Rovatok

DiJo- héj - Schäffer Edina

VIRÁG, ÉN - A KÉT FEKETE MACSKA - ÉS A BLACK FRIDAY

Történt pedig ez az érdekes eset épp a mostani Black Friday-t követő napon, szombaton, amikor mi, Virág lányom és én a vásárlási őrület folytonos reklámjaira fittyet hányva mégis csavargásra adtuk a fejünket. Mivel egyikünk sem szereti a tömeget, ezért minket senki emberfia nemigen szokott látni a nagy bevásárlóközpontokban, de még a kisebb boltokban sem. A Black Friday különösen ijesztő volt számunkra a nagy, mindenhol látható hallható reklámjaival, miszerint azon a pénteken óriási de óriási kedvezményeket kapnak a vásárlók. Igazából már péntek reggel megijesztettek, amikor körülbelül hat e-mailt kaptam csak azért, hogy erre figyelmeztessenek engem.

DiJo- héj - Schäffer Edina

CSIKI-CSUKI

Mindannyian szeretnénk "valakik" lenni. Legalább saját magunknak. Sokszor még az is épp elég jó lenne. De hiába a sok pénz, vagy a sikeresen "levert", miattunk tikkelő szemű ellenfelek, a "dől a lé" biznisz, ha otthon is mindenkit magunk alá gyűrünk. Mutatnunk KELL minden fronton, hogy mi "valakik" vagyunk. Aztán, amikor egy, a személyes lelki fejlődésünket segítő, igazán jó emberbe botlunk, aki ott van minden javak hajhászása nélkül, aki megsimogatja a fejünket, akivel lehet tervezni, jó magasröptű beszélgetéseket is folytatni, akit a gyerekünk azonnal a szívébe zár...

DiJo- héj - Schäffer Edina

LÚZER 2. rész

Avagy "etetni kell a Bestiát!"

Kati tehát teljesen nyomorultul és lúzernek érezte magát. Tanácsra, valamire vagy valakire volt szüksége, aki megmondja majd neki a tutit. Úgy döntött, megkérdezi a "nagy öregeket", az öreg barátnőit a régi munkahelyről.

DiJo- héj - Schäffer Edina

LÚZER 1. rész

Avagy Kati és a kerek perec...

Van, amikor az ember éppen pontosan nyomorultul érzi magát. Így volt Kati is ezzel, ahogyan ült egy padon és lóbálta a lábát. Szakított a barátjával, csalódott, és búcsút intett a pasinak. Kati bizalma végképp elszállt, s hiába ő repítette ki a fiút a kapcsolatból, iszonyúan fájt neki, és legalább egy lúzernek gondolta magát, az önbizalma is igen rendesen megingott. Úgy érezte, a magánélet nem neki való. Minden téren sikeres, önálló, eredeti, kreatív, még talán szép is, de nem biztos; csak a magánélet, az mindig bukta.

DiJo- héj - Schäffer Edina

TAVASZ

 

Tényleg itt a tavasz. A lány a konyha ablakából csodálta a hajnali rózsaszínes fényeket az égbolton. Csicseregtek a madarak. Álmosan csodálta a világot. A tabletjén elintézett egy-két dolgot, miközben a kávéját kortyolgatta. Egy e-mailt várt válaszként az épp elküldött levelére, de csak várta, nem jött. Ismét kortyolt egyet a kávéba. Arra gondolt, hogy biztosan becsúszott a válasz a kéretlen levelek közé, előfordult ez már többször is. (...) Benézett tehát a kéretlen levelek közé, de ott valami egészen meglepőt talált.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 6.

"Te figyu. Ti....sátánisták vagytok?"

Még mindig Neoton... A Magyar Rádióban sokat vendégeskedtem akkoriban, s onnan jöhettem munkám végeztével. A hátamon természetesen ott volt a hegedű, mivel a templomi zenekari előadásra igyekeztem. Sok ismert ember megfordult arra, hiszen a Magyar Rádióban sok zenésznek, énekesnek akadt gyakran munkája.

Azt még érdemes rólam tudni, hogy jóllehet eléggé fura és magamnak való ember vagyok néha, de ha nagyképűen vagy flegmán szólnak hozzám, vagy csak egy ici-pici ilyen felhangot is érzek, azt egészen biztosan nem hagyom szó nélkül. Na, ők ezt nem tudták. Hogy kik? A Republic együttes.

DiJo- héj - Schäffer Edina

A VERONAI MAGYAR BUSZBALESET MARGÓJÁRA…

Szombat reggel láttam a hírt hétkor. Még csak egy szalagcím volt csak a Kapu internetes portálon. Döbbenten néztem magam elé. Nem akartam elhinni. Buszbaleset. Magyarok. Gyerekek. Sok halott. Tanítóként, anyaként, emberként ért a borzalmas veszteség. A világ kevesebb lett. Elvesztettük őket. Na de hogyan lehet ez....

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 5.

A fejem fölött azonnal megjelent egy nem látható kérdőjel, pont úgy, mint a képregényekben; a szemeim pedig akkorára nyíltak, hogy úgy éreztem, nagyobbak lettek a fejemnél is! Nem szaporította a szót, be is nézett hamar az ablakon, bedugta a fejét az első ülésnél oldalán és jól megnézett mosolyogva. Látszott, hogy igen nagyon örül. Én mosolyogtam egy kedveset, minden igyekezetem benne volt. Percekig tartott ez a művelet, aztán elégedetten elbúcsúzott és tovább engedett bennünket.

DiJo- héj - Schäffer Edina

RANDI

DiJo- héj - Schäffer Edina

KARÁCSONY RELOADED

DiJo- héj - Schäffer Edina

„KÁR ÉRTE. KUKA.”

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 4.

Ment tehát a turnébusz, nagy, ötven személyes ORI (Országos Rendezőiroda) busz a maga szépségével és lassúságával. Nyíregyháza előtt megálltunk egy fogadónál kicsit pihenni, ebédelni, de nagyon kellett sietnünk. Az ebéd után mindenki elszaladt még a mosdóba, és már indultunk is. Nyíltak, záródtak a mosdóajtók, mint a westernfilmek kocsmaajtajai, mindenki sietett. Én maradtam utoljára, de ahogy kiszaladtam, a busznak már hűlt helye volt. El tudjátok képzelni milyen érzés ez? Az ország legismertebb zenekarának a tagja lettél, rajongók várják a mondataidat, újságcikkek, koncertek következnek, s te egyszer csak ott maradsz épp az első turnéd első állomása előtt egy pusztában.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMILIA 3. rész

No tehát, ott tartottam, hogy befogadtak maguk közé, igazi Neoton Família csapattag lettem. Elkezdődtek a próbák, készültek új fényképek, új cikkek az újságokban, amikben már én is benne voltam. Az újságcikkekről sokszor a rajongóktól értesültem, amikor arra kértek, hogy írjam oda a nevem a saját fényképem alá. Érdekesnek és viccesnek tartottam, hogy ezentúl ilyen dolgokat is kell csinálnom. A színpad mellett a Neoton-Pro iroda lett a második munkahelyem, így tehát gyakran megfordultam ott. Mindig sok fiatal ült és beszélgetett az irodában, akkor még nem tudtam, ki kicsoda. Egy teljesen új világ nyílt meg számomra addig ismeretlen emberekkel.

DiJo- héj - Schäffer Edina

SOHA TÖBBET TOMI…

Egy esős estén jött az elhatározás. A világ tele van Tomikkal, és azok mind csak csalódást okoznak. A lány egy tea kortyolgatása közben jött erre a világmegváltó összefüggésre. Már mások is mondták, akinek néha elsírta bánatát, hogy Judit, egy dolgot fogadj meg, de tényleg, senkivel többet szóba sem állhatsz, akit Tamás keresztnévvel illettek, mert azok csúnyák, rosszak, és csak sírás lesz a vége. Igaz, hogy Judit kukázta a végén mind ki őket, szórta őket nagy bőszen kifelé, legbelül megviselte a csalódás minden egyes alkalommal.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 2. RÉSZ

Tehát szőke lettem. Nem bántam meg. Szőkeségem sok pozitív változást hozott. Péter és a zenekar olyan elementáris erővel akakított át, s vele együtt az egész életemet, mint amikor egy cunami jön. Nem. Az nem jó. Akkor földrengés. Az sem pozitív. Mihez hasonlítsam.... egy óriási felhőszakadáshoz, amely után a levegő sokkal frissebb, s boldogan szippantasz bele. Nem. Ez sem jó. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy valamilyen jellegű, mondjuk erősen elvont, művészfilmből egyszerűen átpakolnak téged egy csajos vígjátékba. 

DiJo- héj - Schäffer Edina

DIJO DVD LEJÁTSZÓT ÁRUL A NETEN

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA 1. RÉSZ

Erdős Péterrel való első találkozásom nagyon érdekes volt. Akkor már több könyvet is kiolvastam vele kapcsolatban, jót és rosszat is. Ott ültem tehát vele szemben én, alig húsz évesen, azzal az emberrel szemben, akiről akkoriban mindenki úgy tartotta, hogy az egyik legmeghatározóbb, legnagyobb hatalommal rendelkező ember az egész magyar pop-rock piacon. Ott ültünk tehát benn, a Neoton-Proirodában egymást összehúzott szemekkel figyelve. Miközben általános dolgokról beszélgettünk, erősen figyeltük egymást én a makacs fiatal és Ő, a teljhatalmú, tapasztalt, sokat tudó, sokak által szeretett és utált ember.

DiJo- héj - Schäffer Edina

BESZÉLGETÉS EGY MUNKAHELYEN…

Kolléganő fogja a fejét, úgy kiált fel, hátha elkapja valaki a kérdést, és mond valami nagyon okosat. "De miért ilyenek a pasiiiiiik? Miért hiszik azt, hogy van idejük és azt, hogy ők nem öregszenek?" A közelben ülő pszichológus-kolléga rögtön rácsapott a lélekboncolás élvezetes lehetőségére. "Ilyenek, nem tudunk mit csinálni velük."

DiJo- héj - Schäffer Edina

SELF ADVENTURE, AVAGY HEGYI BRINGÁZÁS DIJO MÓDRA

Először naivan elindultam Üröm felé, mert már egy ideje kinéztem ott a bicikli utat, gondolván, hogy ez most már egy teljesen biztonságos bicajút autók közelsége nélkül. Aztán menet közben jött a felismerés, hogy ennek az útnak hamar vége szakad, és ismét, mint oly sokszor, az autókkal kell osztoznunk a sovány, de nagyforgalmú utakon. DiJo visszafordul, és elindul a Testvérhegy felé. Na, máris jobb. Nincs autó, csak én és a hegy. Ez már sokkal jobb társaság.

DiJo- héj - Schäffer Edina

FÉL SZÓBÓL IS…

Az úgy volt, hogy egy nehéz, munkával teli szeptemberi hét péntekjére mi, néhány énekesnő egy kis beszélgetést szerveztünk meg estére. Csak úgy. Épp annyi időm volt, hogy munka után gyorsan lezuhanyozzam, és már indultam is. Mivel mindenhova pontosan érek oda, így megint jóval korábban érkeztem meg, mint a többiek. Egyszóval nem siettem. Szép nyugodtan beálltam a parkolóba egy eléggé szűk helyre, és boldogan nekiindultam a szűk farmeremben és a magassarkúmban.

DiJo- héj - Schäffer Edina

AZ ANGYAL...

DiJo- héj - Schäffer Edina

CSAJOS ESTE

Egy fárasztó nap végén boldogan esünk be a körömstúdióba, ahol tudjuk, hogy leülhetünk, elgondolkozhatunk, miközben szépülünk. Ha nincs kedvünk, nem beszélünk, csak nézzük boldogan, ahogyan a kezeink új színt és fényt kapnak. Bágyadtan, elpilledten és boldogan, de szótlanul ültem a lánnyal szemben, amikor elkezdett mesélni. Érdeklődve hallgattam.

 

DiJo- héj - Schäffer Edina

AZ ÉN HÁZAM, AZ ÉN VÁRAM...

Az, ha az ember elkezd beteg lenni, mindig visszavezethető egy okra. Kimerültség, csalódás, nevezhetjük bárminek, a lényeg az, hogy a rendszerünk bemondta kicsit az unalmast, és nem tudta megvédeni magát. A betegség és levertség valahogyan a szomorúsággal párosul, bármilyen vidám emberek is vagyunk. Ha nem vigyázunk a határainkra, az emberek sajnos elbánnak velünk, sokszor még a legkedvesebb is, aki persze ezek után már nem lesz olyan kedves a számunkra. Ilyenkor valahogy minden átértékelődik, más színezetet kap.

DiJo- héj - Schäffer Edina

TE TÉNYLEG TANÁR VAGY?

(...) Épp kezdtem kissé elbóbiskolni, amikor mellém lépett a buszon Milán, akivel a Csalagútban elegyedtem beszélgetésbe először.

- Itt a töltő - mondta felém tolva egy telefonszerű tárgyat.

DiJo- héj - Schäffer Edina

WELCOME IN THE UK!

Angliába indultam tehát busszal, és épp a Csalagútban kerestem konnektort körbe-körbe kíváncsian előreszegve a fejemet „hiper-kereső” üzemmódban, amikor valahogy megpillantottam magam mellett egy kisfiút. Mindketten bámultunk ki az ablakon, ahogy éppen a felszínt hagyjuk el, és süllyedünk alá a sötétségbe. A csendet én törtem meg.

DiJo- héj - Schäffer Edina

DIJO ANGLIÁBAN

A túlélési üzemmód nálam a telefonomat jelenti. Folyamatosan követtem, merre tartunk, aztán jött a vég nélküli zenehallgatás. Ujjé! Egészen felüdítő volt. Később Franciaországban a Csalagút bejáratánál a telefonom töltöttsége tíz százaléknál járt, így a kijelölt mosdós időintervallumban a mosdóhasználat helyett boldogan tapadtam rá egy konnektorra. Mindenki bőszen, gyorsan használta a mellékhelyiséget, amíg én a falra, illetve a konnektorra kapcsolódva próbáltam "töltődni".

DiJo- héj - Schäffer Edina

RÉTES A NAGY Ő-NEK II.

Szóval, a Férfinek tehát az a hihetetlen ötlete támadt, hogy visszahozassa velem a boldog békeidőket, amikor a nagymamája, aki mellesleg, igazi cukrászmester, és igazi tiroli réteseket sütött az akkor még kicsi gyerek Férfinek. A felkérés erős akarattá vált, s nekem be kellett végül adnom a derekamat, kisütve töméntelen mennyiségű, nem pont olyan rétest. A Férfi, bár szóvá tette, hogy nem olyan, de rendíthetetlenül csak azt ette egy hétig. Tudtam, hogy a történet itt nem ért véget.

DiJo- héj - Schäffer Edina

RÉTES A NAGY Ő-NEK

„Nem, nem csinálom meg” - jelentettem ki elszántan a Férfinek, a nagy Ő- nek. A nagymamája sütött valaha igazi tiroli rétest, és ezek jó élmények voltak azokból a régi szép időkből, amire a Férfi szívesen emlékezett. „Nem véletlen, hogy rétest manapság nemigen sütnek az emberek” – folytattam. „Ez az egyik legkörülményesebben elkészíthető finomság. Már anyukám is ezt mondta, amikor kicsi voltam. A tésztája a legnehezebb. Elszakad, vékony… mittudomén. Eleve kinyújtani is cukrász, profi munka.”

DiJo- héj - Schäffer Edina

PASI-ÁTIRÁNYÍTÁS, avagy "Ezt hogyan?"

Miklós egy egoista, mindig csak kritizált téged, teljesen levitte az önértékelésed, amiben amúgy is deficites voltál. Segíteni semmiben nem segített, többször is elcseszte, bunkó is volt. Egy érzelmi nulla. Olyan, aki csakis magára gondol, és ha nem azt, és nem úgy csinálod, akkor meg hisztizni kezd. Hagyd már abba, ne gondolj többet rá! Az ilyen semmit nem érdemel. Basszus, örüljön, hogy valaha is szóba álltál vele. 

DiJo- héj - Schäffer Edina

SZŐRÖS MANCSOK

Jár neki ez az elsőbbség, legalábbis valószínűleg úgy gondolja. Ahogy épp elkezdem felvonni a szemöldökömet eme igazán szokásos, nem lovagias viselkedéséért, mit csinál a férfi egyed? Szexin és lazán kidobja a mancsát az ablakon ezzel fizetve nekem a neki egyáltalán nem járó elsőbbségért.

DiJo- héj - Schäffer Edina

NEOTON FAMÍLIA, ÉVA-NEOTON

Emlékeztek a Neoton Famíliára? Ott voltam. Az Éva-Neotonra? Ott is ott voltam. Megtaláltok. Énekesnő vagyok. Írásaimban majd többet is megtudhattok erről a korszakról. Van néhány emlékezetes, vicces történetem. Emellett édesanya és tanárnő is vagyok, egy angol-magyar kéttannyelvű iskola állítólag vicces és szigorú angoltanára.

VIRÁG, ÉN - A KÉT FEKETE MACSKA - ÉS A BLACK FRIDAY

Cikk ismertető: 

Black Friday DiJo módra

CSIKI-CSUKI

LÚZER 2. rész

Cikk ismertető: 

Schäffer Edina DiJo

LÚZER 1. rész

Cikk ismertető: 

Avagy Kati és a kerek perec...

TAVASZ

Cikk ismertető: 

Schäffer Edina DiJo

BE MY BALLANTINE'S...AKAROM MONDANI, VALENTINE...ILLETVE CSOKINYÚL

NEOTON FAMÍLIA 6.

Cikk ismertető: 

Te figyu. Ti... sátánisták vagytok?

A VERONAI MAGYAR BUSZBALESET MARGÓJÁRA…

NEOTON FAMÍLIA 5.

Cikk ismertető: 

Schäffer Edina DiJo írása

RANDI

Cikk ismertető: 

Schäffer Edina

Oldalak