Rovatok

Külföld

AMIT MÉG NEM TUDTÁL A NIAGARA-VÍZESÉSRŐL

A "Niagara" szó az "Onguiaahra" irokéz indián szóból ered, jelentése kissé vitatott; egyesek szerint “a szoros” vagy “a tengerszoros”, mások szerint “a mennydörgő víz”. Aki járt már ott, tudja, hogy mindkét elnevezés illik rá. A fényképészet feltalálása előtt a turisták rajzokkal örökítették meg a látványt. A vízáramlás 1848. március 30-án leállt a folyó felső részén keletkezett jégtorlasz következtében. A Niagara-vízesésé Amerika legidősebb állami parkja. Az elmúlt tíz évben két vakmerő ember vesztette éltét, amikor megpróbálták meghódítani a Niagarát.

Külföld

A LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA, PANAMA

A Panamában eltöltött napjaink alatt találkoztunk a DITK – Európai bizottság tagjával és egyben a MÜSIAD magyarországi képviselőjével, Fadıl Başar úrral, aki felhívja az üzletembereket figyelmét arra, „hogy Panama a lehetőségekre nyitott ország. Amennyire idegenek vagyunk mi nekik, ők is ugyanannyira idegenek számunkra, mert Panama a világ másik oldalán van. A Panama-csatorna, amely különlegessé teszi az országot, az amerikai kontinens közepén foglal helyet. A Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő csatorna-ország számára fontos bevételi forrás a vízi szállítmányozás.”

Külföld

A változás neve: KUBA

Az 1959. január elsejei forradalom után Kuba sok évig elzárkózott a világ elől. A 2015-ben véget ért embargó és Fidel Castro 2016-ban bekövetkező halála Kuba megindult a változás útján. A fokozott érdeklődést legfőképpen Kuba fővárosában, Havannában érezhetjük. Armas tér, Morro kastély és a Forradalom tér vált a legfelkapottabbá az elmúlt hónapokban. Törökország világmárkája, a Turkish Airlines 2016 decembere óta indít kedvező áron Magyarországról Kubába járatokat. Bizonyára hamarosan Kuba a magyarok számára is vonzó nyaralóhely lesz. Hetente kétszer indulnak járatok, az odaúton Isztambult, visszaúton Caracas-t is láthatjuk. (A képen: Basar Fadil)

Külföld

HOTELSZOBÁK ÁRNYÉKÁBAN

Az európai misszionárius-felfedező, David Livingstone, 1855. november 17-én bukkant rá a ma már az UNESCO-Világörökség védelmét élvező csodára, amelyet az akkori brit királynő után Viktória-vízesésnek neveztek el. A környező erdőket eredeti állapotban tekinthetjük meg, ahonnan kilátópontokról gyönyörködhetünk a vízesés cseppjeinek és a napsugarak játékának köszönhető szivárványban. Éjjel pedig a holdszivárvány, a holdfény és a víz játéka nyűgözi le az idelátogatót.

Külföld

VIGYÁZAT, NAGYOT KELL LÉPNI!

Velence, „vízi város”, közel száz, kisebb-nagyobb szigetből áll, amelyeket számos kanális választ el egymástól. Az utcákon nem találkozunk közlekedési eszközökkel, nincsenek autó- vagy bicikliutak, csak sétáló emberek. A belváros annyira kicsi, hogy fél órán belül bárhová gyalogosan is eljuthatunk. Ha Velencében akarsz eltölteni néhány napot, mindenképpen igénybe kell venned a vízi közlekedés valamelyik eszközét, hiszen a kis szigetek között gyakran csak azok jelentik az átjárás lehetőségét.

Külföld

A DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

Kolumbusz és csapata a Cigüayos népcsoport ellenállásába ütközött 1493. január 13-án. Először sikerült csereberélnie velük is, de rövid idő múlva ötven, nyilakkal felszerelt vademberrel találták szemben magukat. Egy rövid csetepaté következtében a spanyolok két bennszülöttet súlyosan megsebesítettek. A vademberek azonnal elszaladtak nyilaikat hátrahagyva. A hét spanyol felfedező üldözni akarta őket, azonban a parancsnok utasítására visszatértek a hajóra. Kolumbusz négy fiatal indiánt vitt magával Spanyolországba, akik segítőkésznek bizonyultak.

AMIT MÉG NEM TUDTÁL A NIAGARA-VÍZESÉSRŐL

A LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA, PANAMA

A változás neve: KUBA

HOTELSZOBÁK ÁRNYÉKÁBAN

Cikk ismertető: 

Zimbabwe Viktória-vízesés

VIGYÁZAT, NAGYOT KELL LÉPNI!

Cikk ismertető: 

Velencében taxival?

A DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG