Kedvelj minket a Facebookon!

A WINDSOR KASTÉLY. Első rész – TRAGÉDIA ÉS DIADAL

 

A világ legrégibb és legnagyobb lakott kastélya. Immár ezer éve Nagy Britannia királyi dinasztiáinak szimbóluma. II. Erzsébet kedvenc rezidenciája. A windsori kastély az ő otthona, és családjáé is. Remekül érzi magát benne. Ezer szoba, több száz fős személyzet, sok milliárd font értékű festmények és bútorok. Két ezer hektár parkosított liget. Tökéletes helyszín a királyság ügyeinek intézésére. A királyi család itt rejtegeti a titkait is. Az ott őrzött dokumentumokért és levelekért nemcsak én, hanem sok történész a fél életét adná. Már 80 éve a királynő otthona. A Windsor kastélyról szóló sorozatunkban szeretném olvasóink elé tárni, mi minden történt a kastély impozáns falai között.

Ezt a történetet a kilencvenes évekkel kezdjük, majd betekintünk a múltba, és annak megismerésével szeretném, ha a napjainkat is megismernék. A királyné uralkodásának mondhatni legnehezebb évtizede volt a 90-es évek. Ebben az évtizedben a családot elkezdték kritizálni, elemezni, és alkalmanként nevetségessé tenni. A kastély majdnem megsemmisült egy tűzvészben, és ez megrengette a monarchiát. Valamint beszélnünk kell arról is, hogy hogyan vetett véget a királynő Diana és Károly házasságának. Valamin szót ejtek majd arról is, hogy milyen szerepet játszott a kastély a monarchia népszerűségének visszaszerzésében.

Windsori kastély (1); 2. Liget; 3. Fogadóterem

 

2016-ban lett II. Erzsébet a monarchia leghosszabban szolgáló uralkodója. Betöltötte a 90-dik évét, így ő az angol történelem legidősebb uralkodója is. Ezt a különleges eseményt csak egyetlen helyen lehetett megünnepelni: a Windsorban. Több alkalommal is találkozott az alattvalókkal, kiment a városba, és találkozott az ünneplőkkel, fogadta ajándékaikat, meghallgatta jókívánságaikat. A windsori kastély már 80 évvel ezelőtt a királynő gyerekkorának kedves helye volt. Itt kerül sor a nemzet számos meghatározó eseményére. Sokan a Buckingham Palotát tartják a Windsor Ház családi otthonának, de tévednek. A Windsori kastély évszázadok óta az a központi hely, ahol az uralkodók találkoznak, házasodnak, elbuknak és bevégeztetnek. Ez a kastély a királynő hétvégi rezidenciája azóta, hogy megkoronázták. A péntek izgalmas nap a Buchingham palotában, mert a királynő a hétvégét a Windsorban tölti. Ezért ebéd után mindenki csomagolni kezdi azt, amire szükség lehet. A királynő magát az utat szereti a legjobban. Ez egy rövid út. Beül a jelöletlen kocsiba és félórán belül megérkezik Windsorba, ahol már várják a kutyái, valamint a lovai. Elmondhatjuk, hogy bőven jut hely mindenkinek a rezidencián.

A Windsori kastély belső udvara

 

Ezer szobájával a kastély egy ötvenezer négyzetméteres területet foglal el. A levegőből nézve a központi torony két különálló udvart választ el. Az alacsonyabban fekvő udvart a Szent György kápolna uralja. Az itteni épületek adnak otthont a 350 fős személyzetnek. A királynő a kastély másik oldalán a felső udvarban lakik. A privát lakrészhez tartozik a királyi óvoda, a dolgozószoba, az étkező és természetesen a hálószoba is. A királynő az egyszerű, letisztult berendezéseket szereti. Ha belépünk a privát lakrészbe otthonosan érezzük magunkat benne, mert olyan, mint a brit házak bármelyike. Windsor azonban sokkal több, egy nagy és különleges rezidencia. A kastély a világon egyedülálló kormány épület is. Már ezer éve a létrejötte óta a monarchia lényegét testesíti meg. Eredetileg erődnek építették meg a normand invázió után és azóta a történelem egyik legmeghatározóbb színtere. Az első faerődöt Hódító Vilmos építette, így ha belépünk a kastélyba feltárul előttünk az összes uralkodó világa 1066 óta. A normand hódítótól VIII. Henriken és Viktória királynőn át a mai Windsor családig minden brit uralkodó hatalmi központnak tekintette az épületet. Ez a kastély reprezentálja Nagy Britanniát, ezért minden jelentősebb vendég első sorban ide kíván ellátogatni, így vált annyi nagy állami rendezvény színterévé. Ilyen esemény volt a már fentebb említett születésnap, a királynő 90-dik születésnapja., melyen a világ legnagyobb hatalmú embere is megjelent. És nem hinnénk el, de még az Egyesül Államok elnökének is tiszteletbe kell tartania a Windsor Ház szabályait. A látogatás előtt a királynő tájékoztatta az amerikai biztonsági erőket, hogy nem szállhatnak le a kastély pázsitján. Emlékeztette őket arra, hogy ez az otthona, és nem szeretné, ha a csodás zöld füvet tönkretennék. Azt, hogy mennyire ez az otthona azzal jelezte, hogy a 95 éves Fülöp herceg személyesen vitte az Obama családot az autójával a kastélyba ebédelni nem pedig a hivatali sofőr. Ez a különleges gesztus nagy hatást gyakorolt a világra. A népszerű királynő szertartásos de mégis könnyed volt. Megdöbbentő változás hisz ez a születésnap egy különlegesen sötét évtizedet zárt.

Windsori kastély nagyebédlője

 

1992-ben az uralkodó népszerűsége zuhanni kezdett és az épület nagy része is majdnem teljesen megsemmisült. 1992. november 20-án 45.házassági évfordulóját ünnepelte a királynő. Ez a csodálatosan kezdődő nap a legrosszabb rémálommá vált a Windsor történelmében. Délelőtt 11 óra 20 perckor egy lámpa amely égve maradt közel a függönyhöz tüzet okozott a királynő magánkápolnájában. A háromszáz éves helyiség perceken belül lángra kapott. 11 óra 36-kor kiadták a riasztást. 5 perccel később a királynő sajtótitkára a Buckingham palotában a BBC munkatársától tudja meg, hogy ég a Windsor (megerősíteni kellett volna a hírt). A sajtófőnök rögtön útnak indul. Dickie Arbiter meséli, hogy a telefon érkezésekor nem is értette miféle tűzről beszél az újságíró. 12 óra után 5 perccel indult el a kastély felé, de az autópályáról már látta a fekete füst felhőket azokból ítélve tudta, hogy nagy a baj. 50 perccel a tűz kialakulása után Dickie Arbiter megérkezett a helyszínre és látta, hogy 225 tűzoltó és 39 autó viaskodik a lángokkal. Az emberek kézről kézre adogatva mentették a királyi könyvtár darabjait. Számtalan több száz éves műalkotás az emberek segítőkészségének köszönheti, hogy megmaradt. A kiürítést a királynő második fia irányította, ő tudta, hogy mit és honnan hozzanak ki, valamint hogy hova melyik autóra pakolják. Rá maradt az a feladat is, hogy tudassa anyjával a tényeket. A királynő megdöbbent. Délután 3 órakor érkezett a Windsorba egyszerű ballonkabátban és fejkendőben, és tájékoztatást kért a tűzoltóparancsnoktól David Harpertől. Részletesen ismertették az eseményeket és az oltási munkálatokat. Ezekben a percekben a hírek nem voltak megnyugtatóak.

 

A tűz átterjedt a kastély két jelentős részére a Bíbor szalonra, és a Szent György teremre is. A lángokat másnap reggelre sikerült megfékezni csak. A tűz 15 órán át lángolt, közel millió liter vízre volt szükség az oltáshoz. Száz helyiségben keletkezett tűz, 9 teljesen kiégett. A Szent György terem teljesen megsemmisült. Ezt a termet a füst és a víz tette tönkre. A falak elszenesedtek, megsemmisült a mennyezet. A windsori tűzvész a kastély ezer éves történetének legszörnyűbb katasztrófája lett. Ezen a pénteken a házassági évfordulón Fülöp herceg hivatalos úton volt. A királynő egyedül maradt és szörnyen szomorúnak tűnt, mesélik a szemtanúk. Egyik fogathajtója mesélte, hogy szinte ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy megölelje a királynőt, mert látta rajta, hogy a könnyeivel küszködik. Erzsébet királynő hirtelen rádöbbent, hogy nem pusztán uralkodó, hanem édesanya és háztulajdonos is, aki látta elporladni a család otthonát.

 

A windsori tűz nem keletkezhetett volna rosszabbkor. Az egész év egy rémálom volt. A királynő nem véletlenül nevezte a „Borzalom évének 1992-t”. Márciusban York hercege különvált feleségétől Sarah Fergusontól. Áprilisban Anna hercegnő vált el. Júniusban egy könyvben (Andrew Morton – Her True Story) kínos részletek jelentek meg Diana hercegnő magánéletéről, házasságáról Károly herceggel, és annak viszonyáról Camilla Parker Bowles-el. Augusztusban a félmeztelen Fergie-ről jelentek meg képek a bulvársajtóban. Alig két héttel a tűz előtt a trónörökös került kínos helyzetbe egy telefonlehallgatás következtében. Az év végén Károly herceg tekintélye a mélypontra esett vissza. Látták egy másik nővel. Ebből kiderült, hogy mesebeli házassága Diana hercegnővel megromlott, vagy csak színlelés. Több felvétel is készült  trónörökös pikáns beszélgetéseiről Camilla Parker Bowles-el. A sok botrány rányomta a bélyegét a Windsor család hírnevére, a közvélemény még a monarchia létjogosultságát is kétségbe vonta. Hirtelen erőre kapott a köztársasághívők új nemzedéke, sokakban felmerült van-e szükség az uralkodó családra.

 

Bármilyen rossz éve is volt addig a királynőnek a tűzzel a bajok csak fokozódtak. Alig 6 órával sikerült a közvélemény szemében a királynőt ért személyes csapást a monarchia tragédiájává mélyíteni. Peter Brooke örökségvédelmi miniszter általános tájékoztatást adott az általa látott körülményekről. A sajtó első kérdése az volt ki fogja ezt kifizetni? A királyi palotáért a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal felel. Nekik kell helyreállítani a kastélyt eredeti állapotába. Ez azt jelentette, hogy az adófizetőknek kell kifizetni a mintegy 40 milliárd fontos számlát. Letaglózta a közvéleményt. Az országban amíg a recesszió miatt számos juttatást megvontak. Erre csak hab volt a tortán, hogy a windsori kárt is rajtuk követelték, hisz semmi hasznuk belőle. A kastély a királynő, valamint a család tulajdona azaz otthona, fizesse ki a királyi család. A királynőt akkoriban az ország leggazdagabb asszonyaként tartották nyilván, az országban azt gondolták miért a szociális bérlakásban élők fizessenek helyette. A windsori tűzeset kapcsán (és nemcsak) elterjedt egy félrevezetés a brit uralkodóház valódi vagyonáról. Úgy hírlett, hogy az övé minden királyi palota, övé a királyi repülőgép, a királyi jacht, a királyi vonat. Övé a királyi műgyűjtemény, és minden koronázási ékszer. Ez a felvetés nemcsak a brit uralkodóházat érinti, hanem minden királyi családot. Valójában semmi nem az övé, Windsor tehát nem a királynő tulajdona, ahogy egyetlen más királyi kastély vagy birtok sem. A koronázás után, mint minden más uralkodó II. Erzsébet is aláírt egy szerződést, amelyben minden királyi birtok és épület jövedelmét élete végéig átruházz a kormányra. Cserébe magas éves járadékot kap. Tehát Windsor jogilag az adófizetőké. Csakhogy a család népszerűsége miatt ez nem érdekelte a közvéleményt.

A Windsori kastély a tűz után

 

A királynő rájött, hogy Windsor helyreállítása mellett a monarchia tekintélyét is helyre kell állítani. A királynő változtatásra kényszerül holott nem szereti a változásokat, mert az kizökkenti a komfortzónájából. Indokolt esetben természetesen hajlandó változtatni, de kissé lassan. A közvélemény nem kívánt fizetni Windsor helyreállításáért, ez arra kényszerítette Erzsébetet, hogy radikális tervvel álljon elő. Ebben a felettébb nehéz helyzetben a királyi család összezárta a sorait, és egyesült erővel igyekezett visszaszerezni a britek jóindulatát. Egy héttel a tűzvész után a királynő a család mértékadó tagjaival és bizalmas tanácsadóival megalakította az „Úton előre” csoportot. A csoport valójában a királyi család válogatott tagjaiból állt, ők megvitatták a követendő stratégiákat, mivel tisztában voltak a hírnevükön esett foltokkal. Egy tervet dolgozott ki a csoport. Mivel az nem jöhetett szóba, hogy az adófizetők állják a Windsor számláját a királynő felajánlotta megnyitja londoni székhelyének a Buckingham Palotának ajtóját a fizető látogatók előtt. A bevételből fedezik a windsori kastély helyreállításának költségeit. Ez a lépése Erzsébetnek feloldotta a kényes helyzetet. Ezt már régebben is tervezték, de a tűzeset utáni időzítés tökéletes volt. 1993 augusztusában nyolc hónappal a katasztrófa után a Buckingham Palotát először nyitották meg a látogatók előtt. Hatalmas siker volt. Majdnem 400 ezer ember fizette ki a jegyet az idegenvezetésért. A pénz a windsori alapba folyt bele, és az általános ellenérzés a királyi családdal szemben alább hagyott. Két évvel a pusztító tűzvész után megkezdődtek az újjáépítések. Az épület egyötödén több száz szakember dolgozott, hogy a termek hajdani pompájukban ragyogjanak.

A helyreállított Szent György terem

 

A kastélyt helyre lehetett állítani. Károly és Diana házasságát már nem. A királyi pár elkeseredett szócsatája rendkívül elfajult. Két év boldogtalan különélés után a kapcsolatuk végképp megromlott. Károly népszerűsége újabb mélypontokat döntött meg, mivel a közvélemény Diana pártját fogta. A hercegnek trónörökösként haladéktalanul vissza kellett szereznie a népszerűségét. Erre megfelelő alapot nyújtott volna ITV-nek adott interjú, amely eredetileg Károly jótékonysági projektjeit népszerűsítette volna. Viszont a riporter feltett a Szentgyörgy kápolna szentélyében egy kérdést Camilla Parkerrel Bowles, valamint megromlott házasságával kapcsolatban. A kérdés pedig úgy hangzott, hogy Károly követett-e el házasságtörést? A trónörökös a vártnál sokkal őszintébb volt, és igennel felelt. Erre még az udvar bennfentesei is döbbenten reagáltak. 1994. július 9-én mutatták be a filmet. Károly herceg Diana viselkedésével magyarázta a félrelépést, és ezzel megtette az első lépést a walesiek háborújának kirobbantásához. Diana azonnal visszavágott egy TV interjúval, amelyben a hercegnő utalt rá, hogy Károly nem alkalmas a királynő, és nem is lesz soha az.

 

A támadás nemcsak a herceget, hanem a monarchia intézményét is érte. A királynő szerint Diana túl messzire ment azzal, hogy megkérdőjelezte Károly alkalmasságát a monarchia alapelvét is kétségbe vonta. A trónöröklésről nem nyilvánosság véleménye dönt. A királynő megemésztette a hallottakat, és rájött, hogy ezt azonnal le kell állítania. Ez esetben az események túlnőttek rajta. Monarchiáját nevetségessé tették, és befeketítették. Nem maradhatott tétlen. 1995 decemberében a királynő leült windsori íróasztalához és elkezdte megírni addigi élete két legnehezebb levelét. Richard Kay sajtófőnök véleménye szerint a probléma legyőzésének egyetlen módja a válás elrendelése volt. A Windsor házat le kellett választani Diana hercegnőről.

 

Ha a királynő le akart írni a monarchia jövője szempontjából valami fontosat azt mindig a Windsorban tette meg. 1995. december 20-án a windsori kastélyból elküldték a két levelet. Az egyiknek a címzettje a walesi herceg volt, a másiké pedig a Kensington palota. Az állt a levélben, hogy hosszas megfontolás, valamint a miniszterelnökkel és a Cunterbury érsekkel való egyeztetés után úgy gondolja az a legjobb, ha az ország érdekében elválnak. Aláírás Erzsébet királynő. Ez királyi parancs a Windsori kastélyból.

A kastély számos királyi esemény színhelye ezért döntött így a királynő, hogy itt írja meg a levelet a monarchia sérthetetlenségének védelmében. A királynő beavatkozása vetett véget a fia és Diana közti nyilvános csatának. Nyolc hónappal később 1996. augusztus 28-án kimondták a válást, amelyet a nyilvánosság örömmel fogadott. A királynő azt remélte, hogy Károly válásával végre vége a sötét napoknak. Aztán alig egy év múlva Diana váratlan és szörnyű halála megrázta a népet, és a királyi családot.

 

Azon a végzetes vasárnapon az emberek összegyűltek a Londonban, hogy meggyászolják a hercegnőt. Ezen az augusztusi hétvégén a királynő skóciai rezidenciájában nyaralt, és úgy döntött ott is marad. Erzsébet királynő ritkán ítéli meg az emberek reakcióját tévesen, de 1997-ben Diana halálát követő héten egyértelműen tévedett. Az emberek hiányolták jelenlétét. A monarchia népszerűsége újra zuhanni kezdett. Ezt észlelve 1997. szeptember 7-én II. Erzsébet végük visszatért Londonba.

„Kegyelettel adózom Diana emlékének, a kivételes és tehetséges embernek” hangzott el a televíziós nyilatkozat. Amikor lement és beszélt a kint álló emberekkel, úgy viselkedett, ahogyan azt királyi pozíciója megkövetelte.

 

Erre mondják, hogy azokban a hihetetlenül nehéz percekben a nemzet anyja volt. Diana hercegnő halálának körülményeiről, és a hercegnő életéről egy soron következő cikkben fogok majd értekezni. Azt gondolom, hogy egy annyira egyedi személyisége volt a hercegnőnek, hogy megérdemli, hogy külön írást szenteljünk emlékének. Most maradjunk a Királynő életének boncolgatásánál. Az, hogy megjelent, és együttérzést mutatott fordulópontot jelentett az életében. Uralkodása legrosszabb évei lezárultak. Vártak ugyan még rá megpróbáltatások, de nem ilyen kemények.

 

Optimistán nézett 50-dik házassági évfordulójára, amelyet windsori otthonában ünnepelhetett meg. 1997. november 20-án öt évvel az után, hogy a lányok martaléka lett Windsor újjáépítése befejeződött. 37 millió fontba került. A királynő elégedett volt, azt mondta ennél szebb aranylakodalma nem is lehetett volna. Erzsébet helyreállíttatta a VII Eduárd korabeli belső tereket, de némi XX. századi jelleget is adott neki. A felújított kastély magán viseli Erzsébet királynő keze nyomát. A Szent György terem új mennyezetén és a régi magánkápolna új képszerkezetén is amelyeket ma Lathernal előcsarnokként ismerünk. A kastély újranyitásával öt nehéz év zárult le a királynő életében. Ő mindvégig megőrizte méltóságát. Legidősebb fia Károly pedig a trón várományosa maradt. Erzsébet azonban királyi szárnyai alá kellett vegye másik két fiát is.

A Windsori kastély egy nagy tájegység közepén van. Mint egy repülőgép anyahajó melyről belátni az egész vidéket. A kastélyhoz tartozó birtok több négyzetkilométeres területen fekszik, benne erdőkkel, golf és lovaspóló pályákkal, az Ascoti lovaspóló pályával, és két óriási parkkal. A park nagy része nyitott a látogatók számára, viszont észak-kelet felől terül el a család 2,5 négyzetkilométeres magán birtoka. A neve Home Park. A családtagok itt szoktak golfozni, lazítani a kertekben, vagy megpihenni valamelyik csodás villában. A Frogmore ház, a Royal Lodge és más királyi lakok itt a Home Parkban állnak. Ezek nem paloták, de királyi otthonok.

A királynő második fia a Bashot Parkban lakik. Egy impozáns, gótikus ház amely egykor Viktória királynő egyik fiának otthonaként szolgált. 1870-ben épült 120 szoba, 16 hektáros park tartozik hozzá. Kényelmes menedék egy hercegnek, aki Wessex grófjaként békésen élhet feleségével Sophie grófnővel és 2 gyermekével védve a kíváncsi tekintetektől.

 

Erzsébet harmadik gyermeke 1987 óta a windsori birtokon lévő Sunninghill parkban él, amely 7 km-re van a Windsor kastélytól. 12 hálószobás udvarház nászajándék volt a királynőtől. Aztán elvált Fargietől, otthagyta a tengerészetet, otthontalan lett, és állást keresett. Ő lett az uralkodóház utazó nagykövete. Viszont fényűző életmódja miatt le kellett mondani. Ez nagyon fájt a királynőnek Andrew Erzsébet legkedvesebb fia, nagyon közel állnak egymáshoz, mindent megbeszélnek. A Royal Lodge 5 km-re fekszik a Windsortól, Erzsébet édesanyja használta. Halálával megüresedett és Andrew költözött be.

 

A hercegnek kedvez, hogy közel van édesanyjához, és a privát golf pálya is nagyon közel van. Mivel kedvenc időtöltése a golfozás így ezt akkor teszi, amikor csak kedve van. Egy használatba vételi szerződéssel 75 évig Andrew használhatja az ingatlant. Erzsébet mindegyik fia biztonságban van tekintetét a jövő generációjára vetette. Akkoriban Vilmos herceg Diana és Károly legnagyobb fia Windsorban élt vasárnaponként a kollégiumból látogatta meg nagymamáját és együtt teáztak. A királynő bevezette az uralkodás művészetébe. Vilmos nagyon hasonlít gondolkodásban a nagymamájához.

 

 

A királyi család népszerűsége újra fellendült oly annyira, hogy 2005-ben a walesi herceg feleségül vette Camilla Parker Bowlest azok után, ami történt. Az esküvő a nyilvánosság előtt zajlott 8 évvel Diana hercegnő halála után. Az esemény után Camilla hercegnőt az is elfogadta, aki addig elutasította.

Windsor egy csodálatos hely, amely nemcsak királyi lak, hanem a királynő gyermekkorának a helyszíne is. Minden ami emlék ide köti. A cikk sorozatunk második részében betekintünk egy kicsit a történelembe, Erzsébet királynő gyermekkorát, valamint a kastély rejtett történeteit és egy szerelmi történetet is megismerhetünk.

A képek forrása: az Angol Királyi Udvar Levéltára