erzsébet) “hazájában”, Ausztriában szintén egy s-sel és i-vel írják:  „Sisi” (Például a bécsi Sisi Múzeum)

Olvasósarok

A VÉN DIÓFA

Egyetlen lánya az ország másik felében élt, az Öregnek nem is ez fájt igazán, hiszen az az élet rendje, hogy a gyermekek szárnybontogatásuk után saját életet élnek. Nem is akarta ő soha magához láncolni. Hanem az fájt igazán, hogy ő is magányosan tengeti életét, nem sikerült társat találnia. Szakmájában sem tudott elhelyezkedni, pedig mindig szorgalmas, törekvő teremtés volt. Valami konyhán talált állást, és ennek is örülni kellett, nem mintha ezért tanult volna az egyetemen.

Erzsébet királyné – Sisi

UDVARI BÁLOK SCHÖNBRUNNBAN

Az udvari élet valamelyest kötetlenebb volt Schönbrunnban mint a Hofburgban, azonban itt is szigorú szabályok határozták meg a mindennapokat. A Schönbrunni Kastély amellett, hogy a császári család nyári rezidenciájául szolgált, reprezentatív célokat is betöltött. Jól tükrözi eme kettős funkciót a fényűző, nagyszabású termek és a visszafogott eleganciával berendezett császári magánlakosztályok eltérő stílusa. (...) Erzsébet egészen fiatal korától kezdve, bárhol is megjelent, a figyelem középpontjába került.

 

Erzsébet királyné – Sisi

SISI HÚGA, A „HARCOS KIRÁLYNÉ"

Mária Zsófia Amália bajor hercegnő, Nápolyi királyné (1841. október 4. – 1925. január 19.) - 1. rész

Egy házasság története, amelyet csak tíz évvel az esküvő után háltak el, időközben a fiatal feleségnek mégis ikrei születtek... Persze, csak titokban.

Olvasósarok

LUSSAS - HOL VAGYOK?

KATONA ZOLTÁN ÁLMA - Láthatatlan vagyok!​

(...) Éppen másztam lefelé az egyik ház faláról anélkül, hogy feltűnt volna, hogy a levegőben mozgok, vagy hogy tudok járni a falon anélkül, hogy leesnék. A földön, a járdán "normális" embereket láttam járkálni össze-vissza. Észre se vettek, pontosabban nem láttak engem egyáltalán. De én láttam őket. Valamiféle furcsaságot éreztem, és mihelyt lenéztem a lábaimra, ráeszméltem, hogy nem érintik a talajt. Egy méterrel a járda felett lépkedtem, mintha csak egy puha,  süppedős gumiszőnyegen járnék...

Novellasorozatok

TITOK XII. BEFEJEZŐ RÉSZ

Dódi annyira megijedt, mikor Annus elájult, hogy ösztönösen hozzáhajolt, fejét felemelte, és azt tette, mint mikor kisgyerekkorában nagy baj volt, és édesanyját sírni látta: „Mama! Édesanyám!” - szólongatta rémülten. A gyermek a szíve mélyén nem tagadta meg az édesanyát. Mr. Laker meglepetésében mozdulni sem tudott, de azért segítségért kiabált, mire a villából kiszaladt William, a fiatalabb fiú, aki éppen otthon volt Angliából, és a szolgálók is, köztük Kati, a szakácsnő. Annus lassan visszanyerte eszméletét, de nem merte kinyitni a szemét. Valahol sejtette, hogy ennek a pillanatnak be kell következni, de bízott benne, hogy az nagyon sokára lesz. 

Novellasorozatok

TITOK XI. RÉSZ

Már azért sem akart kiutazni, mert a harmadik szomszédban lakott Sándor Irénke. Nagyon szemrevaló lány volt. Dódi már többször is hazakísérte, és úgy tapasztalta, Irénke is szívesen veszi a közeledését. Igaz, hogy még élénken emlékezetében volt Cleveland, a kis falucskához képest nyüzsgő, mozgalmas élete. Eszébe jutott a sok automobil, a gépgyárak. Mivel rajongott a gépekért, ez nagyon csábító volt számára. A végén beadta a derekát.

Erzsébet királyné – Sisi

A MERÉNYLET - ERZSÉBET KIRÁLYNÉNK A SZÍVÉBEN IS MAGYAR VOLT

Az, hogy Erzsébetet egy olasz anarchista meggyilkolta (szíven szúrta) 1898. szeptember 10-én, döbbenetet váltott ki az emberekben, és jelentősen hozzájárult a Sisi-mítosz kialakulásához. 

Mi, magyarok legendákat és patetikus történeteket szőttünk róla még életében. Erzsébetet, habár Habsburg-feleség volt, igazán magyar királynénknak tarthatjuk. Mielőtt bárkinek bármi kétsége felmerülne afelől, hogy igazán, szívében magyarnak tekinthetjük-e egy osztrák uralkodó német származású feleségét, hadd hívjam fel az olvasó figyelmét néhány érdekes tényre.

Novellasorozatok

TITOK X. RÉSZ

Annus rettegett attól, hogy véletlenül az utcán, ismerőssel találja magát szemben. Tudta, hogy a munkásnegyedből kevesen járnak a város gazdagabb negyedeibe, de úgy gondolta: „az ördög nem alszik!“ Meg a Cleveland-i magyarok közül is többen tehetősebbek, gazdagabbak lettek. Voltak már második generációs magyarok, és a fiatalok ritkán választották életpályának a bányászatot. Voltak magyar üzletemberek, vállalkozók, sőt Annus tudott egy-két magyar orvosról is, akinek pacientúráját elég nagy százalékban a magyarok alkották.

Novellasorozatok

ÚTVESZTŐ - VII. Rész

Próbáltam megérteni az üzenetet, de egyelőre nem sok sikerrel. Miért épp márvány? Miért pont fehér? Na és azok a nagyon is eleven szemek, a szúrós pillantással?

Amit még sosem említettem neked, az az a furcsa gondolat, ami egyre inkább meggyőződésemmé vált, jelesül, hogy egy bizonyos, valaha élt személy szeretne üzenni ennek a mai kornak, mit ad Isten, épp általam. No, persze – csatornázásról meg effélékről életemben nem hallottam még akkoriban - eleinte én is csak mosolyogtam a gondolaton, megértem, ha netalán e pillanatban Te is így teszel...

Novellasorozatok

TITOK IX. RÉSZ

Így ismerkedett meg útitársával, akit Mr. Lakernek hívtak. A hajóút hosszú volt, barátságot is kötöttek. Annus megtudta, hogy Mr. Laker özvegy ember, két kamasz fiú édesapja. Szintén Cleveland-be utazik, ahol egy jól menő gépgyára van. Annus maga sem tudta, hogy jutott eszébe, de azt mondta az úriembernek, hogy ő is özvegyasszony, és gyereke nincsen. Még azt is kitalálta, hogy elszegényedett magyarországi földbirtokos felesége, és a férje a háborúban tűnt el. Mikor ennyire belejött a hazudozásba, már nem volt nehéz azt is hazudni, hogy az ő szülei, és a férje szülei is meghaltak, neki nem maradt Magyarországon senkije. 

Erzsébet királyné – Sisi

EGY KIRÁLYNÉ PORTRÉJA

Nem sokkal később lépteket hallottam. Gyorsan hátráltam, de már késő volt. Ott állt előttem szőrmével szegett sötétkék lovaglóruhában, amely úgy állt magas, karcsú testén, mintha ráöntötték volna. Fején alacsony cilinder ült, vastag lovaglókesztyűvel borított kezében fehér csipkelegyezőt tartott. Mélyen meghajoltam. Nem mertem felnézni. Éreztem, ahogy az arcom egyre vörösebb és vörösebb lesz a szégyentől. Zavarodottságomban a regény kiesett a kezemből. Fél percig nem mondott semmit, majd csendesen megszólalt:

Olvasósarok

EGY VÖRÖS, EGY BARNA

Esti busz, Brightonból Peacehavenbe. Felszáll egy fiúpár. (Igen két fiú, igen pár, ha baj, ne olvasd tovább, légyszi.) Kamaszok. Egy vörös, egy barna. Valami elit fiúiskola valami puccos, esti rendezvényéről jöhetnek, frakkban, fehér ingben. Már nem szomjasak. Leülnek mögém. Mocorgás.

Erzsébet királyné – Sisi

A FIATALABB UNOKAHÚG, AKINEK JOBBAN ÁLLT A FEKETE

Mindhárman gyászruhát viseltek egy nagynéni halála miatt, és mivel a világos ruháik a lemaradt kocsiban voltak, nem tudtak átöltözni a császárral való találkozás előtt. Az egyszerű, magasan zárt fekete ruha állítólag nagyon jól állt Sisin, Nenén viszont egyáltalán nem - az idősebb nővér szigorúnak látszott a gyászruhájában (Hamann, 25).

Novellasorozatok

TITOK VIII. RÉSZ

Mégis a szülőknek újra segíteni kellett, hogy Annus 1922 márciusában elhagyja szülőfaluját, és most már a gyermekeit is, hogy Cleveland-be utazzon. Kicsit szégyellte is magát, hiszen mikor először utazott Józsival, félelem volt benne, most meg vágyakozás.

Erzsébet királyné – Sisi

MI TÖRTÉNT A NÁSZÉJSZAKÁN SISIVEL - VAGY INKÁBB MI NEM…?

A császár a legtöbb esetben nagyvonalúan és tapintatosan viselkedett a feleségével. Kérdés azonban, hogy a tapasztalt grófnőkön nevelkedett Ferenc Józsefnek mennyi gyengédséget sikerült átadnia az érzékeny és tapasztalatlan, még gyermek Sisinek. Valószínűleg nem sokat, mert Erzsébet sem a házasságának korai szakaszában, sem később nem szerette meg a testi kapcsolatot.

Novellasorozatok

TITOK - VII. RÉSZ

Szerencsére otthon nem romba dőlt ház, vagy rendetlenség fogadta őket, amitől Annus kicsit tartott, hanem még az istállóban is be volt kötve egy fiatal üszőcske, és még az ágy is be volt vetve a hátsó házban. Egy csahos kis pulikutya is megugatta őket, csak akkor tágított, mikor Annus testvére, a Zsuzska kiszaladt fogadni őket.

Novellasorozatok

ÚTVESZTŐ - VI. Rész

Te ismersz olyan embert, akinek veleszületett, Istenadta tehetsége van bizonyos szakmákhoz, mégsem választhatta hivatásul azt a szakmát, mert a személye, a viselkedése, a nézetei, vagy bármi egyéb, nem voltak szimpatikusak azok számára, akiknek a kezében volt a döntés joga? Én több ilyet ismerek. Döbbenetes tehetséggel születtek, mégsem művelhetik, amihez értenek, csak mert ilyen-olyan oknál fogva nem végezhették el a szakképzőt, nincs bizonyítványuk a tudásukról. Márpedig ha az embernek nincs pecsétes igazolása arról, hogy ért valamihez, akkor nem is ért, és punktum!

Novellasorozatok

TITOK VI. RÉSZ

Múzeumok, kiállítások és programok

KRÓNIKÁS ZENEDE JUBILEUMI MŰSORA október 16.

Novellasorozatok

MEDVÉK, DÉMONOK ÉS CSIPKERÓZSIKA

Délutáni szendergésemből furcsa neszre ébredtem. A háló egyik sarkába állított nádkanapé nyikorgott fel, nem túl hangosan, ám annál fülsértőbben, mintha valami roppant súly nyomná, egyszer, kétszer, háromszor. Addig-addig, hogy szédelegve felemeltem a fejem, és égő szemgolyókkal odapillogattam. Mit mondjak? Menten kipattant a szemem, az álomnak nyoma veszett, helyét valami leírhatatlan érzés vette át. Csodálkozás, döbbenet, értetlenség és némi rémület. A kanapén egy fura alak ült, kényelmesen hátradőlve, egyik karját a karfán, másikat a kanapé háttámláján nyugtatva, s közben rezzenéstelen pillantással engem figyelt.

Novellasorozatok

TITOK - V. RÉSZ

A háború bizony minden tervüket, számításukat áthúzta. Józsi is, és Annus is nagyon jól tudta, addig haza nem mehetnek, amíg otthon háború van. Minek rohannának a vesztükbe, minek mennének egy békés világból bele a pokolba. Az is megtörténhet, hogy még csak haza sem érkeznek, már Józsit várja a behívó, és mehet ő is a lövészárokba, ágyútölteléknek. A másik gond az volt, hogy a megspórolt pénzt sem merték hazaküldeni, hiszen a postavonalak már nem voltak megbízhatóak. 

Novellasorozatok

ÚTVESZTŐ IV. rész

Éveken át voltak álmaim, melyek minden valóságnál valóságosabbnak tűnnek, és olyan élesek, hogy képtelenség őket elfelejteni. Az álmok mindig utalnak valamire, tudatni akarnak velünk valamit, csak ember legyen a talpán, aki megérti őket. Sokat a mai napig nem tudtam értelmezni, de eljön majd az idő, amikor megértem az üzenetét, ebben valahogy biztos vagyok.

Novellasorozatok

TITOK IV.rész

Igaz, hogy Józsi nagyon félt attól, hogy nap, mint nap a bányaakna poros, nedves környezete vette körül, de lassan megszokta, hiszen a munkaidő végeztével mindig visszatért Isten áldott világába. Nem is gondolt arra, hogy Annusban is vannak félelmek. A felesége kész vacsorával várta, akár naponta tiszta vasalt ruhát tett elé. Soha egy zokszó, egy panasz nem jött ki a száján. Józsi, mióta Cleveland-be érkeztek, csak Annus mosolygós, elégedett arcát látta.

Novellasorozatok

TITOK - III. RÉSZ

Mivel nem volt útlevelük, Puzdák Pisti tanácsai szerint jártak el. Kicsit körülményesen, de eljutottak Hamburgba, ott már igazán nem volt nagy probléma, hiszen nem ők voltak az egyedüliek, akik abban az időben kivándoroltak Amerikába. Annus a falujuktól egészen Cleveland-ig tartó utat legszívesebben kitörölné emlékezetéből, de ami ott várta, az egy kis faluból jött fiatalasszony szemében csodálatos volt.

Novellasorozatok

ÚTVESZTŐ - III. Rész

Meghökkentő gondolatokkal ébredtem aznap. Egy hang a fejemben egyre azt bizonygatta, hogy most azonnal, haladéktalanul, és gondolkodás nélkül regényt kell írnom. Te éreztél már ilyesmit? Próbáltam megértetni vele, hogy ez egy hamvába holt ötlet, de rendre alulmaradtam vele szemben, ahogyan a rá következő évek során is mindig. Egyszerre csak azon kaptam magam, hogy már a regény részletei körvonalazódnak a fejemben.

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET ÉS FERENC JÓZSEF LAKOSZTÁLYA GÖDÖLLŐN

Ferenc József lakosztályát a díszterem egyik, Erzsébetét pedig a másik, a lovarda felőli, napfényes oldalán helyezték el. Sisi Mária Terézia egykori vendégszobáját hálószobaként használta. Emeleti lakosztálya négy szobából állt, és saját lépcsősor kapcsolta össze földszinti három szalonjával.

Novellasorozatok

TITOK II. Rész

Próbáltam kibogozni a csomót, ami a levélköteget összekötő zsinóron volt, de ez annyira régi volt, hogy a szőrspárga egyszerűen szétmállott az ujjaim között. Széthajtottam az első sárgás, régi levélpapírt.  „Cleveland, Ohio, 1911. július 4-e" - olvastam a jól kivehető, régies, de nagyon szép betűkkel írott dátumot. Már alig láttam a betűket, hiszen lassan fiatal este lett. Száz évet utaztam az időben visszafelé, és még csak a levelek talán egyharmadát olvastam el. Családom eddig ismeretlen tagjaival találkoztam, és beletekinthettem a sorsukba.

Erzsébet királyné – Sisi

BRIGITTE HAMANN EMLÉKÉRE

Tegnap 76 éves korában elhunyt Brigitte Hamann német történész. A Derstandard.at című német online újság 2016. október 4-én, este fél tízkor tette publikussá a hírt.

Magasröptű

KELLETT NEKÜNK SZEXUÁLIS FORRADALOM? (18+)

CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Novellasorozatok

ÚTVESZTŐ - II. Rész

Múzeumok, kiállítások és programok

ÖRÖKSÉG KONCERT A LEGENDÁBAN

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET REJTÉLYES BETEGSÉGEI

Erzsébet gyerekkorától kezdve szenvedett különféle betegségekben, amelyek egy jelentős része lelki eredetű volt. Sokan ma úgy gondolják, hogy Sisi mindig szomorú és boldogtalan volt. Valóban az volt? Eme kérdés megválaszolása sok oldalt vehetne igénybe. Ahhoz, hogy valamivel rövidebb választ adhassunk, beszéljünk a császárné "súlyos tüdőbetegségéről".

Novellasorozatok

TITOK

Kicsit nehezen nyílott a fedele, biztosan régen emelték fel. Mintha egy régi kalózláda fedele lenne, még hallottam, is a rozsdás csikorgást. Végre kinyitottam, és csalódotton tettem volna oldalra, mert csak egy zsinórral összekötött levélcsomag volt benne. Valami belső hang mégis azt súgta: „Ne tedd félre, olvass bele!“ Néztem ezt a jókora levélcsomót, arra gondolva, mennyi időt vesztegetnék el, míg ezen végigrágódom, de mégis győzött a kíváncsiságom.

Olvasósarok

MARÉK FÖLD ÉS DÉLI HARANGSZÓ

Magyar magány a kenguruk földjén

Tolókocsiját az ablakhoz gurította, és csak bámészkodott. Eukaliptusz fák meredtek rá némán. Magában a napokat számolgatta. Mire barátja beszerezi, amit kért, az legalább 2 hét. Postára adja, elküldi… talán egy hónap múlva ideér. Nem, semmiképpen nem kaphatja meg előbb!

Erzsébet királyné – Sisi

SISI MINT ANYA ÉS FELESÉG A HOFBURGBAN

„Alighogy megjött /Zsófia/, máris levonszolt a kertbe, és azt magyarázta, hogy kötelességem mutogatni a hasamat, hadd lássa a nép, hogy valóban állapotos vagyok. Szörnyű. Ehhez képest valóságos jótétemény volt számomra, ha egyedül maradhattam, és kisírhattam magam” (Hamann, 90).

Erzsébet királyné – Sisi

SISI LEGKISEBB LÁNYA, A GÖDÖLLŐI KIRÁLYKISASSZONY

Miért kényszerítettek egy osztrák főhercegnőt arra, hogy a magyar nyelvet használja anyanyelveként? Szó szerint anyanyelveként, mert német származású édesanyja, Erzsébet magyar királyné, osztrák császárné csak magyarul beszélt hozzá, és Ferenc Józsefet, az osztrák császárt is arra kérte, csak a nyelvünkön szóljon gyermekéhez.  Mit szólt mindehhez Mária Valéria, aki csak később, felnőtt korában sajátította el a német irodalmi nyelvet? Édesanyjának minden bizonnyal semmit, édesapjának is csak később merte bevallani "valódi" anyanyelvével kapcsolatos óhaját...

Olvasósarok

ZAKATOL A VONAT

Bekapcsolja a televíziót, szereti a sportműsorokat. „Ennek a meccsnek is vége van már, későn kattintottam ide.” Cél nélkül kapcsolgatja a tv-t, egyik adón sem talál kedvére való műsort. „Miért nem ér rá senki? Beülhettünk volna egy pohár sörre, vagy feljöhetett volna Marcsi. Biztosan nem tud elszabadulni otthonról.” – nyugtázza magában. Még egy pillanatra látja az egyik adó reklámját. Egy kis villanyvasutat, ahogy zakatolva rohan a kis játékvonat a síneken.

Erzsébet királyné – Sisi

CSÁSZÁRI VACSORÁK

Az egykori császári ebédlőasztalt a hivatalos alkalmakra megterített egykori állapotában tekinthetjük meg a hagyományosan hajtogatott szalvétákkal, amelyek készítésének technikáját mindig csak ketten ismerték. Írásban nem rögzítették, így módszer szájhagyomány útján öröklődött. 

Vasárnaponként a császári család minden bécsi tagja összegyűlt az asztalnál kötelező jelleggel. Az egyetlen kifogás, amit a császár távolmaradás esetén elfogadott, az a betegség, vagy a hivatalos kötelezettséggel járó elfoglaltság volt. Ezeket minden esetben írásban kellett benyújtani. Ennek ellenére ezek az alkalmak kötetlenek és fesztelenek voltak.

Olvasósarok

AJÁNDÉK HALNAK NE NÉZD AZ USZONYÁT

Hát itt állt épp ma reggel Richard hentes, Richard hentes fia, Richard hentes unokája, a Richard és fiai hentesbolt ablakában. Integetett messziről, ahogy leszálltam a buszról, s egy még vonagló lepényhalacskát mutatott fel széles mosollyal a kirakatában. Emlékezett, hogy hónapok óta fejlődő, egyre erősödő húsundorom alól az egyetlen kivétel ez a sós tenger ízű kis hal. Sokadig próbálkozása, hogy húsevésre szoktasson. Vagy talán épp az ellenkezője? Mosolyogtam, s a bortól hangos lordok versikéjét zümmögtem neki vissza a kirakaton át.

Erzsébet királyné – Sisi

ROMY SCHNEIDER, A SZÍVEK CSÁSZÁRNÉJA

„A közönség számára mindig SISSI maradok, az elragadó és ártatlan uralkodófenség megtestesülése. Úgy látszik, egyedül én voltam tudatában annak, hogy semmiféle SISSI nem voltam. Eljátszottam őt, ez igaz, a valóságban azonban még a legcsekélyebb összehasonlítást sem viselem el ezzel a mesebeli hercegnővel” – nyilatkozta Romy Schneider, aki ma lenne 78 éves.

Múzeumok, kiállítások és programok

MI FÁN TEREM A MondoCon?

A MondoCon 2009 októbere óta évi négy alkalommal várja a szórakozni vágyókat a nagy befogadó térrel rendelkező Hungexpo területén. Kezdetben a rendezvény célja az volt, hogy a hazai Japán kultúrával, az animékkel és a mangákkal foglalkozó szubkultúra rajongóinak biztosítson egy találkozót, ahol kellemes társasággal és jó programokkal tudják elütni az időt. Időközben persze a rendezvény híre bejárta az egész országot, és jelentős rajongótáborra tett szert.

Magasröptű

HOVÁ TŰNT AZ EROTIKA

Olvasósarok

AHONNAN KARÁDY-T ELVITTE A GESTAPO

A belső szobában bújtak Karády, és a tábornok, ébren. Ott, ahol most a galagonyabokor nő a küszöb alól.” Mindig valami mosolygással vegyes döbbenettel néztem erre a szerelemre, a csontos, mély tónusú, lányokhoz vonzódó dívára, aki egyetlen délután alatt, mint egy gyerek bolondult bele a köpcös, kopaszodó Ujszászy István tábornokba, a katonai hírszerzés vezetőjébe, a kor mamelukfejű elitjének talán egyetlen európai módon valamirevaló koponyájába. Belebolondult, hogy aztán ki is tartson mellette, Gestapo elől bújva, és német verőlegények pincebörtöneiben is. „Karády-t talán nem is keresték volna, ha nem követi Újszászy-t ide.”

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET CSÁSZÁRNÉ SZÉPÍTŐ FÜRDŐI

Erzsébet a szépsége és fiatalsága megőrzése érdekében tett lépései az udvarból megbotránkozást váltottak ki, azonban nem voltak egyedülállók Európában. Ausztria császárának - vagy talán inkább anyjának - udvarában elszállásolt magas rangú vendégek közül többen meglepve tapasztalták a fürdőszoba hiányát. Bécsben Zsófia főhercegné törvényei uralkodtak, talán erre is vezethető vissza az, hogy a Burgban Sisinek csak viszonylag későn, 1876-ban építették ki az akkori legmodernebb fürdőszobát.

Novellasorozatok

ÚTVESZTŐ - I. Rész

Ültem a számítógép előtt, és elmélyülten püföltem a billentyűket, amikor hirtelen minden egyes sejtem ordítozni kezdett, arra figyelmeztetve, hogy áll valaki a hátam mögött. Biztos te is éreztél már hasonlót. Pötyögtem tovább, mintha mi sem történt volna, abban a szent meggyőződésben, hogy minden bizonnyal hat, és tizenkét éves lányaim egyike akar rútul megtréfálni, mondjuk ilyesmivel, hogy jól rám ijeszt, és aztán alaposan kikacag. No, gondoltam, abból nem eszel!

Olvasósarok

JÁTSZIK AZ ÖRDÖG

Templomba indultam ma reggel. Elkéstem. "Jól van" - mondtam a busznak, a dupla tetejűnek. "Akkor vigyél akárhova, ahol véget ér az autóút, zöldek a lankák és alattuk acélszürke a tenger."

Olvasósarok

LÁTLELET

Nekem természetesen le kellett írnom, hogy „elmondása alapján...” álló autóból rángatták ki és csak egy sört ivott. A helyzet furcsaságát fokozta, hogy Géza előttünk megjárta a szomszéd kisváros ügyeletét is, ahol egy általam jó szakembernek tartott kolléga ügyelt. Biztos, ami biztos, azzal is leíratta a történteket.

Erzsébet királyné – Sisi

MERÉNYLET ERZSÉBET KIRÁLYNÉ ELLEN

Sztáray Irma elmondása szerint már csak száz méterre voltak a kikötőtől, amikor egy ismeretlen férfi gyors léptekkel közelített feléjük. Félrehúzódtak, de ekkor a fiatalember jobb öklét felemelve erős ütést mért Erzsébet királyné mellkasára, aki az ütés hatására összeesett, és a fejét beleütötte a kövezetbe, de szorosan feltűzött haja csillapította az esést.

Olvasósarok

KÖSZÖNTELEK, ŐSZ!

Ősz, Te Csodás! Vagy mégsem? Paul Verlaine verse gyönyörűen illusztrálja  az ősz sötét búskomorságát, amit mind a magyar, mind a világirodalom számtalan alkotása leír. Nem szeretnék véletlenül sem verselemzésbe bocsátkozni, azért választottam ebből a versből néhány sort, mert a sok mély hangrendű magánhangzó is az ősz komorságának hangulatát idézi. De vajon az ősz tényleg az elmúlásról szól-e?

Erzsébet királyné – Sisi

A BÉCSI HOFBURG

„A jó császár tulajdonképpen átjáróházban lakik.” - mondta Ferenc József. A Hofburg struktúrájának ismeretében nincs mit csodálkoznunk azon, hogy Erzsébet császárné olyan kevéssé érezte itt jól magát. Természetesen rossz közérzetéhez és a gyakori köhögőrohamaihoz nagyban hozzájárult anyósa, Zsófia főhercegné irányában tanúsított viselkedése is.

Erzsébet királyné – Sisi

ERZSÉBET ELSŐ NAPJAI A HOFBURGBAN

A főhercegné nem titkolt szándéka az is volt, hogy a grófné a nevelőnő szerepét töltse be a kis Sisi mellett, valamint folyamatosan jelentést tegyen a császárnéról. Erzsébet két fiatalabb udvarhölgyet is kapott: Pauline Bellegarde és Ernestine von Lamberg grófnőket, akiket szimpatikusnak talált, de Zsófia már az elején leszögezte, hogy „semmilyen személyes kapcsolatot nem szabad tartania ezzel a két fiatal nővel".

Olvasósarok

A FENEKETLEN

Júniusi nap volt, ültem egy bokrok között bújó padon a sétányon, tanultam –  és verseket írtam a fiúhoz, a szőkéhez, aki tizenkét évvel volt idősebb nálam, s vőlegény volt, de én azért szerettem. Vagy legalábbis szentül meg voltam győződve erről.

Olvasósarok

A KÖLYÖK

Nem nézett hátra, gyors iramban szaladt a tölgyfához. Jólesően nyúlt el alatta, hátát szorosan a törzséhez támasztotta, be is hunyta szemét. Álom azonban nem jött rá. Egyfolytában a kis farkasra gondolt, majd mielőtt még bármilyen gondolat is megfogalmazódott volna benne, szinte gépiesen felkelt és elindult az irányába. A hold jól megvilágította útját.

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.